Отговор на ОПАК по казус "Смяна на ръководител на общински проект"

Програма:
Административен капацитет


ПОДАВАНЕ НА КАЗУС


Вид на Казуса:
Изпълнение на проект


Казус
Здравейте, община в България кандидатства по проект за подобряване на административния капацитет по ОПАК. Проектът бе одобрен. За ръководител бе одобрен кмета на общината, тъй като той има богат опит в областта и няма други подготвени кадри в общината. Както е по процедура, Общинският съвет трябваше да утвърди кмета като ръководител на проекта, но гласува негативно. Свързахме се с управляващият орган, но отговорът бе, че това е прецедент. Очаквам вашата позиция. Благодаря.

ПОДАВАНЕ НА КАЗУСМнение на консултанти:
Мартин Петков, консултантска компания "Консулто България":

Включването в екипа по проекта на лица, като кметове на общини,областни управители и техни заместници се е доказало като не особено успешна практика, най-вече поради обстоятелството, че екипът по проекта трябва да бъде ежедневно ангажиран в оперативната работа по неговата реализация.

По принцип - смяната на член от екипа по проекта е допустима (включително и съгласно общите условия на договора за безвъзмездна помощ), доколкото това не нарушава принципа за равно третиране на всички кандидати. Т.е. бенефициентът ще трябва да предложи нов Ръководител (дори и външен за общината експерт), който да бъде одобрен от Управляващия орган по ОПАК.

Прецедент е наистина Общинският съвет да взима отношение по утвърждаването на членове на екип по проект; от представената информация не е ясно на какво основание Общинският съвет се произнася по такъв въпрос; но ако такова одобрение е необходимо, то в бъдеще би трябвало да се взима предварително - още на етап "кандидатстване".


Изпращайте вашите казуси по кандидатстване и изпълнение на проекти по еврофондовете и ние ще търсим решението им от консултанти и администрацията. Всички изпратени проблеми от читателите на Дневник и техните възможни решения ще бъдат публикувани в рубрика Казуси на http://evropa.dnevnik.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK