Експерти се обединиха около 36 предложения за по-добро усвояване на еврофондовете

Снимката се разпространява под лиценза на <a href="http://creativecommons.org/about/" target="_blank">Creative Commons</a>.<br />
<br />

© josephtremblay

Снимката се разпространява под лиценза на Creative Commons.Облекчаване на изискванията при кандидатстване и прозрачност на оценката на проектите са сред предложенията, направени по време на кръгла маса за подобряване процедурите по оперативните програми. Срещата беше организирана от "Дневник" и събра представители на консултантски компании и неправителствения сектор. Кръглата маса, която е част от проекта на "Дневник" за по-успешно усвояване на еврофондовете в България, Фокус Еврофинансиране, беше насочена към оперативната програма, пряко касаеща бизнеса - ОП "Конкурентоспособност".Пълния текст на предложенията можете да прочетете тук.
Участниците в срещата се обединиха около 36 краткосрочни и дългосрочни предложения за облекчаване на процедурите по програмата. Предложенията са основно за технически подобрения, които ще направят самия процес на кандидатстване, оценка и изпълнение по-разбираем и прозрачен както за бизнеса, така и за администрацията.


По време на срещата консултантите поискаха намаляване на броя подавани документи на етап набиране на проектни предложения, публикуване на ясни отговори на казуси при кандидатстване, избор на външни оценители, който да гарантира липсата на конфликт на интереси, ясно регламентиран срок за оценка на предложенията, обучение на оценителите и изпълнителите на проекти и др.


Обобщените предложения от кръглата маса ще бъдат изпратени до Юлиана Николова - секретар на Съвета за управление на средствата от ЕС, Светлин Танчев - председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове към НС, както и до управляващия орган (Министерството на икономиката, енергетиката и туризма) и междинното звено (Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия) към ОП "Конкурентоспособност".


Дневник ще потърси и публикува позицията на отговорните институции по идеите от кръглата маса, чиято крайна цел е по-успешно усвояване на еврофондовете в страната.Пълния текст на предложенията можете да прочетете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK