От целувката на Кобрата към въпроса за съгласието

От целувката на Кобрата към въпроса за съгласието

© ReutersПрез последните дни българското публично пространство бе доминирано от няколко теми, една от които обвиненията в сексуален тормоз срещу българския боксьор Кубрат Пулев от страна на американската журналистка Дженифър Равало.


Повод за обвиненията станаха заснета на камера изненадваща целувка по устните и последвало по-късно опипване – по твърдения на Равало, – което "Кобрата" извършил спрямо нея след мача му срещу румънеца Богдан Дину в Лос Анджелис.


И докато в публичното пространство се размятат спекулации за действителната мотивация на Равало и какви ли не други доводи, търсещи да оправдаят поведението на Пулев, един въпрос остана незасегнат у нас. Въпросът за съгласието.
Като оставим настрана конкретния казус, въпросът за съгласието е един от централните за етиката на подобни отношения. И макар да възниква най-вече в контекста на сексуалното поведение, той пронизва обществото ни в много контексти, които не са сексуални в същността си – от това някой поначало да ни докосва, дори когато не е по сексуален начин, през това някой да ни снима или да разпространява контактите или личните ни данни без наше съгласие.


В САЩ дебатът по въпроса за съгласието е стар и интензивен. Конкретно в контекста на сексуалното поведение той е станал един от важните въпроси на феминисткото и правозащитното движение поради актуалността му за ендемичните прояви на сексуално насилие в системата на висшето образование, включително общежитията и неформалните контакти между колежаните.


На въпроса за съгласието трябва да отдаваме подобаващо внимание и сериозност, дори когато поводът за това може да изглежда маловажен. Няколко са важните неща за съгласието, които трябва да знаем и разбираме.


На първо място трябва да знаем и помним, че съгласието е нещо, за което обичайно би трябвало да питаме. Разбира се, че има контексти, в които това не е необходимо, но в повечето случаи е, особено когато взаимодействаме физически с другиго. Да попиташ дали може е правилната постъпка и гаранция, че всички ще се чувстват добре. От това да снимаме някой бегло познат, през това да дадем телефона на приятел на трето лице, до това да целунем или докоснем някого – без значение еротично или не, – питането никога не боли.


На следващо място, не трябва да забравяме, че съгласието винаги може да се оттегли. Това, че човек веднъж е изразил съгласие с нещо, не означава, че не може да променя мнението си. Ако аз се съглася някой да ползва колата ми днес, това не означава, че може да идва по всяко време и да я взима без да ме пита повече, понеже някога съм дал съгласието си.


Ако не приемаме подобно "вечно" съгласие за ползването на наши вещи, то защо трябва да считаме, че този принцип не е валиден и за нещо много по-ценно – собственото ни тяло и личност!? Едно "да" или "искам" винаги може да се превърне в "не" или "не искам" и това е моментът в който вече действаме без съгласието на другия.


На трето място съгласието за едно нещо не е знак за съгласие за друго, дори да ни се струва подобно. Съгласието за прегръдка е съгласие за прегръдка, а не за целувка, за еротично докосване или за каквото и да е друго. Изразеният романтичен интерес към колега в работата не означава съгласие за сексуално докосване, поне не ако взаимоотношенията не са достигнали такъв етап или ако търсенията на едната страна са от романтично, а не само от еротично естество.


На четвърто място, съгласието ни отправено към един не е съгласие отправено към всички. Така флиртът с един човек не означава, че всеки друг може да се възползва от нас, да ни докосва или да изисква от нас удовлетворение на желанията му. Освободеното поведение на един човек – мъж или жена – на някакво парти с даден човек не може разумно да се смята за покана към всички останали присъстващи. Съгласието се дава индивидуално.


На пето място има драстична разлика между мълчание и активно съгласие. Противно на популярния израз, мълчанието не е винаги знак на съгласие. Това важи с пълна сила в контекст, в който съгласието е нещо очаквано. Еротичната интимност е точно такъв контекст. Мълчанието в такъв контекст може да е знак за твърде много неща – обърканост, несигурност, срам, страх, съгласие, несъгласие и други.


Ето защо непринуденото, без натиск дадено изрично, изказано на глас "да", е нещото, което се разбира под "съгласие" в този контекст. Мълчанието на една жертва на сексуален тормоз, поставена в подчинено положение спрямо насилника си – началник, властник, кумир или по-възрастен участник в отношенията – не може да се приеме разумно за съгласие.


Това са пет прости правила. Те не изискват особени усилия от нито една от двете страни във взаимоотношенията и имат силно универсален характер, който не се изчерпва само със сферата на интимните и сексуални взаимоотношения.


Те са важни уроци не само за нашите деца и за тяхната безопасност в контакта им с другите, но и за възрастните.


Случаят с Кубрат Пулев идва да ни напомни, че патриархатът, с останки от който живеем и до днес, е култура, която учи мъжете да доминират, да властват и поради това – че им се дължи и могат да си взимат по своя воля, без да питат. Това поведение обаче не е приемливо – нито за мъжете, нито за жените.


Надявам се, че не е това обществото, в което повечето от нас искат да живеят. И пак от нас – от възпитанието което даваме на деца и възрастни, от реакцията ни наместо мълчание, когато виждаме този порочен модел да се възпроизвежда и от добрия пример, който даваме – зависи това да променим културата към по-добро.


Авторът, Радослав Стоянов, е активист, правозащитник, водил редица дела в защита на уязвими групи – на ЛГБТИ хората, жените, етническите и религиозните малцинства и за дискриминация по възраст. Понастоящем работи в Българския хелзинкски комитет.

Ключови думи към статията:

Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Правилно! Според мен и онзи румънец, Богдан някакъв беше, е в пълното си право да съди Кубрат Пулев, че го е докосвал без негово съгласие по начин, който го е накарал да се почувства неудобно.
  И да не ми говорите, че в началото е дал съгласие. Авторът правилно казва, че съгласието може да бъде оттеглено във всеки момент. А на записа съвсем ясно може да се види, че румънецът го оттегля - как трогателно вдига ръце в боксови ръкавици, за да се предпази от нежеланото - очевидно нежеланото! - докосване. Всеки безпристрастен съд ще го потвърди.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 2. 2 Профил на xamctep
  xamctep
  Рейтинг: 426 Весело

  Заради такива разбирания, вече в някои държави младите хора предпочитат да правят други неща, вместо секс - "Сега, за да я целуна я питах, ама после пак ли да питам... Ами за блузката, за полата... За всяко по отделно ли да питам... Абе, я да си пусна мача!". :)
  Ако може да не си го натрапваме това, да си останем на нивото, че ако не са ти отлепили един шамар, значи е било взаимно. :)

 3. 3 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 322 Весело

  "...целувката на Кобрата..."

  Хич не помагаме на сънародника ни с такива изрази!

 4. 4 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2054 Неутрално

  ”че патриархатът, с останки от който живеем и до днес”
  С това си твърдение авторът ни дава пример като по учебник за човек със стереотипно мислене — още може да поработи над себе си автора (ако го осъзнава)
  Иначе материала е добре написан но не казва нищо съществено. Да, не винаги е приятно някой да те тупа по гърба или целува, дори не е приятно и да се ръкуваш понякога (но ако не го направиш, особено с жена, почват едни обвинения и стенания) но и трябва да има правен механизъм за ”златокопките” , да може ясно да се различава между спонтанно докосване и ”откраднато” докосване и ”натрапено”, ”провокирано” от ”жертвата” докосване.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 5. 5 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 702 Неутрално

  До коментар [#3] от "Practic":

  То пък една кобра - най-обикновен смок.

 6. 6 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 838 Любопитно

  Е...
  Журналистката и нейната адвокатка нещо са се объркАли! Не отчитат че Пульо е балканец-мъжкар!
  И в какво се впусна Пульо?
  Те го гонят че я целува показно и явно не по нейна воля; Пульо и братчето се впуснаха да ни убеждават:
  "Ама тя е к*рва!"
  Само че дали ще "убедят" съдията и съдебните заседатели, или ще си изпросят разширяване на обвинението!

  Да разлая троловете!!
 7. 7 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  Дневник, не ви ли е гнус да предъвквате тази селташка история?

  Оставете го Пульо да си плаща за глупостта, какво ни засягат нас неговите орезилявания?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 8. 8 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 644 Неутрално
 9. 9 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  ...Те го гонят че я целува показно и явно не по нейна воля; Пульо и братчето се впуснаха да ни убеждават:"Ама тя е к*рва!"Само че дали ще "убедят" съдията и съдебните заседатели, или ще си изпросят разширяване на обвинението!
  —цитат от коментар 6 на lone wolf

  Тук е тънкият момент. Тя може да е всякаква, но това не означава, че може и винаги е съгласна да бъде пипана, целувана и пр. Съжалявам за Кубрат, макар че в общия случай щях да кажа "така му се пада", но каквито и клипове да вади, логиката води към осъждане.

 10. 10 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Да я беше целунал,ама без камери.

 11. 11 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 765 Разстроено

  С разбирането на голяма част от пишещите по горе излиза, че ако някой млясне една сочна на приятелката им по устата, те щяха да са доволни и биха го поздравили за добрия вкус... а какво мисли приятелката им... Не ги бърка, най-вероятно с поведението си е предизвикала мляскача...

 12. 12 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  Напоследък имаме навалица от случки с 30-годишна давност - тя отишла в хотелската му стая на "интервю" и след кастинга всичко било точно за следавщите три десетилетия докато вчера се сетила, че била изнасилена.

  Затова вместо поучителни статии, активистът Радослав да беше разработил писмени форми на съгласие за всеки отделен случай - хората да си ги носят в задния джоб при нужда. Освен туй, ЛГТБ-филите могат да открият телефон на съгласието и онлайн регистър за съгласние в реално време. Поне някаква практическа полза да има от хелзинкските грантове.

 13. 13 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Винаги ми е било интересно, защо най-върлите борци срещу патриархата и сексуалния тормоз, винаги мълчат при брутални случаи на изнасилвания?

 14. 14 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 269 Весело

  Той Пульо си мисли че навсякъде порядките са като в Студентски град. :)

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 15. 15 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 766 Неутрално

  Съгласен съм. Каква да е давността обаче?
  Че да не завалят дела от съученички, с които нямаме подписано изрично съгласие за целуване?

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4043 Любопитно

  "Да попиташ дали може е правилната постъпка и гаранция, че всички ще се чувстват добре. От това да снимаме някой бегло познат, през това да дадем телефона на приятел на трето лице, до това да целунем или докоснем някого – без значение еротично или не, – питането никога не боли."

  Вярно е това, не боли да попиташ преди да действаш. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#16] от "Иво":

  Устното волеизлияние е променлива величина според времето, обстоятелствата и чувствата. Нали болшевишката помия днес сте демократични социалисти.

 18. 18 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Моля ви, спрете да ни занимавате втора седмица с този примитив.

 19. 19 Профил на atag
  atag
  Рейтинг: 490 Любопитно

  Имам следните питания към г-н адвокат активиста:
  1. Ако както си вървя, се спъна и без моя вина (спъването не е нарочно) се стоваря върху разминаващата ме жена и с ръка закача нейното женско достойнство, изразяващо се в неколкостотин кубика силикон - това акт на сексуална агресия ли е?
  2. Ако същата жена ме целуне след това, без да е искала съгласието ми, аз ако искам да и отвърна следва ли да я попитам? За всяка следваща целувка ли да я питам (щото както правилно е написал по-горе - може да си оттегли съгласието)
  3. Разглеждайки точка 2 - ако вече сме стигнали до леглото след около 40-50 взаимни разрешения, аз следва ли да я попитам дали вече може да я ...? Щото съгласието да се целуваме и да се събличаме, може да не е съгласие и да се .... По негова препоръка - не би ли било най-добре да е писмено - с нотариус, че иначе може да ме съди вече за изнасилване - досега вече е само сексуален тормоз, щото аз няма как да докажа, че е била съгласна, но априори за ЛГБТИ хората (все хора със заболявания, поне според международна здравна организация) в тази ситуация аз, като хетеросексуален бял мъж съм 101% виновен.
  4. Ако тя забременее от мен и реши да направи аборт, аз имам ли право да не съм съгласен и ако е така мога ли да забраня абортът да се случи? Опс, забравих - аз съм хетеросексуален бял мъж - не мога да забраня изконното право на жената да ме лиши от дете, което е колкото нейно толкова и мое, но тя има право, а аз задължение извинявам се за глупавия въпрос.
  5. Ако все пак детето се роди, колко е давността за обвинение за изнасилване, че то като има дете актът е факт - няма как да го оспоря - в тази връзка, до кога съм заплашен от евентуално дело (разбира се ако не съм си осигурил писмено, нотариално заверено съгласие по т. 3 по-горе).
  Благодаря предварително!

 20. 20 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 269 Любопитно

  С разбирането на голяма част от пишещите по горе излиза, че ако някой млясне една сочна на приятелката им по устата, те щяха да са доволни и биха го поздравили за добрия вкус... а какво мисли приятелката им... Не ги бърка, най-вероятно с поведението си е предизвикала мляскача...
  —цитат от коментар 11 на ilinko


  ами е ако е била казала Да, какъв е проблема, нали жените имали пълно право като решат да изневеряват? Пък и какво можем да направим освен наистина да го поздравим баджанака за добрия вкус? Все пак сме 21 век.

 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5144 Неутрално

  Хубаво обобщение. Може да се ползва като обучителен материал за мачовци от типа на този боксьор.
  Единственото което ме разсмя в този иначе много сериозен и точен материал беше израза "... когато взаимодействаме физически с другиго..." :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 22. 22 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Нещо не си разбрал-те не искат да докажат,че тя е корва или скъпа проститутка.От реакцията и веднага след целувката личи,че тя изобщо не е притеснена,огорчена или недоволна.От поведенито и през нощта и скачането и от цвят на цвят/ако цветята са мъжките прелести/ отново се вижда,че това изобщо не я е притеснило и не е избягала в моминската си с стая с розови чаршафи да плаче неудържимо за загубата на девствеността си на устичката ,а просто е продължила да бъде такава каквато си е-предизвикателна до простащина кифла,която обича да се докосва с мъже.Нали ако има съд ще има и жури.Каквото и да каже мъжемразката Олред ,кадрите ще ги гледа жури.Те ще видят,че момата е такава каквато е-обикновена и даже долнокачесствена корва.Ако ще и пред съда да се облече в консервативен костюм всички са виждали прелестите и-натюр.

 23. 23 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Циркът продължава.
  .. викаме му разработване нов пазар.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 24. 24 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Каква е целта на тези словесни еквилибристики? А видеото, дето благородната девица седеше на коленете на як боксьор на партито непосредствено след целувката, дето така е разстроила целомъдрената й душа и с разкопчана до пъпа блуза правеше движения, дето се показват след полунощ? Всяко дете вижда пълния абсурд на ситуацията, а възрастни се опитват с приказки да преливат от пусто в празно, само да изкарат черното бяло! Абсурд е да не се наричат нещата с истинските им имена, още по-голям абсурд е медии, телеевизии и организации сдни да е нмават с такава абсурдна глупост!

  Мърфи е оптимист!
 25. 25 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 765 Любопитно

  До коментар [#20] от "our12595545":

  Ами, ако не е казала Да?

 26. 26 Профил на Lord Elrond
  Lord Elrond
  Рейтинг: 343 Неутрално

  Според авторът (който е мъж, изглежда не познава пола си) патриархата е, когато мъжът пощипва чужди жени, ако разбирам правилно. Това определено няма нищо общо с мъжеството и патриархата. Това има общо със животински страсти, неубозданост и липса на нравственост, неща съвсем различни от Патриархата. Ако Пулев беше добър Патриарх (за пример може да вземем Дан Колов), при който изглежда липсват или са овладяни тези низки глупости, той щеше след победата да звънне на Андреа. Много е просто. Много хора бъркат мъжкарството с грубо животинско поведение, обусловено само от нагоните. Ами не е така. В крайна сметка този не особено интелигентен българин е налетял на една дърта, грозна, силоконова кифла, въпреки че човека си има...по-добре изглеждаща силиконова?!? кифла, на която й се е обещал, все пак.

  Относно тази овца Суши. От друга страна не съм съгласен, че човек може да е всякакъв и не трябва да очаква да се отнасят с него/нея според това, което показва. Ако показваш, че си шаврантия, ами очаквай и в живота хората да имат такова отношение към теб. Първо, че нормалните хора биха странили от такова същество, а тези, които гравитират, ще е с цел да "боцнат" ако им се отдаде възможност.

  Но модерното прогласяване на някаква асексуалност, при положение, че от друга страна, всеки трябва да изглежда мега-ултра-гига секси, но същевременно, всеки мъж трябва да подтиска всичко в себе си, защото белите мъже са токсик, е много ЛИЦЕМЕРНО. Сексуалността е нещо нормално, и ако човек е все пак адекватен и владее нагоните си, е съвсем нормално пък да харесва жени. Нормално е. А и ако една жена се държи като лека, да очаква, че и такова отношение ще получи.

 27. 27 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Каква е целта на тези словесни еквилибристики?
  —цитат от коментар 24 на султана глаушева  Целта на словесните еквилибристики е да каже, че ако някой не е казал, че може да го целуваш, прегръщаш, спиш с него... значи не може да го целуваш, прегръщаш, спиш с него

  Просто е...

  това, че някой бил изглеждал сякаш искал да го целунат не е причина да го целуват. Както и това, че някой бил изглеждал сякаш искат да му счупят главата не е причина да му счупят главата

 28. 28 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 838 Любопитно

  До коментар [#24] от "султана глаушева":


  Абсурд е да не се наричат нещата с истинските им имена
  —цитат от коментар 24 на султана глаушева


  Е, добре! Двамата Пульовци нарекоха въпросната персона "к*рва"!
  Как ще се погледне от правна гледна точка!

  Да разлая троловете!!
 29. 29 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Именно, видеото показва напълно разкрепостена жена, с наистина разкопчана до пъпа рокля и разголени гърди да седи в скута на някакъв дето е на метър от Пулев и прави въртеливи движения със "опипаните" преди това от въпросния Пулев задни части. Имитирайки секс и получавайки наслада от това. Тя искала ли е съгласието на човека от компанията? Ами ако той каже, че го е направила без негово съгласие и с разголени гърди се е метнала в скута му да го прилъстява? Да не й хвръкне обезщетението.

 30. 30 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 838 Любопитно

  До коментар [#29] от "nik_77.":


  Ами ако той каже, че го е направила без негово съгласие и с разголени гърди се е метнала в скута му да го прилъстява? Да не й хвръкне обезщетението.
  —цитат от коментар 29 на nik_77.


  Че какво чака? Да подава жалба! Кой го спира?

  Да разлая троловете!!
 31. 31 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Да направят контра-процес на Сушито. Оня, на когото тя се върти в скута, да я осъди за намачканите си гениталии, без негово разрешение.

 32. 32 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#26] от "dhm07575450":

  Така го завъртате, както ви харесва. Никой не твърди, че трябва да си асексуален и да не харесваш жени. И това, че всеки мъж трябвало да подтиска всичко в себе си е пълна глупост. Никой не забранява да целуваш, когото си искаш, въпросът е да и другият също да го иска.

 33. 33 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#28] от "lone wolf":
  Ами ти кажи. В “Сага за Форсайтови” дъщерята на известен лондонски адвокат нарича на всеослушание една “змия, лицемерка и без всякакъв морал”. Т.е. с други думи това, дето ти си го написал. Потърпевшата завежда дело. Бащата представя същеря си пред съда. Бащата-адвокат просто доказа, че наречената е точно такава - змия, лицемерка и к&#%а. Без речи и тиради. Просто зададе точните въпроси на нея и свидетелите. И от отговорите съдът си направи изводите. Дъщерята беше оправдана. Ще кажеч, че това е литература. Литература, ама голяма и точно тя носи духа на времето, а не историята, дето всеки я килифирчи, както му пасва! А ти си човек техничар, на ти си с логиката, ами сам виж що е к@%№а по дефиниция, съпосви фактите и сам си отговори!

  Мърфи е оптимист!
 34. 34 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Случая е доста ясен, освен това всички видяхме и то многократно кадрите.
  Кубрат беше под влияние на адреналина и да, трябвало е да се сдържи, но...какво стана видяхме всички.
  От друга страна видяхме и въпросната Суши, която меко казано беше предизивкателна и нямаше вид на безкрайно обидена - все пак приказките от следващия ден по никакъв начин не кореспондираха с изражението и нейното поведение в момента на целуването.
  Но да стискаме палци на Кубрат нещата да не станат прекалено лоши за него - аз мисля, че ще се стигне до извънсъдебно соразмание и дано цената не е прекомерна.

 35. 35 Профил на Черен хумор на кило
  Черен хумор на кило
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Айде стига ни надувахте главите с простотията на някакъв селски бек. Бай Ганьо да си носи последствията и толкоз. Не е нужно всички да ахкаме и охкаме на простотиите му.

 36. 36 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  " — Кмете, ти връзваш ли жената за кревата?
  — Защо да я връзвам? Аз, като я погледна само, и я свалям!… Ами тебе, казва, какво те е обарало да питаш? На тия години?…
  — Питам, защото всички мъже в това село или връзват жените си, или им скърцат със зъби, или ги повалят само с поглед..." (Н.Хайтов)

  Ей това е патриархат.
  А тоя дрънкалник, дето е писал глупостите в тая дописка, да приеме, че съм му теглил една много сочна. Аман от такива празнодумци!
  Не намирам никаква допирна точка с ценностната главоблъсканица на тоя, откъдето да е възможна някаква дискусия.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2682 Неутрално

  Разумни доводи. Всяка жена е изпадала в положение как да се отърве от нежелано внимание. И тези мъже, които ще им възразят нека за момент само си помислят, че това може да са техните съпруги, сестри, дъщери или приятелки. Биха ли оправдали такова мъжко поведение?

 39. 39 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Очевидно авторът не е пипал цица през живота си.

 40. 40 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  Между другото, писачът на простотията, под която коментираме, е същият, който ни убеждава, че насилието над жени от мигранти в Кьолн преди няколко години, всъщност не е нищо особено:
  https://www.dnevnik.bg/sviat/2016/01/11/2682896_kyoln_v_krivo_ogledalo/

  Следващата част от коментара ми може да бъде единствено реч на омразата, насочена към индивида Радослав Стоянов!

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 41. 41 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#6] от "lone wolf":

  Аз мисля, че това е изходът за Пулев - "Извинявайте, но идвам от друга култура, където това все още е приемливо поведение. Обещавам да се образовам за нравите в уважаваните от мен САЩ и да ги спазвам в бъдеще." Тези думички на 14 май, заедно с две изречения колко уважава Сушито и колко ще се радва ако запазят приятелството си в бъдеще, при нейните условия, би трябвало да му стигат.

 42. 42 Профил на Basil II
  Basil II
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Панелните плъхове са много смели срещу жени но като ги обградиш в някой тесен проход и ослепиш се връщат вкъщи като мишлета.

 43. 43 Профил на Royal Ranger
  Royal Ranger
  Рейтинг: 540 Разстроено


  Оставям настрани случая с Пулев и от частното бих искал да премина към по-общото.

  Не знам как разни активисти чисто технически си представят прилагането на процеса за търсене на съгласие в сферата на толкова спонтанни неща като целувка? Когато взаимоотношенията ми с момичетата бяха на ново гаджета обикновено не съм искал съгласие за целувка, но и не съм търсил на всяка цена да получа правото на такава. И съм сигурен, че ако бях прекрачвал ясната, но не дефинирана в учебници граница, в най-лошия случай бих получил шамар. Но това беше в едно друго време ...

  http://rodenivbg.com
 44. 44 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2682 Неутрално

  До коментар [#41] от "znaya":

  Как така ще да е приемливо поведение мъж да се хвърли да целува жена в устата след като тя не му е близка и не се е съгласявала на такава целувка? Ми не е приемливо, даже и в България!

 45. 45 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#24] от "султана глаушева":

  Може би поведението й е реакция на накърненото й самолюбие - един вид да дразни Пулев, че не му е собственост и ще п рави каквото си иска. :) Може да се е надявала да стане по-голямо мазало, ако Пулев се хвърли да се бие за нея. :) Или й налети да я бие, че се слага на друг. :)
  Много неща може. На Пулев му остава просто да се извинява.

 46. 46 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#43] от "Rauchmann":

  Да и на мен ми се вижда неосъществимо на практика това постоянно искане на съгласие.
  Практиката е прекрачваш постепенно малки граници и си готов винаги не просто да се върнешр но и да се извиниш най-уважително. А не при грешка да отвръщаш - "Ама ти си курва, ма, кво се праиш."

 47. 47 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4043 Весело

  До коментар [#16] от "Иво":Устното волеизлияние е променлива величина според времето, обстоятелствата и чувствата. Нали болшевишката помия днес сте демократични социалисти.
  —цитат от коментар 17 на zakkwylde


  Разговора е важен за да предразположиш жената към нещо по интимно. Ти Venci4 сигурно я караш по модела на твоя фалшив идол Тръмпи Кучкаря, който в един аудиозапис обясни, как директно ги хваща за пусито. Нали нацистката помия днес сте десни псевдодемократи. :-D

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 48. 48 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#44] от "pamela":

  Така смятам и аз, но като се оправдава човек може малко на ударен да се прави, позволено е, смятам в хода на извинението.

 49. 49 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 269 Любопитно

  До коментар [#25] от "ilinko":


  До коментар [#20] от "our12595545":Ами, ако не е казала Да?
  —цитат от коментар 25 на ilinko


  Я сподели с аудиторията ти твоята жена пита ли преди да я целунеш за първи път, сексуални насилнико? И ако случайно тя ти е скочила, ти викаше ли Да, Да, Да?

  Иначе либералната логика е желязна - ако хвана жена ми с друг мъж, това си е нейно право, 21 век сме, нищо не трябва да направя, обаче видиш ли ако тя не била казала да, трябвало да се почувствам кофти и може би да извикам баджанака на дуел?

 50. 50 Профил на stalik
  stalik
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#43] от "Rauchmann":Да и на мен ми се вижда неосъществимо на практика това постоянно искане на съгласие.Практиката е прекрачваш постепенно малки граници и си готов винаги не просто да се върнешр но и да се извиниш най-уважително. А не при грешка да отвръщаш - "Ама ти си курва, ма, кво се праиш."
  —цитат от коментар 46 на znaya


  Ама кой и къде е говорил за ПОСТОЯННО искане на съгласие!? Става въпрос за това, когато до този момент няма такова, да бъде установено то. Гледайте анимацията "Замръзналото кралство". На финала Кристоф казва на Анна (цитирам по памет) "Бих те целунал! Имам предвид - иска ми се. Може ли?".
  Ебаси сложното, честно. Чак не можете да си го представите...

  Nous ne sommes rien, soyons tout!
 51. 51 Профил на stalik
  stalik
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#25] от "ilinko":
  —цитат от коментар 49 на our12595545

  Да хванеш жена си в изневяра с друг е проблем не защото женати е била несъгласна, а защото е нечестно към теб. Това са съвсем различни неща.

  Nous ne sommes rien, soyons tout!
 52. 52 Профил на stalik
  stalik
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#46] от "znaya":

  Ето, ясно като за деца: https://youtu.be/fNqh-cWo7y4?t=4

  Nous ne sommes rien, soyons tout!
 53. 53 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#50] от "stalik":

  Да това е възможна реплика, но все пак в интимността елементът на неочаквано, на изненада, на малкото чудо не е за пренебрегване, тъй че не бих типизирала репликата до задължителна + това става дума за искане на съгласие не само при първа целувка, но на всяка стъпка при установяването на интимност. Може за някои хора това да е приемливо, нека те се намерят помежду си, на мен би ми развалило момента, не го искам. И без това мъжете са достатъчно стреснати и хич не знаят какво и как.

 54. 54 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#50] от "stalik":

  В Случая с Пулев проблемът е точно на речевата недостатъчност - то по принцип я има, на английски явно тези реплики са му съвсем недостъпни, и понеже е в ступор от това, че му липсват думи и понеже по принцип, той работи с езика на тялото - просто го пуска в ход. Така си обяснявам аз произшествието и смятам, че Пулев може успешно да си го включи в оправдянието това.

 55. 55 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 269 Любопитно

  Разумни доводи. Всяка жена е изпадала в положение как да се отърве от нежелано внимание. И тези мъже, които ще им възразят нека за момент само си помислят, че това може да са техните съпруги, сестри, дъщери или приятелки. Биха ли оправдали такова мъжко поведение?
  —цитат от коментар 38 на pamela


  е сега ще се връщаме няколко века назад, когато ухажорът е трябвало да иска писмено позволение от Патриарха (брат, баща, чичо) на госпожицата, за да я ухажва ли? Само желано внимание доста трудно може да се получава, както от мъже, така и от жени. Пък и силно еманципирани жени (като днешните) не е лошо да се научат сами да се оправят, без да гъделичкат "токсичната мъжественост" на роднини и любовници от мъжки пол.

 56. 56 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#52] от "stalik":

  Еми той тук е вдига и я върти без всякакво позволение - за мен това е повече насилие от целувка.

 57. 57 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#52] от "stalik":

  + Тя го целува без позволение, може би той нещо друго искаше да пита - дали да не се поразходят например.
  Много сложно. :)

 58. 58 Профил на stalik
  stalik
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#52] от "stalik":Еми той тук е вдига и я върти без всякакво позволение - за мен това е повече насилие от целувка.
  —цитат от коментар 56 на znaya


  Да, защото това е финалът на филма. Преди този момент те вече имат утвърдено приятелство и са преминали заедно през тежки изпитания.

  Nous ne sommes rien, soyons tout!
 59. 59 Профил на stalik
  stalik
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#52] от "stalik":+ Тя го целува без позволение, може би той нещо друго искаше да пита - дали да не се поразходят например.Много сложно. :)
  —цитат от коментар 57 на znaya


  Напротив. Той непосредствено преди това вербализира желанието си.

  Nous ne sommes rien, soyons tout!
 60. 60 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#59] от "stalik":

  абсолютно неадекватно е да даваш примери на възрастни със сцени от детски анимационни филмчета.

 61. 61 Профил на fio41315648
  fio41315648
  Рейтинг: 269 Весело

  Бла, бла, бла, идея за стартъп, дилдо с микрофон, за да може да задава правилните въпроси, преди да го употребят!

 62. 62 Профил на koshev
  koshev
  Рейтинг: 291 Разстроено

  Точно така. Трябва разрешение за целувка, за поглед, за намигване и каквото се сетиш. После жените риват ли риват, че мъжете /тези които хареват жени/ не били спонтанни, не били достатъчно напористи и каквото там се сетите. Ей с този подход ние ковем ковчега на нормалните взаимоотношения м/у хетересексуални мъж и жена. Скоро ще трябва да искаме съдебна заповед или официално разрешение дори да се заговорим едни други. Боже, дано вероятноста да я докараме и ние в Бъгария толкова зле какато е в щатите в момента да е микроскопична.

 63. 63 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#49] от "our12595545":

  Ти не се притеснявай за моята жена, не съм я целувал без нейно съгласие и преди да сме жените и след това. Защото това за мен е въпрос на уважение.

  Иначе вашата логика е желязна. Така завъртате нещата, че все да изглеждате жертва. Тук става въпрос да награбиш непозната жена и да я целунеш по устата, но анти-либерастите все така го усуквате, че да не кажете, че не е нормално да целуваш някого, без той да е съгласен

 64. 64 Профил на koshev
  koshev
  Рейтинг: 291 Разстроено

  До коментар [#44] от "pamela":

  ... и нормалната рекация на таква целувка е як шамар, може и повече. Аз шамари не видях.

 65. 65 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#51] от "stalik":

  Къде пък говорих за изневяра, та се хванахте за това. Въпросът беше прост, дали ако някой млясне приятелката Ви, защото намерил поведението й за предизвикателно, Вие ще намерите това за нормално

 66. 66 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Ся, глеам приятелите от форума искат правни консултации от човека, та, викам, дай и аз да се консултирам. Начи, отивам веднъж на концерт в Кънетикът, в една зала Rentschler Field се казва, нещо като Арена ``Армеец''. Та, както и да е. Концертът беше на вокално-инструменталния състав Тхе Ролинг Стоунс. Това, за по-младите да го кажа, е нещо, което си харесвахме ние в младините, един вид нещо като Ъпсурт, Веселин Маринов или Азис, ама едно време. Такааа. Визам аз в залата, намирам си мястото и започвам да чакам чинопокорно да започне концертът. И, както си чакам аз, изведнъж, хоп, една руса, ама ви казвам убавица, ми се намери в скута и ми се усмихва една такава. Добре, казвам, си, това подобава като за концерт на Тхе Ролинг Стоунс, но чак пък да ги раздават в скутовете, това някак не го очаквах. После, глеам наоколо, на другите още не са ги раздали. Ти остави, ами, по едно време некъф глеам, втренчен. Оказа се гаджето ѝ. Ми, това, е, искам да съм с него, му се фръцва тя и човекът зе, че се намери в небрано лозе. Остави, ами оная, раздадената, обхвана и тила ми с нежна ръка и поразроши косицата ми. То, пък, за нещастие, концертът зе, че започна, една малка сценичка с четиримата юнаци се отдели от голямата сцена и започна да плува сред публиката както те си подрънкваха, което дотолкова ме вцепени, че не можах да проследя остатъка от историята със скута и ѝ загубих дирите. Та сега, като прочетох горното антрефиле ми се породиха най-разнообразни въпроси, които ше ги коалесцирам в един -- има ли хляб в тая работа, щото е около преди 30 години както си му е редът, или само да го отметна като лист в споменника, щото патриархатът не важи пред законите? Ако има, къде да се отнеса?

 67. 67 Профил на stalik
  stalik
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#59] от "stalik":абсолютно неадекватно е да даваш примери на възрастни със сцени от детски анимационни филмчета.
  —цитат от коментар 60 на our12595545


  Кое е неадекватното. Твърдиш, че житейската ситуация , показана в сцената, е неправдоподобна?
  Виж тогава сцената на Джина Дейвис с Брад Пит в "Телма и Луиз" и как героят на Пит отлепя устните си от корема или пубиса - трудно е да се определи - на героинята на Дейвис в момента, в който тя му казва "Чакай", когато вече са в леглото заедно.

  Nous ne sommes rien, soyons tout!
 68. 68 Профил на stalik
  stalik
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#44] от "pamela":... и нормалната рекация на таква целувка е як шамар, може и повече. Аз шамари не видях.
  —цитат от коментар 64 на koshev


  Кой определя кое е нормална реакция?

  Nous ne sommes rien, soyons tout!
 69. 69 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 992 Неутрално

  До коментар [#19] от "atag":

  По точка 1: Вие най-малко подсъзнателно насочвате ръката си към "женското достойнство". При евентуално несъзнателно падане правилното действие е да помислите за собственото си тяло -да се опазите от охлузване, изкълчване, счупване...Научете се да падате правилно, защото при следваща подобна ситуация няма да има силиконова мадама,на която да се опрете. Иначе би могло да се изтълкува,че от разстояние сте забелязали /стига да не сте късоглед, с глаукома или друго заболяване/ жената и умишлено сте инсценирали докосването. Точка 4: имате абсолютното право да искате да не прави аборт, щом доказано детето е ваше. Ако тя не го иска, скланяте я да го роди и ви го дава да си го гледате. Или се женете за нея. Точка 2: Наивно. Толкова ли не става ясно - без значение пола кажеш ли не, значи е не. И не се отнася само и единствено кой кого ще нацелува и "натакова". Например да речем,че сте кандидат зет и свата реши да ви тества с ракия, ама вие не пиете. Какво ще сторите тогава? Точка 3: След като след 40-50 съгласия сте стигнали до леглото, едва ли ще играете на " Не се сърди човече".

 70. 70 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 665 Неутрално

  Пулев е тъп простак. Най-добрата защита е да пледира невменяемост. Няма да го затрудни. Интересен въпрос е - дали е затъпял от бокса или се занимава с бокс, защото е тъпанар. Най-вероятно е роден тъпанар, който е затъпял допълнително чрез бокса.

 71. 71 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 269 Разстроено

  До коментар [#49] от "our12595545":Ти не се притеснявай за моята жена, не съм я целувал без нейно съгласие и преди да сме жените и след това. Защото това за мен е въпрос на уважение.Иначе вашата логика е желязна. Така завъртате нещата, че все да изглеждате жертва. Тук става въпрос да награбиш непозната жена и да я целунеш по устата, но анти-либерастите все така го усуквате, че да не кажете, че не е нормално да целуваш някого, без той да е съгласен
  —цитат от коментар 63 на ilinko


  Добре, това ясно - ама не казваш тя като те награби да те целува - ти викаш ли на висок глас Да, Да, Да?

 72. 72 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 765 Неутрално

  До коментар [#71] от "our12595545":

  Дебилна работа...

  Разбира се, че аз като виден либераст задължително минавам през писмено съгласие. Подготвиъл съм предварително попълнени бланки в спалнята, които в случай на нужда само се подписват пред свидетел. Освен това съм подписал нотариално заверено пълномощно мой упълномощен представител да ме представлява в случаите, когато аз не мога.

  Разбира се, това е в изключително редките случаи, когато не подтискам сексуалността си, защото аз като виден либераст съм асексуален и безполов.

 73. 73 Профил на todor177
  todor177
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако някой си направи труда и потърси автора на статията в интернет много бързо ще разбере мотивацията за тази статия. Не съм съгласен да ми се натрапват виждания с които не съм съгласен и да ми се парадира защото едикой си си мисли че инструктира висш пилотаж по морални ценности. Живейте си живота и не пречете на другите, много е елементарно.

 74. 74 Профил на koshev
  koshev
  Рейтинг: 291 Неутрално

  [quote#68:"stalik"][/quote]

  Логика?

 75. 75 Профил на dalechen
  dalechen
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#41] от "znaya":

  няма да му стигнат...видеото което изтече от неговият екип, разпространено без съгласието на репортерката и което уронва нейният професионален престиж, ще го затрие напълно. съвсем скоро може да очаква нови процеси и обвинения. за мен пульо е пътник, и още от сега може да се насочи към гъбарството.

 76. 76 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  [quote#9:"Мондиана"][/quote]

  Въпросът е какво осъждане?Дори и да му дадат присъда тя ще е минимална-все пак става въпрос за целувка.Но няма да присъдят голямо обезщетение на Сушито.А нея това я вълнува.

 77. 77 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Изразеният романтичен интерес към колега в работата не означава съгласие за сексуално докосване, поне не ако взаимоотношенията не са достигнали такъв етап или ако търсенията на едната страна са от романтично, а не само от еротично естество.

  ================================================

  Стюпи, вместо да размишляваш на кило и даваш акъл за неща, които явно не разбираш, кажи каква е разликата романтично/еротично и когато романтичното става еротично и обратно? Как можеш да прецениш преди да направиш "първа стъпка"? Изобщо има ли канон за романтично-еротично-полово между мъж и жена или всека двойка е свободна сама да решава за себе си? Да припомнял ли, че някои популярни сексуални практики днес са се наказвали с изгаряне на клада през Средновековието?

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 78. 78 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Освободеното поведение на един човек – мъж или жена – на някакво парти с даден човек не може разумно да се смята за покана към всички останали присъстващи.

  ===================================================================

  Стюпи, тази опорка я завъртяхте веднага след като Кобрата публикува "онова" видео с "журналистката". Защо реши, че "освобеденото поведение" спрямо един, не е продължило с такова и спрямо друг? Или пък преди въпросният момент, не друг, а Кобрата не се е ползвал от "освободено поведение"?

  Няма причина да разцелуваш някого, ако не се познавате, при това достатъчно добре. Нещо, което Кобрата доказа по безспорен начин, а самата журналистка потвърди. За какво е драмата сега? Че подхванахте поредния дивашки феминистки линч, а се оказа друго? Че ви трябва оправдание за омразата ви към свободните, разкрепостени, доволни от живота хора ли? Давете се в мъка и злост!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 79. 79 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 373 Гневно

  Радослав Стоянов, е активист, правозащитник, водил редица дела в защита на уязвими групи – на ЛГБТИ хората, жените, етническите и религиозните малцинства

  ========================================================

  Грантов SJW против всеки, който е бял, мъж, хетеро, християнин, с прилични доходи. Защо толкова мразите такива хора? Те нямат ли права? Няма ли толернтност за тях или тя е само за "наши хора", онеправдани, жертви на световния заговор? Омразата като бизнес.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 80. 80 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 373 Неутрално

  До коментар [#79] от "c.b.o.":

  Не очаквайте нито дума от такива "активисти" против ИНСТИТУЦИОНАЛНИЯ СЕКСИЗЪМ при бракоразводни дела, в България и цяла Европа. Ни гък, ни стон! Всякаква дискриминация и утижение са позвалени срещу "лошите" - бели, мъже, хетеро, християни, с прилични доходи! Така се "изравнява резултата", "връщаме им го тъпкано", градим новата "диктатура на пролетариата/оноправданите". Нямза права, нито правила - око за око, зъб за зъб. Венсеремос!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 81. 81 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Визитката на тази пародия на статия говори на всичко: крайно ляв комунист, наричаст себе си прогресивист ни учи ни обеснява как класовата борба работи с пълна сила. Само дето ни този филм го гледахме вече и не излязахме много добре от него 1989г

  Всички наричащи себе си либера ли са крайни коминисти изповядващи марксизма

  'progressives' is the politically correct word for communists
 82. 82 Профил на КретенКилър
  КретенКилър
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Разумни доводи. Всяка жена е изпадала в положение как да се отърве от нежелано внимание. И тези мъже, които ще им възразят нека за момент само си помислят, че това може да са техните съпруги, сестри, дъщери или приятелки. Биха ли оправдали такова мъжко поведение?
  —цитат от коментар 38 на pamela


  При ганя водещото е мачизма. Зарад лукса да се държи грубо и непочтително с жените, да ги пощипва и опипва, да им прави намеци или да ги насилва, ганьо е готов да хвърли жени, майки, дъщери и сестри под влака. Все пак, да не забравяме, че ганьо е по-близък до ориенталеца, а там, както знаем, ако жена бива изнасилена, може семейството й да я убие.

  "Умнокрасиви": термин, използван от руското посолство
 83. 83 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4190 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Писмено съгласие му е "майката".
  Само с писмено съгласие.

  Но понякога е невъзможно.
  А когато понякога е възможно - не те питат.

  В случая, боксьор от мъжки пол, изтощен след тежък мач, тежко ранен и щастлив от победата, изпаднал за малко агресивно в Temporary insanity:
  ближестояща журналистка получила публично изненадваща интимна ласка.

  Развихрят се световни итернет страсти.

  Минават ден или два и жертвата решава да си дири правата.
  Приобщава една MeToo адвокат и след месец и половина на (14 май) компетентни органи ще решават дали са изправени пред казус Calculative insanity
  и/или пред импулсивен Temporary.

  Етиката на "подобни" отношения...

  Няма етика, няма и подобност, например когато
  монопол като Топлофикация - Гнет за Граждани и Държава,
  Надзаконно и абсолютно едностранно те произведе в свой
  клиент, абонат, потребител, длъжник и т.н.
  Тебе, Гражданите и Държава.

  Или:
  Столичная тормози Граждани и Държава с МОЧА,
  "инновации" стил Гаф Инатиев и ред подобни безредия.
  Къде е Съгласието от Гражданите Работодатели "Възложители"??

  пп
  Онова "подобие" е доста различно.
  Между Кубрат и Суши (в Калифорния)

  "През последните дни българското публично пространство бе доминирано от няколко теми, една от които обвиненията в сексуален тормоз срещу българския боксьор Кубрат Пулев от страна на американската журналистка Дженифър Равало.

  Повод за обвиненията станаха заснета на камера изненадваща целувка по устните и последвало по-късно опипване – по твърдения на Равало, – което "Кобрата" извършил спрямо нея след мача му срещу румънеца Богдан Дину в Лос Анджелис.

  И докато в публичното пространство се размятат спекулации за действителната мотивация на Равало и какви ли не други доводи, търсещи да оправдаят поведението на Пулев, един въпрос остана незасегнат у нас. Въпросът за съгласието.

  Като оставим настрана конкретния казус,

  въпросът за съгласието е един от централните за етиката на
  подобни отношения.
  ...
  ...
  "

 84. 84 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#53] от "znaya":

  В САЩ вече има достатъчно много съдебно спорове и отсъждания, така че за много случаи има установени прецеденти. Корпорациите и инстититуциите си имат вътрешни "хендбуукс", където ясно оказват да се ИЗБЯГВАТ всякакви романтични връзки на работа. Ако все пак се случи, винаги да се прави предложение с консент, винаги без употреба и на грам алкохол, и по възможност пред свидетели. Пример, заговаряш жена - за предпочитаен да чуват нейни/твои приятели свидетели, да не сте пили нищо и ЯСНО да я питаш, и тя НЕДВУСМИСЛЕНО да отговори дали може да я е***ш - в ПРАВ ТЕКСТ.
  Иначе, ако тръгне спор, си 100% изнасилвач - просто такива са прецедентите, вече отсъдени досега. По принцип същото важи и извън работа, ама там работодателя няма легален риск и не му дреме за теб.
  Така че, да правиш секс с жена е доста рисково начинание в момента :) :)
  Поне за бели мъже - ако мъжът е от някаква група малцинства с права, даже и на площада да изнасили/убие бяла жена, пак не можеш доказа нищо, да не говорим че много трудно въобще можеш да изпълниш нещо срещу него, щот чисто процесуално първо има един куп проверки дали са му били спазени правата, дали няма предразсъдъци, дали не е в санкчуъри град и т.н.
  Малко трудно за разбиране в БГ, правната система е доста по-сложна в САЩ.
  Един ден всичката тази простотия най-вероятно ще ни превърне в криминално гето като Бразилия, или пък в ислямистка територия в Европа...и после пак 1000 години "тъмни векове", не е като да не се е случвало преди. Тъжно, и тъпо.

 85. 85 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3292 Неутрално

  Сега деда ви Сидер да каже нещо. Кубрат е допуснал две много важни грешки. Първо за целувката, целунал я под въздействието на адреналина, ми обърни се ве човече и кажи извинете много съжалявам, просто импулс под въздействието на адреналина, ма така че да се чуе на километри, затова и ще си понесе наказанието. Втората грешка, показването на тези кадри, има истинска опасност и за тях да бъде съден, а те можеха да се ползват като елемент на изнудване, вика ги той насаме двенките и. Съдите ме, добре, ама тези кадри ще изскочат в ИНТЕРНЕТА анонимно, така че да се разберем

 86. 86 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Либерализъм със отсенки на меки китки !!!

 87. 87 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Разумни доводи. Всяка жена е изпадала в положение как да се отърве от нежелано внимание. И тези мъже, които ще им възразят нека за момент само си помислят, че това може да са техните съпруги, сестри, дъщери или приятелки. Биха ли оправдали такова мъжко поведение?
  —цитат от коментар 38 на pamela


  Да, така е. Но на видеото, на което след боксовия мач "Сушито" "взема интервю" от победителя тя никак не изглеждаше да опитва да се отърве от нежелано внимание. Напротив, тя изглеждаше като отчаяно търсеща мъжко внимание. Имам предвид показването на език по сластно разтворените и устни, отвореното до крайност деколте, приближаването, да не кажа притискане на бюста и до голия торс на боксьора. Ако така се облича и държи "по време на работа", изглеждаше че работата и е да привлече заможен и потентен мъж в леглото. Бих казал, че Ганьо правилно разчете изпратените му недвусмислени послания и поощри "каката", похвали усилията и така да се каже, прояви уважение към професионализма и с един нескопосан "целофан". На което тя очевидно силно се зарадва и благодари пред камерата!
  Последващото видео от "партито" във ... фоайето! на хотела (егати хотела!) потвърди недвусмислено еротичната активност на "Сушито", търсейки мъжка ерекция, а пък тя току-що се оправда, че тя така си танцувала по принцип и публикува още подобни видеа.
  Толкова по-неестествено и лъжливо изглеждаше видеото, на което "Сушито" в присъствието на адвокатка четеше сричайки написано изявление, абсолютно некореспондиращо с цялото и излъчване по време на "професионалните" и изяви.
  В никакъв случай не одобрявам целуването на журналистка пред камера в края на интервю. Обаче също така съм отвратен и от двуличното поведение на "Сушито", четейки някакъв ферман, че била "шокирана", "смутена" и не знаела как да реагира. След това чете от листа, че той извън кадър я погалил по дупето с две ръце и се засмял, а тя се почувствала неудобно и разочарована, че той се отнесъл с нея толкова непрофесионално. И след толкова много " шокиране, неудобство и разочарование" ... смутената дама решила да се присъедини към екипа му за "партито", на което се надявала да има шанс да вземе още "интервюта" - и то се вижда какви "интервюта" взема.
  Цялото това е такава жълта история, нескопосно тропосана с едри конци, че няма смисъл да се споменава повече.

 88. 88 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4190 Неутрално

  UNITED EU UNION

  По първата точка, да.
  Едно извинение щеше да значи нещо.

  Само че не сме чули "пряко" за нейно лично обвинение/упрек/жалба чрез медиите,
  макар че и CNN рапортува за "инцидента".
  Чухме, че "жертвата" е наела адвокат и т.н.

  Както и тезата на Кубрат:
  импулсивно действал към (с уважение) приятелка
  (и журналистка "колежка" в боксовия бизнес).

  Кубрат се "обясняваше" адеквато по случая, на живо пред камера.
  Дано така се представи и на 14 май.

  Относно "анонимни" клипове (чии?).
  Защо да са грешка на Кубрат бе сидере?

  И ти ли МеТоо?

  До коментар [#85] от "сидер":

  Сега деда ви Сидер да каже нещо. Кубрат е допуснал две много важни грешки.

  Първо за целувката, целунал я под въздействието на адреналина, ми обърни се ве човече и кажи извинете много съжалявам, просто импулс под въздействието на адреналина, ма така че да се чуе на километри, затова и ще си понесе наказанието.

  Втората грешка, показването на тези кадри, има истинска опасност и за тях да бъде съден, а те можеха да се ползват като елемент на изнудване, вика ги той насаме двенките и. Съдите ме, добре, ама тези кадри ще изскочат в ИНТЕРНЕТА анонимно, така че да се разберем

 89. 89 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  "...целувката на Кобрата..."Хич не помагаме на сънародника ни с такива изрази!
  —цитат от коментар 3 на Practic


  Какво искаш от един ЛБГТ... и сайт специализирал се да ги рекламира :)

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 90. 90 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  Сега деда ви Сидер да каже нещо. Кубрат е допуснал две много важни грешки. Първо за целувката, целунал я под въздействието на адреналина, ми обърни се ве човече и кажи извинете много съжалявам, просто импулс под въздействието на адреналина, ма така че да се чуе на километри, затова и ще си понесе наказанието. Втората грешка, показването на тези кадри, има истинска опасност и за тях да бъде съден, а те можеха да се ползват като елемент на изнудване, вика ги той насаме двенките и. Съдите ме, добре, ама тези кадри ще изскочат в ИНТЕРНЕТА анонимно, така че да се разберем
  —цитат от коментар 85 на сидер


  За първото си прав. Аз предлагам да престанем да го обсъждане, всички тук сме съгласни че не е трябвало да го прави, и просташко и глупаво като знае къде се намира.
  Но и мнозина тук избягват да забележат, че той самият си осъзнава грешката и прави опит да я поправи, с молбата си да се изреже целувката от репортажа.

  Упорито въртят и въртят темата за целувката защото тя е ЕДИНСТВЕНОТО за което могат да се захванат и да го обвинят. ВСИЧКО останало е във вреда на тази разгонена магистрална проститутка в чиято защита са застанали. И затова толкова упорито го отбягват.

  А за второто тотално си в грешка. Ти предлагаш изнудване. СЪЩОТО ИЗНУДВАНЕ което прави тази проститутка. Мигновено го смъкваш Кубрат Пулев до нивото и а само преди няколко реда си го обвинявал в неморална постъпка. Типични балкански простотии а обвинявате за тях Кубрат Пулев.

  Защитата на Кубрат Пулев е ясна:
  1. Искрено извинение за целувката, била е плод на моментни емоции, осъзнал е грешката си, направил е опит да я поправи но ТЯ ОТКАЗВА.
  2. Адвоката му ясно да покаже пред съда, че става дума за ИЗНУДВАНЕ ЗА ПАРИ, че тази непрекъснато лъже и поведението и съвсем не съответства на обидена какъвто театър играе. А щом не е обидена какво обезщетение може да се иска?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 91. 91 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1683 Весело

  UNITED EU UNIONПисмено съгласие му е "майката".Само с писмено съгласие.
  —цитат от коментар 83 на dnevnikar


  И това не е достатъчно. Защото според дженъдърчето съгласието може да бъде оттеглено всеки момент. Подписала е, заверил си го нотариално и в последният момент тя ти каза "А, не!". И да не го каже не можеш по никакъв начин да го докажеш, съдът винаги е на нейна страна.

  Затова единственият начин е секса да е в присъствието на свидетели. Желателно нотариус. Да стоят, да наблюдават, камерите включени, магнитофоните записват че всичко е по взаимно съгласие... :)

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 92. 92 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  И защо в темата за сексуалното насилие се намесват и ЛБГТ? Нормален мъж трябва да е луд за да си помисли за секс с педал, то ти се повдига от самата мисъл за това.

  Ама няма начин Дневник да не намеси любимците си и в тази тема. Особено след тази суша която настана с Тръмп, темите се поизчерпаха а грантовете трябва да се заработват, чичко Сорос бди :)

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 93. 93 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2117 Неутрално

  Има още един момент. Бил Клинтън щяха да го импийчмант не за сексуален тормоз, а защото е излъгал.

 94. 94 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2680 Неутрално

  Формално адвокатът е прав в разсъжденията си.
  Обаче, дяволът е в детайлите, особено когато става въпрос за персоналната сексуална сфера.
  Защото едно е брутално изнасилване или обарване в навалицата в метрото, друго е целувка след въпрос (така както го разбира Кубрат с неговия английски) от типа "Можеш ли да ме простреляш?" какъвто е конкретния случай?
  В случая имаме "загубване в превода", насложено с докосване с гърдите по време на интервюто от предния ден в салона. Това последното пък може да се приеме като "културна особеност" за начин на правене на интервю по Западния Бряг.
  Според адвоката излиза, че в особени казуси - когато не е съвсем ясно разбрана поканата (или съгласието) е необходимо да се ползва лицензиран преводач, независим свидетел (желателно повече от един) и писмено потвърждение с изрично указано срока и обсега на съгласието както е при нотариално заверено пълномощно.
  И ако тези неща се случат, адвокатът очевидно вярва, че обществото ще живее в един по-добър свят.

 95. 95 Профил на Росен съм аз и голем капут
  Росен съм аз и голем капут
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Дали хърватската президентка питаше някой когато на финала на СП в Москва раздаваше наред целувки н политици, ФИФА деятели и футболисти? И защо тогава това не направи никакво впечатление и даже се възприе като нещо "cool" ?

  Голям праз, не цял свят стана ясно ( ако човек се "разходи" из писанията по форумите), че Сушито е била навита на Пулев, а и той не е имал нищо против. Така че целувката едва ли е била нежелана. Друг е въпроса, че на Пулев свалките му са като бокса, който практикува- досадни и тъпи...

 96. 96 Профил на serdinka
  serdinka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#22] от "dolna4erti4ka":


  До коментар [#44] от "pamela":

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK