Свиневъди получават субсидии предколедно

Компенсациите за сушата най-после се изплащат

Димитър Тадаръков, изпълнителен директор на ДФ "Земеделие"

© Дневник

Димитър Тадаръков, изпълнителен директор на ДФ "Земеделие"За първи път от тази година свиневъдите, които предават първокачествена продукция в одобрени от ветеринарите органи кланици, ще получат по 20 лв. субсидия за животно. Това реши управителният съвет на фонд "Земеделие" на последното си заседание. Решението е свързано с традиционните коледни празници и повишеното търсене на свинско месо, обясниха от фонда.


Според договора за присъединяване с Евросъюза България може да отпуска до 2010 г. държавни помощи за предаване на кланично месо от одобрени ферми, които отговарят на европейските стандарти. Тази пазарна мярка се прилага успешно в страните от Европейската общност и насърчава животновъдите да увеличават производството си за пазара. През 2008 г. подобно подпомагане се предвижда и за животновъдите, които отглеждат овче и говеждо месо за пазара, съобщиха от агроминистерството.


Финансовата помощ ще се дава само на регистрирани земеделски производители, чиито ферми отговарят на критериите за първа категория обекти. Предадените животни трябва да са оценени по европейската скала за окачествяване със знака (S) EUROP. За тази година общият размер на субсидията е 300 хил. лв. и ще се предоставя не само на частни стопани, но и на фирми и еднолични търговци. Приемът на документите започва от днес и ще продължи до 7 декември в областните поделения на фонда в цялата страна. Самото изплащане на субсидиите ще приключи на 15 декември т.г., съобщиха още от фонда.
От началото на декември фондът ще приема заявки и за отпускане на безвъзмездна помощ на пчеларите. Субсидиите са заложени в националната програма за пчеларството, по която за периода 2008 - 2010 г. са предвидени 7.430 млн. лв. от европейските фондове и от бюджетното съфинансиране. Стопаните могат да кандидатстват с проекти за покупка на нови кошери и пчелни майки, за селекция на пчелините или за безплатни лабораторни изследвания на меда до два пъти годишно. Част от субсидиите може да покриват и разходите за ветеринарни изследвания на пчелините. Документи за подпомагане по тези програми ще се приемат до 15 май на всяка календарна година до 2010 г.
Стопаните могат да подават заявления за кредити и субсидии за есенната сеитба до 7 декември вместо до 20 ноември, какъвто беше първоначалният срок, реши управителният съвет на фонд "Земеделие". Удължаването се прилага заради дъждовната есен и забавянето на сеитбата. От днес до 7 декември фонд "Земеделие" започва да изплаща компенсациите на земеделските производители, засегнати от сушата. Това реши управителният съвет на фонда, след като на закрито заседание правителството промени постановлението си от септември т.г. За всеки декар унищожена пшеница ще се дават по 35 лв., а за декар ечемик - 30 лв. Общият размер на държавната помощ възлиза на 7.5 млн. лв. Управителният съвет на фонда реши още да вдигне тавана на субсидиите, които един производител може да получи в рамките на една година за сеитба, качествено сурово мляко и др. Тези помощи се увеличават от 130 хил. лв. на 150 хил. лв.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK