Спрени и дълбоко замразени

Спрени и дълбоко замразени

© Shutterstock




Освен че отнема акредитацията на две от четирите изпълнителни агенции по ФАР, Европейската комисия дава срок на българските власти да демонстрират напредък по програмите САПАРД и ИСПА до есента, за да възобнови спрените плащания по тях и заплашва да не отпусне средства по кохезионните фондове, ако София не демонстрира добро управление. Това е записано още в черновата на доклада за изразходването на европейските фондове в България. Документът разглежда поотделно проблемите в трите предприсъединителни програми, както и състоянието и бъдещите действия на отделни структурни фондове, средства от които вече се изплащат .


По ФАР България губи 610 млн. евро. Според комисията това се налага




заради сериозни слабости в управлението и системите за контрол.


Одитите на експертите на Брюксел са установили голям брой нередности, случаи на измами и кофликти на интереси между програмните администратори и бенефициентите. Заради това комисията ще отнеме акредитацията на две от четирите изпълнителни агенции по ФАР - тази в регионалното министерство и Централното звено за финансиране и договаряне във финансовото министерство.


Въпреки настоятелното посочване на проблемите от Брюксел, българските власти не са взели необходимите мерки да елиминират нередностите в управлението в двете агенции. Комисията ще преразгледа и сключените досега договори, за да прецени дали България не трябва да връща пари. Брюксел не посочва краен срок, в който очаква действия, но напомня, че последните договори по ФАР трябва да бъдат сключени до ноември, за да могат да бъдат изплатени до 2011-та, когато свършва програмата.


Есента е крайният срок за САПАРД.


Дотогава комисията трябва да получи информация за изпълнението на плана за действие по програмата, който трябва да е представен в Брюксел до края на юли. След това ЕК ще наеме независима одиторска компания да провери действията на българските власти. При положителна оценка на външните одитори спрените средства за фермерите ще бъдат размразени, в противен случай запорът ще остане.


В документа комисията откроява три групи проблеми по САПАРД: откритите от ОЛАФ злоупотреби за 26 млн. евро, разследвани от прокуратурата нарушения за 10 млн. евро и нередности за 105 млн. евро, установени при проверки на комисията.


Решението на проблемите в предприсъединителната програма


ИСПА е обвързано със структурните фондове


по оперативните програми "Транспорт" и "Регионално развитие". В тази част от доклада комисията представя подробно сагата около фонд "Републиканска пътна инфраструктура", като отбелязва, че одитът на KPMG е доказал необходимост правораздавателните органи да разследват кофликта на интереси в управлението на фонда. Между септември и ноември комисията ще прецени дали правителството е изпълнило плана за действие и ако оценката е положителна, ще размрази средствата по ИСПА. В противен случай ще бъдат застрашени и парите от структурните фондове за пътища.


"Транспорт" и "Регионално развитие" не са единствените структурни фондове, които са заплашени да бъдат забавени за неопределено време. Брюксел проучва дали България по принцип може да осигури добро управление на структурните фондове, от които за страната са определени около 7 млрд. евро до 2013 г.


В комисията има сведения за лошо управление и нередности в Националната агенция за рибарството и аквакултурите, към която трябва да бъдат пренасочени 107 мнл. евро от еврофондовете. От Брюксел посочват, че разполагат с достъчно лостове за замразяване, спиране на парите или нанасяне на финансови корекции, ако тези съмнения се потвърдят. Подобна заплаха е отправена и към изплащането на средства по Европейския социален фонд, (1.185 млрд. евро).


Сигнали за отлагане на Шенген


По отношения на средствата за покриване на критериите по Шенген, по които бенефициент е една от дискредитираните агенции по ФАР - Централното звено за финансиране и договаряне - Брюксел е категоричен, че ако бъдат открити сериозни проблеми при управлението или конфликт на интереси, България може да бъде принудена да връща пари. Според РФИ западни дипломати са стигнали до съгласие заради организираната престъпност и корупцията да отложат влизането на България в Шенген, което трябваше да стане най-късно до 2011 г.


Тези два проблема са посочени и в доклада на комисията като основна пречка за способността да страната да усвоява ефективно еврофондове. Документът разглежда отношенията на българските власти с ОЛАФ, като заключението е, че в страната липсва ангажираност да се действа решително,


бързо и в сътрудничество с други институции, когато бъде идентифицирана измама. Специално е отбелязано, че изтича поверителна информация от правораздавателните органи към разследвани лица, както и че има силни съмнения за участие на организираната престъпност в източването на фондовете.



Критики:


- Липса на отчетност и прозрачност при тръжните процедури


- Текучеството и ниските заплати на администрацията, както и остарели централизирани процедури създават възможности за корупция


- Правораздавателните органи нямат воля да предотвратят измамите, а Сметната палата не е достатъчно независима


- Притеснителна е липсата на воля за борба срещу корупцията по високите етажи и организираната престъпност


- Корупцията и престъпността заедно със слабостите в правосъдието удрят и по административния капацитет на България


- Съдебните органи прекратяват дела по измами с евросредства, без да стигат до присъда.

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на стар виц
  стар виц
  Рейтинг: Неутрално

  Как беше оня виц за пияницата, дато купил замразена риба , ама пътяом се отбил да пие някоя ракия и се забавил. Тръгнал взе пак за в къщи с рибата в джоба вече размразена, ама човщинка- допикало му се. Стои той , гледа и си говори-........

 2. 2 Профил на Чокойски
  Чокойски
  Рейтинг: Любопитно

  Ще чакаме, но дали ще дочакаме Гагаузов и Орешарски да си дадат оставките? Дали законодателите ще забранят на чиновниците да са консултанти? А и няма как организираната престъпност обитаваща високите етажи на властта да има воля за борба със самата себе си.

 3. 3 Профил на Чистачът
  Чистачът
  Рейтинг: Неутрално

  Колко некадърници работят в тези "агенции"?
  Кога ще ги уволнят?

 4. 4 Профил на niamam vreme
  niamam vreme
  Рейтинг: Неутрално

  какво ще чакаме още? всички на улицата и бой по канчето крадливо!

 5. 5 Профил на ?
  ?
  Рейтинг: Любопитно

  А какво е кохезионни Фондове, моля?

 6. 6 Профил на ДО 1
  ДО 1
  Рейтинг: Неутрално
 7. 7 Профил на Заек
  Заек
  Рейтинг: Гневно

  Човекът не знаел как изглеждат зайците бе???

 8. 8 Профил на Summit
  Summit
  Рейтинг: Неутрално

  Лакомията обикновено до там води!

  Не стига че всичко бюджетно е разпределено между обръчите, а и там само взимат праи без да правят нещо съществено ако съди по състоянието на пътищата например.

  Не стига че обръчите са с политическа протекция и там където трябва да има конкуренция всъщност я няма.

  Не стига че си спретнаха повече от 3 милиарда бюджетен излишък.

  Ами и еврофондовете налапали!

  Ами ще им приседне!

 9. 9 Профил на Аlexander
  Аlexander
  Рейтинг: Весело
 10. 10 Профил на Sex
  Sex
  Рейтинг: Неутрално


  Колеги - как сте със секса тази вечер - цял ден четем тези новини - и ми хрумна, че само любовта ще ни спаси ... да запретнем ръкави ...

 11. 11 Профил на фанфан лалето
  фанфан лалето
  Рейтинг: Гневно

  Браво на ЕС. Евала на Брюксел. Играта на "миши да те лажем" свърши. Но Европа не може всичко. Европа връчи една здрава сопа в ръцете на бъгарското обществено мнение. На бъгарите остава да се отърват от пладнешките крадци с вратовръзки.

 12. 12 Профил на до шестаков
  до шестаков
  Рейтинг: Неутрално

  ..че си -си мой, че мирищеш- миришеш, ама тоя поглед отгде го извади

 13. 13 Профил на Mladite lav4eta
  Mladite lav4eta
  Рейтинг: Весело
 14. 14 Профил на Uli4na prevashodna
  Uli4na prevashodna
  Рейтинг: Неутрално
 15. 15 Профил на c
  c
  Рейтинг: Неутрално
 16. 16 Профил на Апис
  Апис
  Рейтинг: Неутрално

  Борис Владимиров Велчев е с 25% участие в КОНСУЛТАНТСКА КЪЩА-ПРАВО И БИЗНЕС, ЕИК:121415402, заедно със ЗЛАТИМИР СТОЯНОВ ОРСОВ (спомнете си Орсовките...). Въпросната консултантска къща е едноличен собственик на ЛИРЕКС НЕТ ЕООД (бивша Натурела) до 2004, сега - 50% и 90% от ЕВОЛИНК АД (10% КАТЯ СИМЕОНОВА ОРСОВА) - там са abv.bg и др.

 17. 17 Профил на Do_Брюксел
  Do_Брюксел
  Рейтинг: Неутрално

  Zashto li da se uchudvam, predi 9 godini ot Брюксел se syglasiha da se strelq sreshtu balkanite. Koi syzdade usloviqta za korupcia v BG? Koi ni izolira nad 10 godini ikonimicheski? Vsqko zlo za dobro, po-dobre da ne vzimame chuzhdi pari.

 18. 18 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: Неутрално

  ЕС - политически борд над импотентната ни политическа класа!
  До сега тройната коалиция краде безнаказано, но тия балкански номера на Европата май не минават.

 19. 20 Профил на бабичка
  бабичка
  Рейтинг: Неутрално

  Аз лично очаквам общата пропусната сума заради скандалите да стигне между 4 и 6 милиарда до 2013. Даже няма да се учудя ако накрая се окажем нето платец в ЕС, нещо което никоя новоприета държава досега не го е постигала. Тогава наистина ще учудим целия икономически свят, за наш срам естественно. Затова ни е нужен и големия излишък, който да покрива всички тези належащи плащания.

 20. 21 Профил на HerrNY
  HerrNY
  Рейтинг: Неутрално

  Всъщност това, което става, само може да радва всички българи, защото дава много ясен урок как не трябва да се ръководи държавата. Дано този урок държи влага на следващите мандатоносители, а и по-нататък.

  Присъединяването на България към ЕС е преди всичко приемане на система от ценности. Такава ценност е общественият ресурс да се използва ефективно в обществена полза, а да не се краде от шайка наглеци. Ето че тази ценност най-после е на път да почне да ни ползва като българи -- граждани на ЕС.

  На този фон цената, която плащаме и ще платим за възстановяване на открадното от Гоце, Доган, Боце и компания заслужава това, което получаваме в замяна -- гаранция за прилагане на европейски ценности в управлението. Защото който и да дойде след Гоцева дружина, няма да посмее вече така нагло да краде народна пара.

  Можехме този резултат да го получим и по-евтино, ама... нали Костов ни беше много черен. Не са виновни хората обаче. Явно ДС и последиците от 50 години диктатура се оказаха по-големи, отколкото предполагахме и ние, и останалият свят. Дано до следващите избори повече българи си вземат поука и гласуват по-мъдро.

 21. 22 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 934 Неутрално

  HerrNY, казваш 'не са виновни хората'.
  Вярно че не са. Не са виновни, че са се родили с робска психика и без мозък.

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 22. 23 Профил на ЕДНО РЕШЕНИЕ
  ЕДНО РЕШЕНИЕ
  Рейтинг: Любопитно

  ПО РАЗКАЗ НА ПОТЪРПЕВШ : хващат банда крадци /мъже и жени/в РПУ /южна БГ/ и ги млатет с бухалки и каиши на всякъде в продължение на 5 часа и на сутринта ги пускат.След време единия от бившите крадци се пробва пак да открадне и изплува спомена за боя и се разтреперва целия от ужас и се отказва.Много полезна методика за наши политици и бизнесмени !!!

 23. 24 Профил на HerrNY
  HerrNY
  Рейтинг: Неутрално

  Така е, charlyb. И това явно трудно и бавно се променя. С поколения. Затова е нужно affirmative action, докато станем устойчиво гражданско общество.

  Макар да бях малък, си спомням енергията и надеждата, които имахме 1990-91. Така беше и през 1996-97. Мисля, че разбрах горе-долу и как така нещата се забавиха и тръгнаха назад след 2001. ДС или които и да са организираха сериозна медийна кампания против най-успешното правителство, което сме имали от няколко поколения. И успяха. И при други народи това е успявало. Дано повече хора почнат да мислят самостоятелно вече.

  Интересно ми е много как поддръжниците на БСП и пр., както и хората с дясно мислене (които бяха решили, че са разочаровани и предадени от Костов, и залитнаха по Симеон, Волен или сега по Боце) реагират на всичко случващо се. Понякога се появяват във форумите мнения про-Гоце и т.н., но те са по-скоро кампанийни, отколкото лични. Любопитно е да видим тези хора как тълкуват мерките на ЕК например.

 24. 25 Профил на В.А.
  В.А.
  Рейтинг: Неутрално

  Какъв бой, какво канче, нали ако излезнем на улицата ще чуваме врещенето на Атакистите и техния побъркан фюрер и той ще ви заведе да чукате канчето не на червените крадльовци, а на Костов и Филип.
  Винаги ще се намери едно продажно ченге, като Жельо на 14-декември, да ни отклони от правия път.
  Просто мислете за кого гласувате този път. И гласувайте... Това червени задници, жълти боклуци, гадни ченгета, щури фюрери - вън от НС.

 25. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 26. 27 Профил на аз
  аз
  Рейтинг: Неутрално

  Да им теглим по една путка майна на всичките тези педерасти!!!!! През април или май всички на избори с антиДПС и анти БСП ориентация!!!!!!

 27. 28 Профил на Софиянци срещу БСП и цялта мафия.
  Софиянци срещу БСП и цялта мафия.
  Рейтинг: Гневно

  Крайно време е за съживяване. Иначе още 45 години са малко.

 28. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 29. 30 Профил на Дилбер Танас
  Дилбер Танас
  Рейтинг: Неутрално

  Пред фактите и боговете мълчат- само простаците говорят. Гледайте ги сега колко са нагли и как ще се заоправдават пред народоелектората- ха-ха-ха! Навряха ги в миша дупка! Сега, ако не предприемат действия в правилната посока, стават персона нон грата в Западния свят- т.е. командировки само в Китай, Русия, Куба и Латинска Амрика. А нородът- в обратната. Така тука ще останат само малцинствени групи, комунисти и пенсионери. И понеже нито една от изброените групи не работи, ще изядадат за максимум година каквото има готово и след това ще измрат от глад. Таова е май единственият начин да се оправи България.

 30. 31 Профил на Червенотиквенчковче
  Червенотиквенчковче
  Рейтинг: Неутрално
 31. 32 Профил на Дама Пика
  Дама Пика
  Рейтинг: Неутрално

  Най-често срещаните изрази са ' конфликт на интереси ' и ' сериозни слабости в системите за управление и контрол' .

  а премиерът Станишев ще говори за истерии . да вземе да каже кой ще връща парите , защото никак няма да се учудя да се стигне до там. от моите данъци не съм съгласна държавата да връща пари . да ги вземе от тия, заради които се стигна до тук.

 32. 33 Профил на gv
  gv
  Рейтинг: Неутрално

  Май наистина политически ЕС-борд е по-доброто решение - от избори, които са организирани и провеждани по познатия начин, тук дълго няма да има полза...

 33. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 34. 35 Профил на qwe
  qwe
  Рейтинг: Неутрално

  Даже не е толкова важно какви пари ще се спват.
  Представете си какво се случва в момента - във всяка една българска къща се коментира как управляващите окрадоха България, как продължават да крадат от европейските фондове, как българския съд толерира престъпниците, как вилнеещата върхушка е недосегаема, как в армията се краде безнаказано. Как отговорни другари ни обясняват, че щом няма присъда всичко си е добре и те са ОК. Във вихъра на обществното неодобрение и гневните писма на ОЛАФ председателката на Административния съд - Варна решила да прибере каквото може за последно.. . . . Това слушат децата ни в къщи ежедневно и приемат този изкривен свят за нормален. Кой родител може да каже на детето си "Не кради, не убивай, не отвличай - ще бъдеш наказан!!!" - Никой, защото това не се е случило в нашата държава през последните 20 години. Нашия съд/ако изобщо се стигне до съд/ оневинява крадците, убийците,. . . Колкото повече крадеш - толкова по-невинен. По този начин ВИЕ ДРАГИ ПОЛИТИЦИ УБИВАТЕ ДЕЦАТА НИ и създавате зомбита. В по-добрия случай създавате емигранти.

 35. 36 Профил на Въобще не им пука
  Въобще не им пука
  Рейтинг: Неутрално

  на нашите дебили ... Учат се в момента как да откраднат повече на метода ПРОБА - ГРЕШКА ... Като бръкнеш веднъж в горещата тенджера следващият път ще знаеш как да бъркаш без да се опариш. Рано или късно ще се научат как да си похапват сега пробват като БАЙ ГАНЬО да видят до къде ще мине номера ... Театърът ще е винаги един и същ не се заблуждавайте до тогава до като не ги изхвърлят от сцената ...

 36. 37 Профил на EMIGRANT
  EMIGRANT
  Рейтинг: Неутрално

  Скъпи сънародници - ТОВА Е ЕДИН БЯЛ ДЕН ЗА БЪЛГАРИЯ - не черен .
  Най накрая има кой да шамардоса нашите управници. Тези неща които в момента ги казва ЕС на България всъщност народа ги знае от години и крещи от години
  НО НАшИТЕ УПРАВНИЦИ ПРОСТО СА ГЛУХИ ЗА НАРОДА
  И СЕГА ЕС ИМ ГИ КАЗВА ТЕЗИ НЕщА С МЕГАФОН МЕГАФОН МЕГАФОН
  .....

 37. 38 Профил на gersh
  gersh
  Рейтинг: Неутрално

  Подменянето на ценностите в обществото ни, в авангарда на което е политическата ни класа е проблем, който ще има своето влияние още години. Ала си мисля, че по-лошото е, че ние като общество се държим безхарактерно. Най-много да изберем поредната креатура, която ни се предлага на политическата сцена, напудрена като алтернатива. Е баста. Да започнем да борим болеста, ви призовавам да промените едно единствено нещо около себе си, което не ви харесва и то още сега.

 38. 39 Профил на Пенсионер-социалист
  Пенсионер-социалист
  Рейтинг: Неутрално

  След пагубното управление на злодея Костов,който разсипа държавата и ни докара до просешка тояга,днес нашия пръв държавен и партиен ръководител,другаря Станишев каза,че сега с една пенсия можем да си купим 80кг.месо ,апрез 2001г. само 40кг.месо.Благодарим ти, Партию любима, за грижите,които полагаш към нас.Пак ще гласуваме за Теб.
  Беееееее,Сеееееееее,Пеееееееееее!!!
  Проклет да е Костов.
  Да живее другаря Станишев!

 39. 40 Профил на verginija
  verginija
  Рейтинг: Весело

  до #25: Е, па оформихме ли го това кан4е? 4е то тука един направо къса веригата.

 40. 41 Профил на ivanka
  ivanka
  Рейтинг: Неутрално

  А, аз отдавна съм си метнала юлара на гърба и на онее мойте тал4оци съм им казала.

 41. 42 Профил на baba Verka
  baba Verka
  Рейтинг: Неутрално

  Ау, да не викаш на децата кълцалници, 4е шъ ти с4упа главъта.

 42. 43 Профил на dedo Tanas
  dedo Tanas
  Рейтинг: Неутрално

  Верке, Верке, ти са затри, ма ината ти не можи да съ затрий. Влък ле е тва дето вий, пес ле е там към Гургуля?

 43. 44 Профил на №31
  №31
  Рейтинг: Неутрално

  В грешка си-Бойко и Гоце е равно на БОГО/уууууууууу/

 44. 45 Профил на Grazdanin
  Grazdanin
  Рейтинг: Неутрално

  (c) 2008 – Bogomil Kostov AVRAMOV – HEMY
  ЧРЕЗ ПЕНСИОНИЗЪМ – КЪМ ЕВРОПЕИЗЪМ
  от
  Богомил Костов АВРАМОВ-ХЕМИ

  КОГАТО, под оглушителен медиен шум Република България стана равноправен член на Европейската Общност, без да е покрила нито одна клауза както се полага, (01.01.2007.!), никой не се сети, че ЕО следва да поеме сериозни гаранции на екуализация по отношение на милион-два пенсионери. Нещастни трудови ратници на вседържавен строй, за който никой от тях не подозираше, (Бе забранено и да помислят!), че изведнъж ще рухне. Оказа се; (От това едва ли се интересуват европейските комисари, посещаващи страната, че да похапнат на корем - животът всекиму е труден!); че независимо от клаузите на безброй международни конвенции за човешки права и свободи, ратифицирани, както от правителството на покойния Тодор ЖИВКОВ, така и от многобройните правителства от 1989. насам; социалната осигуровка на тези остатъчни безпомощни люде, бе и остана в ръцете на държавата. Която не се посвени да ги сегрегира по европейски, чрез закон, в две основни групи:
  Пенсионирани преди 1999. година, и
  Пенсионирани подир 1999. година.
  Първата група, около 2 000 000 души, (Устойчиво намаляват!), получава пожизнени трудови пенсии, пресмятани върху база около 90 евро.
  За втората група пенсиите биват пресмятани върху база около 130 евро. Останалото е методика.
  Някакви особени съображения? Нищо друго – освен политически презумпции. Нищо друго, освен дребен балкански сметкаджилък. Предназначен, още по-добре да напълни гушите на ръководителите на всевъзможните посткомунистически имитационно-демократични партии и партийки, общо над 300 на брой, докато кабинетът остава чист.
  Освен, че е изключително несправедливо, подобно положение е изцяло нетърпимо, и отдавна е изправило нашите бедстващи бащи и майки пред дилема – или пред кофите с боклук – или далеч от материалния свят. Безочливо сегрегиране напомнящо първите стъпки на твърде добре уреденото пенсионното дело в Нацистка Германия. Предшестващо концлагерните методи за избягване на социални катаклизми. Да напомняме ли, че само за първото тримесечие на 2008. самоубийствата в Стара Варна надхвърлиха цифрата сто?
  Налага се мнение, че практически Република България оцелява, както се види, за сметка на орязване на неизвестно где пропадналите тоталитарни фондове. Включили в себе си отчисления от трудови натрупвания, не само от времето на тоталитаризма, но и всички онези многобройни осигурителни фондове безпощадно национализирани и укрупнени, (1947.!), от начинаещата комунистическа власт на Георги ДИМИТРОВ.
  Физикално прегладнели старци подхвърлят, че включването на покойния Огнян ДОЙНОВ в екипа на съмнително изчезналия Робърт МАКСУЕЛ, би могло да бъде свързано именно с управление на изпарилите се тоталитарни, а всъщност всенационални пенсионни фондове. И наистина. В началото на осемдесеттях години на миналия век, на борда на своята моторна яхта „Southern Breeze“, Роберт МАКСУЕЛ доста дълго гостува на Тодор ЖИВКОВ, на котва в морето недалеч от Евксиноград. А той бе, както е известно, съвършен експерт по пенсионно осигуряване.
  ПРЕЗ МАРТ 2007., един самотен петчленен инициативен комитет, базиран в град Варна и оглавен от инж. Петър Стоянов ПЕТРОВ, сезира главния омбудсман на Република България г-н Гиньо ГАНЕВ, представяйки подписка от 452. жалващи се пенсионери, между които висшисти и преподаватели от висши учебни заведения. Хора, за които новите методи на бизнес-организация и печалбарство са недостъпни, а възрастовата граница от 35 години, подир която мнозина остават на улицата, е невъзвратима. Да не говорим за фокусите, които местното Бюро по труда прилага, за да докаже, че безработицата в региона със всеки изминат час успешно намалява.
  Омбудсманът, мъдър мъж и държавник, бивш председател на Народното Събрание, си позволява да отговори уклончиво:
  Това не е в неговите задължения;
  В Народното Събрание специализирана комисия, (Без да бърза!), се труди по проблема;
  Предстои „широка обществена дискусия по проблема“.
  Демоде комунистически практики, целево предназначени за забаламосване на
  обществеността, на която й е отнет не само хляба, но и думата. И напомнят, че около два милиона българи отдали себе си за да бъде изградена промишлена България, а понастоящем безсмислено разорена, на този свят - са напълно излишни. И, че тяхното место е пред кофите за смет – и никъде другаде. Ако все още са живи.
  В ОТКРИТО ПИСМО до министъра на социалните грижи г-жа Емилия МАСЛАРОВА, един изтъкнат варненски икономист доцент Д. Стоянова, призовава министърката да предприеме спешни мерки и „да слезе на земята“, като осъвремени пенсиите на останалите живи от последните два милиона наивници на България. Налице е уравниловка +- 10%, която държи пенсионерите от преди 1999. на прага на бедността (За България около 75 евро за месец!) Писмото така и не се видя в медиите, макар да е „открито“.
  КОНСУМИРАЙКИ КОНСТИТУЦИОННИ ПРАВА И СВОБОДИ, инж. Петър ПЕТРОВ, заедно с група граждани, изпращат жалба до Европейския Съд в Стразбург (№ 19208/07), за която все още няма данни за отговор.
  Поразена от прогресиращ ганстеризъм, намалена раждаемост, масова дребна престъпност, пренаселени градове – потънали в боклуци, спекула и корупция, тежък екологически импакт, предстояща енергийна криза, безмилостна шосейна произшественост, неуправляемо национално образование, безпардонно разпродаване на подземните и надземни блага, малка България не престава да подтичва, за да влезе в крак с изискванията на Европейската Общност. Която не престава да ... помага. Кому? Дали това ще стане някога ясно? Можеби. Но, не и за онези – които си отиват ...

 45. 46 Профил на smokinq
  smokinq
  Рейтинг: Любопитно
 46. 47 Профил на БЪЛГАРИН
  БЪЛГАРИН
  Рейтинг: Неутрално

  ПОСЛЕДНИЯТ БЪЛГАРИН КАТО НАПУСКА БЪЛГАРИЯ ДА НЕ ЗАБРАВИ ДА ВЗЕМЕ ЗНАМЕТО!





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK