Малки и средни фирми ще могат да получат финансова подкрепа за трансфер на знания

Крайният срок за подаване на проектопредложенията в Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия е 29 април.

Малки и средни фирми ще могат да получат финансова подкрепа за трансфер на знания

© РойтерсОколо сто малки и средни фирми ще могат да се възползват от новата схема за минимална държавна помощ за подкрепа на трансфера на знания към предприятията. Общият бюджет на схемата за тази година е един милион лева. Това предаде БТА.


Предвижда се фирмите да получат така наречените малък и голям ваучер на стойност 5000 и 15 000 лева. Условието за финансиране е фирмите да са от производствения сектор и да имат необходимост от разрешаване на производствен проблем, свързан с иновациите.


Крайният срок за подаване на проектопредложенията в Изпълнителната агенция за малки и средни предприятия е 29 април. Ако фирмата получи одобрение, на нея ще й бъде връчен сертификат, подписан от ръководството на агенцията, с валидност шест месеца. За този период фирмата трябва да сключи с изследователска организация от България или от страна от ЕС договор за разрешаване на въпрос, поставен от фирмата, на научните институти. След това предприятието представя в агенцията договора и приема предавателния протокол, а агенцията превежда сумата на фирмата, която от своя страна се разплаща с изследователските организации.
При получаване на големия ваучер от 15 000 лева условието е фирмата да осигури съфинансиране от 20 на сто.


По данни на Министерството на икономиката едва 10 на сто от иновативните малки и средни предприятия сега имат контакт с науката.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK