Млади фермери ще взимат европари и за биоземеделие

Субсидиите са до 50 хил. лв. и се отпускат за пет години

Млади фермери ще взимат европари и за биоземеделие

© Надежда ЧипеваСлужбата за съвети в земеделието към агроминистерството ще изработва безплатно през тази и следващата година бизнес проектите за кандидатстване по четири от мерките, заложени в програмата за развитие на селските райони, които до месец ще бъдат обявени от разплащателната агенция. В последните две издания на "Еврофинансиране" представихме условията, по които фермерите могат да кандидатстват за субсидиране на полупазарните стопанства и за създаване на организации на производителите. Най-голям е интересът на този етап към мярката за подкрепа на млади фермери.


Земеделски производители между 18 и 40 години, които са регистрирани година и два месеца преди откриването на програмата за развитие на селските райони, могат да кандидатстват за евросубсидиране веднага след като разплащателната агенция обяви набирането на проекти. Това съобщиха експерти от Службата за съвети в земеделието, които безплатно консултират стопаните по цялостната система на евросубсидиране за периода 2007 - 2013 г. Според еврокритериите за подпомагане националните служби безплатно изработват проекти през първите две години от членството на страната, като целта е да бъдат консултирани онези производители, които нямат финансова възможност да изработват проектите си.


По програмата "Млад фермер" стопаните могат да кандидатстват за поне десет вида дейности, като изпълнението на проектите трябва да приключи за пет години. Максималният размер на субсидията е 25 хил. евро (50 хил. лева) и се изплаща на два транша. Първите 12 500 евро (25 хил. лв.) се дават веднага след одобрението на проекта, а останалите плащания се разделят на части по 2500 евро (или 5 хил. лв.) след всяко изпълнение, довело до увеличаване на обработваните площи или до уголемяване на животновъдните ферми.
Субсидиите се отпускат на фермери, които за пет години увеличат размера на обработваната площ с най-малко 3 икономически единици. Самите кандидати трябва да разполагат с минимум две икономически единици (едната единица се определя от броя на животните и размера на обработваемата земя). Самото им изчисляване е препоръчително да става от службата за съвети в земеделието, защото при едновременно отглеждане на животни и обработка на земя сметките са по-сложни. За различните видове култури една икономическа единица може да бъде 25 декара, но и много под този размер.


Помощта се дава за създаване, презасаждане или възстановяване на плодни градини, ягодови насаждения или лозя. Ако младият производител иска да премине от конвенционално към биологично земеделие, той също може да получи субсидии. Средства се отпускат за покупка на животни и селскостопанска техника или при строителство и ремонт на обори и други селскостопански сгради. Пари се дават и за придобиване на професионална квалификация. Тъй като кандидатите задължително трябва да имат аграрно образование, ако при кандидатстването нямат такова, могат да получат субсидиране, така че до третата година от изпълнението на проекта да отговорят на това изискване, обясниха експерти.


Средства ще се дават също и за достигане на европейските стандарти за безопасност на труда, опазване на околната среда, фитосанитарните, ветеринарно-санитарни изисквания и др. Единствената култура, която не се подпомага, е тютюнът.


Ако стопаните не изпълнят проекта си, първата част от субсидията се връща, а следващите не се превеждат, обясниха експерти. Фермерът задължително трябва да вложи поне 3 хил. евро в самото стопанство.


Основни изисквания към кандидатите


* да имат аграрно или зоотехническо образование или да са изкарали поне 150-часово обучение по двете специалности


* да са физически лица или еднолични търговци, регистрирани 14 месеца преди кандидатстването по програмата


* да имат постоянен и настоящ адрес в общината или в една от общините, където извършват подпомаганата дейност


* в случай че са подавали заявление за единно плащане на площ и/или за плащане за необлагодетелстван район, това е трябвало да стане не по-рано от 14 месеца преди датата на кандидатстване


* не са получавали субсидии по мерките "Подкрепа за полупазарни стопанства", "Модернизиране на земеделските стопанства", "Подобряване икономическата стойност на горите" и "Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти".


Най-често задавани въпроси:


* В по-голямата си част бенефициентите ще бъдат млади хора, на които ще им бъде прехвърлено вече създадено стопанство, регистрирано в ОД "Земеделие и гори". В този случай ще могат ли да кандидатстват и ще бъдат ли признати като новосъздадено стопанство?
- Да.


* Ако инвестицията е за селскостопанска техника по мерките "Млади фермери" и "Модернизации на земеделски стопанства", необходимо ли е те да са произведени в страни - членки на ЕС.?


- Програмата за развитие на селските райони няма ограничение за произхода на техниката и оборудването, т.е. може да бъде и руска, и китайска, и американска и т.н.


* Могат ли да кандидатстват студенти, редовно и задочно обучение, или жени, които са в отпуск по майчинство? -


- Да, но ако имат трудови или служебни правоотношения за повече от 4 часа дневно, до три месеца от датата на сключване на договора за отпускане на финансовата помощ те са длъжни да прекратят тези взаимоотношения или да ги ограничат до 4 часа дневно.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на petkoman
  petkoman
  Рейтинг: Разстроено

  Много моля, редакцията да коригира своевременно грешката в абзаца за допустимост на кандидатите-Земеделски производители между 18 и 40 години, които са регистрирани година и два месеца преди откриването на програмата за развитие на селските райони, могат да кандидатстват за евросубсидиране!
  Излишно се заблуждават читателите.
  Благодаря предварително!

 2. 2 Профил на Petkomanfermer
  Petkomanfermer
  Рейтинг: Неутрално

  В марка 112, Раздел 3, Чл.9(1) е записано:Физически лица или еднолични търговци, които не по-рано от 14 месеца от датата на кандидатстване са регистрирани за първи път като земеделски производители по реда на Наредба № 3 от 1999 г. за създаване и поддържане на регистър на земеделските производители;. и т.н. с другите точки на допустимост.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 4. 4 Профил на Agro-Expert
  Agro-Expert
  Рейтинг: Гневно

  Материалът за пореден път доказва колко земеделието е далечно на софийските журналисти!

  Според теб Кате Стоилова, може ли да се купуват трактори Беларус, ХТЗ или китайски трактори Jinma? Може на върба!
  И какви 3 икономически единици?? - глупости. 2 предизвикаха скандал, камо ли 3.
  И я кажете какво означава "да имат регистрация не по рано от 14 месеца от датата на кандидатстване с проект"??????

 5. 5 Профил на ва4и5
  ва4и5
  Рейтинг: Неутрално

  инфото е полезно,бих искала да разбера то4ните изисквания и условия

 6. 6 Профил на анонимен
  анонимен
  Рейтинг: Гневно

  Според мен теэи хорица ЕВРОПЕЙЦИТЕ нямат идея че младите в българия отдавна са у ЕВРОПАТА а мангите че ги лапнат синчетата на 55 годишните ДЕПУТАТчета

 7. 7 Профил на миро_масачузеца
  миро_масачузеца
  Рейтинг: Весело

  юбрееее аграри!
  приветствам всяко даване на пари за земеделските стопани. Така с тея пари ще могат да си помогнат хората да се почерпят по някоя ракиджаса пък и може някой голфче да са купи с тея пари за внуците да бръмчат у градо!

 8. 8 Профил на тони_монтаната
  тони_монтаната
  Рейтинг: Гневно

  аз смятам че сега е моментът да се усвояват йевро парите но аз съм вече за мене минаха годините и няма да ми стигнат силите! аз за 50 000 лв. ще купя 2000 лади и стях яко оран ти казвам! аз навремето с москвича колко ниви съм изорал ехееее ама веднъж влязох по погрешка с него в ряката и неможах да изляза - то и катажиите идваха, добре че по онея години още не бяха изобретили дрегера че щях да счупя всички рекорди

 9. 9 Профил на luki
  luki
  Рейтинг: Неутрално

  занимавам се сбиоземеделие от 2006 г имам договор със САПАРД но досега не съм получил и една стотинка а редовно си плащам всички такси за сертификация и контрол които всяка година се увеличават всички носки за НОИ всички необходими агро обработки водно право и какво ли още не пълня една огромна каца без дъно и се чуствам като комунист които очаква светлото комунистическо бъдеще а то все неидва. Моят съвет е не се лъжете сбиоземеделие от това ще загубите много пари и време а ще спечели единствено агро мафията

 10. 10 Профил на агро
  агро
  Рейтинг: Неутрално

  две икономически единици достатъчни ли са за старт на програмата

 11. 11 Профил на Пламен
  Пламен
  Рейтинг: Любопитно

  след 2 дена ще подавам документите си в агенцията. Вярвам, че ще получа финансирането. Програмата " млад фермер" не е нещо неизпълнимо, или неразбираемо. Много бързо експерт ми направи бизнес плана, ако може така да се каже. Аз само за ден се снабдих с другите документи. Само искам някой да ми отговори дали след като баща ми има трактор "Болгар", аз мога да купя на старо инвентар за него,. дали трябва да ми го отдава и него, всичко с фактури ли се доказва, защото за употребявана техника фактура едва ли се издава. А на АГРА видях много трактори, само че евтините са малки и не ми вършат работа, а големите--- като им гледам цените, не мога да преброя само нулите им.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах