Банките ще кредитират фермерите за сеитбата

Директните плащания от ЕС ще са обезпеченията за заемите

Земеделските производители могат да ползват заеми за есенната сеитба срещу очакваните субсидии, които ще получат като директни плащания от европейския земеделски фонд, съобщиха от министерството на земеделието. Миналата седмица земеделският министър Нихат Кабил е имал среща с представители на 14 търговски банки, които са готови да кредитират стопаните срещу издадени от разплащателната агенция сертификати, доказващи, че те ще получат средствата.


Заемите ще се обезпечават, като фермерите учредят с бланките особен залог върху вземането. Директните плащания за дка са около 10 лв. плюс още 4 лв. доплащания от средствата, прехвърлени по линия на селските райони, припомниха от агроминистерството. След учредяването на залога банката ще информира фонд "Земеделие" и разплащателната агенция. Това уведомително писмо ще служи като доказателство за сключения договор за залог между банката и земеделския стопанин. Към съобщението ще бъдат приложени заверени от банката копия от заявлението за вписване на особен залог в Централния регистър на особените залози (ЦРОЗ) или от договора за реален залог на вземане, поясниха от агроминистерството.


От своя страна агенцията ще вписва заложеното вземане в специално създаден регистър на вземанията по схемите за единно плащане на площ и националните доплащания към системата ИСАК (Интегрираната система за администрация и контрол), които да бъдат заложени в полза на трети лица. По този начин земеделският стопанин ще може да прави промени в банковата сметка, посочена в заявлението само с писмено съгласие от страна на обслужващата го банка.
Агенцията ще издава на фермерите и документи, които са вписали в общото заявление за подпомагане, но само ако той писмено е поискал да получи помощта. Банката може да иска издаване на документа преди учредяване на залога срещу представяне на изрично писмено съгласие на производителя. Ако той е оттеглил по някакви причина заявлението си или е прехвърлил стопанството на трето лице, фонд "Земеделие" е длъжен да информира банката.


Очакваният срок за определяне на сумите за субсидии по всички схеми е до края на ноември, а този за изплащане на субсидиите е средата на декември. Земеделските стопани ще получават безвъзмездното подпомагане от директните плащания заедно с националните доплащания.


------------------------------


От днес до 29 юни одитори от Европейската комисия ще проверяват готовността на информационната система и системата за сигурност на разплащателната агенция. Ще се инспектира и подготовката в работата на разплащателната агенция преди нейната акредитация.


Текст под снимка


Очакваният срок за определяне на сумите за субсидии по всички схеми е до края на ноември, а този за изплащането им - средата на декември

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK