ЕК планира 1 млрд. евро за високоскоростен интернет в селските райони

България и Румъния също ще могат да се възползват

Европейската комисия предложи в плана на Европейския съюз за стимулиране на икономиката да бъдат предвидени 1 млрд. евро за изграждане на високоскоростни интернет мрежи в селските райони на съюза, се казва в доклад на SN Telecommunications. Средствата ще бъдат отпуснати чрез фонда на ЕС за развитие на селските райони на места, които представляват "бели петна" в картата на широколентовия интернет в Европа.


От комисията заявиха, че предвидените инвестиции са добър начин за употреба на средствата от стимулационния пакет на съюза, тъй като те ще окажат позитивно въздействие върху икономическото и териториалното развитие.


През декември 2007 г. високоскоростният интернет е бил достъпен за 93% от населението на ЕС. Основните празнини се наблюдават в селските райони, където около 30% от населението нямат достъп до подобна услуга.
Сред териториите, към който трябва да бъдат насочени средствата, са някой селски райони на България и Румъния, където липсват дори традиционните телекомуникационни мрежи, се казва в доклада. Средства ще се заделят също така за региони, където географските условия правят достъпа до високоскоростен интернет по-труден, като например някои райони на Гърция, Полша и Словакия. В развитите страни също има територии, където достъпа до широколентов интернет се затруднява от особеностите на географското разположение или от голямата отдалеченост на даденото населено място от големи градове.


Средствата, предвидени в предложението на ЕК, ще бъдат разпределени чрез съществуващи програми на съюза за подпомагане на селските райони. Няма да има нужда от създаване на нови фондове и програми, но вече съществуващите трябва да бъдат леко модифицирани, за да отговорят на специфичните изисквания на предвидените инвестиции, се казва в доклада. Комисията посъветва страните членки да направят необходимите промени до 30 юни, за да може средствата да бъдат одобрени и отпуснати до края на годината.


Програмата предвижда подкрепа на различни видове проекти - създаване на инфраструктура за прокарване на високоскоростен интернет, безжичен интернет и сателитни технологии, както и комбинации между различните възможности.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Баба Гина от Гильовца
  *****
  Неутрално

  Е разгеле, от кога го чекам!

 2. 2 Профил на Дядо Коцо
  *****
  Неутрално

  Еееее.... и у наше село ке се гледа Еуруспортъ .... по нетъ !!!

 3. 3 Профил на Бай Мандръс от Скочибрино
  *****
  Неутрално

  Ке си грееме ракийка, ке си лежим до печку, ке си цъкаме Скайпу!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK