Покана за проекти за реформа във висшето образование

Общата цел на програмата ще бъде да допринесе за улесняване на сътрудничеството в областта на висшето образование сред държавите-членки на Европейския съюз (ЕС) и съседските страни партньорки. По-специално програмата ще спомогне за насърчаване на доброволното сближаване с произтичащите от Лисабонската стратегия и Болонския процес достижения на ЕС в областта на висшето образование.
Програмата Темпус насърчава многостранното сътрудничество сред висши образователни институции, органи и организации в държавите-членки на ЕС и в страните партньорки, като набляга на потребността от реформа и модернизация на висшето образование.


Двата основни инструмента за сътрудничество посредством настоящата покана за представяне на предложения в рамките на програма Темпус са:


— Съвместни проекти: проекти, основани на възходящ подход, които целят модернизиране и реформиране
на институционално (университетско) равнище;
— Структурни мерки: проекти, целящи да се допринесе за развитието и реформирането на системите за висше образование в страните партньорки, както и за подобряването на качеството и значението им и за по-голямо сближаване с достиженията на ЕС.


Бенефициенти:
Институциите и организациите, които могат да участват в програма Темпус, са както висши образователни институции и организации, така и неакадемични институции и организации, като например неправителствени организации, дружества, предприятия и държавни органи.


Общият бюджет, предназначен за съфинансирането на проекти, е в размер на 53 милиона EUR.
Финансовото участие от страна на Комисията не може да надхвърля 90 % от общата сума на допустимите преки разходи.


Пълният текст на поканата за представяне на предложения и формулярите за кандидатстване са достъпни на следния адрес.


Краен срок: 28 април 2009г.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK