(Не) усвояване на еврофондовете

"Конкурентноспособност" излезе начело заради фонда "Джереми"
Програмите отличници в кабинета "Станишев" изостанаха при Борисов,
"Конкурентоспособност" излезе начело заради трансфер по "Джереми"

На пръв поглед рекордните 234 млн. евро са били усвоени по 7-те оперативни програми през юни. Това показват данните на Министерството на финансите. Причината за това постижение, което не е било отчитано досега, обаче е плащането на 199 млн. евро за фондовете за дялово финансиране по иницативата JEREMIE, които са в подкрепа на малките и средните предприятия.


Реално обаче тези пари все още не са стигнали до бизнеса. С това плащане оперативна програма "Конкурентоспособност", която само допреди месец беше на опашката, излезе начело. В същото време отличниците в усвояването на еврофондовете в правителството на Сергей Станишев - "Човешки ресурси" и "Административен капацитет", изостанаха рязко при управлението на Бойко Борисов.
Ако изключим прехвърлянето по програмата за бизнеса,  през юни са разплатени обичайните 35 млн. евро. Повече са платени само през януари (виж графиката). "Необходима е още скорост при плащанията на бенефициентите въпреки отчетените високи темпове на договарянето и разплащането", коментира за "Дневник" министърът по еврофондовете Томислав Дончев.


"Транспорт" - най-проблемна

Най-проблемна остава най-голямата оперативна програма "Транспорт". По нея са разплатени близо 77.5 млн. евро при над 2 млрд. евро бюджет. Допълнителни мерки за ускоряване на скоростта на програмата ще обсъдят днес и утре в Брюксел министрите на еврофондовете Томислав Дончев, на транспорта Александър Цветков и на  регионалното развитие Росен Плевнелиев заедно с комисаря по регионално политика Йоханес Хан.


"Отиваме в Еврокомисията с детайлно разписани графици и срокове за изпълнение. Освен това ще предприемем мерки от институционален характер", коментира за "Дневник" Дончев. Той за пореден път повтори, че не е доволен от ниската скорост, с която се движи програмата.


Софийското метро, а от малко повече от месец строителството на магистрала "Тракия" и реконструкцията на жп линията Свиленград - турска граница са единствените проекти по програмата, които се реализират в момента. "Тракия" обаче все още чака одобрението на апликационната форма от Брюксел, което е почти сигурно, тъй като проектът беше разработен съвместно по европейската инициатива "Джаспърс".


"Конкуретоспособност" излезе начело

Програмата за бизнеса  "Конкурентоспособност", която доскоро беше последна по усвояването на средства, през юни излезе начело сред 7-те оперативни програми, финансирани със средства от ЕС. Причината е, че в края на юни управляващият орган на програмата преведе 199 млн. евро на Европейския инвестиционен фонд, с което се постави началото на инициативата JEREMIE.


Тя е в подкрепа на малкия и средния бизнес и реално ще заработи най-рано през есента, прогнозираха неотдавна от Министерството на икономиката. Първи работата ще започне фондът за рисков капитал (30 млн. евро), който е за малки стартиращи компании.


Вторият фонд, който се очаква да започне работа до края на годината, е с капитал от 60 млн. евро. По него могат да кандидатстват малки компании, които са с напреднало развитие, но имат нужда от собствен капитал. Третият е мецанин фонд, който ще работи както като фонд за дялово финансиране и като заемен инструмент с капитал от 60 млн. евро.


Иначе плащанията по другите мерки по "Конкурентоспособност" остават незначителни - едва 1.1 млн. евро са платени на бизнеса през юни, показват данните на финансовото министерство.


ОПАК и "Човешки ресурси" изостанаха


В същото време програмите отличници при кабинета "Станишев" - "Административен капациет" и "Човешки ресурси", рязко изостанаха в усвояването на средствата през последните месеци.
От април по "Административен капацитет" не е имало плащания по програмата, показва справката на финансовото министерство.


Последните одобрени проекти по нея са свързани с подобряването на работата на държавната администрация. Към 1 юли по програмата са усвоени близо 40 млн. евро, което е около една четвърт от бюджета на "Административен капацитет" до 2013 г. Причината за забавянето е смяната на ръководството на програмата. От 1 юни нейният шеф е Кристиян Даскалов, който не беше открит за коментар.


По "Човешки ресурси" пък има минимално плащане от 5 млн. евро през юни, показват данните на финансовото министерство. През май на бенефициентите са били платени около 3 млн. евро. В същото време бенефициенти по програмата алармират, че вече втори месец не им се изплащат направените разходи по проекти, което затруднява дейността им и ги заплашва с фалит.


Заместник-министърът на труда и социалната политика и ръководител на програмата Красимир Попов заяви за "Дневник", че се ускоряват разплащанията към бенефициентите. "Вместо  два месеца вече ще си получават средствата до две седмици след верифицирането на разходите им", обеща Попов.


Той обясни, че това е станало възможно заради промяната на вътрешната организация на работата и назначаването на допълнителни служители към двете междинни звена за плащанията - Агенцията за социално подпомагане и министерството на образованието.


Двете програми се финансират от Европейския социален фонд, като размерът на авансовите плащания от Брюксел е усвоен в по-голямата си степен. Основният проблем за бавното разплащане е организационен и е свързан с обработката на документите, коментира министър Дончев.


Той посочи, че проектите по "Човешки ресурси" са много на брой, но за малки суми, което затруднява обработката им. По "Административен капацитет" ситуацията е по-сложна заради констатираните нередности, каза Дончев. Почти всеки десети проект по програмата е с някакво нарушение, съобщи през март Ана Михайлова, зам.-министър на финансите и ръководител на програмата. По "Човешки ресурси" пък тече одит от Европейската комисия.


Четири месеца никакви плащания по "Техническа помощ"


Въпреки че Брюксел често ни критикува, че не използваме пълноценно потенциала на програмата "Техническа помощ" за осигуряване на необходимия административен капацитет, от март по нея не е имало никакви плащания, показва справката на финансовото министерство.


Според министър Дончев причината за това е преместването на "Техническа помощ" от Министерството на финансите към Министерския съвет под негово ръководство. Дончев обеща следващия месец програмата да дръпне рязко напред с договарянето на работата на 28-те информационни центъра, които трябва да заработят във всеки областен град.


"Регионално развитие" и "Околна среда" слабо дърпат напред


Няма особена динамика в разплащанията и по двете инфраструктурните програми "Регионално развитие" и "Околна среда". По първата през юни са платени 10 млн. евро, а по втората - около 5 млн. евро. По "Околна среда" все още се бави сключването на договора за строителството на завода за боклука в София.


Причината е в обжалването на конкурса от участници. Програмата обаче отбелязва съществен напредък по изпълнението на ВиК проектите, договорите за които бяха сключени при ексминистър Джевдет Чакъров. Настоящият екоминистър Нона Караджова преряза лентата на приключилия проект за водния цикъл на Приморско за над 21 млн. лв.


Предсрочно може да бъде завършен и проектът в Троян, съобщиха от общината. В началото на юли пък министерството на околната среда най-после пусна правилата, по които ще се избират новите водни проекти, за които има останало финансиране в размер на 600 млн. лв.


След едногодишно протакане беше предоговорен и скандалният договор за 40 млн. лв. за водния проект на бургаското село Люляково. В. "24 часа" съобщи, че кметът на община Руен Исмаил Осман и фирмата изпълнител консорциум "Люляково" са се разбрали договорът да бъде намален с 10 млн. лв.


Програмите отличници в кабинета "Станишев" изостанаха при Борисов,
"Конкурентоспособност" излезе начело заради трансфер по "Джереми"

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на popai
  popai
  Рейтинг: 120 Неутрално

  Транспорт е най-слаба защото е при най-слабият министър лобиста Александър Цветков който за една година се прочу единствено с два мега гафа! Първият е лобистката поправка за автобусите и втория е гафа с търга за НКЖИ където о тБрюксел го принудиха да спре търга заради корупция иначе щяха да спрат програма транспорт!
  Въобще цялата програма е сбъркана защото трябваше да е към строителното министерство и Плевнелиев но вместо това отиде при некадърния Цветков!

  пс Апропо тази сутрин по нова тв Дани Вълчев също определи министър Росен Плевнелиев като отличникът на кабинета заради работата му по тракия. Всички мислещи и работещи хора посочват Росен Плевнелиев очевидно виждайки че само той полага някакви усилия да свърши нещо! За награда разбира се Симеон Дянков му спря парите и замрази всички строежи на пътища. Вероятно заради изключителните пътища които имаме!

  Само преди два дни в интервю за б нюз Сашо Диков даде култово интервю и на въпрос:
  ...

  Прочитане на целия коментар
  - Доста недоразумения виждаш. Някой положителен пример ще ми дадеш ли?

  - Плевнелиев. Той е компетентен, интелигентен, за разлика от шушумигите като Трайчо Трайков например.

  Жалкото е че кабинета Борисов е пълен с шушумиги!

 2. 2 Профил на popai
  popai
  Рейтинг: 120 Неутрално

  Ето го въпросното интервю на хиената Сашо Диков:

  Сашо Диков: Лъчо Иванов е политическо недоразумение


  Г-н Диков, как ще коментирате оставката на Лъчезар Иванов.

  Очакваше се. Той е съвършено недоразумение. Тъжното е, че такъв екземпляр може да стигне толкова далеч и толкова високо във властта и то на такава отговорна позиция. Тъжното е, че Бойко го държа толкова време. Аз го предупредих още преди 6 - 7 месеца и в интервю и отделно, че това недоразумение може да създава само проблеми. И това е така, защото е ограничен човек и защото може да прави само гафове. Но той сам се вкара в капана по примера на Божидар Нанев.

  - Вярно ли е, че Лъчезар Иванов се е месел в политиката на водещи медии?

  - Намесата в медийната политика на Лъчо Иванов е най-малкото му прегрешение. Те с Божидар Нанев са такава убийствена комбинация.

  - Има ли и други такива случаи според теб?

  - Има разбира...

  Прочитане на целия коментар се. Цецка Цачева е такъв случай.

  - И тя ли оказва натиск върху медии?

  - Не. Просто председателката на парламента също е недоразумение в политиката. Всичко може да се очаква от такива хора. Да не забравяме и Борисова.

  - Говориш за министъра на здравеопазването Анна - Мария Борисова. Какво визираш?

  - Тя още от първата си конференция излезе и зачеркна една година труд. Зачеркна всички усилия на предишното ръководство да се закрият неефективните болници. А това според мен щеше да е оздравителна мярка. Една година Нанев се бори да наложи такъв модел, а тя се опитва.... И аз не съм много сигурен какво си мисли, че прави.

  - Доста недоразумения виждаш. Някой положителен пример ще ми дадеш ли?

  - Плевнелиев. Той е компетентен, интелигентен, за разлика от шушумигите като Трайчо Трайков например.

  - А какво мислиш за политическия натиск върху медиите, по принцип?

  - Винаги го е имало и ще го има. Винаги ще се търсят всякакви начини за влияние.

  - И политици се обаждат по медиите...

  - Обаждат се. Разбира се.

  - Кой се обажда? На теб кой ти се е обаждал?

  - На мен отдавна никой не ми се обажда. От години. Просто са видели, че не поддавам и няма смисъл да се обаждат.

 3. 3 Профил на this is it
  this is it
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Разбира се, че Плевнелиев ще е най-успешен. Интелигентен, млад, развил се преди това в бизнеса си, материално осигурен, кадърен и амбициран....Жалко, че е единствен.

 4. 4 Профил на ret
  ret
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#2] от "popai":

  Съгласен съм,че Цветков е слаб министър,за Лъчко даже съм още по-съгласен,но не съм съгласен,че искаш да докажеш нещо с копи-пейст на интервюто на Лудия макс в медия на един още по-доказан фалшив журналист.Не виждам смисъла.

 5. 5 Профил на gorskia
  gorskia
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "След едногодишно протакане беше предоговорен и скандалният договор за 40 млн. лв. за водния проект на бургаското село Люляково. В. "24 часа" съобщи, че кметът на община Руен Исмаил Осман и фирмата изпълнител консорциум "Люляково" са се разбрали договорът да бъде намален с 10 млн. лв."
  Село Люляково има 1800 жители за които се отпущат 30 млн лева за пречистване на водите. Така за всеки люляковец държавата ще даде 16 666 лева, за всяко семейство по 33 хил лева. вероятно стойността на къщата на това семейство не струва толкова. Като отчитаме и факта, че за населени места под 2000 души ЕС не изисква пречиствателни станции, поне до 2020 г., можем да кажем само едно
  КОЙ ЩЕ СПРЕ ДАЛАВЕРАТА В ОБЩИНА РУЕН?

  gorskia
 6. 6 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 465 Весело

  Не сте ли чули до сега, че може да се взимат и кредити от банка при осигурени материална база и пазар? Само с дарения от бюджета ли можете да работите? После защо плащате на политици-очевидно защо, но защо се оплаквате?

 7. 7 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 593 Весело

  До коментар [#3] от "this is it":

  Да бе да. Лустросано комсомолско активистче. Интересно кой му даде 1990-та лиценз да изнася работна ръка в Германия? Май Рокфелер беше казал, че не трябва да го питат за първия милион
  Обаче аз да попитам все пак. Като има интереси в строителния бранш, защо е строителен министър? Като как се представя неговата фирма в кризата? Отговорът на този въпрос е съществено важен поради две причини. Или Плевнелиев е закъсал яко и се е прехвърлил в изпълнителната власт, за да си оправи бизнеса, или пък възлага поръчки на свързаните с него фирми. Третата възможност е да е тотален алтруист и да работи на ползу роду, като Жорж Ганчев. Да бе, и един мармот....

 8. 8 Профил на deo
  deo
  Рейтинг: Неутрално

  Да си ходят където им е мястото, тези НЕ стават за нищо!!!

 9. 9 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1416 Весело

  А такова, никакво бързане с усвояването! Стига вече изписване на кинти, стига вече канализаций по села и паланки, стига хвърляхте пари на вятъра, стига с тоя некадърен м'трял, стига пари за консултации от шмекери, изчистете първо пумията и после давайте парата ъ ъ..

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 10. 10 Профил на andiamo
  andiamo
  Рейтинг: 515 Неутрално


  С РИСК ДА СЕ ПОВТОРЯ -
  КАК БИ ПРОДАВАЛ ЕДИН МОЛ АКО Е ЗАТВОРЕН -
  КАК щЕ ВЪРВИ ЕДНА ПРОГРАМА - АКО Е ЗАТВОРЕНА -
  ТОЛКОВА Е ПРОСТО - чЕ МЕ БОЛИ ГЛАВАТА -

  НЕ МОЖЕ ДА ИМА УСВОЯВАНЕ -
  АКО НЕ СЕ ОБЯВЯВАТ СХЕМИ -
  АКО ХОРАТА НЯМАТ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ПОДАВАТ ПРОЕКТИ -
  АКО ТЕ НЕ СЕ ОЦЕНЯВАТ В ОБОЗРИМ И РАЗУМЕН СРОК -
  АКО НЕ СЕ ИЗПЪЛНЯВАТ ДЕЙНОСТИ -
  АКО НЕ СЕ ИЗПЛАщАТ ОДОБРЕНИТЕ ОТчЕТИ -

  ТОВА ТУК ПРИ НАС Е ПРЕЦЕДЕНТ - И СМЕшЕН И ТЪЖЕН - И СИ ПЛАчЕ ЗА ПО-ЗАДЪЛБОчЕНО ИЗСЛЕДВАНЕ -

 11. 11 Профил на popai
  popai
  Рейтинг: 120 Неутрално

  Бойко да оцени хората със знания, умения, интелект и способности-професионалисите, които за една година му свършиха черната работа, а не некадърниците които му се подмазват! Тях да ги изгони!

  Отличникът на кабинета се казва Росен Плевнелиев! Аз в началото бях най-скептичен към него. Типично по-български като разбрах, че е най-богатият може би в историята на Б-я министър, а дори не го бях чувал го отписах. После като разбрах какво е направил като мениджър и бях впечатлен, но все още не вярвах че успешен мениджър може да ръководи администрация и въобще държавен чиновнически пост! Оказа се, че може! А мнението ми се обръна окончателно след знаковото му интервю пред звяра и хиената(в добрия смисъл на думата) на българската журналистика- Сашо Диков! Пред тигъра Диков обикновено всички се гърчат, гънат, мрънкат, пелтечат и биват разкоствани. Питайте спортният министър Нейков(за съжаление всички олиппийски шампиони спортисти се оказаха пълен провал в политиката и като управленци справка Лечева и БФС)това интервю точно за 10 минути с интелекта и професионализма си Плевнелиев буквално остави без думи дотогава агресивният тигър Диков и след това 30 минутки Диков беше като малко розово зайче....просто да не повярва човек! А какви хора е наковавал Сашо -буквално ги е изяждал и след това оглозгвал!!! Щом толкова умен, опитен и достоен човек и журналист като Сашо Диков оцени Плевнелиев и най-вече РАБОТАТА МУ, А НЕ ПР(както един друг министър има зверски пр) трябва да го направи и Борисов! А не такива недоразумения като Трайков, Алексанъдр Цветков, Лъчо мозъка и Цачева да просперират!
  За единствения реален успех на ГЕРБ - АМ ТРАКИЯ дори няма да коментирам! Там коментара на най-голямата световна и международна гражданска организация за борба с корупцията е достатъчен:
  Transparency International/“Прозрачност без граници”: Магистрала „Тракия” е за пример!

 12. 12 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  До коментар [#11] от "popai":

  И ТИМ са във възторг от Плевналиев!

 13. 13 Профил на Джони Ди
  Джони Ди
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Лошите резултати с еврофондовете ще изядат главата на Бойко, ако не успее да промени системата ... и то бързичко. Сега с целия процес на одобряване и отчитане на проектите се занимават нископлатени, некомпетентни, мързеливи, корумпирани чиновници. Повечето от тях са стари или нови политически назначения. Небходимо е в процеса да се намесят частни консултанти ... и без това за тях се предвижда дял във всеки проект. Тази роля могат да играят и инвестиционните отдели на търговските банки. Това е нормално, защото повечето проекти не могат да се осъществят без допълнително банково финансиране. Може да се създаде и институт на "проектен мениджър" - юридическо лице, което отговаря за цялостното осъществяване на прокета. Министър Плевнелиев спомена нещо за "проджект мениджмънта" в началото на мандата си, но повече не повтори ... явно на някой му е по удобно нещата да се вършат на парче ... и на края, куче влачи - диря няма. Картинката по-горе може да се разтълкува и по следния начин - всеки усвоен милиард годишно от еврофондовете ни докарва по 1% икономически растеж + още положителна инерция за следващите години. Тези пари са наши, просто трябва да си ги вземем.

 14. 14 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  абе хубаво по селата с1800 жители правите пречиствателни стнации ,ами кога ще почнете по големите курорти ,там не е ли българия ,обикалям по морето и не мога да намеря плаж да не е омазнен и оцапотен ,така е на албена ,кранево ,на златните направо тръбата с мизериите се влива в морето и цапа края по посока кранево ,така е на св константин ,така е във варна ,така е на свети влас и на слънчев бряг ,надолу също ,няма ли нормални хора в тази страна ,какво като спират тръбата с петрола да не замърсявала ,а тръбите с лайната кога ще спрат ,не останаха хора вече по морето ,добре че балъците от румъния и руснаците още идват ,че те там дори нямат и море с лайна ,та тук са много доволни на нашите мизерии ,добиват и тен

 15. 15 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 515 Весело

  Хубава статия, добре си ги подредила Лили. Браво! Такива неща трябва да пишете честно, конкретно и отговорно, а не че Гърция е цъфнала и вързала, както другата статия във вестника

 16. 16 Профил на barcelona
  barcelona
  Рейтинг: 233 Неутрално


  ПРЕДНИТЕ ТАКА ГИ УСВОЯВАХА,

  ЧЕ ВЗЕХА ЧЕ ГИ СПРЯХА ....

  НО Е ВИДНО, ЧЕ ИМА ЗАБЯВЯНЕ ....
  И ЧЕ ТРАБВАТ МЕРКИ ЗА УСКОРЯВАНЕ

  УСКОРЯВАНЕ НА УСВОЯВАНЕ > КОЕТО
  НЕ ВОДИ ДО СПИРАНЕ .... !!!

  <>>>>><><><><><> BARCELONSKI <><>>>><<<<<<<<< >>>>>><><> ДОЛУ СОЦ.-ПРОСТАЩИНАТА <><><<<<<<<<<< >> ДОЛУ ПЪРВАНОВЩИНАТА <=> ДОЛУ ДЕПЕСАРЩИНАТА <<
 17. 17 Профил на AlaBalaPortokala
  AlaBalaPortokala
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Според мен авторът или не се е информирал добре по отношение на "Околна среда", или не е разбрал някои съществени моменти. Подозирам, че и двете неща са се случили.

 18. 18 Профил на Джони Ди
  Джони Ди
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#14] от "tur671"
  Има да чакаш Боко беше толкова години кмет и не успя да направи канализация на витошките квартали. Погледни как помиите на баровците се изливат право в рекичките и оттам заливат новото Околовръстно шосе. Било се нагънало от дъждовете? Ясно е, че ГБС с една ръка стори, а с две краде, но трудно ли беше да се прадвиди, че без каналазиця цялата витошка вода се излива под и върху шосето.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK