Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси"

Оперативната програма е одобрен от ЕК стратегически документ за развитие чрез изпълнението на определени операции и дейности. Те се групират около приоритетни оси. Седемте оперативни програми, по които България има възможност да получава безвъзмездно финансиране от ЕС, са "Транспорт", "Околна среда", "Развитие на човешките ресурси", "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика", "Административен капацитет", "Регионално развитие" и "Техническа помощ".


В рамките на ОП "Развитие на човешките ресурси" ще се инвестира в проекти, които защитават идея за придобиване на нови знания и умения. Целта е да се утвърди практиката човек да се учи с професионална цел през целия си живот, да се осигури по-високо качество на работната сила, и достъп до качествено образование и обучение за всички. По ОП "Развитие на човешките ресурси" ще се финансират проекти, които осигуряват равенство на възможностите и насърчават развитието на социалната икономика. Средствата по тази програма са от Европейски социален фонд .

Потенциални бенефициенти:


Образователни, обучителни и научни институции, центрове за професионално обучение, НПО, академични организации, институции на пазара на труда на национално и регионално равнище, консултански фирми, социално-икономически партньори, браншови организации, работодатели, изследователски центрове, общини, спортни клубове и младежки организации, читалища.


Приоритети


Насърчаване създаването на нови работни места и развитие на пазар на труда, насърчаващ включването; Повишаване на производителността и адаптивността на заетите; Подобряване на качеството на образованието и обучението в съответствие с потребностите на пазара на труда за изграждане на икономика, основана на знанието; Подобряване на достъпа до образование и обучение; Социално включване и насърчаване на социалната икономика; Повишаване ефикасността на институциите на пазара на труда, социалните и здравните услуги; Транснационално и междурегионално сътрудничество.


Управляващ орган


Дирекция "Европейски фондове, международни програми и проекти" в Министерство на труда и социалната политика www.mlsp.government.bg

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ди
  *****
  Неутрално
 2. 2 Профил на красиссс
  *****
  Неутрално

  а кога е следващата покана по тази програма?

 3. 3 Профил на ива
  *****
  Любопитно

  разкажете нещо пвече затази програма! Звучи добре, но.....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK