Брюксел: България е с най-ниско ниво на усвояване на еврофондовете в съюза

Брюксел: България е с най-ниско ниво на усвояване на еврофондовете в съюза

© ReutersБългария е с най-ниското усвояване на еврофондовете в сравнение с другите страни от Евросъюза. Това каза Жан-Мари Сейлер, директор в Главна дирекция "Регионална политика" в Европейската комисия в началото на петото заседание на Комитета за наблюдение на Националната стратегическа референтна рамка, която е основният документ за евросредсвата. Сейлер посоч, че страната ни е нов член и липсва опит.


"ЕС има едно много строго правило – средства се отпускат за ограничен период от време. Ако парите не се усвоят в този период, ние си ги взимаме обратно", каза Сейлер. По думите му България се бави и с изпълнението на самите проекти. Най-проблемни са големите инфраструктурни обекти по програмите "Транспорт" и "Околна среда". Сейлер отбеляза напредък по магистрала "Тракия" и софийското метро.


"Заради забавянето с изпълнението на сегашния програмен период, който изтича през 2013 г., България забравя нещо много важно. За подготовката на един инфраструктурен проект са необходими 3-4 години и вие трябва да започнете отсега да изготвяте проекти по "Транспорт" и "Околна среда" за програмния период 2014-2020 г., за да не се получава ново забавяне и загуба на средства", посъветва Сейлер новите управляващи.
По отношение на програма "Техническата помощ", Сейлер заяви, че Брюксел очаква от България използването на средствата да стане по-ефективно, по-прозрачно и целесъобразно. Евроекспертът призова икономическите и социалните партньори да работят заедно и да информират обществото както за успехите, така и за проблемите. Той каза, че европейските данъкоплатци трябва да са убедени, че парите им отиват по предназначение, иначе ЕС ще спре финансовата си подкрепа, което е нежелана ситуация.


Даваме си сметка за сроковете и ще се постараем да наваксаме с проектите, увери Юлиана Николова, секретар на съвета за управление на евросредствата. Тя посочи, че сериозно притеснение остава нивото на разплащанията и скоростта, с която средствата стигат до бенефициентите. В момента текат оценки в редица управляващи органи на какво се дължи забавянето и как то да бъде преодоляно, посочи Николова. 


"Задачата през тази година ще бъде да ускорим плащанията  по оперативните програми, да осигурим достатъчно много готови проекти, така че България да не загуби нито едно евро, от тези които са на разположение в европейския бюджет", каза Николова. 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK