Бизнесът няма да подава излишни документи при кандидатстване по ОП "Конкурентоспособност"

Бизнесът няма да подава излишни документи при кандидатстване по ОП "Конкурентоспособност"

© Kim Kyung-Hoon, ReutersОтпада изискването за бизнеса да представя документи, достъпни в търговския регистър, при кандидатстване по оперативна програма "Конкурентоспособност". Това стана ясно от отговора на Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП), по повод предложенията направени от консултанти в областта на еврофинансирането. На 20 ноември "Дневник" събра експерти по еврофондовете в България на кръгла маса "Подобряване на процедурите по оперативните програми. На фокус ОП "Конкурентоспособност". Участниците в срещата излязоха с 36 предложения за по-прозрачен и облекчен процес на кандидатстване и изпълнение на проекти по програмата, пряко насочена към бизнеса.


Предложенията бяха изпратени до всички отговорни за програмата държавни институции. Първи отговориха от ИАНМСП, междинно звено по изпълнение на програма Конкурентоспособност. Марияна Велкова, изпълнителен директор на агенцията, потвърди, че четири от 36-те предложения, около които се обединиха представители на консултантски компании и неправителствения сектор, вече са приети и отразени в процедурните наръчници на оперативната програма.


Останалите препоръки на участниците в кръглата маса са процес на обсъждане от работни групи с участието на представители на управляващия орган на програмата (Министерството на икономиката, енергетиката и туризма), междинното звено, консултанти, както и други социални и икономически партньори.
Предложенията, които вече са приети са :


- Премахване на изискванията за представяне на документи на етап кандидатстване за удостоверяване на обстоятелствата, достъпни в
търговския регистър;


- Въвеждане на процедура за проверка на окомплектоваността на проектните предложения, в момента на тяхното подаване, независимо от вида на процедурата и предоставяне на възможност за отстраняване на неточности, липси и/или грешки в проектните предложения;


- Публикуване на оперативните ръководства за изпълнение на проектите по отделните процедури, заедно с насоките за кандидатстване;


- Публикуване на критериите и методиката за оценка на проектните предложения като неразделна част от насоките за кандидатстване.


Обобщените предложения от кръглата маса бяха изпратени до Юлиана Николова - секретар на Съвета за управление на средствата от ЕС, Светлин Танчев - председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове към НС, както и до управляващия орган (Министерството на икономиката, енергетиката и туризма) и междинното звено (Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия) към ОП "Конкурентоспособност".


Кръглата маса, организирана през ноември от "Дневник", е част от проекта на медията за по-успешно усвояване на еврофондовете в България Фокус "Еврофинансиране".

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Muxaxax
  Muxaxax
  Рейтинг: Неутрално

  Малък коментар относно точка 4 от приетите предложения:
  - Критериите и методиката за оценка на проектните предложения, винаги са били неразделна част от насоките за кандидатстване независимо от източника на финансиране - било то Предприсъединителен инструмент (ФАР,ИСПА...) или Структурен фонд (ЕФРР, ЕСФ ...). За справка ПМС 121/31.05.2007, чл.14(1)!

 2. 2 Профил на SD
  SD
  Рейтинг: Неутрално

  Те по закон нямат право да искат тия документи, които ги има в други институции (чл. 2 от Закона за електр. управление)! Какво ни казва това решение? Че са благоволили да спазват закона ли?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK