Кандидат-чиновници масово се провалят на изпита

Много ниска е успеваемостта на кандидат-чиновници, които искат да работят в дирекциите, усвояващи еврофондовете. Желаещите трябва да отговорят на 60 въпроса за ЕС. Досега за свободните 322 бройки основният тест са успели да минат 92-ма. Общо кандидатите са 2728, съобщиха от министерството на държавната администрация.


Най-добре се представят желаещите от София, а най-зле - от Велико Търново. Всеки кандидат може да се яви на втори изпит, който ще е с 30 въпроса по чужд език, компютърни умения, икономика, европеистика, право и финанси. Изпитите се провеждат по електронен път в шест града. Началната заплата на еврочиновниците е между 600 и 1000 лв.


Над 17 хил. души са били съкратени от администрацията от 2006 г. досега, като това са над 10% от всички служители, съобщиха още от министерството. В закона за държавния бюджет е заложено 12-процентно съкращение.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK