Нова регионална стратегия на ЕК обвързва конкурентоспособността със социални цели

Европейската комисия (ЕК) обяви, че страните-членки изместват фокуса на Кохезионната политика на ЕС за периода 2007-2013 г. от инфраструктурните проекти към подобряване на трудовата квалифицираност, образованието и заетостта в Съюза, предаде Euractiv.В обръщение към журналисти на 14 май, комисарят по регионално развитие, Данута Хюбнер каза, че страните членки са приели съвсем различен подход, поставяйки конкурентоспособността и кохезионните цели на една плоскост.
Данута Хюбнер обясни, че 65% от Кохезионните фондове вече ще се използват, за да подпомагат целите на Лисабонската стратегия. В по-развитите райони, където транспортната инфраструктура, например, не е проблем, ще се отделят до 82% за целите на гореспоменатата стратегия (квалифицираност, образование и заетост). Кохезионната политика директно допринася за друга от цел на Лисабонската стратегия, а именно до 2010 г., 3% от БВП на Съюза да бъдат изразходвани за научноизследователски дейности, чрез директно изплащане на 86 милиарда евро, добави Хюбнер.


Почти 76 милиарда евро са предвидени за Европейския социален фонд (ЕСФ), чиято цел е да създаде нови работни места и да подготви европейските работници сила за новите предизвикателства, които ги очакват.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK