Със 700 млн. евро ще се съфинансират европроектите

Със 700 млн. евро заем от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) ще бъдат съфинансирани проекти, изпълнявани по оперативните програми "Транспорт", "Околна среда" и "Регионално развитие". Утре правителството ще одобри механизма, по който ще се ползват средствата, съобщи правителствената информационна служба. 


Разработеният проект предвижда със средства от заема да се съфинансират големи проекти, малки проекти над 10 млн. евро и пакет от малки проекти под 10 млн. евро, изпълнявани по програмите "Транспорт" и "Околна среда". Ще могат да се съфинансират и проекти по "Регионално развитие", но това ще става след изпращане на искане до ЕИБ и получено одобрение от страна на банката. 


Освен това правителството ще приеме решение изпълнителите на големи инфраструктурни проекти по оперативните програми да могат да получават авансово до 35% от средствата. Тази промяна беше обещана още през пролетта с встъпването на министъра по еврофондовете Томислав Дончев в длъжност. Въвеждането й се забави, защото се чакаха финансовите разчети на Министерството на финансите дали може да осигури необходимия ресурс.
За увеличаването на авансите по оперативните програми, финансирани с еврофондове, настояваха общините и бизнесът. Промяната обаче ще важи само за общините, както и за държавните институции и компании, които са бенефициенти по програмите.


В момента по оперативните програми "Транспорт", "Околна среда" и "Регионално развитие" максималният размер на авансовите плащания е до 20%. Целта на промяната е ускоряване на реализацията проектите, е посочено в съобщението на правителствената информационна служба. С увеличаването на аванса ще се даде възможност на общините да освободят финансов ресурс, който могат да използват за изпълнението на инвестиционните си програми или други проекти.


Въвежда се и санкция за управляващите органи на оперативните програми, ако забавят плащанията към бенефициентите. Правителството ще одобри промяна, според която верифицирането на разходите от управляващия орган трябва да става в срок от 30 работни дни от получаване на искането за плащане. В случай на забава разходите по лихвите се поемат от бюджета на съответното министерство на оперативната програма, предвижда решението на правителството.


В момента плащанията по някои програми се бавят с месеци, което затруднява бенефициентите. Целта е по този начин управляващите органи своевременно да одобряват плащанията, коментира преди време Томислав Дончев.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на fras
    fras
    Рейтинг: 448 Неутрално

    С част от тия пари наемете професионалисти да "движат" проектите, а всички некадърници от т.н. Звена за управление на проектите уволнете до крак.
    Предвид огромния брой на последните(само в Министерство на транспорта и подопечната му НЖ ЖИ с управление на евро-пари са заети поне 80 души, а нито един проект не върви, нямат и читави нови проекти, с които да кандидатстват) наемането на чужди проджект-мениджъри в екип с български специалисти даже ще спести пари.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK