Асен Друмев: Обвинен съм за липсата на нещо в нищото

Асен Друмев

© Георги Кожухаров

Асен ДрумевНе разбирам в какво и за какво съм обвинен, защото излиза, че съм обвинен за липсата на нещо в нищото. Това каза бившият изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" Асен Друмев на пресконференция в БТА. На 28 март Софийската градска прокуратура /СГП/ повдигна обвинение на Друмев за това, че неправомерно е сключил договори за 48 895 750 лева.


По думите му обвинението на прокуратурата е заради липсващ подпис на председателя на Комисията за избор на проекти Владимир Карамишев под списък с одобрени проекти. Този списък няма никакво значение за взимането на решение за сключване на договори за финансиране на проекти, обясни Друмев.


Той обясни още, че на 27 юли 2006 г. всички главни експерти от отдела по прилагането към ДФ "Земеделие" единодушно са оценили, че 13 проекта са недопустими за финансиране по Програма САПАРД. Те не са отхвърлени еднолично от изпълнителния директор на разплащателната агенция, добави Асен Друмев.
Според него на 11 август 2006 г. се е провело и заседание на Комисията за избор на проекти, на което за всеки кандидат е бил изготвен отделен протокол, в който всеки член на комисията е гласувал със своя подпис. В тези общо 15 протокола навсякъде фигурира подписът на Карамишев, уточни Друмев. Аз не знаех, че не се е подписал под общия списък, разбрах го от обвинението на СГП, допълни той.


Асен Друмев каза също, че от септември до декември 2007 г. Сметната палата е извършила одит на 7 от отхвърлените проекти. Според констатациите на одиторите всички одобрени проекти са допустими за финансиране. Отхвърлените имали пропуски, които ги правят негодни за подпомагане по САПАРД, обясни Друмев.


Адвокатът на Друмев Ина Лулчева коментира, че от юридическа гледна точка няма никакво престъпление и е недопустимо да се повдига обвинение за нарушение на практика, утвърдена от Програма САПАРД. В този случай не може да се носи никаква отговорност от Асен Друмев, обясни още Лулчева. От защитата на бившия изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" допълниха, че нямат достъп до събраните до момента доказателства по обвинението, тъй като имало изрична забрана на прокуратурата за това.


На 28 март от прокуратурата съобщиха, че Друмев е сключил договори с 14 фирми, като с други 14 обаче, които са отговаряли на евроизискванията, не са били сключени такива. Решението за това Друмев взимал еднолично. Паралелно с това във Върховната касационна прокуратура е получен сигнал от гражданин за извършени нарушения по програма САПАРД.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK