Субсидии за свинско месо ще получат избрани фермери

Чиновници слагат спирачки пред помощите

Субсидии за свинско месо ще получат избрани фермери

© Николай ДойчиновОграничен брой свинеферми могат да разчитат на субсидиите от държавен фонд "Земеделие", предвидени за качественото месо, което ще предадат в одобрени от европейските ветеринари кланици за коледните празници. За това алармираха фермери броени дни след като управителният съвет на фонда реши да отпусне 300 хил. лева в подкрепа на животновъдите. Представители на съюза на свиневъдите поискаха вчера спешна среща във фонда, за да изяснят критериите за отпускането на подобна помощ. "Странно е защо тя се дава избирателно, по неизвестни критерии, които ще подпомогнат единици ферми, които произвеждат качествено месо", коментира Румен Караманов от асоциацията на свиневъдите.


Безвъзмездната помощ от 20 лв. се дава на фермерите за всяко предадено животно, но само ако е обработено термично чрез парене, а не чрез дране. В страната действат само пет кланици, които обработват термично и те могат да поемат месечно максимум 17 хиляди прасета. Подобна система се прилага само в месокомбинатите в Разград, Шумен, Попово и Кърджали, където се предава продукцията на малък брой свинеферми. Традиционно за празниците се колят около 100 хиляди животни, но държавната помощ ще отиде избирателно за ограничена част от животновъдите, без да са ясни критериите за този подбор. От министерството на земеделието обясниха, че изискването било посочено в наредбата за окачествяване на кланичните трупове от свине по скалата (S) EUROP и се дава само за термично обработени животни, защото според еврокритериите по този начин "качеството на месото се запазва по-дълго". Въпреки че наредбата трябва да е съобразена с прилаганата в страната масова практика на клане, за да могат субсидиите да отидат при повече стопани, на практика документът ограничава това подпомагане, обясниха свиневъди.


В много от европейските държави не съществува изискване субсидиите да се отпускат за начина на обработката на месото вместо за качеството. Във Франция например се приемат и двата начина на клане. Чиновниците от агроведомството обаче не дадоха мотивиран отговор защо е въведено подобно изискване, още повече че преобладаващата част от кланиците в страната дерат животните и не използват техниката за парене. Свиневъдите се питат какъв е смисълът на подобно насърчаване на животновъдството, след като помощта зависи не от начина на отглеждане на животните и от качеството на месото, а от метода на клане.
Значителна пречка за получаването на субсидиите се оказва и изискването фермерите сами да купуват апаратите за окачествяване на месото, които струват 15 хиляди евро. Безвъзмездната помощ се отпуска само на животновъдите и кланиците, където става окачествяването, и нямат интерес да купуват подобни апарати. От агроминистерството посъветвали фермерите да се обединят и сами да се снабдят с устройствата, вместо да им препоръчват европейския модел, който е много по-икономичен. Във Франция например животновъдите ползват услугите на независимите организации за окачествяване на месото, които притежават подобен апарат и срещу минимална такса извършва проверката. В България тези замервания могат да се правят от десетките акредитирани органи за издаване на сертификати, които имат обучени хора да проверяват с подобни апарати, обясниха експерти. От министерството обясниха, че не се занимавали с търговски въпроси.


Чиновниците не дадоха мотивиран отговор и на въпроса защо замерванията на месото се извършват само с един вид апарати, които замерват дебелината на месото и сланината с ултразвук (Ultra fom). Те са неточни и допускат фалшификации при окачествяването, но въпреки това чиновниците са одобрили тези апарати вместо уредите "Хенеси" (Hennessy), където меренето става чрез забиване на шиш. При подготовката на наредбата през 2004 г. учени от института по животновъдство са препоръчали замерванията да стават с апарата Hennessy, но това становище увиснало във въздуха, без да бъде взето под внимание от авторите на наредбата. През тази година пробните замервания са направени с Ultra fom и са представени в Брюксел, който поради липса на опити с Hennessy одобрил само тази формула. От агроминистерството обясниха, че опитите изисквали допълнителни средства и тепърва ще търсят начини за одобрение и на втория вид апарати.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мишо
  *****
  Неутрално

  А аз знам и имената на тези "фермери"

 2. 2 Профил на THE ONE
  *****
  Неутрално

  АЗ ПЪК МИСЛЯ ЧЕ КОЛКОТО ПО ВИСОКО Е КАЧЕСТВОТО НА МЕСЦЕТО,ТОЛКОВА ПО ДОБРЕ ЗА НАС ПОТРЕБИТЕЛИТЕ))
  А ТИ МИШЕНЦЕ ИЛИ МИШЛЕНЦЕ ЗАЩО НЕ ИМ ГИ КАЖЕШ ИМЕНАТА НА ТЕЗИ ФЕРМЕРИ А ОТ КАКВО ТЕ Е СТРАХ,А?

 3. 3 Профил на Dobrojelatelno nastroen
  *****
  Разстроено

  Уважаеми журналисти, проверявайте си източниците на информация!
  Статията ви е пълен с неточности и подвеждаща информация и явно обслужва нечии интереси. А колко пари е получил журналистът за тази поръчана статия?:
  1. Никъде не е записано, че дебелината на месото и сланината се замерват само с ултарзвукови апарати (Ultra fom). Точно обратното. В наредба на МЗГ от 2004 г. (изменена през 2006 г.) се допускат и двата уреда - Ultra fom и Hennessy. Ето какво точно пише там: “(4) (Изм., ДВ, бр. 102 от 2006 г.) Окачествяването на кланичните трупове се извършва въз основа на:
  1. регресионно уравнение за апаратура Хенеси сонда съгласно приложение № 2;
  2. регресионно уравнение за апарат Ултрафом 200 съгласно приложение № 3.”
  Е, верно е, че първият апарат се произвежда в Полша (близо), а другият е патентован в Нова Зеландия (доста далеч), но производителите от зелената многоостровна държава имат представителство наблизо – в поделение на Сименс в Румъния. Защо ли? Защото шишът на Хенеси е снабден със сонда с диаметър 5,95 мм (6.3 мм на пронизващото острие на върха на сондата) с фотодиод тип Сименс (type Siemens LED-LYU 260-EO) и фотодетектор тип Сименс (type Siemens 58 MR)
  Така че не обвинявайте чиновниците! Това май ви е постоянен рефрен...

  2. Еврокомисията също препоръчва замерването да става с двата апарата – дори си е издала специални decisions.
  3. Защо не се запитате дали пък свиневъдите не искат да ви подведат и защо същите еврочиновници два пъти забраняват да се изнася българско свинско месо заради чумата. Не е ли по-добре да ядем качествено и неотровно месо? Да ме извинят онези фермери, които отглеждат читави животни!
  4. Защо не накарате свиневъдите да проверяват в кои кланици с какви уреди се замерва сланината и да си карат животните там където им е по-изгодно.
  5. И още един въпрос за подсещане: Кой ще контролира свиневъда, който е получил държавна помощ (всъщност от данъкоплатците), на какви цени ще предлага месото си по празниците?
  П.С. Нали не бъркате Hennessy for Pigs с коняка със същото име. Много е хубав – коняка, разбира се!

 4. 4 Профил на THE ONE
  *****
  Неутрално

  БРАВО БРАВО НА ДОБРОЖЕЛАТЕЛЯ
  КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СПРЕМ ДА ОБВИНЯВАМЕ ЧИНОВНИЦИТЕ ЗА ВСИЧКО ТО ТАКА ИЛИ ИНАЧЕ СМЕ СВИКНАЛИ ВИНАГИ ДРУГ ДА НИ Е ВИНОВЕН,И ДА ЧАКАМЕ СЛЕД ТОВА НЧКОЙ ДА НИ ПОМОГНЕ ВМЕСТО ДА СИ ПОМОГНЕМ САМИ.
  НАПРАВИХ СИ ТРУДА ДА СЕ ПОРОВЯ ИЗ НЕТА И ДА ВИДЯ В КОИ СТРАНИ КОЙ УРЕД СЕ ИЗПОЛЗВА И РЕЗУЛТАТА Е СЛЕДНИЯ:ИЗПОЛЗВАНЕТО НА УРЕДИ КОИТО ПРОБИВАТ МЕСОТО С ШИШ ОТДАВНА НЕ Е НА МОДА ЗАЩОТО МЕСОТО ПО ТОЗИ НАЧИН СЕ ЗАРАЗЯВА С НАЙ-РАЗЛИЧНИ МИКРООРГАНИЗМИ,И ВТОРО СКОРОСТТА НА КЛАНЕ В КЛАННИЦИТЕ ВЕЧЕ Е ТОЛКОВА БЪРЗО ЧЕ НЯМА ВРЕМЕ ЗА ПРОБИВАНЕ НА СВИНСКАТА ПОЛОВИНКА ТРУП(ПРЕДСТАВЕТЕ СИ КАКВО УСИЛИЕ Е ДА ПРОБИЕШ С ШИШ ЦЯЛО ПРАСЕ)
  А ПО ОТНОШЕНИЕ НА РЕЗУЛТАТИТЕ В ЕВРОПА ГИ ИНТЕРЕСУВА ПРОЦЕНТА НА СВИНСКОТО МЕСО АМА СЛЕД ЧЕТВЪРТИЯ ЗНАК НА ДЕСЕТИЧНАТА ЗАПЕТАЯ,А ТАКОВА ИЗМЕРВАНЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ НАПРАВЕНО САМО С УЛТРАЗВУК....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK