Българинът и апартаментът: кратка история

Българинът и апартаментът: кратка история

© Велко АнгеловБългаринът има доста особено отношение към апартамента, а историята на това отношение започва още след 1944. Именно тя обяснява защо възмущението заради апартаментите на Цветанов, Цачева и другите изригна толкова силно. Това е навярно най-подходящият обект, през който може да бъде разказана цялата по-нова история на България - апартаментът, пише проф. Ивайло Дичев за "Дойче веле".


Предисторията започва с прогонването на турското население от градовете в хода на Освободителната война и със заселването на придошли от селата етнически българи в престижни османски къщи. Нещо подобно, но този път в класово-идеологически ключ, се случва след второто "освобождение" през 1944 година, което някои наричат втора руска окупация: слезли от гората комунисти прогонват от градските им жилища така наречените "буржуи", за да се наместят новите управници в престижните квартали.


От 1944 до днес


Прокрустовото ложе на социалното равенство е свързано с мерки като конфискацията на "излишни" стаи, което може да бъде избегнато само чрез самосгъстяване, сиреч - каниш някоя леля и чичо да се настанят при теб в хола. Въведени са нормативи - едно жилище на семейство, по една стая за поне двама души, не повече от 100 квадрата жилищна площ и тъй нататък. Е, за най-големите се правят изключения, но при контролирани медии широката общественост няма как да го разбере, няма значи и как да завиди.
Хората обаче знаят за изключенията, които се правят за творци - позволява им се допълнителна стая за ателие или кабинет, а това е първа стъпка към отчуждението между народ и интелигенция. Любопитно е и чуденето, което настава през 1960-те заради вилата - да се смята ли и тя за жилищна площ или не? Накрая се решава, че може да притежаваш едно жилище и една вила. Като добавим и автомобила (и той максимум един на семейство), стигаме до трите ключа, които са знак за принадлежност към средната класа на социализма.


След смъртта на Сталин военизираното завладяване на жилища е заменено с политиката на масово строителство. Пететажните "хрушчовки" и техните източноевропейски вариации - неугледни, евтини, но пък функционални като автомата на Михаил Калашников - имат за цел да задоволят жилищните нужди на милионите, тръгнали към градовете. Къде подгонени от колективизацията, къде примамени от индустриализацията.


Сега стратегията вече не е да вземеш жилището на някого, а да го получиш от държавата, сложила ръка и върху строителството, и върху търговията. За апартамент се чака с десетилетия, а заемът се изплаща кажи-речи цял живот.


Но неравенството между хората не изчезва, а просто се модифицира. Всички с една квадратура, всички с едно жилище - но къде ще е то? Как ще е построено? Ще има ли ТЕЦ, паркове, гледка? Тук тече жестока битка - вече не с пари, а с връзки, роднинства, политическо престараване. Успоредно с общинските власти, в играта все по-активно навлизат учрежденията, които строят блокове за своите служители.


Силни структури като МВР или Комитета за култура строят луксозно и на добри места - и обратно за провинциалната фабричка. Социалистическите частници, доколкото са оцелели, могат да вдигнат кооперация и на "стопански начала", но това излиза 3-4 пъти по-скъпо, а и разправията е голяма; няма материали, често трябва да спиш пред склада, за да купиш цимент. Какво следва от всичко това ли? Ами за българина апартаментът не е просто обект, който купуваш, за да задоволиш някакви нужди - той е битка, драма, политика.


Ние и апартаментът, ние и "Апартаментгейт"


Мислехме, че с падането на режима нещата ще се нормализират. Само че българският капитализъм така и не произведе истински инвестиционен климат: основната форма за спестяване и до днес си остава апартаментът. Дали защото ги лъгаха с масовата и касова приватизация, дали защото не разбират от финансови инструменти, нашите съграждани покриват територията на страната с апартаменти, които стоят заключени за децата.


По-охотно се строи, отколкото се продава - дали хората чакат по-високи цени, или пък някаква морална норма ги кара да държат бащиния дом до пълното му срутване, не знам. Но жилището определено носи най-сигурния престиж - направил е апартамент, значи не е живял напразно. Някои отдават под наем, но печалбата спрямо инвестицията обикновено е незначителна. По-сериозен доход имат онези, които препродават на сметка, но те са специални хора. Напоследък се разрасна туристическата употреба на жилищата, малко в жанра на социалистическото "самосгъстяване" - отдаваш някоя стая по Airbnb, а като си тръгнат гостите, пак се разпростираш.


А иначе самото строителство продължава да е кървава битка за терени и разрешителни, разправа с протестиращи съседи и жадни за скандали медии. Никой не си и представя, че е възможно една строителна компания да вдигне 20-етажен блок ей така, без да подкупи някого. И в момента, в който Цветанов, Цачева или Рашидов се наместят в хубаво жилище, тутакси се задейства този вековен рефлекс: властта присвоява, изнудва, лъже.


Навярно далеч по-малко щеше да е възпалението, ако някоя медия беше разкрила например офшорни сметки на същите хора, дори там да има много повече пари от сумите, получени като отстъпка или може би подкуп от "Артекс". Не казвам, че не трябва да има сериозно разследване около този скандал, а че в бъдеще не бива да се ограничаваме само до битовите придобивки.


На неговата тераса, зад неговия балдахин, в неговото джакузи


За чувствителността по тази тема допринася и пластичното извайване на апартамента пред очите ни: виждаме лукса, сред който живеят управниците, ако, разбира се, решат да допуснат камерите в дома си, подиграваме се на естетическия им вкус. Цялата тази образност прави възможна една непрекъсната демократична идентификация - а защо аз да не съм там? По-рядко се замисляме дали не бихме взели по-добро законодателно решение от въпросния управленец, та да не загуби държавата милиони. Но пък лесно се пренасяме на неговата тераса, зад балдахина, в джакузито.


Чудесно е, че ГЕРБ взеха това принципно решение и се освободиха от заподозрените в корупция. Очакваме и по-нататъшна съдебна информация по случая. Но не е лошо да се замислим като общество дали не можем някак да нормализираме отношението си към апартамента. Защото не е само той проблемът ни.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 740 Любопитно

  "дали защото не разбират от финансови инструменти, нашите съграждани покриват територията на страната с апартаменти, които стоят заключени за децата."

  И какъв по-добър финансов инструмент има от покупката на недвижим имот?! Риск да го загубиш няма. Хляб и вода не иска, а можеш да го даваш и под наем. Отделно цената му расте с всяка изминала година.

 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2679 Неутрално

  Две лъжи на Дичев:

  1. Цветанов беше "отстрелян" в борбата за власт. Той не беше освободен заради имотната измама,както внушава Дичев.
  2. Отношението на българинът към СОБСТВЕНИЯТ му апартамент е като към бащиния,тоест здраво и нормално. Но на номада по природа и интелектуалеца-наемник Дичев му се привижда нещо болно в такова собственическо отношение към имота.

  И още - ако българите получаваха нормални заплати от хиляда лева чисто,щяха да си затворят очите за имотната измама на Цветанов. Но Дичев манипулира подменяйки причина и следствие...

 3. 3 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 640 Неутрално

  След като живеем толкова малко хора на обширна територия, много е тъпо да се завират повечето в апартаменти.
  Великобритания няма и два пъти колкото нас площ, а е дом за 70 милиона.
  И много повече от половината живеят в къщи.
  Това е заслуга на Маргарет Тачър.


 4. 4 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 927 Гневно

  Изключителна наглост и арогантност от страна на Цветанов и компания!
  Аз що не мога да си купя хиперлуксозен дом за 600 евро/м2,а трябва да плавам 15 години по моретата и да си отделям от залъка!
  Що за наглост!

  В Русия съм! В Русия съм!
 5. 5 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  До коментар [#3] от "jmf29537805":

  В Европа Холандия е на първо място по жители в еднофамилни къщи.


 6. 6 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#3] от "jmf29537805":В Европа Холандия е на първо място по жители в еднофамилни къщи.
  —цитат от коментар 5 на Нинов


  Moже , но в Холандия къщите са видимо по малки от тези в Германия примерно.

 7. 7 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4202 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Коминтерновский взгляд към историята...

  Историята Не започва в 1944.
  Apartment Не е коминтерньовско откритие.
  Кооперация - тоже.
  Думата "тоже" първо е Българска, а много след туй... бивша савецка.

  Шепа шумкари надничащи иззад храсти в царство България не биха могли да осъществят колосалното национал-социалистическо грабителство без непредизвиканата агресия реализирана от Коминтерновски изродници на бивша нация СССР.

  Оставете "Българина" на мира.
  Коминтерньовци управляват:

  КПСС (в сянка), БКП (тоже), ГЕРБ, Обединени Патрэоти, БСП, ДПС и...
  избори се задават - тандем обновяват: "Коалиция за България" и ДБГ.

  Тамо са Апартаментите.
  Тръгвайки от Позитамо...

  Артек е само върхът на Айсберга

  "Българинът има доста особено отношение към апартамента, а историята на това отношение започва още след 1944.

  Именно тя обяснява защо възмущението заради апартаментите на Цветанов, Цачева и другите изригна толкова силно. Това е навярно най-подходящият обект, през който може да бъде разказана цялата по-нова история на България - апартаментът, пише проф. Ивайло Дичев за "Дойче веле".

  Предисторията започва с прогонването на турското население от градовете в хода на Освободителната война и със заселването на придошли от селата етнически българи в престижни османски къщи.

  Нещо подобно, но този път в класово-идеологически ключ, се случва след второто "освобождение" през 1944 година, което някои наричат втора руска окупация:

  слезли от гората комунисти прогонват от градските им жилища така наречените "буржуи", за да се наместят новите управници в престижните квартали."

 8. 8 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Има и кратки истории на тема
  "Комунистическият велможа и апартаментът".
  Например грозното заграбване жилището на Иван Оризарски от страна на Андрей Луканов. Става дума за апартамента на "Латинка" 5. И за по-сигурно комунистическите власти натикват Оризарски в затвора по скалъпено обвинение: за начет на липсваща от института по местоработата му неголяма сума – абсурд, защото той работи там като научен сътрудник и няма качеството на материално-отговорно лице. След 10-и ноември съдът отсъди, че продажбата на апартамента на Луканов е нищожна.
  Но за да разсеем тягостното впечатление, ще ви предложа нещо друго.
  В свободното си време може да гледате един шедьовър на Били Уайлдър:
  Апартаментът / The Apartment (1960).
  Обикновен служител в компания се опитва да се издигне, като оставя ръководителите си да използват апартамента му за някои работи, но се появяват усложнения от романтичен характер. Джак Лемън и Шърли Маклейн играят адски добре. Гледайте филма, няма да съжалявате!

 9. 9 Профил на BloodSport
  BloodSport
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Лично аз живея в къща, истински заможните хора живеят в къща с басейн и на канал, за да могат да отидат с лодката до океана, а в апартамент трудно ще се натикам.

 10. 10 Профил на
  Рейтинг: 218 Весело

  Извод : Вие сте тъпи а Цв Цв е умен и за това може да си позволи пентхаус с вип асансьор.

 11. 11 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2679 Неутрално

  Извод : Вие сте тъпи а Цв Цв е умен и за това може да си позволи пентхаус с вип асансьор.
  —цитат от коментар 10 на ilkoiliev123  До коментар [#10] от "ilkoiliev123":

  Пилците се броят на есен. Едва ако след десет-петнадесет години Цв. Цв. продължава да живее в този апартамент,(а не при бай Ставри),можем да кажем,че е умен. Донякъде.

 12. 12 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  домоуправителки-ГЕРБ :D

  Биволъ
  ---
  Реалността понякога надхвърля и въображението. Съпругата на Симеон Велков, който придобива двата апартамента на Цветан Цветанов, се казва Ива Тепавичарова - Велкова. През 2017 г. тя е защитила дипломна работа озаглавена „Проблеми и решения на етажната собственост. Закон за управление на етажната собственост“

 13. 13 Профил на Шихан Йордечка
  Шихан Йордечка
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Christo Komarnitski
  Following @Christo_Komar

  Заповядайте на откриването на изложбата НЕПОРОЧНИТЕ МОМИ НА ПРАС ПРЕС на 2 април от 18:30 Ч.в галерия-книжарница СОФИЯ-ПРЕС, ул. "Славянска" 29 https://www.facebook.com/christo.komarnitski/posts/10210878487076587

  3:52 PM - 31 Mar 2019

  https://twitter.com/Christo_Komar/status/1112336917109133312

 14. 14 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Българинът винаги е имал два апартамента-един наследствен и един построен от него.
  Так и децата му са спокойни.

 15. 15 Профил на orchis
  orchis
  Рейтинг: 364 Неутрално


  Ама за Вежди нищо не чуваме. Май само на него ще му се размине без нищо

 16. 16 Профил на jalal_al_din
  jalal_al_din
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Има неква вярна фактология, но герп не са се освободили от корупцията, оставката за тях в форма на морална победа.

  Тотално извратени, фреак шоу. Милиционери и другари. Пълни лъжци. То те гледа в очите, кима и лъже.
  Русия им изкарала компромати за да вкарат дпс пак на власт. Сякаш те не управляват сега. Гледай му акъля милиционерски кви си ги съчинява потънало в лайна. И бълва глупости.

  Няма закон, идеал, нещо честно да се направи без гонене на тънките сметки и келепир.


 17. 17 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2601 Неутрално

  "дали защото не разбират от финансови инструменти, нашите съграждани покриват територията на страната с апартаменти, които стоят заключени за децата."
  И какъв по-добър финансов инструмент има от покупката на недвижим имот?! Риск да го загубиш няма. Хляб и вода не иска, а можеш да го даваш и под наем. Отделно цената му расте с всяка изминала година.
  —цитат от коментар 1 на moreee

  Финансов гении си ти. И като купиш апартамент за 100 хиляди лева и го даваш под наем за 500 след колко години ще почнеш да виждаш печалба? Сега вземи предвид и парите за мебели, хладилник, печка, пералня, бойлер (които трябва да подменяш или ремонтираш периодично), рискът някой наемател да не си плати наема и сметките, периодите, в които няма да имаш наематели и т.н.
  Ако мама, тате, баба и дядо са ти оставили имоти давай под наем, ама да купуваш специално заради това е идиотско.

 18. 18 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Весело

  До коментар [#1] от "moreee":

  "И какъв по-добър финансов инструмент има от покупката на недвижим имот?! Риск да го загубиш няма. Хляб и вода не иска, а можеш да го даваш и под наем. Отделно цената му расте с всяка изминала година."

  Е, как да ти се обясни след подобно изявление?

  1. "Риск да го загубиш няма." Всъщност има. Даже е спорно доколко това е реален недвижим имот. Пробвай да разбереш какво става ако поради някаква причина въпросният апартамен бива физически разрушен, например при природно бедствие.
  2. "Хляб и вода не иска," Типично мислене на българин. Всъщност жилище в сграда в режим на обща собственост има своите задължителни разходи за подръжка на самото жилище и на самата сграда, плюс данъците за държавата.
  3. "Отделно цената му расте с всяка изминала година." "Разбира се, че е точно така", я виж във САЩ каква невероятна финансова криза си спретнаха 2008 г. базирайки се на подобно мислене:)

  Относно алтернативните инвестиции на тази във апартамент:
  1. Земя
  2. Къща
  3. Скъпоцености
  4. Произведения на изкуството
  5. Редки предмети от всякакъв вид
  6 Финансови инструменти
  7 Финансова инвестиция във реален бизнес (дял от бизнес)

  Сигурно има и други, но...:)

  Модератора е неадекватен!
 19. 19 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 636 Неутрално

  В случая "Апартаментгейт" ми се струва, че става дума за най-обикновено осребряване на власт и търговия с влияние и това прикрито зад някакви фиктивни покупко-продажби и размени между свързани лица. Правят ви на маймуни, а вие си траете.

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 20. 20 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2013 Неутрално

  Късно е вече българинът да се научи да живее в еднофамилни къщи. Намушил се е в апартамент, шум, мръсотия, липса на дворче. Хайде за голям град е донякъде разбираемо, но малки градчета застроени с блокове си е направо престъпление.

 21. 21 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 428 Весело

  На Цвъки нещата са изрядни по документи. Не е изрядна държавата. Никоой в Народеното събрание не желае да каже истината за разликата между цена по данъчна оценка и продажна цена. Тези врътки и корупция са възможни, единствено поради несъвършената методика. В крайна сметка пазарната цена се определя от продажните цени за даден район. Проблемът е, че повишаване на данъците ще удари строителството и БВП, а от друга страна ниската данъчна оценка отваря вратички за разплащания в кеш и/или "подаръци" в размер на 40-50% от реалната стойност. В случая с Цвък е и повече. Мафията обича строителството.

 22. 22 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Вместо тризонет си купете къща на три етажа...

 23. 23 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 430 Неутрално

  "Умните и красивите" най-обичат да се разпореждат със чужди апартаменти. Типични неокомунисти....

 24. 24 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 430 Неутрално

  До коментар [#3] от "jmf29537805":В Европа Холандия е на първо място по жители в еднофамилни къщи.
  —цитат от коментар 5 на Нинов


  В цяла Европа се нарърчава покупката на жилища. На много места те дори се приспадат към ДОД. Само в България, се смята за нормално държавата да ти прибере към 25% данъци, като си купуват имот. И съответно е напълно нормално хората да изповядват покупките на по-ниска цена от реалната....

 25. 25 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 430 Неутрално

  Ама за Вежди нищо не чуваме. Май само на него ще му се размине без нищо
  —цитат от коментар 15 на orchis


  Какво да му се "разминава" след като си е купил жилището на пазарна цена и е написал реалната сума в нотариалния акт? (Както и Цветанов и Цачева, те просто са скрили малко ДДС, както правят и всичките мрънкащи тука)

 26. 26 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 941 Любопитно

  Дичев докато се натутка да напише някой опус и темата вече стана безинтересна........

  Знанието е сила, информацията - власт
 27. 27 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ивайло Дичев се опитва да преточи като зеле темата за непочтеността, характерна за наглите типове от ГЕРБ, обвързвайки я с някаква дребна завист, някаква дребна за висимост от мизерните спомени за ограниченията на стотинковия стандарт при социализма и тежката жилищна криза. Ние и преди имахме разслоение и никакви смешни приказки за уравниловка, към която обществото е привикнало, не са уместни. Засега нито Цветанов, нито мултакът Рашид могат да си позволят да изземат територия от десетки квадратни километра, та да си направят с държавни пари пожизнени резиденции, подобни на тези край Лазур, Арбанаси, Банкя и Бояна. Дори Борисов не може да си позволи да затвори пътя от Банкя до Ларгото, за го заварди със строени през метър полицаи, та да мине, придружен от няколко мерцедеса с пазванти, както ежедневно постъпваше диктаторът Живков. Няколкото червени и ченгесарски милиардери все още не могат да се престрашат и да се изцепят с частна площадка за хеликоптери като тази в Арбанаси. Все още Рашид не може да си позволи да гепи в парка в градината на двореца в Балчик парцел за лична творческа база, каквато там имаха в продължение на десетки години маститите социалистически писатели. Самият Ивайло Дичев е добре запознат с писателските творчески домове, несравнимия лукс за народна сметка и несравними привилегии ( благодарение на които днес той е това, което е) и баснословни хонорари, каквито Рашид по онова време не можеше и да помирише. Дичев обаче пропуска "усвояването на едни пари", пропуска зверското грабене от ГЕРБ, плячкосващо отклонените средства от европейските програми за финансиране. Как може Дичев да подхвърля оневиняващи позора на Цветанов и Цецка приказчици, сякаш не знае, че безплатни подаръци няма в този свиреп бизнес с недвижимите имоти. Дичев пропуска да спомене за особените квадратури на някои жилища около Докторската градина, в Гео Милев и кв. Изток, къщите по на два етажа в Лозенец и огромните като квадратура вили около Симеоново , Драгалевци и Бояна, където живееха отбрани фамилии. За военните и милиционерите, за привилегированите червени касти апартаменти по сто квадрата през 1964 се продаваха по 6000 лв . На обикновените граждани бутаха цели къщи, Райсъветите ги оценяваха по три хиляди лв, за тези цени обезщетяваха клетите собственици с миниатюрни панелки в Хаджи Димитър, а на апетините парцели се строяха монолитни сгради с по 140 кв.м апартаменти, с мраморни облицовки във фоайетата, с варовикови облицовки по фасадите, с хубави гаражи отдолу и тавани по 40 кв. метра. , задължително дворчетата пред блоковете биваха ограждани с огради от ковано желязо. Дичев не споменава , колко сгради на УБО , ДС, партийни и обществени имоти бяха раздадени и продадени за стотинки на номенклатурните потомци. Но...

  Дедо Крум
 28. 28 Профил на vdiv
  vdiv
  Рейтинг: 228 Неутрално

  "Великите умове дискутират идеи.
  Средните умове дискутират събития.
  Малките умове дискутират хора."
  -- Чарлс Стюарт

 29. 29 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#27] от "Дедо Крум":

  Носталгично и... лично... и толкоз...

 30. 30 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  "Цветанови са признали за недекларирани доходи от над 160 000 лв.
  Втората данъчна ревизия е установила данъчни задължения по чл. 48 на сума 15 533,92 лв. за Цветанов и 1054,72 лв. за съпругата му Десислава. Ревизионните актове не са оспорени в съда и тихомълком са платени от тях на 21.10.2013 г."

 31. 31 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  До коментар [#30] от "Наблюдател":

  ДОКУМЕНТИ: КАК КОНПИ НА ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ НАРУШИ ЗАКОНА И “ИЗПРА” ПОЛОВИН МИЛИОН НА ЦВЕТАНОВ
  https://bivol.bg/tsvetanov-konpi-1.html

 32. 32 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1770 Неутрално

  Населението на България намалява с най-бързи темпове в света,а се строят нови жилища и цените постоянно растат.Историята напомня много случаят с луковиците за лалета през 17-и век в Холандия.Цените на луковиците постоянно нарастват и всеки се юрва да купува.Ама в един момент балонът се пука и много хора фалират.И тук ще стане така рано или късно.

 33. 33 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1471 Неутрално
 34. 34 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3854 Неутрално

  До коментар [#3] от "jmf29537805":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  И в други държави като Франция, Германия е застъпено ниското строителство/аз лично го харесвам/!

 35. 35 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5426 Весело

  При толкова много собственици и натрупани исторически пластове, апартаментът може да е ключът за свалянето на всяка власт :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 36. 36 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Любопитно

  До коментар [#24] от "tvr18355030":

  Е, не е точно така.
  Доколкото съм запознат в цяла Европа данъците за имоти са по солени отколкото във България.

  Модератора е неадекватен!
 37. 37 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Некъф vdiv (?) 28 лееееко е минал по допирателната. Не е баш Чарли дъ фърст, а Ан Елинор Рузвелт. Стават грешки...

  roo
 38. 38 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Виж авторът ме възторгва до екстаз. Професор по бащина линия, винаги точен в градацията на сивото - каквито са всичките му творения. Тича след вятъра на куц крак...
  Абе както казва "Чарли Стюърт", явно съм "малък ум". Знам си го.

  roo
 39. 39 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Любопитно

  До коментар [#8] от "Practic":

  Искаш да кажеш, че Луканови толкова са били закъсали при социализма, че се е наложило да откраднат апартамент, та да не са на улицата?

 40. 40 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 262 Любопитно

  "Въведени са нормативи - едно жилище на семейство, по една стая за поне двама души, не повече от 100 квадрата жилищна площ и тъй нататък. Е, за най-големите се правят изключения, но при контролирани медии широката общественост няма как да го разбере, няма значи и как да завиди."

  Точно така. ЕДНО жилище, а не СЕДЕМ. Да, за тия на върха малко по- големи(м2), но ЕДИН. Костадин Чакъров го обясняваше, в интервюта, когато ставаше въпрос за привилегиите. Който се интересува, има доста видеа, в Тубата.

  Тогавашният елит не биха си и позволили да МЕЧТАЯТ, как/къде живеят сегашните ни политици/елит!

  И това не е само за апартаментите, а и за заплатите и т.н., и въобще за всички ОБЛАГИ и ПРИВИЛЕГИИ на сегашните.

  Да не говорим за корупцията...

  reductio ad absurdum...
 41. 41 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 262 Любопитно

  На Цвъки нещата са изрядни по документи. Не е изрядна държавата. Никоой в Народеното събрание не желае да каже истината за разликата между цена по данъчна оценка и продажна цена. Тези врътки и корупция са възможни, единствено поради несъвършената методика. В крайна сметка пазарната цена се определя от продажните цени за даден район. Проблемът е, че повишаване на данъците ще удари строителството и БВП, а от друга страна ниската данъчна оценка отваря вратички за разплащания в кеш и/или "подаръци" в размер на 40-50% от реалната стойност. В случая с Цвък е и повече. Мафията обича строителството.
  —цитат от коментар 21 на puknatastotinka


  +++ Един въпрос, към поддръжниците на сегашната система: Някой въобще заблуждавали се все още, или се изненадва, че капитализма води до такова положение??!

  reductio ad absurdum...
 42. 42 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 262 Любопитно

  До коментар [#27] от "Дедо Крум":

  Явно умишлено смесваш "двата щата". Темата за СОБСТВЕНОСТ ли е, или за ПРИВИЛЕГИИ? На всички е ясно, че които и да са управляващите, винаги ще се ползват от привилегии, недостъпни за обикновените хора.

  Съвсем друг е въпросът със собствеността. Какви са ЗАКОНИТЕ? И дори да има ОТДЕЛНИ случаи за нарушаването им, все пак показват какви са идеалите на дадено общество.

  reductio ad absurdum...
 43. 43 Профил на Miguel Ramierez
  Miguel Ramierez
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#2] от "deaf":

  И какво ще стане с 1000 лв чисто?! Същата мизерия. Вместо да се правиш на умен и ербап, млъкни.

  1.618
 44. 44 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2679 Неутрално

  До коментар [#27] от "Дедо Крум":

  +++

 45. 45 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2411 Весело

  До коментар [#24] от "tvr18355030":
  "Само в България, се смята за нормално държавата да ти прибере към 25% данъци, като си купуват имот. И съответно е напълно нормално хората да изповядват покупките на по-ниска цена от реалната"

  Да де, ама тук не става дума за "хората", а за "законотворците" създали сами законите. Наглостта е не само че ги нарушават (мамят Владиславчо Горанов в данъците), ами имат наглостта да разследват хората, които правят като ... главния компир.

  Ивайло Дичев е правен простак, израснал е на хранилка през социализЪма и чувството за собственост и справедливост отдавна е закърняло в него. Освен това, трябва да напише нещо, що без грант няма да си кара кефа.

 46. 46 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2411 Весело

  До коментар [#36] от "Ivan_":

  "Доколкото съм запознат в цяла Европа данъците за имоти са по солени отколкото във България."

  Да не бъркаме "имотен данък" с данъци върху сделка с имоти! Къде в Европа имаме 20% ДДС върху недвижим имот (или автомобил за лично ползване)? Брокерска комисионна от 6%, по 3% от продавача и от купувача (гаче е свалил цената с 20%, та купувачът да е длъжен да плати 3% върху изгодата за купувача)?
  И не е в цяла Европа. В Полша са по-ниски, в Исландия, на практика, няма (таксите смет обаче са солидни).

 47. 47 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#42] от "Divi filius":

  Нали не си кацнал от друго измерение? Явно не знаеш, че за да получиш държавно жилище с нормиран наем, трябваше да живееш с де се души роднини в една стая - баби , дядовци, чичовци, пет братя, та като дойде комисията от Софжилфонд, да ви отпуснат тристаен в Дружба 2, с директен изглед към ТЕЦ-а. За покупка на жилище се чакаше 25 години - с предварително плащане в ДСК, държавата ти държи парите, а ти чакаш да натрупаш необходимите лихвоточки. По едно време трябваше да имаш пет отработени години в строителството, за да имаш предимство, драги. Явно не си познавал отбилзо хора от висшата номунклатура и не си влизал в апартамент от 240 квадрата, в който холът, без терасата от десет квадрата, е дълъг осем метра и широк шест. И не си виждал таван към апартамента от 48 квадрата, наречен "кабинет", не си виждал приземни етажи с прозорци от метър и двайсет, на метър над земята. Имаш ли представа, какви бяха кабинетите на партийните секретари в градове като Смолян, Благоевград, Бургас, Варна, Пловдив, колко големи бяха кабинетите на секретарките им? Знаеш ли какво е това понятие "безотчетни пари"? И имаш ли представа, какви договори по трийсет години с фиксиран наем за жълти стотинки на кв.м, без точка за анекс, са раздадени масово през 90-та и 91 г на червени фирми, най-апетитни огромни имоти, централи, вили, апартаменти, резиденции, почивни станции, ресторанти, служебни складове, гаражи - всичко това на УБО, МНО, МВР, БКП и БЗНС. Имаш ли представа , колко складове и халета са продадени без пари на бившата номенклатура само около Враждебна, Малашевци, Илиянци, около гара София Север, имаш ли представа, какво имущество на държавата, що коли, камиони, багери, строителна техника е лапната ей така, само като част от активите при приватизацията на предприятията? Какви ги дрънга Ивайло Дичев, при продължаващата хегемония на бившите комунисти, милиционери и агенти на и ДС навсякъде в България?

  Дедо Крум
 48. 48 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#42] от "Divi filius":

  И понеже говориш за закони, а никъде и никога не беше показана истинската цифра на държавните и партийните имоти, огромна час от тази незнайна държавна на книга собственост бе присвоена и узаконена от облагодетелстваните комунистически разбойници по най-елементарен начин - чрез добросъвестно владеене 5 години и чрез недобросъвестно владеене над 10 години.Имаше и друг начин - Обявява се търг някъде с най-мъничък шрифт за продаване на имот или техника, коли, складове, гаражи, начална цена 500 лв, явява се само наемателат в момента и си узаконява собственост, която по пазарни цени струва стократно повече.

  Дедо Крум
 49. 49 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2411 Неутрално

  До коментар [#47] от "Дедо Крум":

  "За покупка на жилище се чакаше 25 години - с предварително плащане в ДСК"

  Не изпадайте в историческото невежество на Дичев. "Покупка на жилище" в пазарния смисъл на думата "продажба" (избор на град, квартал, площ, етаж, кредит и т.н.) нямаше през социализма. Строяха се по 16 хил. апартамента годишно и всички се РАЗДАВАХА (на нуждаещи се) от общинските съвети (и кооперациите за самостоятелно изграждане бяха под контрола на общинския съвет - поне едно жилище отиваше дан за корупционната схема). Жилищно-спестовният влог (броят лихво-точки) в Държавната спестовна каса даваше предимство в класацията на РАЗДАВАНЕТО както и възможност да се сдобиеш със собственост без да чакаш да минат десет години на ползване (при ведомствените жилища).
  И не се "ЧАКАШЕ 25 години" - чакаш, ако знаеш какво и кога ще се случи. А се случваше, че нуждаещите непрекъснато нарастваха, дори по-бързо от ръста баш нуждаещите се - активните борци против фашизма и капитализма (100 хил. шумкара посрещнаха 1989 г., а на 9.09.1944 са били само 12 хил.). А ако не направиш някои компромиси (десет годишен договор за работа, препоръка от Партията, членство в Партията, подкуп във валута, прасенце или овца), се надяваш общинският съвет да не хвърли око на (бъдещата) наследствена къща (апартамент) за да можеш да я ползваш самостоятелно.
  Домът, правото на собствен дом, ще продължава да е чувствителна тема в България и следващия век заради заличеното, опита за заличаване на чувството на собственост по времето на социализма. При "умници" като Дичев заличаването все пак е успяло.

 50. 50 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Апартамента и колата като символи на просперитет. В чужбина хората имат яхти и вили на брега на морето :)
  Но в Бълхария сме си мизерници като цяло

 51. 51 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2411 Весело

  До коментар [#50] от "arcanum":

  "В чужбина хората имат яхти и вили на брега на морето"

  Ай сега, в "белите държави" хората си имат совалки, банки, острови, държави (султана на Бруней). А ний, мизерниците, една Партия си нямаме и като "цветарките" Георги Марков, Дичев и вся "художествено-творческа интелигенция" се чудим чий ибрикчийски интерес да опрашим.

 52. 52 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#49] от "wanderer":

  Е как да не се чакаше по 25 години? Дайте сега да не се наддумваме. На хората им изгоряха парите. Включване в ЖСК в хубавите квартали важеше само за хора от прокурор на горе, висши чинове в МВР и армията, висша номенклатура, АБПФК, покупка с валута и СТРАШНИ ПАРТИЙНИ ВРЪЗКИ. И освен това не можеше да имаш две жилища, не можеше да прехвърлиш наследствено жилище на детето си, ако не е пълнолетно и пр. И ако искаш да продадеш жилище, Райсъветът ти даваше оценка, та хората измисляха двеста начина, един от тях беше размяната с регулиран парцел и пари на ръка. По едно време разрешиха размяна с коли. Имаше и предимства за работници в Коми, за заселниците в Странджа Сакар, Родопите, даже и пари им даваха, по 10 000 лв, но това беше в края на диктатурата. Има толкова текстове, описващи зверските конфискации на имоти след 9-ти септември, особено през 1949 г., когато новата вълна конфискации в София на практика отнема най-хубавите и апетитни апартаменти, раздадени "за нарасналите нужди на наши другари от МВР". И Дичев пропуска една важна подробност: българите се научиха, че екскомунистическата каста може по всяко време да спусне нова хипер инфлация. "какъвто им бе социализЪма, такъв им бе и капитализЪма"

  Дедо Крум
 53. 53 Профил на Divi filius
  Divi filius
  Рейтинг: 262 Любопитно

  До коментар [#42] от "Divi filius":Нали не си кацнал от друго измерение? Явно не знаеш, че за да получиш държавно жилище с нормиран наем, трябваше да живееш с де се души роднини в една стая - баби , дядовци, чичовци, пет братя, та като дойде комисията от Софжилфонд, да ви отпуснат тристаен в Дружба 2, с директен изглед към ТЕЦ-а. За покупка на жилище се чакаше 25 години - с предварително плащане в ДСК, държавата ти държи парите, а ти чакаш да натрупаш необходимите лихвоточки. По едно време трябваше да имаш пет отработени години в строителството, за да имаш предимство, драги. Явно не си познавал отбилзо хора от висшата номунклатура и не си влизал в апартамент от 240 квадрата, в който холът, без терасата от десет квадрата, е дълъг осем метра и широк шест. И не си виждал таван към апартамента от 48 квадрата, наречен "кабинет", не си виждал приземни етажи с прозорци от метър и двайсет, на метър над земята. Имаш ли представа, какви бяха кабинетите на партийните секретари в градове като Смолян, Благоевград, Бургас, Варна, Пловдив, колко големи бяха кабинетите на секретарките им? Знаеш ли какво е това понятие "безотчетни пари"? И имаш ли представа, какви договори по трийсет години с фиксиран наем за жълти стотинки на кв.м, без точка за анекс, са раздадени масово през 90-та и 91 г на червени фирми, най-апетитни огромни имоти, централи, вили, апартаменти, резиденции, почивни станции, ресторанти, служебни складове, гаражи - всичко това на УБО, МНО, МВР, БКП и БЗНС. Имаш ли представа , колко складове и халета са продадени без пари на бившата номенклатура само около Враждебна, Малашевци, Илиянци, около гара София Север, имаш ли представа, какво имущество на държавата, що коли, камиони, багери, строителна техника е лапната ей така, само като част от активите при приватизацията на предприятията? Какви ги дрънга Ивайло Дичев, при продължаващата хегемония на бившите комунисти, милиционери и агенти на и ДС навсякъде в България?
  —цитат от коментар 47 на Дедо Крум


  Пак казвам, смесваш нещата. Аз говоря за ПРЕДИ демокрацията, даже за преди "перестройката". За приватизацията СЛЕД това, съм напълно съгласен!

  Както и да е. Явно тези теми едва ли могат да бъдат дискутирани безпристрастно и трезво.

  И си прав за това, че не съм бил свидел от първа ръка, на тогавашната власт. И в интерес на истината, както сега, така и тогава, съм се възмущавал от всякакъв род злоупотреби на елита. Въпросът е в РАЗМЕРА, и обхвата.

  Интересно е да се направи и друго сравнение: Размерът на държавната бюрокрация тогава, и сега. При положение, че населението сега е поне 1/3 по- малко от тогава.

  reductio ad absurdum...
 54. 54 Профил на Дедо Крум
  Дедо Крум
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#53] от "Divi filius":

  Ако не знаеш за размера на държавната бюрокрация "тогава", ще ти спомена, че 800 000 бяха само шапкарите и волнонаемните . Техните женички ги трудоустрояваха на топли местенца, по всички гарнизонни градчета де що имаще хубави службички, първо на тях ги даваха. Комунистите бяха един милион, всички бяха началници, до най-ниско ниво в трудовите колективи, сиреч "чантаджии". Примерно в бригада от 45 най-обикновени монтажисти с начално образование по националните строежи, бригадирът по правило беше комунист и седеше заедно с партийния секретар и техникът в отоплен фургон на баира, докато долу в изкопа онези заварчицит работеха на минус двайсет градуса сре ледените ветрища "на акорд", вид зверско млатене и експлоатация за идпълнение "в съкратени срокове". Дедо ти Крумчо може да ти напише десет тома с очерци за трудовия героизъм. И то с огнен патос, с идеализация, разбира се, бригадирът ( баят простак и комунист, твръд, но устремен, с мъдра бръчка на обветреното си чело) пали цигара в шепа под брулещия вихър, дръпва мъжествено дима, изпуска го през ноздри и се провиква: " А бе Мето, турнете им ги още две арматури, да го еба, че че ти теглим ушите бе, въргозуняк!"

  Дедо Крум
 55. 55 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#5] от "Нинов":

  Това е и най хубавата държава според мен !
  Разкошно е, навсякъде!

 56. 56 Профил на Dimi Ivanov
  Dimi Ivanov
  Рейтинг: 271 Неутрално

  До коментар [#19] от "leon555":
  Добре дошъл в маймунарника. Не визирам Кърт Вонегът

 57. 57 Профил на Dimi Ivanov
  Dimi Ivanov
  Рейтинг: 271 Весело

  До коментар [#36] от "Ivan_":

  Те и заплатите им са няколко пъти по високи, не можем да имаме Европейски закони, Европейски данъци и Африкански заплати.

 58. 58 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#46] от "wanderer":

  Поне във Испания има ДДС за сделки със имоти когато не са основно жилище или когато се продават скоро след придобиването им.
  Пък има и доста други данъци при покупко продажба на имот.

  Модератора е неадекватен!
 59. 59 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#57] от "Dimi Ivanov":

  Те данъците са % от цената на сделката, не разбирам заплатите какво общо имат тук?

  Модератора е неадекватен!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK