Чии са българските мюсюлмани

Чии са българските мюсюлмани

© Георги КожухаровВсички отричат за намеса на Турция преди поправките в българския Закон за вероизповеданията, вкл. премиерът Борисов. Но съмненията си остават - и не заради казаното от Чавушоглу, пише в анализа си за "Дойче веле" Емилия Милчева.


В 01:10 ч след полунощ премиерът Бойко Борисов, след близо 5 часа разговори в Букурещ със заместника на турския президент Ердоган - Фуат Октай, излезе и обяви, че турската страна няма да се извини за изявлението на първия си дипломат. "Проектът на България за поправки в религиозния закон беше срещу всички видове основни права и свободи. Турция беше принудена да се намеси и се наложи България да внесе промени". Тези думи на министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу, изречени тази седмица пред организации на български изселници в Текирдаг, подпалиха нов фитил в България - след нестихналия все още "Апартаментгейт".


Не било натиск


Октай и Борисов, заедно с делегациите, се уединиха веднага след края на Срещата на върха на лидерите на България, Румъния, Гърция и Сърбия. Турският вицепрезидент изслушал запис от изявлението на Чавушоглу, разговарял с него по телефона и не намерил основания за извинение.
"Не се разбрахме. Те твърдят обратното - не било натиск, било ситуация Никой не ни е оказал каквото и да било въздействие, на мен никой не ми се е обаждал. Аз ги разбирам, че са в избори (на 31 март в Турция предстоят местни избори, бел.а.) - и ние сме в избори. Когато всички водят антитурска кампания, ние никога не сме си го позволили. А в България антитурската кампания носи плюс", бяха думите на Борисов.


Вероизповеданията имат имоти, получават външно финансиране и развиват стопанска дейност. И въпреки това им опрощават публичните вземания – за сметка на българския данъкоплатец. Макар никой да не го е питал съгласен ли е. (08.03.2019)


Премиерът Бойко Борисов и президента на Турция Реджеп Ердоган при откриването на църквата "Свети Стефан" в Истанбул.

© Reuters

Премиерът Бойко Борисов и президента на Турция Реджеп Ердоган при откриването на църквата "Свети Стефан" в Истанбул.


Какво ще последва - разговор с Ердоган или ще останат да тежат съмненията, че Анкара е оказала натиск? А основания за съмнения има, защото в крайна сметка приетите окончателно промени в Закона за вероизповеданията не спират външното финансиране за самите вероизповедания. И точно това е най-важното за Турция.


Шумът в България


Чавушоглу е обявил, че на два пъти се е свързвал с българските власти (без да назовава имена) по повод Закона за вероизповеданията. Първият път - защото промените са били "срещу всички видове основни права и свободи", а вторият - заради опасения, че имоти на Главното мюфтийство са застрашени от продажба заради дългове.


Избухването на скандала съвпадна с окончателно гласуваното от парламента право на вероизповеданията да разсрочват до 10 години задълженията си. Разпоредбата ще облагодетелства предимно мюсюлманското вероизповедание, което е натрупало близо 8,2 милиона дългове от общо 8,4 милиона лева на всички регистрирани вероизповедания.


Разсрочването, предложено от председателите на парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ, замести амнистията на дълговете - също тяхна идея, но ревизирана заради обвинения за сделка на тъмно между двете политически сили. Вчера и двамата отрекоха за намеса на Турция - първият не е чувал, вторият няма информация да е имало влияние.


Министърът на външните работи Екатерина Захариева извика турския посланик Хасан Улусой в МВнР, за да му обясни, че приоритет на българската външна политика е да поддържа диалога и сътрудничеството със съседите, което включва спазването на принципите на взаимно уважение и ненамеса във вътрешните работи. Дипломатът уверил, че думите на Чавушоглу са извадени от контекста, и никой не е имал намерение да обижда България. БСП настоя главният прокурор Сотир Цацаров да разследва намесата на Турция във вътрешните работи на България.


Кадър от срещата на Бойко Борисов с ръководители на различните вероизповедания в България по повод промените в закона.

© Преслужба на Министерски съвет

Кадър от срещата на Бойко Борисов с ръководители на различните вероизповедания в България по повод промените в закона.


Този скандал има всички атрибути, за да се превърне в пожар - съдържа три ключови думи, които за мнозина етнически българи са с негативна конотация: "Турция", "мюсюлмани" и "ислям". И след гейта с евтините луксозни апартаменти за овластени, който ГЕРБ смяташе да обърне от минус в плюс до европейските избори на 26 май, сега се завихря антитурска кампания.


Защо на Турция ѝ е важно?


След като външното финансиране за вероизповеданията не е нито прекратено, нито ограничено, макар държавата да плаща заплатите на духовниците, то значи турският Комитет по религиозните въпроси (Дианет) ще продължи да финансира дейността на свои имами в България, да отпуска средства за ремонт на джамии, да спонсорира училища - така както го прави още от 1992 г. за Средното общообразователно духовно училище в Момчилград, а от 2002 г. редовно отпуска по няколко милиона годишно.


Всяка година Дианет изпраща и финансира между 500 и 1000 имами в джамиите в Европа. За Анкара Комитетът е това, което са за Москва газът и газопроводите - външнополитически инструмент за влияние. Турската държавна институция, която се занимава с ролята на исляма в страната и в чужбина, където има турско-мюсюлмански малцинства, съвсем не е обикновено институционално звено, каквато е българската Дирекция по вероизповеданията. За Дианет работят 117 000 души, а бюджетът му е пет пъти по-голям от този на турското разузнаване.


Чии са българските мюсюлмани

© Цветелина Белутова, Капитал


На фона на свития с 56% бюджет на турското Министерство на науката, индустрията и технологиите, държавната издръжка на Дианет беше увеличена с 34,4% за 2019 г. - от $1,3 милиарда на $2,1 милиарда. От победата на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на Реджеп Тайип Ердоган през 2002 г. тези средства непрекъснато се увеличават, а от 2006 насам са нараснали повече от четири пъти.


Мисията на Дианет


В изследването "Дианет като инструмент на турската външна политика: Доказателства от Нидерландия и България" (Diyanet as a Turkish Foreign Policy Tool: Evidence from the Netherlands and Bulgaria), публикувано през септември 2018 г., Ахмет Йозтурк от Университета в Страсбург и Семиха Сьозери от Университета в Амстердам, на база интервюта с експерти, духовници, политици, заключават, че: първо, Дианет е основен инструмент на турската външна политика в страни със значително турско-мюсюлманско малцинство; второ, тази инструментализация дестабилизира проектите за секуларизация както в страната, така и в чужбина.


Преобладаващата част от мюсюлманите в България са етнически турци и помаци и влиянието на Дианет сред тях е значимо, предвид факта, че са и свързани с Турция чрез свои близки и роднини. Според изследването "...популяризирането на турския ислям... е част от мисията на Дианет. Целта е да се превърне в сериозен играч на международната сцена с цел изграждане и популяризиране на новата етно-религиозна идентичност на Турция". Неслучайно и Чавушоглу казва в Текирдаг, че Турция "ден и нощ работи за интересите на турските общности в чужбина и това е един от приоритетите на външната политика".


Например, за контрол и регулиране на джамии и други религиозни дейности от името на Дианет - в Германия, където турската диаспора е най-многобройна (4 милиона мюсюлмани, вкл. 3 милиона от турски произход - бел.а.), през 1985 г. е основан Türkisch-Islamische Union der Anstalt für Religion e.V. (DITIB). Този съюз управлява 900 от 2400-те джамии в Германия, повечето имами се изпращат от Турция, служат на турски език и заплатите им се плащат от Анкара, припомни само преди седмица Financial Times (FT).


Но сега Берлин е решен да прекъсне финансовите и институционални връзки между мюсюлманските общности в Германия и турското правителство, като им помогне да практикуват своя версия на исляма. Пред FT Маркус Кербер, висш държавен служител в германското вътрешно министерство, посочва, че Берлин иска да накара германските мюсюлмани да си зададат въпроса "какъв ислям искаме тук?" Целта на проекта, бързащ заради бежанската криза, довела в Германия над 1 милион бежанци от Афганистан и Сирия, е да намали влиянието на Анкара върху мюсюлманската общност, и имамите, проповядващи в Германия, да се обучават в Германия.


Ако бяха приети промените


Това можеше да се случи и в България - ако бяха приети законовите промени, срещу които е възроптала Анкара. Освен ограниченията за външно финансиране и отчетност на даренията, в първия законопроект от май м.г. (на ГЕРБ, БСП и ДПС) се предлагаше и нещо радикално ново - само православното и мюсюлманското вероизповедания да могат да откриват духовни училища и висши учебни заведения, които да са на държавна издръжка. И ако за БПЦ това е факт, мюсюлманското вероизповедание отдавна чака позволение за свой ВУЗ, където да обучава кадри. Но тези идеи не стигнаха до финала.


Авторите на изследването за Дианет цитират експерта по етнически малцинства Михаил Иванов, според когото краят на 2013 г. е бил от решаващо значение за ролята на Дианет в отношенията Турция-България. Тогава започва острият конфликт между турската власт и организацията на проповедника Фетхуллах Гюлен. Доц. Иванов определя този период така: "Успяхме да избегнем радикалния ислям през 90-те години на миналия век, но сега не съм сигурен как ще предотвратим политическия ислям на Турция".


В изследването е цитиран неназован висш служител на МВнР, който споделя, че от 2014 г. почти всеки месец са получавали оплаквания от местни политически елити "от турските имами и техния проердоганов дискурс предимно в Благоевград, Търговище и Разград, където турците и помаците са мнозинство". Заключението е, че - както и в холандския случай - се прави опит за износ на вътрешни конфликти чрез Дианет.


През декември 2016 г. вестник "Хюриет" съобщи, че Дианет е събирал разузнавателни данни чрез имамите си в 38 държави, сред които и България - за дейността на заподозрени за последователи на Гюлен. В същата тази година имаше няколко знакови случая, при които България послушно - и в нарушение на човешките права - предаваше на Турция "гюленисти", един от които нашумя особено, тъй като бе определен от вътрешния министър като "заплаха за националната сигурност" - Абдуллах Бююк.


Външната намеса не е от вчера


Дали президентът Румен Радев ще наложи вето на промените в Закона за вероизповеданията, след като няма нищо противозаконно в разсрочването на дългове? В действителност би следвало да го направи още при първите промени, разрешили държавната издръжка, но така и не забранили финансирането отвън - което щеше да засегне и протестантските деноминации, и Католическата църква в България.


Все пак на две заседания на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), през 2017 г. и 2018 г., партиите и президентът се разбраха за "защита на традиционните български вероизповедания, ангажиране на държавата и недопускане на радикализация на религиозна основа". И това да се осъществи чрез промени в нормативната уредба, за да не се допуска "външна намеса в българската политика".


Тя обаче е допусната не сега, а още от кабинета на НДСВ-ДПС, продължи при Тройната коалиция и ГЕРБ - и ще продължава.


А някой в България ще си чака извинение от Анкара.

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5642 Неутрално

  Българските мюсулмани не са неодушевени предмети или крепостни за да са "нечии"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2313 Неутрално

  На кой не му е ясно, че Турция взима каквото пожелае в/от България ?!
  Русия също !!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 3. 3 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Българските мюсюлмани са граждани на страната с граждански права, не по-малки от тези на всички останали етноси. Българските мюсюлмани са наши, на българския етнос, роднини, и ние, етническите българи сме техни близки.
  Вижте бившия СССР :
  кой запали там на много тънки места междуетническа вражда ?
  Кой от векове азиатски прилага на Балканите принципа "Разделяй и владей" ?
  Кой инспирира и подкрепи живковия режим
  за позорния "Възродителен процес" ?
  Кой дърпа конците на Доган и кликата му ?
  Всички знаем кой!

 4. 4 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Един ден всички ще разберем колко предвидлив и мъдър беше Тодор Живков. Ако той не беше изпуснал парата от котела, вече щяхме да сме гръмнали подобно на Кипър и Косово.

 5. 5 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5675 Неутрално

  Българските мюсюлмани са си наши с права и свободи като нас Българите.

 6. 6 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 773 Неутрално

  До коментар [#3] от "Practic":

  "Българските мюсюлмани са наши, на българския етнос, роднини, и ние, етническите българи сме техни близки. "

  Никога мюсюлманин не може да бъде близък с християнин! Никога!!! Не случайно почти няма сполучливи бракове между представители на тези две религии.

 7. 7 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  До коментар [#4] от "moreee":

  Мда, така изпусна парата, че сега не можеш по името да познаеш мъж ли е или жена. Добре, че не завършват на ”оглу”, че съвсем щеше да се втаса. Да не говориме, че като реакция на ” изпускането на парата” цели райони се нацвъкаха с джамии у то там и където по османско време не е имало. ”Изпусквача на парата” с един замах върна нещата там някъде в около предосвобожденските времена.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 8. 8 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Един ден всички ще разберем колко предвидлив и мъдър беше Тодор Живков. Ако той не беше изпуснал парата от котела, вече щяхме да сме гръмнали подобно на Кипър и Косово.
  —цитат от коментар 4 на moreee


  И колко мъдър беше бе, каскет? В края на 20 век насилствено да сменяш имена и изселваш хора е само във възможностите на комундетата. Какво да направим като сме на една територия с тези хора? Да ги изселим, да ги избием?
  Статията бие камбаната за една погрешна външна политика на няколко правителства, но само погледнете - НДСВ, БКП ГЕрп и ДПС. Питам се коя от тези партии е несвързана с тайните служби и бившата комунистическа номенклатура?

 9. 9 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2772 Неутрално


  Нормално е Турция да се грижи за мюсюлманите в България. Нормално е българското правителство да следи тази грижа да бъде в полза на добрите отношения между България и Турция. Нормално е в предизборна ситуация в Турция Чавушоглу да дрънка глупости, което не му е за пръв път. Нормално е обаче този път да му бъде за последен. Защото е нормално България да подкрепя продължаването на преговорите за присъедининяване на Турция към ЕС. Но не е нормално това да става докато Чавушоглу все още е министър на външните работи. Гюрюлтия йок - анадъмна, Реджеб аркадаш?

 10. 10 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Една реплика към червеното мори:
  никога евроатлантик демократ не може да бъде близък с московитска подлога. Никога.
  А в живота пред очите ни твърде сполучливо вървят и просперират хиляди смесени бракове. Важните неща стават в душите и умовете, а не във формалните книжа!

 11. 11 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 773 Неутрално

  До коментар [#8] от "SSS":

  "Какво да направим като сме на една територия с тези хора? Да ги изселим, да ги избием?"

  А гърците какво направиха? Къде са солунските мюсюлмани? Къде са турците от беломорито? В Гърция има ли турска партия в парламента?

 12. 12 Профил на aoz23590873
  aoz23590873
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "moreee":

  А защо приравняваш българин с християнин? Това не е правилно нито от българска, нито от християнска гледна точка.

 13. 13 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 773 Неутрално

  До коментар [#10] от "Practic":

  "А в живота пред очите ни твърде сполучливо вървят и просперират хиляди смесени бракове. "

  Просперират, много даже. Сигурно не можеш да дадеш пример, но както и да е. Има достатъчно информация за християнки омъжили се за мюсюлмани. Една даже книга написа.

 14. 14 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 522 Неутрално

  От цялата тази статия ми стана ясно само, че работата е тъжна, защото мюсюлманите в България не са на Дойче веле и задграничната либерална демократическа общественост

  Бог да благослови Америка за България!
 15. 15 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4036 Неутрално

  Няма как да предявиш собственически права спрямо когото и да било в т.ч. и мюсюлманите у нас. Но ако те приемат страната ни за своя първа и единствена родина, самите те ще отхвърлят всякакви чужди вмешателства и проповедници у нас.

 16. 16 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2313 Неутрално

  До коментар [#11] от "moreee":

  В Гърция границата за влизане в парламента е 3%, НО 3% в цялата страна !!!!!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 17. 17 Профил на today
  today
  Рейтинг: 963 Неутрално

  "Чавушоглу е обявил, че на два пъти се е свързвал с българските власти ...; вторият - заради опасения, че имоти на Главното мюфтийство са застрашени от продажба заради дългове."

  И защо турският външен министър е загрижен за имотите на някаква структура в чужда държава??? По какво се отличава мюфтийството, че за него трябва да има отделен ред? Като са навъртели дългове и не си ги плащат, да им взимат имотите и толкоз!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 18. 18 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 773 Неутрално

  До коментар [#17] от "today":

  "А в живота пред очите ни твърде сполучливо вървят и просперират хиляди смесени бракове. "

  Щото турците са ни съюзници в НАТО, те ни пазят от Русията. Тука има експерти евроатлантици, те могат да ти обяснят по подробно .

 19. 19 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 773 Неутрално

  До коментар [#12] от "aoz23590873":

  "А защо приравняваш българин с християнин? "

  Щото сме християни. Останалите живеещи в България са цигани, помаци и турци.

 20. 20 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1621 Гневно

  "така и не забранили финансирането отвън - което щеше да засегне и протестантските деноминации, и Католическата църква в България"

  Има огромна разлика между финансиране на вероизповедание от църква в чужбина която има за цел спасяването на душите и от чуждо министерство в правителство използващо политическия ислям за постигане на своите интереси!

  За да се запази междуетническия мир в България, турското правителство трябва да уважава суверинитета ни! Това трябва да е твърдата позиция на всички български институции и партии, които ги е грижа за този мир!

 21. 21 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Дианетът е нещо като организацията на Гюлен, само под шапката на МИТ. Следва да бъдат натирени няколко турски дипломата, а всички служители на Дианета да бъдат с анулирани визи за престой. В ЕС трябва да започне анти-турска кампания, в която да се подчертае, че Дианет е нещо от типа на Хамас и Хизбулла.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 22. 22 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 871 Неутрално

  И разбира се - понеже действията на Турция и Русия са винаги в подозрителен синхрон, да бъдат натирени и съответния брой руски разведки, маскирали се като дипломати. Плюс действия по откъсване на БПЦ от Москва.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 23. 23 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 871 Неутрално

  До коментар [#16] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Т.е. във всеки избирателен район по минимум 3%? Иначе може да имаш и милион гласа, но на някой остров ако не си минал 3%, си вън от парламента? Това ли казваш?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 24. 24 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 594 Разстроено

  Слаба държава - всеки ще я настъпва и подхвърля...

 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Весело

  Берлин иска да накара германските мюсюлмани да си зададат въпроса "какъв ислям искаме тук?"
  ========
  :).....
  Това е тъп, евтин и провокативен въпрос.....
  Исляма е един.....!!!
  Той не подлежи на никакви вариации и нюанси.... хаша.....
  И такива допитвания само ще Го потвърждават.....

  Bukalemun
 26. 26 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 594 Разстроено

  До коментар [#25] от "eti mehter":

  Сигурно искат да им подскажат: мирен.

 27. 27 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Неутрално

  На кой не му е ясно, че Турция взима каквото пожелае в/от България ?! Русия също !!!!
  —цитат от коментар 2 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  ... и защо това е така, според вас?

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 28. 28 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  Според мен, не се ли вземат мерки, макар и закъснели, за премахване на противоконституционната ДПС и "люспите" и, Турция ще е винаги в позицията на "ментор" и ще се бърка в държавните дела на България!
  Очевадно е, че вкарването на КириакСтеФчовци в структурите на ДПС, всички ги знаем кои са, не я прави българска партия по Конституция!
  Тя е причината за дезинтеграция на българските турци, в по-голямата си част, от обществото на българските граждани!
  Та, чии са българските турци(мюсюлмани)?!

 29. 29 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Българските мюсулмани не са неодушевени предмети или крепостни за да са "нечии"
  —цитат от коментар 1 на penetrating


  неграмотна работа е тая, вашата... няма такова животно "български мюсулмани". Българи-мюсулмани има много, от Кавказ, та чак до Якутия

  ... а тукашните мюслита да се Определят - българи ли са или не са българи, и съответно...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 30. 30 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#12] от "aoz23590873":"А защо приравняваш българин с християнин? "Щото сме християни. Останалите живеещи в България са цигани, помаци и турци.
  —цитат от коментар 19 на moreee


  ... ти, точно, не си християнин... ще ме прощаваш, но не си християнин.

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 31. 31 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Исляма е един.....
  —цитат от коментар 25 на eti mehter


  .... да бе, един... хахахахахахахахахахаха

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Любопитно

  До коментар [#9] от "Един препатил":

  Нормално е Турция да се грижи за мюсюлманите в България.
  =======
  То не е много нормално, но в случая е най добрия начин..... да няма за в бъдеще, никакви...... екскурзии, възраждания и други срамни неща.....

  Bukalemun
 33. 33 Профил на aoz23590873
  aoz23590873
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#19] от "moreee":

  Гледай си работата. Аз пък съм атеист. И не се чувствам по-малко българин от теб. И между другото циганите са много по-вярващи християни от българите. Това не ти е известно, нали?

 34. 34 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Според мен, не се ли вземат мерки, макар и закъснели, за премахване на противоконституционната ДПС и "люспите" и, Турция ще е винаги в позицията на "ментор" и ще се бърка в държавните дела на България!Очевадно е, че вкарването на КириакСтеФчовци в структурите на ДПС, всички ги знаем кои са, не я прави българска партия по Конституция!Тя е причината за дезинтеграция на българските турци, в по-голямата си част, от обществото на българските граждани!Та, чии са българските турци(мюсюлмани)?!
  —цитат от коментар 28 на batzdravo


  ей го и този?!? турци, живеещи в България е едно, а "български турци" какво е? Оксиморон некакъв... абе, мани...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 35. 35 Профил на slunchev_den
  slunchev_den
  Рейтинг: 303 Неутрално

  Те са граждани на България и са си свои. А, Ердоган загуби Истанбул и засега губи и Анкара. Разумният турски народ се събуди.

  "Първо си пренебрегнат, после осмиван, сетне бит, и накрая победител."
 36. 36 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#9] от "Един препатил":Нормално е Турция да се грижи за мюсюлманите в България.=======То не е много нормално, но в случая е най добрия начин..... да няма за в бъдеще, никакви...... екскурзии, възраждания и други срамни неща.....
  —цитат от коментар 32 на eti mehter


  ... да бе, щото да поругавате Св. София е в реда на Нещата, не е срамно, А !

  ... безсрамнци сте, ясно е, но Бог е по-високо от алах, така пише и във вашето книжле, та... бойте се, значи, докле е време и още се намира тук-там лучец... )

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 37. 37 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#19] от "moreee":Гледай си работата. Аз пък съм атеист. И не се чувствам по-малко българин от теб. И между другото циганите са много по-вярващи християни от българите. Това не ти е известно, нали?
  —цитат от коментар 33 на aoz23590873


  ... Християнството хич не е "проста работа", та не е по силиците ни на цигани, ни на атеисти... и не хули ближния си, нередно е )

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 38. 38 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Повечето са партиен добитък. Не са лоши хора, ама са много вредни, като има избори.

 39. 39 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Те са граждани на България и са си свои. А, Ердоган загуби Истанбул и засега губи и Анкара. Разумният турски народ се събуди.
  —цитат от коментар 35 на slunchev_den


  ... ей, още един Грамотник... мале-мале... няма турски народ бе, чоджум... турците са Нация от 70-80 разнообразни племена... единственият Народ в онази територия са Курдите... нещо, а?

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 40. 40 Профил на aoz23590873
  aoz23590873
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#37] от "о сандо":

  Нито ти, нито онзи другият сте ми ближни. И кой пък си ти, че да казваш кое на кого е по силите. Християнството вярно привлича само арогантни хора, които се мислят за недосегаеми.

 41. 41 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#37] от "о сандо":Нито ти, нито онзи другият сте ми ближни. И кой пък си ти, че да казваш кое на кого е по силите. Християнството вярно привлича само арогантни хора, които се мислят за недосегаеми.
  —цитат от коментар 40 на aoz23590873


  ... и тази ви думи потвърждават, че съм прав... и хабер си нямате "що е християнство"... апропо, атеизЪма също е религия (вероятно и феминизЪма е... както и други НЕприродосъобразни Учения)
  (весело)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 42. 42 Профил на aoz23590873
  aoz23590873
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#41] от "о сандо":

  Много добра идея си имам какво представлява християнството и точно затова не го следвам. А атеизмът е религия, колкото НЕсъбирането на марки е хоби. Но няма смисъл да се обяснявам на промити мозъци.

 43. 43 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#41] от "о сандо":Много добра идея си имам
  —цитат от коментар 42 на aoz23590873


  ... аха... вий сте от природноинтелигентните ... е, прощавайте, подценил съм ви, значи... както и да е, НЕсъбирайте си марки със здраве )

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 44. 44 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Берлин иска да накара германските мюсюлмани да си зададат въпроса "какъв ислям искаме тук?"========:).....Това е тъп, евтин и провокативен въпрос..... Исляма е един.....!!!Той не подлежи на никакви вариации и нюанси.... хаша.....И такива допитвания само ще Го потвърждават.....
  —цитат от коментар 25 на eti mehter


  шом е един, обясни ми тогава защо разлияните течения мюсюлмани (шиити, суни) не могат да се разберат та са готови да се избиват един друг? Защо при християните и другите религии това го няма а само при мюсюлманите?

 45. 45 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2830 Неутрално

  ПАЗЕТЕ МЮСЮЛМАНИТЕ, ТЕ СА НАШИ!

 46. 46 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  За съжаление българските мюсюлмани са крепостни на мазната политическа корпорация "ДПС"ООД

 47. 47 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "SSS":

  Каквото са направили турците с българите в Турция...

  Sic transit gloria mundi
 48. 48 Профил на lon01600906
  lon01600906
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "SSS":

  Каквото са направили турците с българите в Турция...

  Sic transit gloria mundi
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50 Профил на Десислав Георгиев
  Десислав Георгиев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  България трябва да прекъсне спонсорирането на исляма и евангелистите от чужбина.
  В България трябва да се създадат мюсюлмански, католически и пр. училища , които да обучават на български език.
  Защо- защото българите мюсюлмани , които не знаят турски или арабски са два пъти повече от етническите турци в България.
  Т.е. Ние българите трябва да се грижим за себе си независимо от религията , която изповядваме- православни, католици или мюсюлмани.

  Расате
 51. 51 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4045 Неутрално

  "Чавушоглу е обявил, че на два пъти се е свързвал с българските власти (без да назовава имена) по повод Закона за вероизповеданията. Първият път - защото промените са били "срещу всички видове основни права и свободи", а вторият - заради опасения, че имоти на Главното мюфтийство са застрашени от продажба заради дългове."

  Този текст е най-важният в публикацията. Самата Турция казва , че са се месели във вътрешните работи на Българя , а ние отричаме. Турците се хвалят с това, като по този начин ни унижават , защото тази намеса можеше да я скрият, а не да и дават гласност. Турската намеса е факт, но тя е със съдействие на българските власти. Бойко се е огънал и дълбоко се е поклонил на Ердоган. Не знам койна кого трябва да се извинява в този случай. Дали турците на нас , или българските власти на България и българите за това , че за пореден път са продали българските интереси, обслужвайки чужди интереси. Скандалът не е международен, скандалът е вътрешен, поредният скандал около управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов. Бойко трябва да чака лично извинение на турците не затова , че са се месели във вътрешните работи на България , а че са издали тайната на тази намеса , в която е участвал самият Борисов.

 52. 52 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4256 Разстроено

  "А основания за съмнения има, защото в крайна сметка приетите окончателно промени в Закона за вероизповеданията не спират външното финансиране за самите вероизповедания."

  А, тази част от този закон беше най-важната. Без спиране на външното финансиране за различните вероизповедания в България ще продължи влиянието на чужди държави върху религиозните малцинства в България.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 53. 53 Профил на uporit
  uporit
  Рейтинг: 510 Гневно

  Това е тъп, евтин и провокативен въпрос..... Исляма е един.....!!!Той не подлежи на никакви вариации и нюанси.... хаша.....
  —цитат от коментар 25 на eti mehter


  Явно си невежа И по отношение на исляма.
  "Религията на мира" има две основни разклонения - сунитски и шиитски ислям - които са практически в перманентна война помежду си от поне 12 века.
  Тези разклонения се делят на стотици най-различни фракции - коя от коя по-радикални.
  "Обединяваща" доктрина няма, йерархична структура не съществува, така че всеки имам може да проповядва всяка дивотия, която се пръкне под чалмата му.
  Престани да лъжеш!

 54. 54 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Не е нормално турция да се меси във вътрешния живот на българия! Още по-ненормално е, че имаме държавници, които позв8ляват това!

 55. 55 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  редимно в Благоевград, Търговище и Разград, където турците и помаците са мнозинство
  ----
  Леко са се объркали, какво мнозинство в Благоевград?

  Но статията е добра до някъде - именно, какво става със забраната за чуждо финансиране??? Това го ревем от години, и никой не смее да го приложи! Ако Германия го направи, защо не и ние?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 56. 56 Профил на chalga is the best
  chalga is the best
  Рейтинг: 30 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK