Юлияна Николова: Не бързаме с оценките за съответствие по оперативните програми

Юлияна Николова, секретар на съвета по управление на еврофондовете, Даря Курет, посланик на Словения, Войко Одлазек, председател на Българо-словенската промищлена камара, Матея Чепин, директор на отдел "Европейска кохезионна политика" в правителството на Словения (от дясно на ляво)

© Българо-Словенска промишлена камара

Юлияна Николова, секретар на съвета по управление на еврофондовете, Даря Курет, посланик на Словения, Войко Одлазек, председател на Българо-словенската промищлена камара, Матея Чепин, директор на отдел "Европейска кохезионна политика" в правителството на Словения (от дясно на ляво)България не бърза да изпрати оценките за съответствие по 7-те оперативни програми. Това каза Юлияна Николова, секретар на Съвета за управление на еврофондовете, в отговор на въпрос на представител на посолството на Холандия в България по време на конференцията "Оползотворяване на европейските фондове - опитът на Словения". Проявата е организирана от Българо-словенската търговско-промишлена камара и посолството на Словения в България.


Нямаме поставен краен срок кога да изпратим оценките за съответствие на оперативните програми в Европейската комисия, уточни Юлияна Николова. Тя обясни, че причините за двете връщания на оценките са неработещата информационна система за управление на фондовете, т.нар. ИСУН, както и капацитетът на одитния орган. Понеже предишното правителство е притискало одитиращия орган да изпрати оценките, сега аз не поставям срокове "петилетката за три години", каза Николова. Все пак съм се ангажирала това да стане до края на годината, допълни тя.


Според Юлияна Николова нямало никакъв проблем за България от липсващото положително становище на Брюксел по оценките за съответствие. От тях зависи пускането на междинните плащания от ЕС към България, които са около 80% от 6.8 млрд. евро. Бенефициентите са недоволни, че се бави изплащането на приключили от тях проекти. Това заявиха няколко общини, както и компании.
В Словения управлението на еврофондовете е централизирано за разлика от България. Там има четири оперативни програми - "Регионално развитие", "Човешки ресурси", "Инфраструктура" и "Техническа помощ", докато в България са седем оперативните програми. В Словения 700 държавни чиновници отговарят за усвояването на 4.2 млрд. евро, а в България - 1100 чиновници за 6.8 млрд. евро. Това стана ясно от представянето на системите за управление на еврофондовете в двете страни от Матея Чепин, директор на отдел "Европейска кохезионна политика" в правителствената служба за самоуправление и регионална политика на Словения и на Юлияна Николова.


Словения е лидер в усвояването на евросредствата в ЕС, похвали се Чепин. Към 31 август 2009 г. Словения има подписани договори с бенефициенти за 1.224 млрд. евро, като от сумата над 390 млн. евро вече е разплатена, каза Чепин. Тя посочи, че за периода 2000 – 2006 г. в Словения са усвоени общо 225 млн.евро, което е 95% от средствата от ЕС.


Словения е единствената страна в ЕС, на която се признават непреките разходи по проектите, посочи Чепин. Това е въведено от лятото на тази година. Освен това в Словения за разход по проектите, финансирани от ЕС, се признава и плащането на ДДС. В България ДДС не се признава за разход.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Хехехе
    *****
    Неутрално

    Врътката с ДДС-то разбрахте ли я? Признаваш го за разход и веднага вдигаш усвоявемостта с 20%. Парици, които от джоба на ЕС отиват в джоба на държавата

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK