Пускат се 133 млн. евро по програма "Конкурентоспособност" до средата на годината

Пускат се 133 млн. евро по програма "Конкурентоспособност" до средата на годината

© ГЕОРГИ КОЖУХАРОВКандидатите за субсидиране по оперативна програма "Конкурентоспособност на българската икономика" ще разчитат на 133 млн. евро, които ще бъдат пуснати до средата на годината. Ресурсът е разпределен по шест нови мерки, за които досега не бяха приемани проекти, съобщиха от министерството на икономиката.


За модернизация на малки и средни предприятия са предвидени 50 млн. евро, ресурсът за големите предприятия е 30 млн. евро, а за стартирали нови компании, които искат да наложат нови продукти на пазара, са заделени 10 млн. евро.


Още 10 млн. евро ще бъдат отпуснати за покриване на международно признати стандарти, 18 млн. евро са предвидени за създаване на регионални бизнес инкубатори и още 15 млн. евро - за развитие на клъстърите в България.
От стартирането на програмата през 2008 г. до средата на 2009 г. по програмата бяха усвоени едва 107 хил. евро, припомнят от министерството на икономиката. До декември 2009 г. са изплатени 9 млн. лв. на вече приключили проекти.


През тази година трябва да стартира и усвояването на 200 млн. евро по инициативата JEREMIE в България. В края на 2009 г. бяха ускорени преговорите с Европейския инвестиционен фонд и предстои създаването на холдингов фонд, който чрез специализирани финансови инструменти трябва да подобри достъпа на малки и средни предприятия до капитал за развитие при по-благоприятни условия. Очаква се по JEREMIE да бъдат създадени гаранционни фондове, фондове за рисков капитал и фондове за микрофинансиране.


Общият бюджет на ОП "Конкурентоспособност" за периода 2007- 2013 г. е 2.273 млрд. лв. (1.162 млрд. евро).

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Петър
  *****
  Неутрално

  Къде я четете тази информация, защото в официалната индикативна програма са посочени други цифри?
  - За МСП ресурсът е 100 млн. евро, не 50 млн..
  - За големите предприятия бюджетът е 40 млн., а не 30 млн.

 2. 2 Профил на consultant
  *****
  Неутрално

  Не само са посочени други цифри, но прессъобщението на министерството (откъдето предполагам Дневник е взел инфото) има схема която липсва в Индикативната - "комерсиализация на продуктите на стартирали нови предприятия – 10 млн. евро" - такава схема просто липсва, а има схема за комерсиализация на продукти на фирми създадени преди повече от 3 години (а това не са стартиращи).

 3. 3 Профил на Др. Портокалов
  Др. Портокалов
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Моля дайте линкове ако имате

 4. 4 Профил на Петър
  *****
  Неутрално

  http://www.eufunds.bg/?news#n96 - тук ще откриете линк връзка за доунлоуд на индикативната програма

 5. 5 Профил на Петър
  *****
  Неутрално

  Не знам защо отваря линка на английски език. Новината е тази от 29.01 - Indicative Annual Working Programme .....

 6. 6 Профил на Петър
  *****
  Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK