Европейската комисия прие последните две оперативни програми за България

Европейската комисия прие последните две оперативни програми за България

© European CommissionЕвропейската комисия е приела последните две оперативни програми за България — "Околна среда" и "Региони в растеж", информират от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите във вторник.


С това решение всички седем оперативни програми на България за периода 2014 - 2020 г. вече са приети. Общата им стойност за финансиране по политиката на сближаване на ЕС възлиза на 7.6 милиарда евро.


"Инвестициите за периода 2014 - 2020 г. са насочени към ключови области, в които има най-голяма вероятност да се създадат работни места и да се повлияе максимално върху подобряването на живота на обикновените хора – подкрепа за малкия бизнес, създаване на система за научни изследвания и иновации в България, подпомагане на младите хора да изградят бъдещето си, както и подкрепа за основната инфраструктура и жизненоважните транспортни връзки. Те са ориентирани към енергийната ефективност, опазването на околната ни среда, справянето със социалното приобщаване, здравеопазването и образованието", заяви еврокомисарят по регионалната политика Корина Крецу по време на посещението си в София. По думите й най-важното сега е тези нови програми да бъдат изпълнени ефикасно и навреме.
Средствата по новата програма "Околна среда" са 1.77 млрд. евро, от които 1.5 млрд. евро са по линия на Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР) и Кохезионния фонд и се допълват от национално съфинансиране. Тя залага редица конкретни мерки в подкрепа на последващото преминаване на България към по-конкурентоспособна нисковъглеродна икономика, съответстваща на високите стандарти на ЕС за опазване на околната среда и ефикасно използване на ресурсите.


От пресцентъра на МОСВ посочват, че влагането на значителни средства в управлението на отпадъците и водите, опазването на околната среда, популяризирането на биоразнообразието, съхранението и качеството на въздуха не само ще допринесат за постигане на по-благоприятен за околната среда и конкурентоспособен устойчив растеж и за създаване на работни места, но и ще подобрят значително условията на живот на българските граждани и техният достъп до питейна вода, канализация и услуги за управление на отпадъците.


Разбивка на бюджета на ОПОС:


Обща стойност (вкл. нац. съфинансиране): €1 770 381 345


Общо средства от ЕС:   €1 504 824 141


Общо средства от ЕФРР:  € 371 204 258


Общо средства от Кохезионния фонд: €1 133 619 883

Финансирането от ЕС ще помогне също за създаването на действащи системи за предотвратяване и управление на риска, както и за по-добра реакция при природни бедствия като наводнения и свлачища, пишат от МОСВ.


"Чрез оперативна програма "Околна среда" имаме възможност да инвестираме в подобряване на ВиК инфраструктурата, екологосъобразно управление на отпадъците, по-чист въздух и опазване на богатото биоразнообразие в страната. С изпълнението на проекти по програмата се подпомага икономиката на България и се подобряват условията за живот на гражданите", коментира министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.
 


Разбивка на бюджета "Региони в растеж":


Обща стойност (в т.ч. национално съфинансиране): € 1 543 182 113


Общо средства от ЕС (ЕФРР): € 1 311 704 793

Средствата по програмата "Региони в растеж", която също беше приета днес, са на стойност 1.3 милиарда евро и са финансирани от ЕС по линия на Европейския фонд за регионално развитие. Заедно с националното съфинансиране общият им размер надхвърля 1.5 милиарда евро. Програмата ще действа в подкрепа на регионалните и градските политики за справяне с териториалните различия в страната. Тя ще допринесе за по-добро социално приобщаване, енергийна ефективност, свързаност и здравеопазване.


По-голямата част от инвестициите ще бъдат насочени към подобряването на ежедневието на живеещите в българските градове и техните околности. За пръв път помощта ще се базира на стратегии, съчетаващи различни видове инвестиции и приоритети за устойчиво градско развитие, разработени от градските органи, посочват от екоминистерството. 


Пряка роля в управлението на средствата от ЕС ще имат 39 градски центъра в България. От изключително значение ще бъде наличието на ефикасна администрация, която получава подкрепа. Дейността на центровете ще бъде насочена към устойчивото градско развитие, нисковъглеродната икономика, енергийната ефективност на сградите, интегрирания градски транспорт, социалната и образователната инфраструктура и туризма, пишат още от ведомството.
 


Разбивка на бюджета на ОПОС:


Обща стойност (вкл. нац. съфинансиране): €1 770 381 345


Общо средства от ЕС:   €1 504 824 141


Общо средства от ЕФРР:  € 371 204 258


Общо средства от Кохезионния фонд: €1 133 619 883

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Paris Hilton
  Paris Hilton
  Рейтинг: 219 Весело

  Успокоих се. Има достатъчно за крадене

 2. 2 Профил на dobrev1
  dobrev1
  Рейтинг: 223 Неутрално

  Увеличаване на населението ... ,звучи като "... и деца ще ви направим..."

 3. 3 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2158 Неутрално

  в областта на здравеопазването за малките региони досега европроектите осигуряваха 0 лв ,същото осигуряваха за последните 16 години и общини и държавата ,първичната извънболнична помощ извън няколкото големи града се извършва в коптори ,нямащи нищо общо не със европейското ,ами и с африканското здравеопазване ,защо няма никога пари за това ,не се знае ,иначе пари да строят паркчета ,градинки ,улици до села без жители и тем подобни глупости има с милиарди ,но за здравеопазването до тук кръгла нула - 0 .

 4. 4 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 808 Неутрално
 5. 5 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Защо ми изчезват коментарийте? Беше:

  Добра новина!!

 6. 6 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1192 Любопитно

  Ами супер!

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK