Отговор по казус: Кога ще има отговор за проекти по мярка 312 на ПРСР, подадени преди 1 година?

Програма:
ПРСР, мярка 312


Вид на Казуса:
Кандидатстване за проект


Казус:
През март 2009 г. подадох проект по мярка 312 "Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия" на Програмата за развитие на селските райони. Все още нямам отговор дали проектът е одобрен или отхвърлен. Въпросът ми към ДФ "Земеделие" е в какъв срок мога да очаквам отговор?
Мисля, че е редно администрацията да се ангажира с определен срок. Чакаме вече година и има хора, които на това са се надявали за да изхранват семействата си . Все пак мярката е за нови, млади фирми, които са вложили доста средства и те не работят за тях, а стоят блокирани. Бенефициентите по тази мярка можеха отдавна да са започнали изпълнението на проектите си, да осъществят идеите си за бизнес и да се изхранват от тях. Чакаме и сме под огромно напрежение.


Бел.ред: През февруари писахме, че до началото на същия месец по мярка 312 "Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия" са подадени 787 проекта, но нито един не е одобрен. Калина Илиева, изпълнителен директор на Държавен фонд "Земеделие" , обясни пред "Дневник", че преди да бъдат одобрени проектите, натрупани от предното управление на фонда, са необходими изменения на наредбите, за да отговарят на изискванията на Брюксел. Амбицията на фонда беше да обработи проектите до началото на април. Повече подробности може да прочетете в приложение "Земеделие и Бизнес", което може да изтеглите от прикачения файл.


Отговор на Държавен фонд "Земеделие":


В отговор на запитване от Ваши читатели кога ще има резултати за проекти, подадени преди година по мерки 123 и 312 от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-213, предоставяме на вниманието Ви следната информация:


Една от основните причини за забавяне на разглеждането на заявления за подпомагане по Мярка 123 "Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти" и Мярка 312 "Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия" е, че до момента се изчистваха възникнали пропуски по отношение на прилагането на мерките.


По отношение на Мярка 312 "Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия" аналогично имаше няколко обективни причини досега подадените заявления по мярката да не се обработват, а именно: липса на референта база данни със средните цени за изграждането на туристически обекти, както и на възобновяеми енергийни източници. Към момента такава референтна база е създадена по отношение на изграждането на туристически обекти, след предоставени средни цени от Българската строителна камара. С Държавната комисия по енергийно и водно регулиране също на финален етап се уточнява методиката за оценка на предложенията за изграждане на ВЕИ. И по мярка 312 също предстои първите проекти да бъдат одобрени през април.


Конкретно по Мярка 123 "Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти" от предишното ръководство на Държавен фонд "Земеделие" – РА не е имало утвърдена методика за определяне на пазарните цени при доставката на техника и оборудване и строителството, което възпрепятстваше обработката на подадените проекти по тази мярка до момента. С цел да се защитят максимално финансовите интереси на Европейската общност, а в това число и на България при усвояването на европейските средства, ДФ "Земеделие" приложи нов допълнителен механизъм за оценка на основателността на разходите при обработка на подадените заявления по Мярка 123 – а именно оценка на вече предоставените три оферти за доставка на техника и оборудване по проектите от независими външни оценители. Такава оценка вече е направена и предстои първите проекти по Мярка 123 да получат одобрение за финансиране в началото на април.


Припомняме, че при всички тези пропуски, които се изчистваха до момента от новия екип в ДФ "Земеделие", проекти и по двете мерки са приемани при старото ръководство на фонда без да е имало яснота какво ще се случи с всички подадени заявления след това.


ПРЕСЦЕНТЪР
ДФ "ЗЕМЕДЕЛИЕ" - РА


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK