Брюксел: България е с най-ниско ниво на усвояване на еврофондовете в съюза

Брюксел: България е с най-ниско ниво на усвояване на еврофондовете в съюза

© ReutersБългария е с най-ниското усвояване на еврофондовете в сравнение с другите страни от Евросъюза. Това каза Жан-Мари Сейлер, директор в Главна дирекция "Регионална политика" в Европейската комисия в началото на петото заседание на Комитета за наблюдение на Националната стратегическа референтна рамка, която е основният документ за евросредсвата. Сейлер посоч, че страната ни е нов член и липсва опит.


"ЕС има едно много строго правило – средства се отпускат за ограничен период от време. Ако парите не се усвоят в този период, ние си ги взимаме обратно", каза Сейлер. По думите му България се бави и с изпълнението на самите проекти. Най-проблемни са големите инфраструктурни обекти по програмите "Транспорт" и "Околна среда". Сейлер отбеляза напредък по магистрала "Тракия" и софийското метро.


"Заради забавянето с изпълнението на сегашния програмен период, който изтича през 2013 г., България забравя нещо много важно. За подготовката на един инфраструктурен проект са необходими 3-4 години и вие трябва да започнете отсега да изготвяте проекти по "Транспорт" и "Околна среда" за програмния период 2014-2020 г., за да не се получава ново забавяне и загуба на средства", посъветва Сейлер новите управляващи.
По отношение на програма "Техническата помощ", Сейлер заяви, че Брюксел очаква от България използването на средствата да стане по-ефективно, по-прозрачно и целесъобразно. Евроекспертът призова икономическите и социалните партньори да работят заедно и да информират обществото както за успехите, така и за проблемите. Той каза, че европейските данъкоплатци трябва да са убедени, че парите им отиват по предназначение, иначе ЕС ще спре финансовата си подкрепа, което е нежелана ситуация.


Даваме си сметка за сроковете и ще се постараем да наваксаме с проектите, увери Юлиана Николова, секретар на съвета за управление на евросредствата. Тя посочи, че сериозно притеснение остава нивото на разплащанията и скоростта, с която средствата стигат до бенефициентите. В момента текат оценки в редица управляващи органи на какво се дължи забавянето и как то да бъде преодоляно, посочи Николова. 


"Задачата през тази година ще бъде да ускорим плащанията  по оперативните програми, да осигурим достатъчно много готови проекти, така че България да не загуби нито едно евро, от тези които са на разположение в европейския бюджет", каза Николова. 

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 761 Гневно

  Но иначе сигурно е с най-високо ниво на глава от населението - по няколко милиона на човек измежду някои от доскоро (дали?) управляващите.

 2. 2 Профил на Драги ми господине
  Драги ми господине
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Да ще е добре българските политици да престанат да мислят в рамките на мандата си и наистина да започнат да подготвят проекти за периода 2013-2020. За да може след десет години да имаме магистрала до Варна, Русе и границата с Гърция, а влаковете да не пъплят с 50 км в час.

  Природата е най-важният капитал, с който разплага България. Да го опазим.
 3. 3 Профил на 1VSALL
  *****
  Весело

  добре ги усвояват ,че даже немогат да докажат каде са толкова милиярда

 4. 4 Профил на ссс
  *****
  Неутрално

  Боко тиквата каза, че Европа му вярва и е пуснала парите.

 5. 5 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  До коментар [#4] от "ссс":

  Тя хубаво ги е пуснала, ама не се уточни в чий джоб? Щото моя пък като гледам и на комшиите джбовете нещо взеха да се ветреят празни-празни

 6. 6 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  За усвояване на еврофондове се иска работа, и то доста. Проекти - добре написани и реални, с реални действия зад тях. За което е необходим професионализъм.

  Професионализма в това правителство го видяхме вече в няколко правителства. В предишното правителство беше на същото ниво. Съвсем нормално е да сме на последно място по усвояване.

  Същевременно, има доста представители на бизнеса, които са работилии писали проекти, и се получава, че ЕС иска да ни даде пари, бизнеса ни има нужда от тях, но администрацията между тях спира всичко. Безумие.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 7. 7 Профил на Кариоки
  *****
  Неутрално

  След като в за Оперативна програма Околна среда отговарят такива кадри като 28 годишната и директорка Малина Крумова, назначена без конкурс за директор, без стаж и която за две години и половина стана от младши експерт директор, какво очаквате

 8. 8 Профил на Питащ
  *****
  Неутрално

  А някой знае ли къде е сега Боряна Пенчева?

 9. 9 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#2] от "Драги ми господине":

  Как да стане? Няма правителство през последните 20 години, което да е изкарало 2 последователни мандата за да мисли в преспектива. Правило номер едно е да се наядат свинете им мръсни. Корупцията е посевместна, разликата е само на кой етаж си и в сумите. Дори и в частните фирми се краде като за световно. Няма как да стане.

 10. 10 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 813 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тони!":

  "До момента по 7-те оперативни програми общо са изплатени близо 208 млн. евро до края на 2009 г. От тях над 106 млн. евро изпълнителите на проекти са получили през петте месеца от управлението на кабинета "Борисов"

  Чети малко повече, пиши по малко, изглеждай по умен!

 11. 11 Профил на хаха
  *****
  Неутрално

  Тони,
  Прав си, че администрацията пречи. Ситуацията е същата като преди и сега- чиновниците тук допускат само проекти, по които по някакъв начин получават комисионни. Тези проекти са адски калпави и най-често от 100 1-2 могат да минат. Така просто в Брюксел връщат нещата по 2-3 пъти за доработка и накрая не отпускат пари и за един проект по цяла програма.

  7,
  По околна среда в момента има много проекти за пречиствателни станции. Доколкото знам, има само един одобрен от Брюксел, но кметът прибрал пари и съответно там е минало всичко само до одобрение в ЕС. Иначе има огромен брой проекти за станции по руска технология, която никога досега не е била ползвана реално(просто са на подходящите проектанти). До правителството има писма и заради странно условие за приходи от проектантска дейност на проектантите, което позволява само на ДВЕ фирми да извършват тази дейност по евопроекти, а едната е Главболгарстрой(Познай дали е в черните списъци на ЕС, т.е. неин проект не би минал в Брюксел.), но ефектът е 0. Самите проекти са в самото начало обречени- фирмите са в черните списъци на ЕС, а руската технология не се допуска по изискванията на програмата, даже и да беше доказано работеща. Но... В момента пак администрацията се опъва като магаре на лед заради обичайната схема до 40-50% от парите да идат в чиновниците заради подписа.

 12. 12 Профил на Тони
  *****
  Неутрално

  До коментар [#10] от "nqma zna4ka koi":

  Правиш ли разлика между платил парите, одобрил проектите, сключил договорите, извършил програмирането, сертифицирал разходите
  платените не означава сертифицирани

 13. 13 Профил на специалист
  *****
  Неутрално

  Старта на европейските фондове започна при Костов.Той беше летящ старт, защото България, току що излязла от блатото в което я вкараха комунистите при Виденов, започна да приготвя проекти и да усвоява фондове по най-различни програми.Стотици българи от най различни ведомства бяха обучени по административните правила и процедури за усвояване на европейските фондове.Обучението се извърши от европейски специалисти.Обучението на българската администрация беше съчитана с практиката на усвояване на фондовете от ЕС.От чужбина в България се прибраха да работят по тази тематика много инженери , които през 90-те години са работили в Испания имено по европейските програми за развитие на Испания, с богат опит в това отношение и с владеене на поне два западни езика.Аз съм един от тези специалисти и мога да уверя форумната аудитория,че тогава злоупотреби с европейските пари не е имало.Напротив, имаше желание за работа и усъвършенстване, защото материята е много специфична и се иска административен опит, за да се прилагат сложните процедурни правила на ЕС.
  Цялата тази органицация, която беше създадена за усвояване на европейските пари се разтури при идването на правителството на царя.Последва масова чистка и тези опитни специалисти, обучени на запад, бяха уволнени и заменени с некадърни кадри на БСП, некадърни, защото нямаха необходимата подготовка и опит да вършат тази работа.Уволнените служители си намериха всички работа в частния сектор, но България загуби обучени и опитни специалисти, заради което сега се говори за "липса на административен капацитет" в България.Разказвали са ми за удивлението на западняците, когато са разбрали за тези чистки.Те не са могли да проумеят как така лекомислено и безотговорно се освобождават опитни специалисти и на тяхно място се назначават хора, които си нямат и понятие защо са тези работни места.
  По тази причина , от некадърност,България изгуби милиарди безвъзмездни пари, с които можеше до сега да сме построили всички магистрали , тунели и мостове и да подобрим значително инжинерната инфраструктурата на страната.На всичко отгоре опитите за кражби доведе и до безпрецедентно спиране на фондовете за България.В резултат на това сме сега на това незавидно положение.Западняците ни възпримат като заслужили своята бедност ,защото сме некадърни и крадливи.Това е заслуга на НДСВ, БСП и ДПС.До сега и за сега Бойко не се сеща да търси управленския и административан капацитет на СДС и ДСБ на средно равнище.На много места кадрите на БСП и ДПС си стоят по местата.Готвят тяхната смяна отново с кадри без необходимата подготовка и опит, което означава, че ще продължим да губим огромни средста."Мъдрият" български народ , който вечно си търси спасителя ще продължи да бъде беден и недоволен.

 14. 14 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Значка, понеже тук имам и адаш очевидно, който е на близко до моето мнение, но да кажа и аз -
  Имаше проекти. Заради комунистите ги бяха спряли. ББ дойде с много обещания и пред нас и пред ЕС. Немалка част от парите бяха пуснати - ето ти ги парите. Нови проекти, обаче няма. Администрацията на ББ не може да докара до ЕС нови, читави проекти. И кво правим?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 15. 15 Профил на лий
  *****
  Неутрално

  И аз ще Ви пусна една информация в което и да е вестниче,за да Ви съобщя ,че от утре идват пари от европата ..... е и какво ??? Къде са парите ..... а не къде е млякото ,защото без пари и мляко няма да има !!!!

 16. 16 Профил на м-да-а-а!
  *****
  Неутрално

  До момента само Костов и неговото правителство ли получават оценка 6 от Брюксел? И що така бе? Костов нали уш бил лошшшш?
  Ама нали медиите се скъсваха поне 8 години да плюят по Костов, и да хвалят Бате? А нали Бате не вкара и един министър от СК, щото неговите сичко могат, братче? Как може продажните и купени български медии да не са прави? Щом за тях костоффф е лошшш, значи е лошшшш. Щом за тях Бате е добър, значи е сууупер

  Малко изключение от купените медии е Дневник и Капитал.За сега..

 17. 17 Профил на оле
  *****
  Неутрално

  Разгонете администрацията, дето спъва Европроектите!
  И дето прибираше комисионни по времето на Борисов/симеон борисов/ и станишев/сергей станишев/

 18. 18 Профил на Оптимист
  *****
  Весело

  "Брюксел: България е с най-ниско ниво на усвояване на еврофондовете в съюза" и бих добавил само "и с най-красива министърка на външните работи a.k.a. кандидат за висш пост при Барозу"

 19. 19 Профил на Оптимист
  *****
  Весело

  "Брюксел: България е с най-ниско ниво на усвояване на еврофондовете в съюза" и бих добавил само "и с най-красива министърка на външните работи a.k.a. кандидат за висш пост при Барозу"

 20. 20 Профил на Оптимист
  *****
  Весело

  "Брюксел: България е с най-ниско ниво на усвояване на еврофондовете в съюза" и бих добавил само "и с най-красива министърка на външните работи a.k.a. кандидат за висш пост при Барозу"

 21. 21 Профил на Булгар
  *****
  Неутрално

  Разбира се че България е ниско усвояването на евро-пари. Тези пари се контролират от ЕС и трудно се крадат. По добре за управляващите е да се ползват пари от бюджета които лесно се отклоняват . . .

 22. 22 Профил на Партизан за бой се стяга
  *****
  Неутрално

  Цялото Министерство на земеделието трябва да бъдат УВОЛНЕНИ ! Защото се оказва, че те ВРЕДЯТ на страната!

 23. 23 Профил на Иво
  *****
  Любопитно

  "България е с най-ниското усвояване на еврофондовете в сравнение с другите страни от Евросъюза."

  Почти всеки българин знае за това! Проблемът, обаче е как хората от които зависи по бързото и ефективно услояването на евро средствата да променят начина си на работа? Политиците ли са ни виновни, лошата администрация в България, липсата на експерти за изготвяне на бизнес планове, или самите ние сме слабо инициативни за изготвянето на тези бизнес планове по различните програми ... ???

 24. 24 Профил на etogo
  *****
  Неутрално
 25. 25 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 440 Любопитно

  Получава се забавянето заради:

  + Корупция в Съвета за управление на ЕВРОФОНДОВЕТЕ;

  + Лошата ни и СТАРА (непрофесионална) администрация;

  + Повечето проекти са направени с цел да се точат парици;

  Аз съм да ни спрат кранчето изцяло, Р.Жел. достатъчно омаскари РОДИНАТА!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 26. 26 Профил на някой си
  *****
  Неутрално

  Нали като тръгне нормалното усвояване на евро фондовете, "назначените капиталисти" ще си минат на мястото- тоест ще станат бедни.

 27. 28 Профил на VaKY
  *****
  Неутрално

  Дано наваксаме.
  Ако са гледали, какво стана миналата седмица, Брюксел няма да е толкова учуден, нападаме се, единственото което излиза от официална София са само слухове и конспирации.
  На едно правителство му трябва възможност да работи и дано работи бързо, защото по дефолт никое правителство не работи в условия на конкуренция.

 28. 29 Профил на 111
  *****
  Неутрално

  Много ми е интересно как ние най- знаещите и най- можещите сме на последно място по усвояване !!! Ма как така бе ,като чета тука коментарите ние сме НАЙ -НАЙ - специалити по -всичко - няма тема по-която да нямаме КОМПЕТЕНТНО мнение!И когато някой каже истината - Плюването започва.До - Оптимист Господине или Госпожо (ца) , Министърката не е виновна че не е Красива , всеки не се ражда Манекен и тя не е затова назначена , неината работа е друга и не е нужно да го поствате три пъти , мисля че веднъж е достатъчно .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK