Томислав Дончев: Намаляването на държавното участие не значи повече пари от ЕС

Томислав Дончев

© Красимир Юскеселиев

Томислав ДончевБългария може да спести между 150 и 300 млн. лв. като намали своето участие в програмите, финансирани от Кохезионния фонд на ЕС с 5%, съобщи министърът по еврофондовете Томислав Дончев пред БНР. Това обаче означава да се намали и обемът на програмите, финансирани от ЕС.


Сега България е заложила твърде висок процент съфинасиране във фонда - 20 на сто, и според Дончев е напълно реалистично с кратка процедура този процент да бъде намален на стандартните 15%. 


По повод желанието на страната, заявено и при посещението на премиера Бойко Борисов в Германия, процентът съфинасиране от българския бюджет да падне на 5 на сто, колкото Брюксел допуска да доплащат страните с бюджетни затруднения, Дончев предупреди, че това "съвсем не означава увеличаване на парите, които идват от ЕС, а само намаляване на обема на съответната оперативна програма".
"Това ще намали натиска върху бюджета, но ще намали и обема на оперативните програми, затова предстои да се обсъдят всички аргументи за и против", поясни Дончев.


По думите му е изключително вредно средствата от ЕС да се възприемат единствено като благотворителност от по-богатите държави към по-бедните. В момента кохезионната политика, политиката по сближаване има съвсем друг смисъл - целенасочени инвестиции, които да направят страните по-подготвени за предизвикателствата.


"Спестеното" от Кохезионния фонд ще се харчи единствено за инфраструктурни проекти, а не за покриване на текущи разходи, увери министърът.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на smile
  smile
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Я пак ми обяснете, че не схванах. Няма да намалее процента съфинансиране, а ще намалее общата сума или...?

 2. 2 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Ами при положение, че изоставаме с усвояването - по-добре по-малко, но финансирани с повече проекти, отколкото накрая да имаме неусвоени пари.

 3. 3 Профил на ugi
  ugi
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#1] от "smile":

  На практика давайки повече пари за един проект ( тоест повече пари от ЕС за един проект) ще има пари за по-малко на брой проекти. Но в същото време в бюджета ще останат повече пари за други работи. Което според мен е добре поради причини изложени в предния ми пост.

 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3598 Любопитно

  Моля?
  Що за логика?

  Да оставим България настрана.
  Дончев иска да ни каже, че ЕС пуска тези ниски 5% за закъсалите, защото смята да им ореже европрограмите?
  Чудят се как да налеят пари там, в закъсалите, че банките не пущат или искат майка си и баща си, и затова ще ги режат и от тях? Та съвсем да ги дозагробят?

  Той с какво се е напушил?
  Да сменя дилъра! Веднага!

 5. 5 Профил на focusnik
  focusnik
  Рейтинг: 695 Весело

  Да обясни тази аритметика на Боко! Ако може

 6. 6 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Ей сега ще ви цитирам какво казва британския министър-председател за България:
  "Питате ме защо не подкрепих опитите на Меркел и Саркози да успокоят ситуацията около еврото. Отговорът ми е еднозначен и ясен, защото са на грешен път. Те са се панкиьосали и в паниката си творят и говорят глупости. Това особенно ясно изпъкна, когато Меркел даде за пример страна като България и заяви, че едва ли не ние трябва да се учим от нейните политици и да следваме техният пример. Съжалявам, че трябва да го кажа, но тези думи издават липса на здрав разум, опити за евтина манипулация и най-важното липса на поглед върху проблема от хуманна гледна точка. Затова се обръщам към Меркел така: „Моля ви, не ми давайте за пример българите!“
  За да стане по-ясно на нашите съграждани за какво точно говори Меркел и към каква участ ги призова, то аз ще си позволя да опиша състоянието и ситуацията която цари в тази малка и слабо позната на нашите сънародници и на европейците като цяло, балканска държава. И така, Меркел ни дава за пример нейната макроикономическа рамка и финансови показатели. Ако се вгледаме само в тях, то наистина България е достойна за пример, нисък бюджетен дефицит, малък външен дълг, но на каква цена и кой я плаща?
  Ако се вгледаме внимателно под булото на тези макроикономически показатели, то ние ще открием, че България е страната на мизерията, това е най-бедната страна в Европейският съюз, а и в голяма част от света. Освен това, е най-корумпираната държава в съюза. Не случайно, холандците са непреклонни и твърдо отказват да приемат българите в шенгенското пространство. Как може такава държава да ни бъде давана за пример? На България ли трябва да заприлича Европейският съюз, ако е така то ние начаса сме готови да го напуснем.
  Знаете ли, че голяма част от българските пенсионери живеят с малко над две евро на ден, че минималната заплата е малко над 6 евро на ден, като по-голямата част от работещите получават не повече от 10 евро на ден? Да и това е държава членка на Европейският съюз. Че една голяма част от населението, поради етническият си произход и липсата на каквато и да е адекватна политика е оставено да затъне в мизерия, неграмотност и тотална безперспективност. Тази част от населението живее при условия които надали са били характерни и за живота през 18 век, но не само това, тази част от населението става все по-голяма като численост с което проблемът относно бъдещото икономическо състояние на България се явява с все по-тъмни краски.
  Виж:http://samvoin.blog.bg/politika/2012/01/05/kameryn-kym-merkel-molia-ne-mi-davaite-za-primer-bylgarite.877262

 7. 7 Профил на Ѡлегъ
  Ѡлегъ
  Рейтинг: 1068 Любопитно

  До коментар [#6] от "stoicho2":

  Тоя премиер ме е преписал дословно от форума на дневник

  Хиляди благодарности за линка и постинга +++++++++++

  "Бригада: Наследник" (2012) http://my-hit.ru/film/21273
 8. 8 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 507 Неутрално

  до 6 - stoicho2

  всичко копирано от теб е просто една лъжа, такова интервю Камерон никога не е давал. Колкото и на някой да им се иска.
  Можеш да го повтаряш по всички форуми колкото си искаш.
  Достоверен източник просто няма.
  Гнусотиите комунистически край нямат.

 9. 9 Профил на нервна
  нервна
  Рейтинг: 909 Весело

  Намаляването на държавното участие не значи повече пари от ЕС
  Анджък! Значи,че баир-будалите ще платят пак толкова,ама вие ще приберете повече.Като с аеро-квотите- за сметка на будалите.Като с крушките-пак за тях.Като със зелената енергия -пак за тях.Като с клетките за птици-увеличение на цената-щото кокошките вече са щастливи.Като акцизите на вредните стоки,които се грижат за вашето здраве.Ай да не задълбавам,че ще стане дълго.Ай, обръщайте джобовете, бе. Скоро ще ви сложим по един брояч на задниците за метан,с мобилна връзка с НАП.Няма да си плащате ли?

 10. 10 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#8] от "mkourtev":

  Даже да не го е казал кое в него е лъжа? Или и ти си от мутрите на Тиквата.

 11. 11 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 507 Неутрално

  до 8 - stoicho2
  Ако не го е казал защо му го приписваш? Защо лъжеш?

 12. 12 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 686 Неутрално

  До коментар [#4] от "xm...":

  Точно така е както казва министъра. Това, че намалиха процентът на съфинансиране на някои страни не значи че те получават повече пари. Парите от фондовете които получават са си същите просто съфинансирането намалява с което и обемът на програмата.
  Например: Имаш една програма да речем за подобряване на железопътната инфраструктура от 100 милиона. От тях 80 идват от ЕС и 20 трябва да съфинансираш от бюджета. Обаче като си изпаднал в бюджетна криза нямаш от къде да платиш тези 20 милиона и така не можеш да усвоиш и 80те от фондовете. Затова за улеснение от ЕК позволиха на страните в бюджетна криза да съфинансират 80 милиона само с 5 а не с 20. От Това разбира се общата инвестиционна сума намалява (инвестират се общо 85 вместо 100 милиона) но поне се усвояват 80 вместо да си останат в Брюксел.
  Според мен Боко приказва глупости искайки и ние да съфинансираме по малко. Защото парите с които съфинансираме европейските проекти отиват за инвестиции и развитие именно на България и благодарение на програмите и строгия контрол това са едни от най-ефективните и перспективни инвестиции у нас. Аз предпочитам парите от данъци да отиват за контролирани и проектни инвестиции, вместо за популизми като вдигане на минимални пенсии или заплати.

 13. 13 Профил на stoicho2
  stoicho2
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#11] от "mkourtev":

  Нищо не съм измислил, а просто следвах линка. А с ръка на сърцето си кажи, кое от написаното, като се абстрахираш че го е казал английския министър-председател, не е вярно? Това че аз като пенсионер с висше образование съм с 4 евро на ден ли? Това че цяла кохорта негови поддръжници са бивша номенклатура-областния на София област, кмета на Ботевград и още, още и синове на ченгета-Николай Младенов.

 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3598 Неутрално

  До коментар [#12] от "antikommunist":

  Това, както си го описал в "примера" - то е ясно и не споря.

  Но ако си спестил от % съфинансиране, то спестените пари може да ги вложиш в друг проект по европрограма. При случая България парите от бюджета няма да се орежат. Те са си целеви.
  И вместо една програма от "актуализираните" 85 милиона ще може да се подхванат още едни 85.
  Особено при положение, че усвояването е абсолютен правителствен и обективен икономически приоритет в сегашната обстановка. Ясно защо.
  А Дончев си говори за замръзване на някакви си "средни нива" от 15% усвояване. Тогава би било така - практическо намаление. Но нали номерът е, че му освобождават пари да съфинансира повече и да усвоява повече?
  Пък той се тръшка, че нямало да се увеличат сумите (абсолютната сума, на която пък той се готви на някакви си 15% само) и за някакви бюджетни спестявания.
  Ми нали Дянков заложи 20%, сигорно и с консултация с него?
  Какъв е тоя отбой по бюджета още януари?

 15. 15 Профил на pierr
  pierr
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Глупак!!! Работите по 7 програми! Полша работи по 24! Взимай си перуката и се омитай!!!

 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3598 Весело
 17. 17 Профил на pierr
  pierr
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#12] от "antikommunist":

  По глупав герберски пост не бях чел!

 18. 18 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#13] от "stoicho2":

  Не се опитвай да ме вкараш в безмислен спор защо България е най-бедната страна в Европа, от кога, и кой носи най-голяма вина за това.
  След като си вишист, което и сам сигурно ще признаеш не е гаранция за интелект, можеш и сам да си отговориш. Ако за теб виновника за тези несправедливости е това правителство, ОК. Уважавам всяко мнение!
  Само, ако обичаш не се опитвай да манипулираш.

 19. 19 Профил на shagg
  shagg
  Рейтинг: 402 Неутрално

  интересно какъв е процента, който се отбива от евросубсидиите към нечии джобове?

 20. 20 Профил на bambuk_iv
  bambuk_iv
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Един послушко -комплексар , който никога не е бил на ясно с Еврофинансирането , показателно е ставащото в града на който беше кмет ..., ама и ББ , наистина ги събира от "магистралата" , като ги види в стойка "хълцаща мастийка" и си ги прибира , но от това на България не и става по добре , точно ОБРАТНОТО СЕ СЛУЧВА , ЗАЩОТО ТОВА Е НЕКАДЪРНО СЪСЛОВИЕ , ХАРАКТЕРНО СЪС СЛАГАЧЕСТВОТО СИ ...

 21. 21 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Истината е , че ни трябват повече пари , включително и за битка срещу краденето им по всички нива на общностния ни живот . Жестока е , но ние предпочитаме да гледаме сеир на "двубоите" . Народна е драмата ни - риголваме , копаем , рифеловаме ... трева тук-там и я поникне , но Да ! Другото е за "разбирачите" на туй , което се случва днес , но не без "тротоарния" ни Премиер . Спи хбалканският ни хюнак , че и дано се събуди и сети за каква става дума ...

 22. 22 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 591 Неутрално

  Много се извинявам , но горният ми постинг , е за Разбирачи ...

 23. 23 Профил на kirkor
  kirkor
  Рейтинг: 571 Неутрално

  До коментар [#6] от "stoicho2": Да го каже и на новия български президент, който и дума не каза в програмната си реч за мизерията на масовия българин и спокойно се прибра в своя Резиденшъл парк! А Меркел и Бойко са отгледани и подкрепяни от едни и същи германски среди, наследници на Германия от преди 70 години.

 24. 24 Профил на Лъвица
  Лъвица
  Рейтинг: 515 Неутрално

  този ли?той е много послушен ученик,едно от което изрежда нее негова мисъл и находка.палячо..

 25. 25 Профил на Васил Дакев
  Васил Дакев
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#8] от "mkourtev":Дали го е казал или не,няма особено значение.Значение има констатацията за състоянието у нас и дали тази констатация е вярна.Вместо да умуваш дали го е казал този или онзи,кажи кое от изнесените данни не е вярно-размера на пенсиите,средното дневно или часово трудово заплащане,благосъстояниет на българите,сравнено с това на останалите страни в ЕС? Надявам се да прочета нещо ново в тази насока от теб.Ще се съглася,ако опровержението ти не се свежда само до "гнусотии комунистически"!Очаквам истини герберски!

 26. 26 Профил на phill11
  phill11
  Рейтинг: 507 Неутрално

  До коментар [#25] от "molesan2":

  Започвате да ме разсмивате с опитите си да избягате от това на което аз реагирах, а именно:
  - опити, и то вече многократни, за фалшифициране, плагиатстване и манипулация, лъжа и интригантстване.
  Защо България е това което вие описвате, от кога, по чия вина, не искам да коментирам.
  Мнението на Камерон за разлика от вашето ме интерусува, за това и се противопоставих на жалките и долни опити да му бъде внушено някакво изказване, каквото той като умен и възпитан човек никога не би направил.

 27. 27 Профил на 2leva
  2leva
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Какво иска да каже Дончев няма голямо значение, няма и да има,
  докато се продължа послушното изпълнение на "реформите" на Брюксел за "присъединяване" на новите колонии и затварянето на всякакво национално производство под предлог "ангажимент по присъединяването"

  Сори Дончев - тази тема ти е съвсем нова и ти не си подготвен за нея, но времето на "колониалните" министри си отиде.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK