Няма планирани европари за пътища и градски транспорт през тази година

За рок фестивали и надпявания спонтанно отпускат 10 000 000 евро

Няма планирани европари за пътища и градски транспорт през тази година

© Анелия НиколоваНяма предвидени пари за ремонт на пътища и обновяване на градския транспорт по Оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР) за тази година. Това показва годишната индикативна програма, която е публикувана на интернет страницата на ОПРР. Ще бъдат разпределени средства за друг тип проекти, сред които основно за ремонти и възстановяване на различен тип атракции.


Засега от програмата отказват официално да потвърдят, че еврофинансирането за пътища ще остане за 2010 г. Защото управляващият орган на ОПРР все още не се е произнесъл по представения работен план на Национална агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ). Става въпрос за ремонта на 21 пътни отсечки на обща стойност над 150 млн. евро. "До края на месец май ще излезем с решение", обеща Боянка Пайталова, главен директор на дирекция програма "Регионално развитие". Това на практика означава, че ремонт на пътища през тази година с европари няма да има, защото дори да има зелена светлина за обявяване на проекти за финансиране, докато се организират и минат тръжните процедури, изборът на изпълнители ще е ясен през есента. За да стартира реализацията им обаче, ще трябва да има авансови плащания от бюджета, а засега прогнозите са за свиване на разходите особено за втората половина на годината след смяната на правителството.


Крайният срок за внасяне на втората част на работната програма на НАПИ за останалите 100 млн. евро пък е краят на ноември.
В индикативната програма няма заложени средства и за ремонт на общински пътища. Целият бюджет в размер над 125 млн. евро беше договорен още през миналата година. Някои от проектите, като например в общините Благоевград, Аксаково и Варна, вече са приключили. Има искания за окончателни плащания, но все още няма разплатен нито един проект с европари докрай, уточниха от програмата. Общински пътни проекти за над 65 млн. евро останаха от миналата година, каза кметът на Велико Търново Румен Рашев, който присъства на представянето на отчета по ОПРР. Въпреки големия интерес от общините за ремонта на улиците - при преразпределянето на финансови средства от други пера по програмата, към които няма интерес - за пълнене на дупки не са предвидени пари.


За сметка на това пък са отпуснати 10 милиона евро за "промотиране на минимум 30 иновативни културни събития". Средствата са за организиране примерно на рок фестивали или народни надпявания, обясни Веселка Иванова, началник отдел "Програмиране и партньорство" по ОПРР. За тях могат да кандидатстват 86 общини и неправителствени организации през периода 1 септември - 18 декември тази година. Максималната сума за финансирането на един проект е 250 хил. евро. Първоначално тези пари не са били заложени в оперативната програма. Решението за тях дошло спонтанно по време на Комитета за наблюдение на програмата в края на април. И ние бяхме изненадани, но освен от пълнене на дупки и ремонти хората имат нужда и от развлечения и забавления, затова се съгласихме, каза кметът Рашев.


Останалите евросредства по програмата са предвидени за ремонт на 15 университетски библиотеки, 20 държавни лечебни заведения, 90 общински училища и детски градини, 500 деца в риск и други.


София без еврофинансиране за нови автобуси


София е отпаднала от схемата за обновяването на градския транспорт по оперативна програма "Регионално развитие", съобщи Боянка Пайталова. Не стана ясно каква е причината, но според експерти тя е скрита в конфликта между кмета на столицата Бойко Борисов и премиера Сергей Станишев за боклука. Борисов не беше открит за коментар до редакционното приключване на броя.


Общо 160 млн. евро по оперативната програма са предвидени за нови автобуси и трафик система в шестте големи града - Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора и Русе. Пилотно проектът ще се реализира първо в Бургас. Община Русе пък не проявавала особен интерес към тази схема, защото градският транспорт в града е частен.


Индикативна програма 2009 "Регионално развтие"


Мярка - средства


Ремонт на 15 университетски библиотеки - 20 млн. евро


Ремонт на 20 държавни лечебни заведения - 75 млн. евро


Ремонт на 90 общински забавачки и училища - 54 млн. евро


Подобряване на условията на 500 деца в риск - 20 млн. евро


Разработване на интегрирани планове за градско развитие - 73 млн. евро


Възстановяване на природни, културни и туристически атракции - 140 млн. евро


Изграждане наинформационна и комуникационна мрежа на 8 области - 16 млн. евро

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: 672 Неутрално

  "Подобряване на условията на 500 деца в риск - 20 млн. евро"

  Сметнете разходите за едно "дете в риск". Къде отиват тези пари? Не отиват в Могилино. Къде?

  "На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
 2. 2 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Българска консултантска компания, която се занимава с проекти в областта на регионалното развитие, финансирани от ЕС, съобщи, че за две години България е усвоила едва 0.5% от средствата по Оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР).

  Частната компания "АВП Консулт" анализира промените, направени в програма "Регионално развитие" след първоначалното й одобрение от Европейската комисия и стига до извода, че със средствата на ЕС се вършат злоупотреби, като се променя предназначението им, съобщи Кафене.нет.

  Много често парите на ЕС се използват не за изграждане на толкова необходимата за селските райони инфраструктура, а за "иновативни културни мероприятия", което е очевиден опит да се присвоят средствата, отпуснати от Брюксел, казват от "АВП Консулт"....

  "На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
 3. 3 Профил на Rage Against
  Rage Against
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  яко кражби са си планирали простите милиционери...

  Ремонт на 15 университетски библиотеки - 20 млн. евро

  WTF?!?

  с тия пари дори вселенски некадърници като Бобри Дожилов и ДФН Кебапчиев ще построят цели студентски градчета! не само ще ремонтират университетски библиотеки!

  ужас!

  айде да идват парламентарните избори, за да можем да изхвърлим тия пладнешки обирджии!

  РЕФОРМИ !
 4. 4 Профил на WhatTheFuck
  *****
  Неутрално

  Я веднага разбивка на тея средства - къде, кога, колко !!!

 5. 5 Профил на л
  *****
  Неутрално

  Тези пари съвсем не са толкова много за ремонтиране на библиотеки. Та само за библиотеката на СУ трябват няколко милиона - има клон във всеки факултет а не е била модернизирана от много време. Трябва да се купят нови компютри, да се направи хубава база данни, да има достъп онлайн. Самите помещения се нуждаят от ремонт. Има нужда и да се инвестира в книги.

 6. 6 Профил на Дупката
  *****
  Неутрално

  Не е важно сите да земеме по 10 лв., важно е язе да земем 10!
  Не е важно нищо друго, освен язе да земем!

 7. 7 Профил на nofreeman
  *****
  Неутрално

  Е то като имаше миналата година, виждам всички пътища спретнати и магистралите са завършени...

 8. 8 Профил на Jay
  *****
  Неутрално

  До всички истински БЪЛГАРИ:

  Барак Обама, 28.8.2008:
  "Вие разбирате, че при тези избори най-големият риск е да пробваме отново същата стара политика със същите стари играчи и да очакваме различен резултат.

  Вие сте показали това което ни показва историята - че при дефиниращи моменти като сегашният, промяната от която се нуждаем не идва от Вашингтон. Промяната идва д о Вашингтон. Промяната идва, защото американският народ я изисква, защото той се изправя и настоява за нови идеи и ново лидерство, нова политика за ново време."

  Това за България означава сбогуване с комунизма и неговото наследство в лицето на БСП, ДПС и различните фантомни партийки и водачи ("По делата им ще ги познаете".

  Истината е, че техните идеи - базирани на насилие, страх и да си го кажем некомпетентност (бай Ганьо) - са остаряли и не отговарят на новото време, в което живеем.

  Българиьо, дойде ново време с нови идеи. Старите идеи просто не работят повече.

  Всеки има право на грешки. И моят баща е избирал комунисти на демократични избори. И аз не сам гласувал редовно, в и извън България. Но сега е различно. Нямаме право да повтаряме грешките си и да очакваме различен резултат.

  Всеки може и трябва да помогне, като гласува.

  За тези които се възмущават, че "морализаторствам" от Германия, където живея от вече 13 години: нека се концентрираме върху най-добрите идеи. Добрите идеи и аргументи не са монопол на българи, германци, американци или който да е друг. Цветът на кожата или произходът нямат никакво значение, особено в днешният свят, и слава богу.

  Нека като народ се обединим около най-добрите идеи и да изберем наи-подходящите политици и водачи.

  За мен това е Синята Коалиция. Това са политиките и лицата, които ми дават най-много надежда за България. Заедно с уникалната комбинация от Мартин и Иван, с енергията на младостта и опитът на живота. Те са Европейското бъдеще на България. Затова ще гласувам за тях. За някои това е ГЕРБ.

  Пожелавам им УСПЕХ, но и както ми казваше и казва баща ми: И умната! Мислете за България - дългосрочно и краткосрочно!

  Българиьо, ние не можем да се върнем назад!

  С ясен поглед и мисъл гледаме и маршируваме напред!

  Това го дължим на себе си и нa децата си.

  Българиьо, ние не можем да се върнем назад!

  Един твой горд син, Българиьо

 9. 9 Профил на Enquiry
  *****
  Любопитно

  Дали докато съм жив автомагистрала ''Тракия'' ще бъде завършена или съм прекалено голям оптимист? Всъщност, някой знае ли колко им остава като км?

 10. 10 Профил на до 8
  *****
  Неутрално

  Приятел, спри с това БългариЬо -казва се Българио.
  Пр:
  Мария -Марио
  Анастасия -Анастасио
  Партия -Партио (води ме Партио любима..)
  Благодаря ти партио любима,БСП!!! и пр.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK