Скоростната железница Видин - София ще струва 2.5 млрд. евро

Скоростната железница Видин - София ще струва 2.5 млрд. евро

© Анелия НиколоваНад 2.5 млрд. евро ще струва железопътното трасе Видин - София, като България ще трябва да осигури около 500 млн. евро от тях. Останалите средства ще бъдат осигурени от Европейския съюз по оперативната програма "Транспорт" или новата възможност "Connecting Europe". Това стана известно на семинар за новите инфраструктурни проекти, организиран в Белоградчик от Министерството на транспорта, съобщи БНР


Скоростната жп линия Видин - София е най-големият проект на националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), подготвян за финансиране през следващия програмен период - 2014 - 2020 г.


По план строителството трябва да започне в началото на 2014 г. Ще включва модернизация на трасето,   нови участъци и гари.
Скоростта на движение ще бъде от 160 до 200 километра в час, съобщи Стоян Кротнев  от НКЖИ. Предвижда се и изграждането на естакада с височина 130 метра и дължина 1.5 км, която ще предпази долината на река Арчар.


Строителството ще бъде на етапи. Очаква се жп линията да бъде завършена окончателно през 2030 година.


Участниците във форума са обсъдили и проблема с преминаването на линията през Враца, срещу което протестират жителите на града. Експерти от НКЖИ уточниха, че предложението железницата да мине през тунел под града би оскъпило проекта със 150 млн. евро, които трудно могат да бъдат обосновани пред Европейската комисия, съобщи Министерството на транспорта. В условия на криза държавният бюджет също не е в съсотяние да поеме този разход.


Обсъждани са и други варианти, между които изгрзаждането на шумозаглушителна стена, но засега консенсус не е постигнат. От НКЖИ посочиха, че след 2014 г. поетапно ще започне работата по участъците, които са в най-напреднала фаза на подготовка, но  проблемите с преминаването през Враца поставят някои неизвестни и рискове пред изпълнението на целия проект, се казва в съобщението на транспортното министерство.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK