Отговор на казус: Облагат ли се с данък средства, получени по ПРСР

Отговор на казус: Облагат ли се с данък средства, получени по ПРСР

© Красимир ЮскеселиевПрограма:
Мярка 112 на Програмата за развитие на селските райони


Вид на Казуса:
Изпълнение на проект

Казус:
Бенефициент съм по мярка 112 на Програмата за развитие на селските райони. Получила съм помощта през 2010г.Би ли следвало в годишната данъчна декларация за 2010г. да обложа с данък 10% тази субсидия?


Предварително благодаря за отговора.


Отговор на държавен фонд "Земеделие"


Държавен фонд "Земеделие" не е компетентен да дава указания, относно начина на осчетоводяване и деклариране пред данъчните органи на предоставените от него кредити и субсидии. Конкретното заприхождаване на получените помощи по различините линии на подпомагане е въпрос на водена от предприятието на съответния бенефициент счетоводна политика. За указания относно данъчното облагане на приходи, следва да се обръщате към компетентните в областта органи в лицето на Националната агенция по приходите и нейните регионални подразделения.

ДФ "Земеделие"


Отговор на Национална агенция по приходите


Безвъзмездната финансова помощ (субсидията), която се предоставя при условията и по реда на Наредба № 9 от 3 април 2008 г. по мярка 112 "Създаване на стопанства на млади фермери" по програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за периода 2007 – 2013 г., получена през 2010 г. представлява облагаем доход за физическите лица – земеделски производители и подлежи на общо облагане и деклариране в годишната данъчна декларация по чл. 50 от Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ). Аргументите за това са:


1. Помощта не е посочена като необлагаем доход нито в ЗДДФЛ, нито в друг закон. Освобождаването на един доход от облагане представлява данъчно облекчение, което съгласно Конституцията на Република България трябва изрично да е регламентирано в закон. В този смисъл е и разпоредбата на чл. 12, ал. 1 от ЗДДФЛ, според която облагаеми по този закон са доходите от всички източници, придобити от данъчно задълженото лице през данъчната година, с изключение на доходите, които са необлагаеми по силата на закон.


2. Помощта е предназначена за покриването на разходи, които принципно се приспадат за данъчни цели(закупуване на движими и недвижими материални активи, закупуване на селскостопански животни и т.н.). Освобождаването й от облагане би довело до двойно приспадане на едни и същи суми.


3. След отпадане на данъчното облекчение по чл. 13, ал. 3 от ЗДДФЛ, в сила от 01.01.2010 г., не съществува възможност за освобождаване на получената субсидия от облагане, независимо от факта, че физическото лице е регистрирано като земеделски производител - съгласно чл. 9, ал. 1, т. 1 от цитираната по-горе Наредба, едно от условията при които се допуска финансиране по мярка 112 е лицата да са регистрирани като земеделски производители.


Следва да имате предвид, че облагаемият доход от стопанска дейност на физическите лица, които не са търговци по смисъла на Търговския закон, се определя, като придобитият доход се намалява с разходи за дейността, както следва:


- с 60 на сто за доходи от дейността на физическите лица, регистрирани като тютюнопроизводители и земеделски производители, за производство на непреработени продукти от селско стопанство, с изключение на доходите от производство на декоративна растителност;


- с 40 на сто за доходи от дейността на физическите лица за производство на преработени или непреработени продукти от селско стопанство (включително от продажба на произведена декоративна растителност).


НАП


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (2)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 2 Профил на Калоянчо
    Калоянчо
    Рейтинг: Неутрално

    А това явно се отнася и за всички останали субсидии към предприятия и лица, които имат стопанска дейност (в частност по ОП Конкурентоспособност)?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK