Нов скандал с поръчка на Гагаузов

Бившата шефка на агенцията по ФАР, чиято акредитация беше отнета, ще получи 400 хил. лв. без конкурс

Бивша шефка на програма ФАР в регионалното министерство обучава на антикорупционни практики настоящите служители в агенцията, чиято акредитация беше отнета от ЕС в края на ноември заради нарушения в много от проектите и съмнения за корупция и непрозрачно управление на средствата. Фирма "Консепт", на която Цветомира Лачева е едноличен собственик, е спечелила обществената поръчка на Министерството на регионалното развитие и благоустройството не чрез конкурс, а с договаряне без обявление. За срока на изпълнение от 12 декември до 20 януари, или за 24 работни дни, фирмата ще получи по договор 332 хил. лв. без ДДС от бюджета, или почти 400 хил. лв. с начислен данък.


Лачева ръководеше агенцията по ФАР при предишното правителство, когато регионален министър беше Валентин Церовски от НДСВ. Тя беше кандидат-депутат в листите на НДСВ през 2005 г., но не влезе в парламента. През юли 2005 г. напуска държавната служба и започва частен бизнес.


Целта на поръчката е да се усъвършенстват политиките на Изпълнителна агенция "Програма ФАР" при докладване на нередности и измами и управление на конфликти на интереси, обясниха за "Дневник" от ведомството на министър Асен Гагаузов. По-голямата част от заложените дейности вече са изпълнени, каза Лачева.
По думите й са представени всички разработки за внедряване на нов кодекс за поведението на служителите, нов Етичен кодекс и останалите документи . Обучени са 50 служители, които управляват евросредства. Остава само да се анализира резултатът от обучението.


Скоростното изпълнение на поръчката тя обясни с факта, че е работил екип от десет души. Като подизпълнители са били наети фирма "Глобал адвайзърс" и двама експерти от неправителствената организация "Трансперънси интернешънъл".


Груба сметка за периода на поръчката показва, че на ден "Консепт" е изкарала хонорар от 13 833 лева без ДДС, или 1729 лева на час, при нормален работен ден. Проверка на "Дневник" сред консултантски компании установи, че обичайната тарифа е от 30 до 60 евро на час на експерт. Когато дейността се извършва от екип, само ръководителят взима тавана на хонорара. В случая дори всички десет експерти да са получавали максимума на обичайната тарифа, за час работа екипът би трябвало да получи около 1170 лв.


Самата процедура - договаряне без обявление, е избрана заради "изключителната неотложност, предизвикана от непредвидими за възлагащия орган събития", пише в обявлението на регионалното министерство. Освен "Консепт" за участие са поканени още две фирми.


През миналата година "Консепт" заедно с фирма "СКК Таис" са изпълнили и поръчка на министерството на държавната администрация за разработване и реализиране на концепция за създаване на измерители на конфликт на интереси. И при нея е избегнат конкурсът. Тогава за половин година срещу 532 хил. лв. без ДДС двете фирми са работили по новия Закон за конфликт на интереси, който влезе в сила от тази година. Провели са и поредица от обучения. Проектът е бил насочен основно към инспектората на държавната администрация, каза Лачева. Тя уточни, че освен тези две държавни поръчки компанията й работи и по проекти, възложени от фирми.


Обществената поръчка на регионалното министерство е по искане на националния ръководител на еврофондовете и зам.- министър на финансите Димитър Ивановски, каза неотдавна Асен Гагаузов. Ивановски, който е от квотата на НДСВ, не беше открит за коментар. От жълтата централа обаче коментираха, че националният ръководител само определя какви задачи трябва да изпълни агенцията по ФАР, но не кой и по какъв начин, което е в прерогативите на регионалния министър. Оттам добавиха, че проблемите в агенцията са натрупани при управлението на БСП след напускането на Лачева.


Днес в България идва мисия на Брюксел, от която зависи дали ще получим поне част от 323-те млн. евро по ФАР, замразени заради съмнения за нередности и измами. Според вицепремиера Меглена Плугчиева те ще проверяват проекти на стойност 197 млн. евро, сключени както по времето на Делегацията на Еврокомисията у нас до юли 2007 г., както и след тази дата.


Критиките към агенция ФАР едва ли се отнасят за периода, когато аз съм била директор, каза Лачева. Според нея те по-скоро са свързани с липсата на административен капацитет и на контрол върху изпълнението на договорите.


Не мога да коментирам случая, защото не ми е докладвано, но ще изискам информация от министър Гагаузов и г-н Ивановски, каза за "Дневник" вицепремиерът Меглена Плугчиева.
За какво са похарчени близо 400 хил. лв. с ДДС за един месец


- Подготовка, усъвършенстване/разработване и внедряване на нов кодекс за поведението на служителите, нов Етичен кодекс, който да описва всички възможни мерки за ефективно справяне, превенция и управление на конфликти на интереси, приемането на подаръци


- Взаимоотношенията на служителите на агенцията с бенефициенти, доставчици, изпълнители по договори и др.


- Разработване на мерки и процедура, която да гарантира защитата на служители, които докладват за нередности и изрично вменяване на задължението на всеки служител да докладва в случаи на лошо управление и при подозрения за нередности и измама


- Разработване и въвеждане на подробни контролни листове (checklists) за докладване на нередности и измами


- Разработване на процедура за постоянен преглед и актуализация на наличните наръчници, за да могат да се инкорпорират навреме добри практики


- Анализ, оценка и усъвършенстване на процедурните правила за мониторинг и проверки на място в агенцията


- Разработване на подробни правила за: сформиране на оценителни комисии, вътрешни правила за работа на оценителните комисии, провеждане на оценка


- Обучение на служителите на агенцията и 9-те старши програмни ръководители за откриване на нередности и измами и прилагане на националното законодателство при провеждане на поддоговаряне, управление на конфликти на интереси


Източник: МРРБ

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Номер 1
  *****
  Неутрално

  Корупцията няма край в България, тази се еб*ла с някой и хоп-получава поръчката, друга си плаща, защото е женена и не може да се еб*. Всичко се върти около парите и прецакването на обикновеният данъкоплатец. Това вече не е капитализъм, това се нарича комунизъм като този в Китай.

 2. 2 Профил на amphetamin4o
  *****
  Неутрално

  Цялата тази работа има себестойност 40-60 хиляди лева и то ако използваш преводачи и външни консултанти.С 400хиляди лева могат да се обучат на занаят поне 500 цигани.

 3. 3 Профил на С опит
  *****
  Весело

  Всеки, който е работил с тази агенция по времето на Лачева или след това, добре ще се посмее на тази новина-виц. В агенцията на МРРБ корупционната схема за проекти е измислена до перфекционизъм в най-малките детайли и продължава да си функционира от години насам. Просто идете да видите как изглеждат служителите, какви коли карат и т.н. и ще разберете, че едната им заплата далеч далеч не стига, за да си купят това, което имат. Лошото е, че парите, който прибират "в добавка" към заплатата дори не са за свършена работа, а за това, че нищо не правят и си затварят очите.

 4. 4 Профил на kamenl
  *****
  Неутрално

  Какви 400 хиляди лева бе, те откраднаха 10 милиарда бюджетен излишък. Доколкото познавам ченгетата и тяхната наглярщина, от 100 лева похарчени за 'пътища', 'инфраструктура', 'обучение' и 'подпомагане', има-няма 10 лева са стигнали до адресатите. Значи какво излиза - 90% кражби!

  Смърт на комунистите, свобода за България!

 5. 5 Профил на Цунами
  *****
  Весело

  С тръбички и книжни фунийки да ги издухаме!

 6. 6 Профил на обикновен
  *****
  Неутрално

  Всички тези неща,които са описани /в карето след материала/ като изпълнени консултантски действия НЕ СА ЛИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ И КОМПЕТЕНЦИЯ НА САМИТЕ МИНИСТЕРСКИ ЧИНОВНИЦИ И СЛУЖБИ, ЗА КОЕТО ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАТИ,ТА СЕ НАЛАГА ДА СЕ ПЛАТЯТ ПОЛОВИН МИЛИОН НА "външни""специалисти" ?
  Ако същите тези служители и служби в министерството не знаят,не са компетентни или не могат да разработват елементарни процедури, тогава за к,ъв чеп стоят на работа там и харчат пари от НАШИТЕ ДАНЪЦИ?

 7. 7 Профил на Time is ticking away
  *****
  Неутрално

  Още една причина да се видим на 14.01 и да издухаме тая паплач, та и за пример на следващите!!!

 8. 8 Профил на WhatTheFuck
  WhatTheFuck
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Бахти наглостта гадна. Всичко се пише на нашия гръб Как ми се иска да умъртвя по особено жесток начин възможно най-много подобни долни (и "горни" боклуци (политици, бизнесмени, олигарси, мутри, дребни и едри играчи и всякаква друга ИЗМЕТ)...

  Shut The Fuck Up You Silly Piece Of Shit
 9. 9 Профил на vsichki v parlamenta na 14.01
  *****
  Неутрално

  Да направим грамада с депутатски глави!

 10. 10 Профил на Sunny
  *****
  Неутрално

  Непоправим наглец е сливенския селянин. Европа следи и спира процедури, а копелето търси постоянно нови схеми за точене на кинти, сега от БГ-бюджета защото е по-лесно. Ще бъдат наказани обаче, сладките европейски пари за които толкова се точеха да вземат властта, просто няма да се появят!

 11. 11 Профил на мен
  *****
  Неутрално

  смърт за червените боклуци и престани да ми триеш писането соцподлога.

 12. 12 Профил на Flasha
  Flasha
  Рейтинг: 442 Неутрално

  СОФИЯНЦИ МОЛЯ ВИ ОТИДЕТЕ НА 14.01.2009 г.пред "народното" събрание Вие ще представлявате всички БЪЛГАРИ които не могат да дойдат до София. БЛАГОДАРИЯ ВИ .
  ВАРНЕНЕЦ

 13. 13 Профил на Flasha
  Flasha
  Рейтинг: 442 Неутрално

  СОФИЯНЦИ МОЛЯ ВИ ОТИДЕТЕ НА 14.01.2009 г.пред "народното" събрание Вие ще представлявате всички БЪЛГАРИ които не могат да дойдат до София. БЛАГОДАРИЯ ВИ .
  ВАРНЕНЕЦ

 14. 14 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  Гагаузов райето ще ти отива! И не само на теб.

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 15. 15 Профил на charlyb
  charlyb
  Рейтинг: 877 Гневно

  Не е виновен Гагаузов.
  Виновна е престъпната БСП, чиито престъпни кадри на всички нива в държавното управление унищожават България!!!
  МРЪСНИ РОДООТСТЪПНИЦИ!!!

  Протестите ще стимулират управляващите да започнат реформи – протестират нереформираните, онези които смучат от държавата!
 16. 16 Профил на kapitana
  kapitana
  Рейтинг: 225 Гневно

  някои дрънкат оръжие други дрънкат пари а ние само си дрънкаме

 17. 17 Профил на bulgarin v usa
  *****
  Неутрално

  АКО ИМА ИЗБОРИ ТРЯБВА 90% ДА ГЛАСУВАМЕ.ЕВРОПА ТОВА ПРИЗНАВА!!! ЗА ИЗБОРИТЕ ИДВАМ-не се стеснявайте!ГЛАСУВАЙТЕ ПО ВА6А ПРЕЦЕНКА ЗА НЯКОЙ,НО НЕПРЕМЕНО ТРАБВА ДА СЕ ГЛАСУВА! УСПЕХ БЪЛГАРИНО!!!

 18. 18 Профил на да бе
  *****
  Гневно

  Как да не се отнася за нея - ами далаверите с хай-тех инкубаторите, ами другите грандиозни кражби и мошеничества от нейно време!!!! иде време да си платите за всичко крадливи нещастници!

 19. 19 Профил на подходящо
  *****
  Неутрално

  тя е подходяща за тоа обучение - антикорупция разбира как да се скире корупцията - ами правилно са я избрали. само дето май не е завършила девойката и не и стигнало да разбере до края как се прави...

 20. 20 Профил на вече свършена работа
  *****
  Неутрално

  това, което пише че са направили беше направено и връчено на лачева още като беше там - тя си го е прибрала и сега го бутват и вземат четири стотака за нещо което нито е прилагано нито са го правили те. Нека прокуратурата поиска една експертиза за авторството, стойността и приложимостта на материала и ще лъсне как работи схемата. тези са за затвора. но да не забравяме че има цяла оперативна програма по същатата схема - на малкия мук. и там са повече от сто милиона евро....

 21. 21 Профил на Дама Пика
  *****
  Гневно

  Корупмирана държавна служителка, освободена заради корупция ще онучива на антокорупционни практики . на нея й е чужда етиката, а писала и внедрявала етичен кодекс. вместо да е подсъдима и да си чака присъдата за затрова тя ще прибере 400 хил. без конкурс . ТОВА Е АБСУРД НА АБСУДРИТЕ. просто жената е решила да 'гушне' още парички , колкото може че повече най-вероятно при следващото правителство няма да й се удаде възможност. някои хора цял живот работят за тия 400 хил.

  Ужажаеми българи, тия които сте в София отидете на 14 януари на протесите пред народното събрание.

 22. 22 Профил на Аман от намерения и бъдеще време
  *****
  Неутрално

  Сергей,Гагаузов, Плугчиева и други със звучни имена ни направиха вечните губещи. На 14 януари и в къщи студено и навън студено, нека им покажем, че са некъдърни управници

 23. 23 Профил на atanas
  atanas
  Рейтинг: 8 Гневно

  Тия чиновници и управленци са като пеликаните - тъпчат гушите за да има като ги разкараме от трапезата през лятото.

 24. 24 Профил на Лили
  *****
  Неутрално

  Върхът на ужаса е, че държавна институция най-нагло решава, че законите на България не важат за нея - съгласно Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки (чл. 2) без процедура, а само с 3 оферти могат да се възлагат поръчки на стойност максимум 30 000 лв.
  Тук става въпрос за 400 000!!!
  Кой сега ще осъди това директно погазване на закона?

 25. 25 Профил на анонимен
  *****
  Неутрално

  До Лили №24:
  Явно си запозната с материята по обществени поръчки и тогава можеш да прочетеш закона и процедурата договаряне без обявление, защото това което си написала не е вярно и подвеждащо. По наредбата се възлагат малки обществени поръчки със съответните малки стойности, а тази е с голяма стойност и точно затова е по закона. Успех в четенето.

 26. 26 Профил на пенсионер
  *****
  Гневно

  Опитват се да направят закони- да не се митингува около боклуците от нар.събрание,правителството и др.институции ! Това няма да мине ! На народа му дойде до гуша !! Стига лъжи и кражби "народни" избраници !

 27. 27 Профил на Хари
  Хари
  Рейтинг: 8 Неутрално

  с_Гей ,Гагаузов , Плугчиева и други със звучни имена ни направиха вечните губещи, а тази Лачева е капка в морето .

  Хари
 28. 28 Профил на Дама Пика
  *****
  Неутрално

  до номер 25 анонимен


  по ЗОП големите поръчки се възгалат след търг. няма такова нещо било належащо и неотложно затова без търг.

 29. 29 Профил на НЕТЪРПИМо е!!!!
  *****
  Гневно

  И това ако не е наглост!!!
  Крадците да поучават и обучават служителите как да не крадат???
  400 000 лв. за месец!!! Преяждане имат, наяждане нямат тия боклуци!!!

 30. 30 Профил на nsova
  nsova
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "Да бъдеш дядо Деньо"
  от Любослава Русева [2850 прочитания]
  11 януари, 17:53
  "Поуката: да бъдеш дядо Деньо в България е изключително нездравословно. Властта не прощава, щом си й вдигнал кръвната захар. Съдът действа експедитивно и строго. При наличието на утежняващи вината обстоятелства - било преклонна възраст, било критичен ум и честност, такива като Херодот от село Яздач нямат никакъв шанс.
  Държава, в която е престъпление да задаваш въпроси, е илюстрация на остроумната забележка, че "демокрацията е средство да не бъдем управлявани по-добре, отколкото заслужаваме"."

 31. 31 Профил на nsova
  nsova
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "Да бъдеш дядо Деньо"
  от Любослава Русева [2850 прочитания]
  11 януари, 17:53
  "Поуката: да бъдеш дядо Деньо в България е изключително нездравословно. Властта не прощава, щом си й вдигнал кръвната захар. Съдът действа експедитивно и строго. При наличието на утежняващи вината обстоятелства - било преклонна възраст, било критичен ум и честност, такива като Херодот от село Яздач нямат никакъв шанс.
  Държава, в която е престъпление да задаваш въпроси, е илюстрация на остроумната забележка, че "демокрацията е средство да не бъдем управлявани по-добре, отколкото заслужаваме"."

 32. 32 Профил на nsova
  nsova
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "Да бъдеш дядо Деньо"
  от Любослава Русева [2850 прочитания]
  11 януари, 17:53
  "Поуката: да бъдеш дядо Деньо в България е изключително нездравословно. Властта не прощава, щом си й вдигнал кръвната захар. Съдът действа експедитивно и строго. При наличието на утежняващи вината обстоятелства - било преклонна възраст, било критичен ум и честност, такива като Херодот от село Яздач нямат никакъв шанс.
  Държава, в която е престъпление да задаваш въпроси, е илюстрация на остроумната забележка, че "демокрацията е средство да не бъдем управлявани по-добре, отколкото заслужаваме"."

 33. 33 Профил на Иван Христов
  Иван Христов
  Рейтинг: 469 Неутрално

  до 25 и 28
  Точно така, няма такава дефиниия , нетложно било, ще мине без търг.
  В Германия когато правят баничарница отварят още една до нея задължително, за да има конкуренция. Тука Всички важни о основни мегакомпании са монополисти.....

  на който не му харесва, да ивда на 14 на протеста пред НС

  http://saverila.ludost.net/

  https://www.behance.net/patriotbg
 34. 34 Профил на начо
  *****
  Гневно

  тая п...тка и в габрово беше абсолютна мошеничка. заедно с дебила калинчо откраднаха стотици хиляди и левове и долари. така че не й се чудете

 35. 35 Профил на мислещ
  *****
  Неутрално

  Десетчленният екип, работил един месец, в който поне десет дни са безметежно празнични (Коледа и Нова година) заслужава да се изброи поименно.

  Прави впечатление участието на двама експерти от Транперънси интернешънъл. Заслужава си да бъдат назовани с имената си. Така ще разберем по-ясно доколко и за каква прозрачност се грижи тази иначе необходима неправителствена организация.

 36. 36 Профил на Поп Спатия
  *****
  Неутрално

  някои хора цял живот работят за тия 400 хил.

  ++++++++++++++++++++++++

  Неква дама се о_пика Моля варненци, бургазлии, русчуклии - всички да се натоварят на каруците и на 14-ти - пред Парламента! Махай се Сергей, не бъди жидски гей!

 37. 37 Профил на фен 56
  *****
  Неутрално

  тя цялата работа в нашата държава такава-кой разбрал не доразбрали пише статии и мнения. и манипулира разни балъци като вас тука по форума.

 38. 38 Профил на анонимен
  *****
  Неутрално

  Вижте всъщност какво е положението в МРРБ

  http://www.mediapool.bg/show/?storyid=147728&srcpos=2

 39. 39 Профил на от медияпул
  *****
  Неутрално

  вързана с източването на парите за хай-тех инкубатори откъдето се пръкна давид холдинг в генералския град казанлък и габрово, източи една камара пари по фар при церовски - на наши фирми от генералските и отделно на други с комисионна минимум 15 процента, после забременя от наблюдаващия от ЕС и роди едно направо ФАРСКО бебе, след това в давидовата група взе проекти от оперативна програма административен капацитет - може да ги видите СК ТАИС - пак по едни проекти нямащи нищо общо с компетентността на фирмата и хората вътре - с две думи ГОЛЯМО ТОЧЕНЕ И КОРУПЦИЯ. Така че е подходяща да ги обучава - КАК ДА КРАДЕМ И ДА СЕ КРИЕМ...

 40. 40 Профил на Оченлекар
  *****
  Неутрално

  Едното око не види, другото хич.

 41. 41 Профил на към 3
  *****
  Любопитно

  Любопитно ми е номер 3 - да не би да си стоял пред МРРБ в края на работния ден за да следиш служителите на ФАР?

 42. 42 Профил на към 3
  *****
  Неутрално

  Служителите нямат кой знае колко по-различни автомобили от средностатистическия българин, нещо повече - около 1/3 нямат дори шофьорски книжки, да не говорим за коли!

 43. 43 Профил на ани
  *****
  Неутрално

  Повечето обвинения са целенасочени за да се прикрият още по-големи далавери! Аз лично присъствах на въпросното обучение - и без угризения заявявам, че то беше на много добро ниво. Лекторите бяха достатъчно компетентни!

 44. 44 Профил на Титка Николова Пацирева
  Титка Николова Пацирева
  Рейтинг: 442 Гневно

  От един конфликт на интереси - на друг!
  И тоз министър йощ седи си в креслото!

 45. 45 Профил на запознат
  *****
  Неутрално

  на всички е известно, че госпожицата роди от руд ван енк, на което се дължи и успеха и в проектите

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK