Ройтерс: България губи 500 млн. евро от еврофондовете

Ройтерс: България губи 500 млн. евро от еврофондовете

© Георги КожухаровТочно след една седмица Европейската комисия най-вероятно ще отнеме на България около 500 милиона евро и ще предупреди властите в София, че може да изгубят още пари, ако не се борят по-категорично с корупцията.


Говорителят на Европейската комисия Марк Грей обяви информацията за спиране на плащанията към България като част от поредицата слухове и спекулации, които предшестват доклада на Брюксел за България, предаде БНР.

Лишаването на българите от още средства може да стане по пътя на замразяване или отнемане на акредитациите на агенциите в София, опериращи със еврофондовете.


Това съобщи пред агенция Ройтерс източник от Брюксел, пожелал анонимност. На 23 юли Еврокомисията ще приеме три доклада - за правосъдието, престъпността и корупцията в България и Румъния, както и как се справят двете страни с усвояването и управлението на европейските фондове, допълва Пол Тейлър, кореспондент по европейските въпроси.Проектите на докладите се държат в секретност дори от правителствата в София и Букурещ, посочва още Ройтерс. Източникът на агенцията, запознат със съдържанието им, споделя, че в тях остро се критикуват корупцията и провалите в правораздаването, но единствено за България било предвидено веднага да загуби пари.


Вече са замразени три категории фондове, ползвани от София - за достъп до земеделските пазари, за техническа помощ и за пътно строителство, заради разследване на европейската агенция за борба с измамите ОЛАФ. Точно те ще бъдат отнети, посочва източникът на Ройтерс: "В България има сериозни, систематични проблеми. Ще потвърдим, че част от парите ще бъдат изтеглени." Той отказал да конкретизира сумата, но потвърдил, че става дума за около половин милиард евро.

Много по-тревожна за властите в София може да се окаже заплахата за загуба на бъдещи средства, продължава агенцията. Според бюджета на ЕС за 2007-2013г. България трябва да получи близо 11 милиарда евро земеделски субсидии и помощ за регионално развитие. Но досега тя е получила много малко поради притесненията на Брюксел относно начина, по който парите се разпределят в страната.

"Ако отнемат акредитациите на разплащателните ни агенции, това е много по-лошо от каквато и да е предпазна клауза", коментира български официален представител.


След това Ройтерс подробно разказва за публикувания в днешните български медии доклад на ОЛАФ и реакциите по него в София и Брюксел.

Източникът на агенцията разкрива още, че в докладите на Европейската комисия на 23 юли ще бъдат приветствани усилията на вицепремиера Миглена Плугчиева, назначаването на новия вътрешен министър Михаил Миков и създаването на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС).

Въпреки това в текстовете ще бъде отбелязан системният провал в борбата с корупцията по високите етажи, както и честото прекратяване дела и връщането от съда на прокурорски проверки за доработване в досъдебна и съдебна фаза, което пречи на произнасянето на присъди.

"Факт е, че никой не е в затвора, почти никой не е в съдебната зала и само шепа дела са в досъдебна фаза", потвърждава българският официален представител.

Източникът на Ройтерс уточнява, че Европейската комисия няма да задейства предпазната клауза от присъединителния договор с България, засягаща сътрудничество в правосъдието. Няма и да бъде оттеглено признаването от другите страни в ЕС на решенията на българските правораздавателни органи, тъй като това щяло по-скоро да попречи, отколкото да помогне.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK