И роднини на кмета Азис печелят поръчки в Кърджали

И роднини на кмета Азис печелят поръчки в Кърджали

© ДневникСлед представените в понеделник в "Дневник" факти от регистъра на Агенцията за обществени поръчки, според които общински съветници в Кърджали редовно печелят общински поръчки, от същия източник стана ясно, че и Джевдет Адем, близък роднина на кмета на Кърджали Хасан Азис, също е спечелил общински поръчки за строителство за общо над 3 млн. лв. Това е станало чрез фирмата му "Екип холдинг". Адем заяви, че е първи братовчед на майката на Азис и в случая няма никакъв конфликт на интереси. "Задавате ми тенденциозни въпроси", каза той. Кметът Азис не коментира факта, но уточни, че няма никакъв конфликт.


Според юристи, когато са сключвани договорите, законът за конфликта на интереси наистина не е съществувал, но е действал Законът за обществените поръчки (ЗОП), както при случая с бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев, който е подсъдим заради спечелените от неговия брат поръчки за над 120 млн. лв., докато е бил директор на фонда. Сред изброените в Търговския закон определения на "свързани лица", към които ЗОП препраща, са и "съпрузите, роднините по права линия - без ограничения, по съребрена линия - до четвърта степен включително, и роднините по сватовство - до трета степен включително".


В консорциум с още четири компании "Екип холдинг" е изграждал пазара на производителите в Кърджали, който официално беше открит в края на 2007 г. Фирмата, която го стопанисва и управлява, е общинска. Проектът е одобрен за финансиране по предприсъединителната програма САПАРД. Досега обаче не е преведен нито лев на общинското дружество, въпреки че проектът не е сред тези с установени нередности. Според обещанията на вицепремиера Меглена Плугчиева всички добросъвестни проекти трябва да бъдат разплатени с отпуснатите от правителството 100 млн. лв. От фонд "Земеделие" не получихме отговор защо се бави плащането до редакционното приключване на броя. Заради блокираните по САПАРД пари, за да се разплати със строителите, общината тегли кредит от Алианц банк България за 10 млн. лв.
"За изграждането на пазара взех малко над 2 млн. лв. от общо над 7 млн. лв., които бяха изплатени на петте фирми, които построихме тържището", уточни Джевдет Адем. На последната сесия на общинския съвет в края на май по предложение на кмета се взема решение общината да стане съдлъжник по кредита към банката, като за целта ще има обществено обсъждане, както се изисква от Закона за общинския дълг. Междувременно заради затрудненията с плащането на вноските към банката са се натрупали и лихви за още 1 млн. лв. До ситуацията се стига, защото модерно съоръжение не оправдава направената инвестиция, тъй като приходите му не стигат дори за покриване на плащането на лихвите по кредита, коментираха общинари. По техни данни заетите площи са едва една трета, а хладилните камери стоят празни.


Другата спечелена общинска поръчка от близкия роднина на кмета е от октомври 2008 г. за ремонт на фасада, хидроизолации, общи части и вертикална планировка на сградата на телефонната централа на номера за спешно повикване 112. На открития конкурс е подадена само една оферта от "Екип холдинг" и вуйчото на кмета печели с цена малко над 1 млн. лв., става ясно от регистъра на обществените поръчки. "Явих се на национален конкурс, обявен в Държавен вестник, и спечелих", заяви Адем и допълни, че не му е изплатена посочената сума, а по-малко.


"Екип холдинг" печели и проект по предприсъединителната европрограма ФАР за подкрепа и повишаване конкурентоспособността на българските предприятия на обща стойност 81 500 евро, като безвъзмездната помощ е за 50 хил. евро. Те ще бъдат изразходвани за доставка и монтаж на металообработващо технологично оборудване. "Досега по проекта съм получил авансово 40 хил. евро от Изпълнителна агенция ФАР към министерството на икономиката", каза Адем. Изпълнението приключва в края на годината.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ах, тоя Азис!
  *****
  Неутрално

  Всички го гледат, всички го слушат...
  Само аз ли не го харесвам?

 2. 2 Профил на keke
  *****
  Неутрално

  не бе не си само ти и не само този от статията

 3. 3 Профил на мен
  *****
  Неутрално

  а дали само в кърджали е така-никокой не пише и не говори иначе много ще замирише.

 4. 4 Профил на е.с
  *****
  Неутрално

  Не случайно ЕС съжаляват че са ни приели

 5. 5 Профил на Flasha
  Flasha
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ТАЗ МРЪСНА ПАРТИЙКА С МАЗНИЯ СИ ЛИДЕР НАПРАВИ ВСИЧКО ПО СИЛИТЕ СИ ДА СЕ ИЗЛОЖИМ ПРЕД ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ . ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ ЛОШИ СРАВНЕНИЯ В ЕС СА СВЪРЗАНИ С БЪЛГАРИЯ . ТОЗ МРЪСЕН ТУРЧИН НИ ПЛЮЕ В ЛИЦЕТО А НИЕ СИ МИСЛИМ ЧЕ ДЪЖД ВАЛИ .ПОСЕТЕТЕ И САЙТА МУ / www.dps.bg/ ИМА ВЪЗМОЖЕН ПРЕВОД /икона/НА ТУРСКИ ЕЗИК .БЕЗКРАЙНИ СА ИЗБРОЕНИТЕ С ТУРСКИ ИМЕНА ОБщИНСКИ СЪВЕТНИЦИ ОТ ДПС,КАТО БЪЛГАРИТЕ СА САМО ЗА "МАЯ" . КОЛКОТО ПО-РАНО ВСИЧКИ РАЗБЕРАТ ЧЕ ТОВА Е ЕТНИЧЕСКА ,СЕПАРАТИСТКА ПАРТИЯ ПО-ДЕБРЕ, щЕ СИ СПЕСТИМ ЕТНИЧЕСКИТЕ КОНФЛИКТИ
  МНОГО УВАЖАВАНИЯТ ОТ МЕН ТВОРЕЦ ВЕЖДИ РАШИДОВ МЪДРО КАЗА " АКО В АМЕРИКА ИМАШЕ НЕГЪРСКА ПАРТИЯ НИКОГА Б.ОБАМА НЯМАШЕ ДА СТАНЕ ПРЕЗИДЕНТ НА АМЕРИКА "

 6. 6 Профил на Даа
  *****
  Неутрално

  В публичния дебат в ЕС почти ежедневно се срещат коментари от сорта " България и Румъния бяха приети за съжаление прекалено прибързано" ... До преди година подобни изказвания биха били немислими от сериозни парламентаристи. Сега наистина съжалението и, до някъде, презрението е осезателно.

 7. 7 Профил на 9.8N
  *****
  Неутрално
 8. 8 Профил на RI
  *****
  Неутрално

  Е ПАК СИ СТОЙТЕ В КЪШИ КАТО ИМА МИТИНГИ И ПАК НЕГЛАСУВАЙТЕ.

  ДПС ЗАВИНАГИ!

 9. 9 Профил на асанага
  *****
  Неутрално

  правилно е постъпил 30 милиона на брата и 3 на братовчеда

 10. 10 Профил на кърджали 09
  *****
  Неутрално

  В момента в Кърджали върви обществена поръчка за Ремонт на улици в населени места в община Кърджали по обособени позиции, а фирмите вече я изпълняват .Как става това ? Може би фирмата е ясна предварително? Крадлив Хасан Азис , не може да говори и български. Може ли това да е кмет.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK