Италия и Австрия ни помагат за развитие на селските райони

Министерството на земеделието и горите /МЗГ/, федералното министерство на земеделието, горите, околната среда и водите на Австрия и Министерството на земеделието и горите на Италия  ще изпълняват съвместно двегодишен проект за развитие на селските райони у нас, предаде БТА.

Проектът е част от подготовката на страната за прилагане на втория стълб на Общата селскостопанска политика на Европейския съюз.


Днес в МЗГ официално бяха представени двата проекта, които ще изпълняваме по програма ФАР. На представянето присъстваха заместник-министрите Димитър Пейчев и Светла Бъчварова, представители на Делегацията на ЕК у нас, гости от посолствата на Австрия и Италия, заместник-министърът на австрийското земеделско министерство Андре Рупрехтер и експерти.

Заложеният бюджет в проекта за развитие на селските райони е близо 964 000 евро. Целта е да се подобри капацитетът на Дирекция "Развитие на селските райони и инвестиции" по програмиране, прилагане, наблюдение, контрол и оценка на програмите за развитие на тези райони.

Заместник-министърът на земеделието Димитър Пейчев определи проекта като едно от най-големите предизвикателства пред България в процеса на присъединяване към ЕС. Той пое ангажимент да бъде използван целият натрупан опит и административен капацитет като основа за прилагане на мерките през следващия програмен период - 2007-2013 г.

Укрепване на системата за контрол в лозаро-винарския сектор е другият проект, който МЗГ и австрийската земеделско министерство ще изпълняват в съответствие с изискванията на ЕС.

Стойността му е 535 942 евро и той ще продължи една година. Проектът има за цел да повиши административния капацитет на Изпълнителната агенция по лозата и виното /ИАЛВ/, която да упражнява контрол както върху управлението на производствения потенциал, така и за спазване на екологичните практики в съответствие с изискванията на ЕС.

Идеята е да се развива българската система за производство на качествени вина, за чието реализиране ще бъдат изработени специални инструкции за правата и задълженията на ИАЛВ и за методологията за контрол на място на лозята.

"ЕК ще подкрепя България не само финансово, но и политически в изпълнението на поетите ангажименти, за да може тя да стане пълноправен член на Евросъюза", подчерта Фернандо Понц Канто, представителят на ЕК у нас.

Той каза, че земеделските площи заемат близо 80 на сто от територията на Общността и от модернизирането им зависи благосъстоянието на населението в селските райони.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK