Над 130 общини искат техническа помощ за проекти във водния сектор

Спечелилите ще получат безвъзмедно финасова подкрепа, за да разработят качествени проекти за строителство на пречиствателни станции и водопроводи<br />
<br />

© Анелия Николова

Спечелилите ще получат безвъзмедно финасова подкрепа, за да разработят качествени проекти за строителство на пречиствателни станции и водопроводиНад 190 проекта на 134 общини кандидатстват за техническа помощ при подготовката на проекти за подобряване на водоснабдяването и канализацията, съобщи Министерството на околната среда.


Вчера приключи първата процедура за набиране на кандидати за еврофинансиране, чийто общ ресурс е 74 млн. лв. Безвъзмездната техническа помощ е за подготовката на инвестиционни проекти за подобряване на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води. Някои общини участват с повече от един проект като най-активна е община Марица с 8 начинания.


Оценителната комисия ще определи кои проекти отговарят изцяло на изискванията за финасиране. Следва второ пресяване от междуведомствения Комитет за избор и координация на проекти по оперативна програма "Околна среда". На този етап ще се проверява дали някой проект или дейност по него не се финансират и по някоя друга оперативна програма.
След това ще започне сключването на договори за предоставяне на безвъзмездната помощ. Общините сами организират възлагането на изпълнението и контрола, а екоминистерството ще контролира дали разходите са законни и дали се спазват сроковете.


Целта на тази техническа помощ е да се разработят реални инвестиционни проекти, с които общините после ще могат да кандидатстват за безвъзмездно финасиране на пречиствателни станции, канализации и водопроводи.


В момента по оперативната програма "Околна среда" са в ход още две процедури - по едната се набират инвестиционни проекти за подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води на обща стойност 723.9 млн. лв. Другата е за техническа помощ за проекти за управление на отпадъците. За нея са предвидени 41.3 млн. лв. Крайните срокове по тях са съответно 30 май и 6 юни, припомнят от ведомството.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK