Соларни системи изместват бързия интернет в селата

Допълнителните 30 млн. лв. от ЕК няма да се използват за оптични комуникации

Соларни системи изместват бързия интернет в селата

© Георги КожухаровДопълнителните 33.5 млн. евро, които Европейската комисия отпусна за селските райони по Плана за европейско икономическо възстановяване, ще се използват за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) вместо за прокарване на широколентов интернет. Заедно с бюджетното съфинансиране средствата за България до 2013 г. възлизат на 36.8 млн. евро. Това е записано в предложението за разпределение на допълнителния финансов пакет за България, изпратено от министерството на земеделието в Брюксел. Предложението е съгласувано с браншовите асоциации, обясниха от ведомството.


В края на миналата година Съветът на Европа реши държавите членки да си разпределят малко над 1 млрд. евро от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони за адаптиране на икономиките в условията на криза. Всяка държава трябваше да заяви приоритетите си в една от следните области - прокарване на бърз интернет, инвестиции в алатернативни енергийни източници, водни проекти, запазване на биоразнообразието или за иновации в млечния сектор.


Анализите на евроексперти категорично сочеха България и Румъния сред държавите с най-слабо развити оптични връзки в селата. "Неприятно сме изненадани от решението на агроминистерството парите да се използват за ВЕИ проекти, при положение че правителството изработи специална стратегия за преференциално развитие на широколентовия интернет", обясни Теодор Захов, председател на Сдружението за електронни комуникации, на Българската асоциация за информационни технологии и изпълнителен директор на алтернативния интернет телеком "Спектър нет". Без да омаловажава инвестииците в алтернативна енергия, той подчерта, че държавата трябва да намери финансиране и за двата приоритетни сектора за икономиката. Предложението парите да отидат за ВЕИ проекти е на Асоциацията на земеделските производители, съобщи нейният председател Ивайло Тодоров. Мотивът е, че тези проекти ще се реализират бързо и ще позволят на страната до 2020 г. да увеличи дела на екоенергията до 16% от общото производство на електричество в страната, каквито са ангажиментите по присъединителния договор на страната. По данни на браншовите организации близо 300 проекта са подговени и чакат одобрение, което гарантира бързото усвояване на 33.5 млн. евро. Освен за соларни инсталации проектите са за водни централи и биоенегрия. Земеделските производители са предложили да се ревизира програмата за развитие на селските райони, като субсидирането на ВЕИ отпадна от мярката за подобряване качеството на живота в селата. По нея може да се одобряват поректи за интернет комуникации, което ще осигури инвестиции и в тази област, обясни още Тодоров.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Pondic
  Pondic
  Рейтинг: 237 Неутрално
 2. 2 Профил на Македонците
  *****
  Неутрално

  Каков интернет за селските райони бре бре какви бакраци Та ние во наше село уште ток немаме од кога постоиме ламби немаме и вечер си легнуваме со кокошките тие за интернет ни зборуваат Да не збориме дека овде на село нема веке жива душа Младите одамна избегаа на работа во тугина и овде низ сокаците сме останати сал двайца тройца стари люге пред умирачка барабар со гуштерите и змиите Море друга треба да е работата Па некой ке лапне комисионни по програмите Пуста корупция опустела Де дрво де Да дрво неакастрено изгледа ке игра по газот

 3. 3 Профил на slovoto
  *****
  Гневно

  Нямат изгода комунистите от интернет и свободно движение на информацията.
  Искат да контролират селата и изостаналите райони със пропагандните си вестници и продажни журналисти от местните ратио и ТВ-станции.

 4. 4 Профил на somebody
  *****
  Гневно

  Бе вие сте мн прост народ двамцата..., дано да сте изолирани случаи. Ше ви вида след 40 години кат свържи нефта кво ше праите....

 5. 5 Профил на ю
  *****
  Неутрално

  имаше една поговорка за питата и помена.. да не останете без пита, че тогава ще видим на чий помен ще ходите..

 6. 6 Профил на Pondic
  Pondic
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Псевдомакедонец, стига, бе, мамка му.

  Де е Левски?
 7. 7 Профил на валентин
  *****
  Любопитно

  Който не скача е САТИР!
  ЦИРК!
  Долу простотията!

 8. 8 Профил на До #4
  *****
  Неутрално

  След 40 години може да свърши евтиния нефт, но няма да свърши скъпия нефт, който лукоил използва за бургаската рафинерия и ни го доставят с предимство.

 9. 9 Профил на a.kolarow
  *****
  Неутрално

  добре сме пристигнали в 21-ви век. ама наистина ли сме тук духовно или само телесно, а? или сме си македонци до един. с това мислене кой знае до къде се стига. сигурно не до развита икономика на знанието. африка, африкаааа...

 10. 10 Профил на ..
  *****
  Неутрално

  "Неприятно сме изненадани от решението на агроминистерството парите да се използват за ВЕИ проекти, при положение че правителството изработи специална стратегия за преференциално развитие на широколентовия интернет"
  Безочието няма край в земите населявани предимно от българи. Когато някой ти казва какво принципно е правилно за теб и ти дава пари за това, ти му обясняваш, че не е така, и ще похарчиш парите по твой кеф. Но все пак това министерство се ръководи от турчин, а не от европеец.

 11. 11 Профил на може би
  *****
  Неутрално

  Всъщност, може да се окаже, че не е чак такъв проблем. В повечето села проблемът не е, че няма интернет, а че няма работа за младите и че няма млади. Абсурдно е да очакваме, че само наличието на оптика ще докара работа в селата. А ако имаш работа и пари, със сигурност ще имаш кабелна или сателитна телевизия и интернет. В селата (не турсите и циганските), които са близки до градове или до работа има интернет, е може да не е 20 Mbps, но поне 512 има. Да, може би е лошо, че няма да влязат в ISP-тата тези пари, но за икономиката не е чак такава беда.

 12. 12 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 798 Неутрално

  поредната простотия.
  слънчевата енергия е в пъти по - скъпа от атомната или нефтената.
  няма какво да се субсидира. ако 100% беше слънчева сметките за ток да са по 1000 лева на месец. кой го иска това?

 13. 13 Профил на WhatTheFuck
  *****
  Неутрално

  Кажете всички, които ще се "възползват" от тези 33 милиона. Поименно. 99% са политици или поставени от тях лица. И после ще ни продават тази алтернативна енергия на 10 пъти по-висока цена от "конвенционалната". Направете си справка...

 14. 14 Профил на Ексхибиционист
  *****
  Неутрално

  1. Какви работни места по селата създават слънчевите централи? Чували ли сте случйно за оператор на фотоволтов панел? Освен един пазач, друго постоянно работно място не може да се създаде. Така че задържане на хората по селата чрез фотоволтови панели е смехория.

  2. Някой остава с впечатление, че с фотоволтовите панели селата ще бъдат захранени с ток. Нищо подобно, при такъв сценарии фотоволтаиците, с тяхната 30 пъти по-висока себестойност на тока са прави умрели. Те ще драпат да се включат в националната мрежа, за да може да цицат от раздутата чрез много подкупи цена на изкупуване

  3. Малко ли им е на собствениците на тези централи възмутително раздутата цена, че сега да им се дават и субсдиии?

  4. Редно ли е да се дават пари за нещо, което още 25 години ще набутва потребителя да плаща 30 (засега) пъти завишени цени? Значи парите веднъж се отнемат като възможост от другите данъкоплатци, после същите данъкоплатци дават от данъците си за национално съфинансиране, а накрая продуктът е нещо, което ще трябва да купуват на 30 пъти борсовата цена. Как може да се пишат програми за разширяване на самонабутването и аз не знам, освен ако няма някакви невидими мотиви

  Извод: развитие на селото чрез фотопанели - на кукуво лято, но за сметка на това закопаване и на града!

 15. 15 Профил на Razum
  *****
  Неутрално

  Който изпревари и сложи фотопанели - безплатен ток ще ползва.
  Колкото и да ритат останалите, това е енергията на бъдещето! Нефтените запаси стигат за не повече от 40-50год. А не виждате ли какви са последиците от епохата на нефта?Земетресения, наводнения , затопляне на климата...
  Млъкнете и помислете! Закакво им е на бабичките интернета? А като сложат фотопанелите може и евтин ток да имат, а може и на всички други да продават( разбира се на по-високи цени) .

 16. 16 Профил на 4OWEK
  *****
  Гневно

  ПО-СКЪПА СЛЪНчЕВАТА ЕНЕРГИЯ! ИЗБЕРЕТЕ ПО-ЕВТИНАТА, ПА МАКАР И ДА НИ УБИВА!

 17. 17 Профил на ЖИВОТ
  *****
  Неутрално

  дон кихотовци, вдигнете се на бой с вятърните мелници и слънчевите панели! Нещастни слепци,отворете си очите за прогреса, преди да ви смаже с неотменимия си ход!

 18. 18 Профил на до № 12
  *****
  Неутрално

  Преди два часа гледах обиколката на Франция и в продължение на целия етап видях поне на осем места вятърни генератори. Ти как мислиш, във Франция ( където има най-много ядрени реактори)произведената енергия от вятър енергия би била непродаваема, така ли ?

 19. 19 Профил на Чисто и просто
  *****
  Любопитно

  И защо точно "Соларни", а не слънчеви? Или иначе казано защо да е мръсно (езика, природата, битовата среда, мисленето, морала, хората), след като може и е по-добре да е чисто? Или не е така? Българите освен като сюнгери да просмукват всичката мръсотия от запада (чуждици, вредни навици, подражания), защо поне едно от положителните му страни не усвоиха, например, законността, отговорността?

 20. 20 Профил на Умник
  *****
  Неутрално

  Могат да решат проблема едновременно ,като задължът който изгражда фотоволтаик ,да монтира и един сателитна антена за безжичен интернет и изгради също така връзката с кабел до най - близкото населено място.Тогава фирмата кандидат за субсидия по европрограмата може да ползва преференциите по тази програма.

 21. 21 Профил на Мен
  *****
  Неутрално
 22. 22 Профил на Dnevnik
  *****
  Неутрално

  Дневник, правите грешки, като ученици в шести клас. Съвета на Европа е нещо съвсем друго и въобще не е институция на Европейския съюз. Така че не би могъл да решава за Европейския земеделски фонд. Става дума за Европейския съвет разбира се.

 23. 23 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  И накрая - нито ток, нито интернет...

 24. 24 Профил на Еко-измама
  *****
  Гневно

  Тези соларни системи са новата супер-корупционна схема. Хем се плащат до голяма степен инвестициите с държавни и европейски пари, хем са частни и собствениците ще си продават за 10-15 години напред ток на фиксирани много високи цени. Цени, които ние всички ще плащаме чрез месечните си сметки. И това при положение, че България е под средното ниво на замърсители на въздуха, особено след като индустрияти ни е в кома?!

 25. 25 Профил на Lost
  Lost
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Всяка баба да си сложи в курника (понеже в рамките на селото вече не е разрешено да се гледат домашни любимци) мини ядрен реактор, доставен от росатомекспорт. Така ще произвеждат евтина и екологична енергия. Отработилото гориво ще се хвърля на селското сметище .

 26. 26 Профил на Петкова
  *****
  Неутрално

  Поредната недомислица и недалновидност. Интернетът не бил нужен на село? Ако по селата има интернет, има достатъчно предприемчиви и авантюристични млади семейства, които биха рискували да започнат нещо на село. Само че те имат духовни потребности, които чалгата в селската кръчма, и новините по селската радиоточка не могат да задоволят. Ако има интернет, ще има и млади и предприемчиви хора по селата, които да правят нещо. А бабичките - моите уважения, но със скоростта, с която стават нещата в България, те няма да имат никаква полза фотоволтаиците, защото вероятността да доживеят тези неща не е много голяма.

 27. 27 Профил на чичо Ви
  *****
  Неутрално

  Прав си 11,17, навремето китайците във всяко село искаха миниметалургична пещ , ние 30 год. по късно ще наслагаме слънчеви батерии от които излиза скъп ток.
  Всички управници знаят отлично, че Интернет е опасен за тяхната власт - справка Либия, Иран Сев.Корея и т.н.
  затова гласувам за прокарване на интернет връзки за бърша , вседостъпна и евтина комуникация. Ще видите колко бързо и селските овчари ще тръгнат с нотбуци вместо ВЕФ-ове.

 28. 28 Профил на до #14 Ексхибиционист
  *****
  Неутрално

  Добре написано, погледни кой гласят за министър на икономиката, погледни кой прави най-големия завод за фотоволтаици в БГ и мисля, че ще добавиш и някоя и друга точка към написаното от теб. според мен може по-добре да се инвестират такива пари, когато технологията стане по-достъпна, по-евтина, по-дуракоусточива и по-надеждна тогава да се доставя по селата, а сега май имат нужда от доста по-належащи неща.

 29. 29 Профил на Boriaz
  Boriaz
  Рейтинг: 925 Весело

  Хората давт пари да си направим безплатни работи обаче ние не ги щем тия пари защото иначе за какъв ни е АЕЦ Белене.

  Искането няма мярка- даването има КРАЙ!
 30. 30 Профил на Spoko
  *****
  Неутрално

  изобщо няма да е 1000 лева сметката. Соларните системи дават само )) 5 пъти по- скъпа енергия и то само 6 часа дневно. НЕК няма да вкарва повече от 20% слънчева енергия в сметката. Така че от 50 лева да скочи на 60 лева (10-12%). Идеята е добра и парите са чужди...

 31. 31 Профил на niakoi
  *****
  Неутрално

  Истината е малко по-различна
  От Сдружението за електронни комуникации са се усетили че всяка централа поради технологични причини има бърз интернет и ако реши може да си организира една мрежа набързо. А това ще им отнеме клиенти. А решението е елементарно - задължават всяка една централа да направи безплатен безжичен интернет с покритие населеното място паралелно с изграждането на централата и проблема е решен. Но на Сдружението за електронни комуникации не му изнася щото приходите от крайния клиент трябва да ги забравят.
  Относно фотоволтаичните централи не сме ние открили топлата вода - справка развитието на сектора в Германия, Гърция, Япония, Испания, Калифорния и т.н.
  Друг е въпросът че държавата трябваше да измисли друг начин за подпомагане на развитието на този сектор.

 32. 32 Профил на petkofermer
  *****
  Любопитно

  Много ми е чудно, КОЙ е списал Слънчевите одити на тези 300 проекта!?!
  Някой от проверяващите знае ли що е слънчева радиация?
  По одитите които съм разгледал, излиза, че радиацията в България е с показатели като на Екватора!
  А и тези подготвени проекти ОСЕЩАТ ли се, че срока на валидност на приложените оферти изтича именно през лятото!!!
  "Договорираните" високи цени на елементите на тези фотоволтаични инсталации вече не са това което са в проектите, някой някъде там, където е Комисията за прозрачност и прочие, запознат ли е с новите съществено по-ниски цени на тези елементи и същата тази комисия би следвало да инициира с писма към кандидатите да проведат нова процедура за избор на доставчик.
  Отделно от това някой, запознат ли е въобще с индикативните цели по мярка 312 или Наредба №29 от 11.08.2008 год. и че тези 300+ проекта "изяждат" средствата за други дейности, не създават повече от едно работно място-на собственика, искам някой по сведующ по темата да ме "светне", каква е брутната добавена стойност от тази дейност и до какъв икономически растеж ще доведат тези ВЕИ-инсталации??? Привилегированото на изкупната цена на този "ток" е в абсолютен противовес с икономическата практика!!! Заложените цели за произвежданата ел.енергия от страната, са си проблем на този който ги е поемал.
  Отивайте на плаж, опънете си един панел над главите, вместо чадърче и си изстудете бирата в малката ел.хладилна чанта.

 33. 33 Профил на 07
  *****
  Неутрално
 34. 34 Профил на Иван
  *****
  Весело

  Енергията от слънчевите централи и останалите ВЕИ е по-скъпа, защото трябва да бъде стимулирано тяхното изграждане.
  С увеличаването на производството на такава енергия до ниво над 20% от общата произвеждана енергия, цените ще се нормализират.
  Цените на цялостната технология за производство ще стане достъпна за всеки, след което всички ние ще поставим подобни съоражения на покривите си. НЕ БЪДЕТЕ НЕГАТИВНИ, ЖИВОТА Е ПЕСЕН!!!
  Там където имат нужда от интернет, доставчиците им го доставят по един или друг начин, не спят!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK