България е сред най-активните по програмата на ЕС за енергийна ефективност

България е сред най-активните по програмата на ЕС за енергийна ефективност

© ReutersНад 4 млн. евро са получили български фирми и организации за проекти в областта на енергийната ефективност по програма "Интелигентна енергия" на ЕК, каза заместник-министърът на икономиката и енергетиката Галина Тошева при откриването на Националния информационен ден, организиран от МИЕ за популяризиране на програмата "Интелигентна енергия". Това предаде БТА.


Данните за 2007 г. все още се обработват, но според направените до момента анализи България е сред най-активните страни-участнички по програмата и се нарежда на седмо място по брой на участници, каза също заместник-министърът. Това е увеличение със 70 процента на подадените проектни предложения в сравнение с миналата година, добави тя.


Програма "Интелигентна енергия" е част от програма "Конкурентноспособност и иновации" на ЕК и има три основни компонента - "Енергийна ефективност и рационално използване на ресурсите", "Нови и възобновяеми енергийни източници", "Енергетика и транспорт". По програмата може да се кандидатства и с интегрирани проекти.
България участва с проекти по отделни компоненти на програмата от 1998 г., а от 2003 г. участва с проекти по всички подпрограми на "Интелигентна енергия". Досега са изпълнени повече от 200 проекта с българско участие в трите приоритетни области, създадени са и успешно функционират Агенции за енергиен мениджмънт в София, Пловдив, Добрич, Русе, Бургас, Пазарджик, Карлово, Никопол, Перник и област Русе, отчете още заместник-министърът на МИЕ.


По програмата могат да кандидатстват общини, изследователски институти, енергийни агенции, както и всякакви предприятия, организации и сдружения от страните-членки на ЕС, от европейската икономическа зона и Хърватия, информира пък експерт на Европейската комисия (ЕК). При реализирането на проекти по програмата особено в областта на обучението на кадри се търси ефекта на снежната топка - знанията да се мултиплицират и да се постигне по-голям краен резултат. Ето защо по-голям успех имат проекти на сдружения, а не на отделни фирми, като честа практика е с един общ проект да кандидатстват организации от пет или шест държави-членки на общността, допълни екпертът на ЕК.


Съфинансирането на проекти по програмата е в размер на 75 процента от стойността на проекта. През 2007 г. е имало увеличение на кандидатурите с 40 процента, но и също с толкова е намаляла успеваемостта на кандидатите. За миналата година от България са кандидатствали 150 проекта, от които 23 са успешни, което е около 17 процента успеваемост, коментира още експертът.

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ralchev
  *****
  Весело
 2. 2 Профил на Mama-im-stara
  *****
  Неутрално

  "като честа практика е с един общ проект да кандидатстват организации от пет или шест държави-членки на общността" - то това е едно от изискванията по тази програма и по този начин на практика се обезмисля кандидастването на фирми.

  Някои успяха да хванат рибата с тези "Агенции за енергиен мениджмънт", чиято основна работа е да прибират "европейски" пари.За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK