ЕC ще подпомага малките гейм разработчици

Европейската комисия ще финансира проекти на малки компании, разработващи игри по инициатива на Федерацията на европейските гейм разработчици, съобщи сайтът "PC World".


Схемата, по програма MEDIA, предвижда одобрените проекти да получават безвъзмездна помощ между €60 000 и €100 000 на проект. Разработките могат да са прототипи за конзолни, PC и мобилни заглавия, а Евросъюзът ще дава парите за развитие на концепция, бизнес реализация, лицензиране, маркетинг – т.е покриват целия процес на производство и пласиране на готовия продукт.


Най-щедро ще бъдат финансирани онези, които изграждат концепцията или гейм механиката около "културното наследство и многообразие на Стария континент".
Британските разработчици, в частност, от доста време лобират за подкрепа на европейските студия, тъй като все по-голяма част от работата се възлага на източноевропейци и индийци, а индустрията е изгубила голяма част от бляскавия си имидж. Днес болшинството хора в бранша, при това съвсем не без основание, считат, че са минали времената, когато двама души с талант могат да създадат хитова компания в гаража си, ала Codemasters. Може би подобен род инициативи могат да възродят творческото начало в гейм-мейкинга.


Максималният размер на грантовете по програма MEDIA е 100 000 евро, а крайните срокове за подаване на предложенията са два : 15 ноември 2007 и 15 април 2008.


Повече за поканата за предложения

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK