Пътната агенция обяви 11 поръчки за ремонт

Националната агенция "Пътна инфраструктура" (НАПИ) обяви 11 поръчки за ремонт и рехабилитация на пътища клас ІІ и ІІІ, показва справка в Официалния вестник на Европейския съюз. Проектите са част от програмата "България - транзитни пътища V", която започна през 2007 г. Справка в регистъра на НАПИ сочи, че до момента са възложени едва осем процедури по проекта на обща стойност 161 млн. евро. Първите търгове са спечелени в средата на миналата година, но според ведомството все още имат нулево изпълнение.


Програмата "Транзитни пътища V" е на обща стойност 705 млн. евро, от които 380 млн. се отпускат като заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ). Проектът обхваща рехабилитацията на 1517 км и изграждането на 18 км нови пътища. Програмата трябва да бъде изпълнена до края на 2010 г. Конкурсите по проекта не се провеждат по Закона за обществените поръчки, а според условията на ЕИБ. Това се прави в случаите, когато външното финансиране надхвърля 50% от стойността на конкурса.


Новообявените поръчки предвиждат да бъдат ремонтирани 790.086 км второкласни и третокласни пътища. Сред отсечките за обновяване са трасетата между Дупница и Самоков, Велинград - Юндола, Разлог - Гоце Делчев, Борован - Кнежа и Силистра - Шумен. Срокът за изпълнение на повечето поръчки е две години, а гаранцията за участие в процедурата възлиза на 3 на сто от стойността на сключения договор.


Кандидатите за изпълнители на проекта може да си купят конкурсна документация за участие най-късно до 7 за някои лотове и до 9 юли за други. Задължително условие е бъдещите изпълнители да имат достъп до кредитни линии в размер минимум от 1.5 млн. евро за определени отсечки и до 2.5 млн. евро за други. Изискванията към кандидатите за среден годишен оборот се движат в границите 5 млн. - 10 млн. евро. Повече подробности за конкурсите може да бъдат получени само на място в стая 618 на пътната агенция.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK