Субсидиите за пчеларство може да се увеличат

Субсидиите за пчеларство може да се увеличат

© Асен ТоневБюджетът на "Националната програма по пчеларство" за периода 2011 - 2013 г. може да се увеличи, затова браншовите организации трябва да подготвят алтернативни програми за подпомагане на сектора. Това съобщиха експерти от агроминистерството по повод обсъждането на евробюджета на програмата за пчеларство, която обхваща всички 27 страни - членки на ЕС.


Всяка година бюджетът за тази програма е 28 млн. евро и той се разпределя от Европейската комисия според декларираните пчелни семейства в съответната държава. Целта е да се насърчат инвестициите в пчеларството и да се подобрят условията за производство и търговия на пчелен мед и пчелни продукти.


За тази година българските производители ще разчитат на 2.8 млн. лв. субсидии. Приемът на заявления преминава на два етапа. В момента тече първото набиране на документи, като от първи декември досега са депозирани 470 заявления за подпомагане. Вторият прием ще започне през март, припомниха от министерството на земеделието.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK