Кандидат-чиновници масово се провалят на изпита

Много ниска е успеваемостта на кандидат-чиновници, които искат да работят в дирекциите, усвояващи еврофондовете. Желаещите трябва да отговорят на 60 въпроса за ЕС. Досега за свободните 322 бройки основният тест са успели да минат 92-ма. Общо кандидатите са 2728, съобщиха от министерството на държавната администрация.


Най-добре се представят желаещите от София, а най-зле - от Велико Търново. Всеки кандидат може да се яви на втори изпит, който ще е с 30 въпроса по чужд език, компютърни умения, икономика, европеистика, право и финанси. Изпитите се провеждат по електронен път в шест града. Началната заплата на еврочиновниците е между 600 и 1000 лв.


Над 17 хил. души са били съкратени от администрацията от 2006 г. досега, като това са над 10% от всички служители, съобщиха още от министерството. В закона за държавния бюджет е заложено 12-процентно съкращение.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Майко мила!
  *****
  Неутрално

  92 от 2728!

  Няма и 3.5% успеваемост!

  Мани бегай, бегай мани!
  Мераци и самочувствие без капка покритие. Пълна простотия!
  Каква безжалостна оценка за състоянието на "природонаселението".

  Между другото - какво ли е нивото на онези, назначени без тест? Щом тези, които смятат, че знаят за теста се провалят?

 2. 2 Профил на contra
  *****
  Неутрално

  Ако пък ги прекарат през детектор на лъжата с въпроса "Имат ли личен финансов мотив извън полагащото им се възнаграждение и склонни ли са към нелоялност", то успеваемостт ще падне до 0.5%.

 3. 3 Профил на Р
  *****
  Неутрално

  Един съм от успешно издържалите теста.Теста мога да кажа,че беше два пъти по-труден от миналогодишния през юли месец.Мисля,че това е теста на която база,трябва да се назначават хората в държавната администрация и по-специално в органите на изпълнителната власт и фондовете по европейските програми,а не да се назначават некадърници от партиините централи,които нямат нужната подготовка,квалификация и умения.Предлагам всички държавни и общински служители да преминат през този тест и тогава ще лъснат нещата за българската администрация,която по-същество е една бюрократична система,която почти не действа и не е в услуга на гражданите,а по-скоро е в тяхна вреда,защото тя се издържа с данъците,които плащаме ,ние като данъкоплатци.

 4. 4 Профил на абв
  *****
  Неутрално

  То с диплома от горубленския свободен университет не става само - трябва е да се чете.

 5. 5 Профил на йотата
  йотата
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Браво на Р. Не се подигравам - искрено го поздравявам за позицията. Не разбрах назначен ли е? Ако е - иска ми се да го предупредя - не знам в коя точно администрация почваш работа, но имай предвид правилото "10% от хората вършат 90% от работата". В наш'та администрация 2% вършат 80% от работата (другите 20% работа изобщо не се вършат). И имай предвид, че 80% от извършваната работата не е смислена, а свързана с писане на отговори, презентации, хвалби, оправдания и обяснения от името на Ръководителя ти и неговия Ръководител (слава им небесна!). Вероятно няма да си на "видима позиция" а ще си черноработник на споменатите шуробаджанаци, които постъпват от началник-отдел нагоре. Поради което няма да можеш да разчиташ на нашата "данъкоплатска" подкрепа да предотвратяваш поредното "късогледо" решение в обществена вреда. (Ако изобщо имаш такива напъни в началото). Иначе дръж ни в течение колко ще издържиш на позицията си - ще е интересно да си мерим постиженията - аз издържах 5 години и вече съм сериозно увреден... увреден... увреден,

  Българин. Изчезващ вид. Заради липса на държава.
 6. 6 Профил на предполагам
  *****
  Неутрално

  Предполагам, че един компетентен човек може лесно да се провали на теста. Зависи как е съставен. Същият да може да го вземе с лекота, ако има препоръчана литература и два дена за четене.
  Резултатът обаче ще е този, който предрича колегата 5.

 7. 7 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  "Началната заплата на еврочиновниците е между 600 и 1000 лв."

  Това не е адекватно заплащане за хора, от които колективно ще зависи усвояването на милиарди. Не си падам по конспиративни теории, но ако някой иска да има послушна, лесно корумпируема и неефикасна държавна администрация, то това е начина.

  Упорстването в това чиновниците отговарящи за евромилиардите да са по-зле платени от работещите във фирмите, които кандидатстват за парите на фона на фиаското, което България претърпя е иначе неразбираемо. Това са 300 души (и може би още няколкостотин, които са вече назначени). C икономии това не може да се оправдае. Защото спестените 10-тина милиона на година от по-сносни заплати струват впоследствие милиарди под формата пропуснати, прахосани или направо откраднати субсидии.

  Имам познати в работещи в кредитни отдели на банки които още преди години получаваха над 1500 лева заплата. Как държавата ще се конкурира с частния сектор за съвестни и свестни служители?

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 8. 8 Профил на virgin
  *****
  Весело

  1-ви, виж словореда и правописа на един назначен и ще получиш отговор на въпроса си. Колкото до заплащането-напълно съм съгласна със 7-ми.

 9. 9 Профил на gigi1985
  gigi1985
  Рейтинг: Разстроено

  Аз съм завършила Публична администрация,пред дипломиране съм,все още са ми пресни нещата,но въпреки всичко не съм убедена че ще се справя с тестовете,подготовката в ВУЗ-овете ни за съжаление е твърде оскъдна,учат ни да зубрим,но не и да разсъждаваме и анализираме...а да не говорим колко малко знаем за Евро съюза...

 10. 10 Профил на Кошеров
  *****
  Неутрално

  Съкратени са 17000(10%) от 170000. Значи остават 153000 високоплатени търтея. Това е повече от армията и полицията взети заедно и барабар с техните още по-високо платени търтеи.

 11. 11 Профил на Гр-р-р-р
  *****
  Разстроено

  Аз работя в общинска администрация и то точно в сферата на проектите. Сериозно се бях замислил дали да не кандидатствам и аз (макар че оставам с впечатлението, че това засяга само завършващи студенти!). Каква мотивация имам аз да работя като стахановец за около 450 лв. на месец, след като от МДААР обещават поне двойно повече?!
  Впрочем реших един примерен тест, който бяха пуснали в сайта на Министерството с публикуването на обявата за конкурса - допуснах само една грешка! Вероятно щях да се справя успешно и на истинския конкурс, ама никак не ми се нрави идеята хора, близки до това безумно правителство да ми намират място в техния потъващ кораб... Предпочитам да им махам за сбогом

 12. 12 Профил на Р
  *****
  Неутрално

  Към номер 5.
  Напълно прав си и те подкрепям.Много добре знам,че е така,както го пишеш,защото аз работих в общинска администрация през последните 9 месеца по програма"Старт на кариерата".В самото начало в този отдел ,работата беше много изостанала.Вършех отначало работа от 2000г.Накрая на програмата ми,вече почти нямаше ,какво да работя и естествено беше да не остана в този отдел,защото нямаше ,какво да работя,но имаше възможност да бъда назначен в друг отдел,но не бях назначен,защото се назначават хора,на които се търсят работа,а не на хора професионалисти.Много добре знам,че нещата са трагични в българската администрация и вече 3 месец ,очаквам да бъда назначен в администрация от изпълнителната власт,но все още нямам нито положителен ,нито отрицателен отговор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK