Подадени са 321 проекта по първата покана на Фонда за подкрепа на НПО

След първата покана по Фонда за подкрепа на НПО в рамките на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство са постъпили 321 проекта на обща стойност 21,3 млн. евро. Това съобщиха от Фондацията за реформа в местното самоуправление (ФРМС) и Фондация ''ЕкоОбщност''.


Средната обща стойност на предложение е 66 253 евро, а средно търсеното финансиране от Фонда възлиза на 56 438 евро.


Срокът за подаване на проектите по първата обява приключи на 15 октомври 2008 г., като се приемаха предложения в три приоритетни области – ''Опазване на околната среда и насърчаване на устойчиво развитие'', ''Предоставяне и развитие на социални услуги, като здравни грижи и грижи за децата'', ''Развитие на гражданско общество и защита на човешките права''.
По първата приоритетна област са приети 93 проекта, като най-силно застъпена е сферата на устойчиво управление на енергията – развитие на алтернативни енергийни източници и повишаване на енергийната ефективност. Голям е интересът и към работа в зони от НАТУРА 2000 и защитени територии, като се набляга на опазване на конкретни животински и растителни видове и местообитания.


120 са постъпилите предложения в приоритетна област "Предоставяне и развитие на социални услуги, като здравни грижи и грижи за децата". Преобладават проекти за създаване на нови или реновиране на вече съществуващи социални заведения, като например центрове за работа с деца и възрастни, както и предложения за въвеждане на алтернативни социални услуги.


В третата приоритетна област бяха приети 108 проектопредложения. Интересът е насочен основно към дейности по повишаване качеството на обмена на информация и координация между публични и граждански структури, както и прилагането на механизми за гражданско влияние и контрол върху дейността на публичната администрация при прилагане на принципите на добро управление.


По-голямата част от проектите и в трите приоритетни области предвиждат съвместно изпълнение с един или повече партньори, което показва подобряване на връзките и сътрудничеството в неправителствения сектор в България.


Одобрените проекти по първата обява за финансиране от Фонда за подкрепа на НПО ще станат ясни през януари следващата година.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK