От 2007 г. досега прокуратурата е внесла седем наказателни производства по САПАРД

От 2007 г. досега прокуратурата е внесла в съда седем наказателни производства, свързани с нарушения по програма САПАРД. Това съобщиха от прокуратурата.


За документни измами в Добрич прокуратурата работи срещу В. Стойчев, С. Димитров, Хр. Стойков и В. Първанов за получени без правно основание имущества, собственост на ДФ "Земеделие" на стойност около 220 000 лева.


При друг случай обвинители в Сливен работят за разкриване на злоупотреби със средства от еврофондове на стойност около 880 000 лева срещу Д. Димитров и Р. Йовков.
В СГП има производство за укриване на данъчни задължения срещу Е. Манов. В Пловдив за умишлена безстопанственост има производство срещу Т. Тодоров за причинени щети на стойност около 120 000 лева. Обвинителите във Видин разследват П. Илиев и В. Илиева за документни престъпления.


За документни измами и получени без правно основание имущества за около 480 000 лева софийските прокурори разследват
Я. Василев и М. Михайлов. Друго досъдебно производство в София е открито срещу С. Христов за сключване на неизгодна сделка, от което е произлязла значителна вреда в размер на 889 000 лева.


С административно наказание са приключени наказателните производства в Сливен и във Видин. Приключено е разследването по досъдебно производство, започнало от 5 декември 2006 г. по материали, изпратени от посолството на Германия, съдържащи сигнал за извършена измама със субсидии и изпиране на пари от страна на български граждани, представлявали търговски дружества на територията на България. Предмет на разследването са получени без правно основание средства по субсидии от фонд САПАРД на стойност от 7,5 млн. евро чрез използване на документи с невярно съдържание.


Разследването е водено срещу М. Николов, М. Николова, Р. Петров, П. Хаджииванова, Л. Стойков, Ив. Иванов, А. Шаркова, Л.
Георгиева, Гр. Главев и В. Ангелов, представляващи фирмите "Птицекланица Чубра" ООД Ямбол, "Еврофриго" АД, "Родопа Мийт" ЕООД, София и Шумен, "Родопа Голд" ЕООД, София и Шумен, "Родопа Консерв" ЕООД София и Шумен, "Палмигра" ЕООД, Ямбол и Шумен.


Повдигнати са обвинения за участие в организирана престъпна група, за документни измами в особено големи размери,
представляващи особено тежък случай. Освен това за пране на пари прокуратурата обвинява М. Николов, М. Николова, Л. Стойков, Р. Петров, П. Хаджииванова, Ив. Иванов, А. Шаркова.


На 16 февруари 2007 г. СГП е уведомила Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност.
С постановление от 18 януари 2008 г. наказателното производство срещу Л. Стойков за организирана престъпна група и
използване на фалшив документ е прекратено поради липсата на достатъчно доказателства. След постъпили жалби срещу
постановлението, материалите по делото са изпратени за проверка на Софийския градски съд с придружително писмо от 31 януари 2008 година.


Преди пет дни прокуратурата потвърждава постановлението за прекратяване, като по отношение на Л. Стойков мотивът е липса на престъпление. Наказателното производство срещу Л. Стойков за пране на пари продължава.


В хода на наказателното производство срещу всички разследвани граждани са наложени обезпечителни мерки - запори върху движими вещи и възбрани върху недвижими имоти.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK