Съдът наложи запор на сметки на обвиняемите по САПАРД

Състав на Софийския градски съд наложи запор върху три банкови сметки в размер до 30 000 лева на фирми, чиито управители са сред обвиняемите за източване на 7 491 771 евро от програма "САПАРД", съобщиха от съда.


Искането за запориране на банкови сметки е от страна на Софийската градска прокуратура за обезпечаване на предвидената в закона глоба и отнемане в полза на държавата. Съдът е оставил без уважение искането на прокуратурата за налагане на запор и върху други сметки на фирми, чиито управители не са привлечени като обвиняеми.


Марио Николов, Марияна Николова, Иван Иванов и Людмил Стойков са обвинени за пране на пари в големи размери, участие в организирана престъпна група и документна измама. За тези престъпления се полага наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години.
На 16 февруари състав на Софийски градски съд наложи на четиримата постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".


При съвместна операция антимафиоти от Германия, Швейцария и България разбиха престъпната схема, с която са източени над 7.5 млн. евро по програма САПАРД . Арестувани са 11 души - седем българи, двама германци и двама швейцарци.


Разследването на случая е започнало през декември в Германия, където са били изготвени фалшивите документи за машините за хранително-вкусовата промишленост, които са в центъра на измамата. Представяни са били фалшиви данни за съществуващи стари месопреработвателни машини. След това документите за техниката са минавали през няколко европейски държави. Накрая машините се внасяни фиктивно в България като новозакупени, а бенефициентът е получавал съответното финансиране по САПАРД, обясниха антимафиотите. Произходът на машините е от Швейцария.


Схемата за източване на 7.5 млн. евро от САПАРД не би могла да проработи без активното съдействие на служебни и длъжностни лица по програмата, заяви миналата седмица шефът на отдела за борба с организираната престъпност и корупцията във Върховната касационна прокуратура Бойко Найденов.


Според него, за да успеят пернишкият бизнесмен Людмил Стойков и съучастниците му да осъществят измамата, служители от САПАРД и фонд "Земеделие" не са упражнили контрол. Ние знаем имената на тези хора и сега просто трябва да установим кой какво е правил и какво не е правил, заяви тогава Найденов.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK