Фонд "Земеделие" дава 900 хил. лв. за градинарите

За декар пипер се изплащат по 29 лв., а за домати - 24 лв.

Фонд "Земеделие" дава 900 хил. лв. за градинарите

© ДневникПроизводителите на зеленчуци ще получат по 29 лв. субсидии за декар пипер и 24 лв. - за декар домати, ако ги предлагат на пазара или за преработка от консервните фабрики. Целево ще се отпускат безвъзмездни помощи и за покупка на семена за картофи, както и на пчеларите за покупка на пчели-майки. Това реши на последното си заседание управителният съвет на фонд "Земеделие".


Общият размер на субсидията за зеленчукопроизводството е в размер на 900 хил. лв., като възможността за подобно подпомагане е разписана в европейските директиви. За да получат субсидията, стопаните трябва да са засадили минимум 10 и максимум 200 дка с пипер или 240 дка с домати. Според регламента от 2004 г. общата минимална помощ за това подпомагане не трябва да надвишава 3 хил.евро за фермер, като парите се ползват в рамките на три години. През юли Европейската комисия реши този праг да бъде увеличен на 6 хил. евро, като се очаква това решение да влезе в сила от 1 януари 2008 г. Средствата са извън директните плащания за декар, които фермерите ще получат в периода декември 2007 г. - юни 2008 г. Кандидатите за субсидия трябва да докажат, че продукцията им ще се реализира на пазара. Те трябва да са регистрирани и да декларират, че са уведомени за характера на помощта. Документите за кандидатстване се приемат от 13 август до 10 октомври в областните бюра на фонда, съобщиха от министерството на земеделието.


Фонд "Земеделие" отпуска допълнителното подпомагане като компенсация за загубите, които стопаните претърпяха от сушата и поройните дъждове през юни. Сушата нанесе сериозни загуби и на пчеларите, затова фондът ще отпусне 200 хил. лв. за отглеждане на пчели-майки в периода 13 август - 15 октомври. Средствата ще се дават само на производители, които пласират стоката си на пазара, като целта е по този начин да се пресече нелегалното производство на мед. Това право ще имат само регистрирани производители, които спазват изискванията на Закона за пчеларството и фигурират в списъка на развъдните бази с вписан капацитет за производство на пчелни майки. Списъкът се изготвя и заверява от Националната развъдна асоциация по пчеларство и одобрява от дирекция "Аграрно развитие" на Министерството на земеделието и продоволствието.
Субсидията за покупка на картофи за посев още не е определена, но парите ще се дават само за продукция от клас А и Б....................


Фонд "Земеделие" удължи до 17 август срока за подаване на инфраструктурни проекти от общините, които кандидатстват по програма САПАРД. Първоначалният график предвиждаше документите да се приемат до 3 август, но поради пропуски и несъответствия в решенията на общинските съвети фондът прави отсрочката. Крайният срок за договаряне на средствата по програма САПАРД е 12 октомври 2007 г. След това предстои отварянето на Програмата за развитие на земеделието и селските райони, която ще действа в програмния период 2007 - 2013 г.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK