Фалстарт с основните плащания по "Околна среда"

Мярката по "Околна среда" е наложена превантивно от сертифициращия орган, който е в Министерството на финансите, за да не се наложи да връщаме парите на Брюксел. Това обясни Юлияна Николова (<em>на снимката</em>), секретар на правителствения съвет по еврофондовете.<br />

© Анелия Николова

Мярката по "Околна среда" е наложена превантивно от сертифициращия орган, който е в Министерството на финансите, за да не се наложи да връщаме парите на Брюксел. Това обясни Юлияна Николова (на снимката), секретар на правителствения съвет по еврофондовете.Десетина дни след като Европейската комисия най-накрая отблокира основната част от средствата по европейските програми, България сама си спря 33 млн. лв. по "Околна среда". Засега страната се отказва да иска от Брюксел да признае тези средства, вече платени по водни проекти, защото сред тях има проблемни. Това стана ясно на заседание на парламентарната комисия по еврофондовете в сряда.


От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) уточниха пред "Дневник", че те ще се проверят още веднъж. Според съобщение на сайта на оперативната програма средствата, за които се окаже, че са усвоени неправомерно, ще бъдат за сметка на бенефициентите. В случая това са общините и най-вероятно те ще трябва да връщат парите в държавния бюджет.


Пред депутатите Добринка Михайлова, директор на агенция "Одит на средствата от ЕС" (ОСЕС), съобщи, че България е изтеглила сертификати за плащания по "Околна среда" заради корекции. Според източници от агенцията, след като Брюксел отблокира плащанията, България е изпратила сертификати само по една от седемте програми.
Мярката по "Околна среда" е наложена превантивно от сертифициращия орган, който е в Министерството на финансите, за да не се наложи да връщаме парите на Брюксел или да ни бъдат спрени всички средства по оперативната програма, която е общо за 1.5 млрд. евро. Това обясни Юлияна Николова, секретар на правителствения съвет по еврофондовете.


Тя уточни, че ще се определи финансовата корекция, която страната сама ще си наложи. По думите на Николова сумата ще бъде минимална. Все още се правят разчетите за парите, с които ще се самонакажем, казаха от МОСВ. Според източници от ведомството повечето от проверяваните проекти са с нарушения.


Това ще бъде първата финансова корекция за България по Кохезионния и структурните фондове на ЕС. Досега страната сама се е отказвала от средства заради нарушения по предприсъединителните програми ИСПА и ФАР. По ФАР се отказахме от 169 млн. евро, засега корекциите по ИСПА са за 600 000 евро.


По данни на финансовото министерство по оперативна програма "Околна среда" до момента на бенефициентите са изплатени близо 51 млн. евро. От тях 16.5 млн. са по междинните и окончателните плащания.


За водния сектор по "Околна среда" са предвидени над 1 млрд. евро, или 70% от средствата по програмата. В опит да спаси парите МОСВ е оттеглило финансирането си за водните проекти на общините Каолиново, Кърджали, Своге, Дулово и Стралджа. По други девет плащанията са временно преустановени. Според екоминистерството тези проекти допълнително ще се проверяват от одитната агенция. При тях най-вероятно ще се редуцират суми или дейности по договорите с анекси към тях.


Проблемни са и 38 договора за техническа помощ в сектор води. Част от тях ще бъдат спрени, а тези в напреднала фаза ще бъдат довършени за сметка на българския бюджет, казаха още от МОСВ.
В сектор "Води" продължава да се плаща по изграждането на ВиК системите в 15 общини, както и по останалите 120 договора по техническа помощ, посочиха от МОСВ.


До края на годината България трябва да е изградила канализация и пречиствателни станции за отпадни води в населените места с над 10 хил. жители. По данни на МОСВ досега ангажиментът към ЕС е изпълнен на 70%. Ако не успеем, от догодина Европейската комисия може да започне наказателна процедура. Такава в момента върви за сектор "Отпадъци" заради неизградени 23 регионални депа. Единственият обект, който се изпълнява по тази част на оперативната програма, е за завода за боклука на София.Сметната палата ще направи 33 одита на еврофондовете


Сметната палата ще направи 33 одита на изпълнението на оперативните програми по еврофондовете през тази година, съобщи директорът й проф.Валери Димитров. Ще бъдат проверени всички оперативни програми, както и отделни проекти по "Регионално развитие" и "Околна среда", които са със значима стойност. Получените сигнали също се отчитат при решението кои обекти да се проверят. Отделно проверки ще прави и агенция "Одит на средствата от ЕС". До 15 април трябва да приключи одитът на земеделската програма САПАРД, каза шефката на агенцията Добринка Михайлова. По нея се проверяват 200 досиета, правят се 100 проверки по места. Ще се одитират и всички проекти по ИСПА, общо 33 на брой.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  средствата са усвоени на първо място неправомерно - ами прокуратурата какво ще каже по въпроса? кои са бенефициентите? май не са за казване . . .

 2. 2 Профил на Idealist
  *****
  Гневно

  Бой по крадливите манерки , и другите ще с замислят дали да крадат ! Бойко , прави затоври ! Трябват поне 10 пъти повече затвори , за да почнат хайдуците да разбират ,че няма лабаво и да започнат честните и сособните да работят на спокойствие без паразитите и хищноците да саботират усилията им !

 3. 3 Профил на Валди
  Валди
  Рейтинг: 426 Неутрално

  май доста ще сърбаме попарата на Доган ....

 4. 4 Профил на Качински
  *****
  Неутрално

  Средата отдавна вече не е Околна, а Протоколна, по- точно Обръчна... но нищо, идвайте парички- вие никога не сте достатъчно за едни и никога не достигате до други!

 5. 5 Профил на Николчо Дем....
  *****
  Неутрално

  Четете внимателно и оставете Доган.В България няма частни водни дружества.Бенефициенти по усвояване на европейските средства във водния сектор са единствено и само общините,където В и К са общинска собственост и държавата,където те са държавна собственост,а такива са май всички дружества в областните градове.

 6. 6 Профил на Шукри Замфиров
  Шукри Замфиров
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#5] от "Николчо Дем....":

  ти пък - кой днес чете внимателно?!

  само ми е интересно сле още 3 месеца кой ше е виновен

  аз съм селянин, батко, и търсим отмъщение сладко...
 7. 7 Профил на Emil Trifonov
  Emil Trifonov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Абе Николчо много си прав за собственоста, ама не ти ли прави впечатление, че от пет наи -проблемни общини 4 се оправляват от ДПС кметове.

 8. 8 Профил на !
  *****
  Неутрално

  До коментар [#7] от "em072":

  Какво си искал да кажеш, че се Управляват или Оправят от.............

 9. 9 Профил на Alex
  *****
  Неутрално

  Със сигурност е имало сериозно надписване в турските общини.

 10. 10 Профил на naivist
  *****
  Любопитно

  Сливен , турска община ли е ?

 11. 11 Профил на `
  *****
  Неутрално

  до колкото знам в момента за да ти удобрят проекта е нужно да издириш братовчеда на Нона Караджова, да му бутнеш и тогава да те удобрят ...
  всъщност новите фирми на герб , който иместват старите на бсп и дпс са доста гладни и докато захлебят доста здраво намзване ще има пак ...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK