България получава 267 млн. евро по линия на кохезионната политика до края на 2009 г.

Еврокомисар Данута Хюбнер<br />

© Associated Press

Еврокомисар Данута ХюбнерБългария трябва да получи 267 милиона евро като предварителни плащания от европейските фондове до края на 2009 г., съобщи еврокомисар Данута Хюбнер, цитирана от БТА. Общо за периода 2007-2009 г. тези плащания трябва да възлязат на 635 млн. евро, допълни Хюбнер. Става дума за плащания по линия на Кохезионния фонд (КФ), Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и Европейския социален фонд (ЕСФ).Данута Хюбнер, която отговаря за регионалната политика, представи в Брюксел основните насоки за промени в кохезионната политика на ЕС с оглед по-рационалното й използване за посрещане на последствията от световната финансова криза. През 2007 - 2013 г. в ЕС ще бъдат инвестирани 347 милиарда евро за прилагане на кохезионната политика. Тези инвестиции са сигурен финансов източник за реалната икономика при справяне с дългосрочни предизвикателства, изтъкна тя.
Според комисар Хюбнер се предвиждат промени в европейските регулации с цел осигуряване на облекчен достъп до средствата за изпълнение на кохезионната политика. Например ускоряване на предварителните плащания за изпълнение на по-големи проекти в страните-членки на ЕС, засилена подкрепа за малки и средни предприятия и опростяване на процедурите при одобряване на плащания. На 16 декември ще бъде представено съобщение на ЕК, в което ще бъдат посочени всички конкретни мерки за по-добро използване на средствата от КФ в условията на сегашната криза и с оглед изпълнението на дългосрочните цели на ЕС икономиката, енергетиката, опазването на околната среда, социалната сфера.


Източници от службата на комисар Данута Хюбнер са заявили за БТА, че сегашните проблеми на България с усвояването на средства по линия на предприсъединителната програма ИСПА, нямат отношение към решението да бъдат ускорени предварителните плащания от европейските фондове.


По новия план, насочен към подпомагане на икономиката на страните в ЕС, България трябва да получи през 2009 г. 88 милиона евро повече във вид на предварителни плащания по линия на КФ, ЕФРР и ЕСФ в сравнение с предишните ни разчети. След това България, както и всички други страни в ЕС, трябва да оправдае получаването на тези средства според европейските правила, изтъкват източниците.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на abv
  *****
  Неутрално

  "България ПОЛУЧАВА 267 млн. евро по линия на кохезионната политика до края на 2009 г."
  ------------------------------------
  На България се ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ да получи тези пари. За осъществяването й следва зда се спазват определени правила и процедури, които гарантират целесъобразното им усвояване за постигане на определени ОБЩЕСТВЕНИ цели и ползи.
  Тъй като целта на нашите управници е да откраднат парите в полза на тесен обръч от хора и фирми, тази дадена ни възможност няма да се осъществи. Доказателства за това в последните месеци и дни колкото щеш.
  Абе просто хората пари на Гагаузов няма да дадат!

 2. 2 Профил на Дама Пика
  *****
  Неутрално

  Уважаена госпожо Хюбнер НЕ ДАВАЙТЕ на България никакви предварителни плащания. Пратете хора от ЕК, които да контролират и разпределят парите от еврофондовете и отнемете тази възможност на държавата. Българската държава ( в смисъл управляващите ) не са способни и нямат никакви реално желание да се борят с корупцията и шуробаджанащината и няма да използват парите от еврофондовете за обществени цели и ползи . Ние тук си ги познаваме много добре. Така са оплетени държава-партии-мафия , че няма оправия и в следващите 50-100 години.

  Назначете тук в България некорумпирани и непоодаващи се на корупция хора от нормалните държави. Приемайте документи за финансиране директно при вас, без да минават през бълагрските министерства и агенции . Там документите се 'цедят' и до вас стигат проектите само на определени лица. Дайте повече права на гражданските организации , които да работят с институциите от ЕС , те да усвояват средства за постигане на обществени цели и ползи.

  И благодарим ви че притискате българската държава и не й давате пари , докато не стане нормална и работеща в полза на обществото, а не в полза на обръчите от партийни фирми. Също ви благодарим че още не сте ни изхвърлили от Европейския съюз и полагате усилия за България.

 3. 3 Профил на Мутрогейски
  *****
  Неутрално

  Е па че ги краднем тия парици

 4. 4 Профил на :-(|) До Дама Пука
  *****
  Весело

  "Назначете тук в България некорумпирани и непоодаващи се на корупция хора от нормалните държави." Ще ме прощаваш, но нашите хубавци се научиха на тия номера баш от т.нар "некорумпирани и непоодаващи се на корупция хора от нормалните държави".

 5. 5 Профил на Мартин Христов
  Мартин Христов
  Рейтинг: 501 Гневно

  Сега е по-актуално колко изгуби, а не колко (евентуално) ще получи... Виновниците (демек българското правителство и сие) да си посипят главите с пепел!!!

  Traduttore traditore
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK