Започва набирането на проекти за 21.5 млн. евро

Процедурата по набиране на проекти за средства по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ЕИП) беше обявена в сряда. По този начин България получава достъп до 21.5 млн. евро до 2011 г. Потенциални бенефициенти могат да са неправителствени организации, образователни и научни институции, публични и частни организации и други.


Средствата се предоставят от Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, обясни заместник-министърът на финансите Любомир Дацов след първото заседание на Комитета за наблюдение, на което са одобрени критериите за избор на проекти.


Крайният срок за набиране на проекти е 25 април. Те ще се приемат във финансовото министерство, а окончателното им одобрение ще става от Брюксел.
Предложенията ще се набират в приоритетните области "Защита на околната среда", "Развитие на човешките ресурси", "Здравеопазване и грижа за децата", "Опазване на европейското културно наследство". Подкрепата за проекти по финансовия механизъм на ЕИП не може да надхвърля 60% от стойността им. Предвидени са две изключения - за проекти на централните, регионалните или местните власти помощта ще е до 85% и до 90% за стипендии.


Според Дацов интересът към финансовия механизъм е изключително голям и очакванията са да има достатъчно на брой качествени проекти. Подробна информация за условията за кандидатстване тук.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK