Бизнесът губи интерес към европейските пари

Двойно са намалели кандидатите за модернизация на малки и средни предприятия

Бизнесът губи интерес към европейските пари

© Reuters
1643.5 млн. лв. е бюджетът за иновации и модернизация на фирмите до 2013 г.


18.5 млн. лв. са платени на компаниите към 31 юли

Бизнесът е започнал да губи интерес към "Конкурентоспособност" - основната европрограма за финансиране на проекти на частния сектор. Все по-малко компании подават предложения по отворените до момента схеми за иновации и модернизация, двата основни приоритети на програмата.


Въпреки че мярката за създаване на технологични паркове е пусната още при правителството на тройната коалиция, няма нито едно предложение. Най-вероятно тя ще бъде закрита, а бюджетът й преразпределен.
Само два са проектите по схемата за патентна комерсиализация на иновативни продукти, отворена при кабинета на ГЕРБ. Близо два пъти са намалели кандидатите по най-интересната мярка за бизнеса - модернизация на малки и средни предприятия. Миналата година компаниите бяха над 950, сега са под 600, по данни на Агенцията за малки и средни предприятия.


Бавни и тромави процедури, оценяване на проектите по една година, обработка на отчетите повече от 6 месеца, непосилни банкови гаранции, сменящи се в крачка правила са причините, които изтъква бизнесът за отказ от европейските пари. Сегашното ръководство на агенцията е подготвило предложения за съкращаване на сроковете и на броя на проверките, но те още се обсъждат в управляващия орган по програмата.


Равносметката към момента по "Конкурентоспособност" е 1.12% усвояемост на средствата (виж цифрите), които могат да се вложат в българската икономика до края на 2013 г., за да стане конкурентоспособна. От 739 сключени договора за три години, 172 са прекратени основно по искане на бенефициентите, а само 69 са приключили и са разплатени изцяло.


Искането на 100% банкови гарании, за да се ползват авансови средства по европроектите е един от основните проблеми на бизнеса.


Пред "Дневник" министърът по еврофондовете Томислав Дончев съобщи, че е изпратил писма до управляващите органи на двете програми за бизнеса -  "Конкурентоспособност" и "Човешки ресурси" с предложение да приемат като гаранция и запис на заповед. От "Човешки ресурси" се съгласиха да прилагат новия инструмент, но от "Конкурентоспособност" имат възражения, каза Дончев.


Изпълнителният директор на Агенцията за малки и средни предприятия Марияна Велкова съобщи, че в момента се проучва чуждия опит, за да се види какви инструменти могат да се ползват.

Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на TED (moderator är en faggot)
  TED (moderator är en faggot)
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Заради това, че няма далавера или заради високите рушвети при усвояването или защото толкова си можем!!!

 2. 2 Профил на Stern
  Stern
  Рейтинг: 8 Неутрално
 3. 3 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1160 Разстроено

  Много ясно.

  Корупция, банкстери, тромави процедури, удари под кръста... защо човек да си къса нервите?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 4. 4 Профил на rotos
  rotos
  Рейтинг: 581 Неутрално

  "Бизнесът (за българския бизнес става дума) губи интерес към европейските пари"

  Европейските пари отдавна са загубили интерес към българския бизнес.

  Алиса: Кажи ми по кой път да тръгна? Котаракът: Зависи, къде искаш да отидеш.
 5. 5 Профил на borkovn
  borkovn
  Рейтинг: 237 Весело

  Днес прочетах,че 13-17 "експерти"щяли били да проверяват проектите по еврофондовете.На 1 гише плащаш един път,а на 17гишета-17 пъти.

 6. 6 Профил на ectet
  ectet
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Че въпросната г-жа/г-ца я назначиха през миналия Декември, колко и трябва още да проучи чуждия опит?!
  Пълна мацаница, защо всички ние им плащаме заплатите на тези от ИАНМСП, та те нищо не вършат, дори не преглеждат проектните предложенията...

 7. 7 Профил на Opsss
  Opsss
  Рейтинг: 524 Весело

  Ейпъл и Хюлет Пакард започнаха в гаражи. За да развиваме високи технологии не са ни необходими технологични паркове и агенции, а повече гаражи

 8. 8 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Дали това е резултат от успешната борба с корупцията?

  Да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 9. 9 Профил на achilea
  achilea
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Личният ми опит с еврофондовете ме накара да взема решение - НИКОГА ПОВЕЧЕ! Убден съм, че проблемите се проблемите не са в ЕС, а в България. Рушвети не са ми искали, но пък и аз не сетих да предложа. Мои познати, които все пак се надяваха, свършиха възложените им задачи и нищо не получиха. Някой взеха пари, но как стана това нямам представа! www.epohitv.com

  www.epohitv.com
 10. 10 Профил на АК
  АК
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Нормалните хора си гледат реалния бизнес и не си губят времето в лизане на чиновнически задници за да получат "лесни" пари.

  Евро-парите, дори когато не стигат до бизнеса или са просто безполезни, винаги дават смисъл за съществуване на чиновническата армия - това е истинското и основно тяхно предназначение.

 11. 11 Профил на ace
  ace
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Заглавието е доста точно - бизнесът губи интерес към европейските пари. Усвоените средства са 1,12 процента, плюс 20 процента доброволно отказали се. Нещо не се получава, като че ли. Аз съм кандидатствал по тази или по подобна програма преди около 6-7 години. Трябваше ми ЕРП система. Съобразих се с изискванията, подготвих канска бумащина. "Одобриха" проекта. След това цялата история просто потъна и никакви плащания не последваха. Платих си изработката на софтуерната фирма, имал съм някой лев, лошо няма. Получи се. Но може и да си в ситуация, в която разчиташ. Тогава какво? Изводът е, че европейски пари няма. И не е имало. Те са за разни политици и техните приятели, обръчи, консултанти и т.н. Това е техен бизнес. Нищо не се е променило. Това са евролъжи, дебелашки доразвити от местните ни политици. А малкия и средния бизнес да си гледа печалбите и да не разчита на държавата, включително и на ЕС. Това е път към проблеми и фалит. Не вярвам г-жа Велкова да се оправи със ситуацията. Четох интервюто с нея, тя е напълно безпомощна, най-добре е цялата Агенция да бъде закрита. Това, което описва за работата си е възмутително и напълно достатъчно за да оправдае подобно решение. Ако държавата не може да се оправи, просто да се откаже от тези средства. Бизнесът затова е бизнес, да се оправя, нали.

 12. 12 Профил на roamer
  roamer
  Рейтинг: 459 Неутрално

  До коментар [#7] от "Opsss":

  Много точно си го казал.

  Поздрави!

 13. 13
  ****

  Този коментар беше изтрит в 21:48 на 11/08/2010 от неговия автор.

 14. 14 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1441 Весело

  Грозгето е кисело май..

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 15. 15 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#3] от "Bulgarische Motoren Werke":

  Подкрепям! Напълно безсмислено е кандидатстването - от към разход на ВРЕМЕ, ПАРИ, НЕРВИ! Нормален бизнесмен просто подминава такава възможност. Дори да е закъсал финансово до крайност. Тя може само да довърши силиците му за нормална дейност.

  Заслугата е на държавата, нека да го отбележа!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 16. 16 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Ходих скоро в град Павел баня, искаха през една партньорска фирма да продават туристически пакети за балнеология. Имат уникални извори, санаториуми и специалисти въобще всякакви предпоставки да идват туристи. Да обаче градът изглежда ужасно защото е малък и нямат пари. Кметството като всички блажени вярващи решило да си оправи центъра по програма Регионално развитие. Обещали от държавата да им помогнат с писането на проекта, защото нямат специалисти ама после не го направили. Така седнали хората и го написали сами. Впоследствие им го отхвърлили защото е ПОД сумата за която трябва да се кандидатства и то става дума за 5-10 хил. лв. Вместо да им върнат проекта да сложат още малко разходи дирекно ги отрязали. Така е и с малките фирми. Няма кой да им дава информация, да им помага и после ги отрязват. Нормално е да се откажат.

 17. 17 Профил на Стенли1
  Стенли1
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Има и още нещо сбъркано. В момента са пуснали конкурси за технологична модернизация на МСП и на големи предприятия. Тези възможности са прекрасни но за друго време. В момента фирмите (поне които познавам) издъхват и нямат пари, с които да плащат заплати и да задържат хората си и изобщо не им е до технологична модернизация. Мисля си че сега трябва да се обявават конкурси за засърчаване на разработки, които да дадат възможност да ангажират човешки труд и то български. А по-нататък, когато се посъвземат фирмите и имат известен паричен задел за модернизация, трябваше да пускат конкурси за технологична модернизация.

 18. 18 Профил на andiamo
  andiamo
  Рейтинг: 524 Неутрално


  Кардиналният извод е, че няма мениджър на компания, който да е чул от колеги, че фондовете - най-вече като практика - са нещо хубаво...напротив, информацията от фирми работили по проекти обикновено е за това колко са големи трудностите.

  Така - броя на подадените предложения ще започне да се увеличава тогава, когато фирмаджиите започнат да си споделят колко бързо е минал... Това ще стане - но не в този програмен период - т.е. положителни новини ще имаме след 2014 г.

  Искам да благодаря на Дневник - и на авторката - за тези няколко последни материала. Всички, които следим тези теми - първо тук ще прочетем, че са подадени 597 проекта по настоящата схема за малки и средни. Благодаря и за обзора на изпълнението на Конкурентоспособност - Някои от изводите са наистина тъжни - но обективни. Обективно е предадено и това, че този път имаше опит за по-добра организация - който според мен ще доведе до конкретния резултат да има по-малко отхвърлени заради административни причини -

  Нещата се развиват - но много много бавно наистина - и аз не бих казал, че този или онзи ми е виновен. Вината ни е обща -


 19. 19 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#18] от "andiamo":

  Брато, като гледам си консултант по европроекти. Защо не ги тормозите тия в администрацията, не мога да разбера? Знаеш че нямат представа за какво става дума. Ако си оправят програмите и вие ще имате бизнес. Всички други браншове само така се оправяме, защо вие спите не мога да разбера?

 20. 20 Профил на andiamo
  andiamo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#7] от "Opsss":

  Едното не изключва другото - не виждам защо да не може да има и Епъл и добра администрация, която движи такива фондове -
  В нашия мил случай - със сигурност липсата на български Епъл или българска Нокия не е защото на някой български Стив Джобс не са му одобрили проекта - тъй като "Стив Джобс" няма да чака и една секунда на публични проекти...Причината за тази българска липса е по-изначална от нашия лош опит с еврофондовете с които се борим от две години време -

  Иначе, повечето хора не са "Стив Джобс"- и според мен е хубаво те да имат достъп и до такива възможности -

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на andiamo
  andiamo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#19] от "Красимир":

  Нямаш идея колко години и нерви и опити и писма и телефонни обаждания и хубави проекти и хубави процедури и хиляди проведени срещи с хора от администрацията и добри и налудничави мениджъри на фирми се крият зад тези няколко мои изречения - Аз лично някой ден сигурно ще получа медал за тези мои опити в това поприще - защото опитите ми са страстни, консистентни, убедени и понякога много сполучливи - добрите проекти са възможни - има много добри потенциални и реални бенефициенти -
  Администрацията също се променя - но много БАВНО - тенденциите са положителни - сега сме в стадия "трябва да стане по-зле преди да стане по-добре" - броят на проектите е по-малко - но общата тенденция е положителна - съжалявам ако звучи парадоксално - Само един индикатор като аргумент: Убеден съм, че броят на отхвърлените по административни причини този път ще е пропорционално по-малък -

 23. 23 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1441 Разстроено

  Бюрокрацията е непробиваема ,вечна , жилава и несъкрушима.

 24. 24 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Целта на комунистите е -
  "или ще ги ползваме ние тия пари или никой друг"
  Е в случая е никой друг.
  Доказахте че ставате за ратаи. Браво!

  The biggest risk in life is not taking one.
 25. 25 Профил на Красимир
  Красимир
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#22] от "andiamo":

  Добре, хубаво е, че си всеотдаен към проектите които си започнал. Така трябва да бъде всеки консултант. Но вие разбирате много повече от всички чиновници включително и ръководителите. Затова трябва да им казвате как да пишат правилата по програмите за да са лесни за фирмите. Аз от моя опит с браншови сдружения мога да кажа, че сегашното правителство се вслушва в съветите на компаниите. Сигурно нещата са по добре, щом така казваш ама може и по добре. Научете ги вие да работят по добре. Сега тия програми са изгубени но през 2014 г. идват нови. Кажете им какви преговори да водят с европейския съюз.

 26. 26 Профил на vlad76
  vlad76
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Проверка на "Дневник" в последния ден на приемането на проектите установи, че през импровизираните приемни се минава бързо, ако не се иска проверка на документите на място. Повечето от кандидатите обаче предпочитат да проверят дали всичко им е наред. Тази възможност се дава за първи път с цел улеснение на бизнеса........браво на "Дневник много добра манипулация , достойна за "Дума" а, какво стана с..."Нечувано, за по-малко от 5 минути ми приеха документите. Такава организация с толкова любезни и внимателни служители не съм срещал.......

 27. 27 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1385 Неутрално

  Назначихме специален човек и до тук сме реализирали 3 проекта по "Конкурентоспособност" и се готвим за "Иновации".
  Не е никак лесно, става бавно, но - става. Трябва много упоритост, търпение, писане, писане......
  Обаче пари лесно не се даватникъде, така че мога да посъветвам колегите да упорстват - пари има, трябва да се вземат.

  Знанието е сила, информацията - власт
 28. 28 Профил на Borislav
  Borislav
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Тази статия горе не показва ли социализъм в действие?

  Вижда се че ЕС е направен да взема, а не да дава. Всъщност дава ама не затова, за което твърдят, че е създаден. Например сега ЕС налива стотици милиони при палестинците.

  Не беше ли по-добре вместо всяка година България да прави вноска от стотици милиони в касата на ЕС, тези пари да остават тук? И без това почти нищо не вземаме

 29. 29 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  До коментар [#22] от "andiamo":

  Миналата година (началото) загубих около месец за проучване на европейска програма за финансиране за дейност на фирмата, в която работя. В момента, когато реших да проуча самата документация (стигнах до извода, че отговаряме на евро-условията), непосредствените процедури и конкретни документи, се оказа, че трябва да се обърна точно към това ведомство у нас, от което нашата работа има най-много проблеми и пречки. Не защото сме конкретна фирма, а като абсурдни несъотвествия с европейските директиви. Само един съвсем страничен пример, в момента без линкове, не ми се рови по архивите - по отношение на географските имена ЕК ЗАБРАНЯВА транслитерацията. Има доста насоки как да се прехвърлят от една азбука на друга, да се използват разните му стандарти (разработени покрай W3Consortium), но в никакъв случай транслитерация. Точно тогава публикуваха Закона за транслитерация на Малкия Мук. Има го и като "дял" (фигурира в евро-сайта) на бг-правителството (на тройната ламя) като български принос. Точно там, където се казва, че така не може. Е, как да не избеснееш и да отсвириш всичкото евро-финансиране, когато те препраща към родните дебили??? Как да се пробваш, напъваш, правиш каквото и да е било, когато у нас то е сбъркано в самата му същност???

  В резултат шефът каза: "Не си губи повече времето с евро-пари! Каквото мога да направя, това ще е." Да, плати ми заплатата за това загубено време и отговор "не".

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 30. 30 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#27] от "pag":

  Далаверата е да хванеш некой общински кмет / на малка община / плюс твоя фирма и схемата е готова. Превеждат ти по некоя програма 1млн за водопровод, за който хвърляш 50к и 90% си прибирате. Не требва много акъл.. требва да си нагул комунист, крадлив и действаш.. така забогатяха немалко хора, които немат и средно образование.. мамицата им крадлива..

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 31. 31 Профил на Раз печки, раз кюнци
  Раз печки, раз кюнци
  Рейтинг: 1441 Весело

  До коментар [#23] от "Irina":

  Иринче пробелма в големите общини е че по-трудно се краде и обикновенно по-трудно се разпределят парчетата от пая.. В другата крайност са малките общини където изтичат милиони пари.. крадат се най-нагло.. ама толкова нагло че ремонта на масларова пасти да яде. даже наскоро обсъждаха един такъв случай в парламента, но за сега няма действия срещу крадците.. Та такова е положението и в останалте общини.. И знаеш ли колко бързо се усвояват / присвояват де / европарички !??!

  " Бог ме е благословил с богатство и ще ми иска отчет "
 32. 32 Профил на Borislav
  Borislav
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Цялата бюрократщина и реална неефективност от ЕС си е пример за социализъм по ново име - ЕС

 33. 33 Профил на Калоянчо
  Калоянчо
  Рейтинг: Неутрално

  Браво!

  Некадърниците от ИАНМСП ще загубят дори и фондовете които не могат да се загубят.

  Поздравления за кохортата знайни и незнайни накдърници като се започне от Станимир Бързашки и достойната му наследничка - Марияна Велкова!

 34. 34 Профил на 4i4e
  4i4e
  Рейтинг: 524 Неутрално

  за кой бизне иде реч, за оня дето му таковахме мамата,за него ли,за тоя бизнес дето тежковъоръжената до зъби държава го ръфа като куче ,за него ли.КАЗВАХ И НА ЕДНА УПРАВЛЕНКА НАВРЕМЕТО,КВО ШЕ ПРАВИТЕ БЕ МОЙТО МОМИЧЕ КАТО НИ НАРЕДИТЕ СИТЕ ПО ОПАШКИТЕ ЗА БЕЗРАБОТНИ,И СЕГА ГО КАЗВАМ ПАК СЪЩОТО,ДЕБИЛА ФЛИК И НЕМУ ПОДОБНИТЕ,СПРЕТЕ ДА ТЕРОРИЗИРАТЕ БИЗНЕСА,ЩОТО ВЕРНО ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ТАКА КАКТО СТЕ Я ПОДКАРАЛИ,В СКОРО ВРЕМЕ ВИЕ ДА ВЗЕМЕТЕ МОТИКИТЕ И ДА ОТИДЕТЕ ДА КОПАТЕ!!!

 35. 35 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1441 Любопитно

  До коментар [#31] от "Раз печки, раз кюнци":
  Ама и аз това се чудя ,мисля, бизнес уж въртя и пак тоя начален капитал необходим ,за големия бизнес ,не мога да го докарам .Един ден като си мислех за всички бизнес дами ,които познавам установих няколко характерни особености .И едната е тая ,която ти споменаваш..

 36. 36 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Според мен, финансирането на частни инвестиционни проекти, чрез пари разпределяни от държавни чиновници е против принципите на пазара. Работата на държавата е да прави добри условия за бизнес (инфраструктура, закони, полиция, съдилища, ...). Правилния източник на финансиране на бизнеса минава през банките, като разбира се за целта се иска "бяло" счетоводство.

  Но...

  В случая имаме правила на играта, които зависят от ЕС. На този етап не можем да ги променим. Затова аз се обръщам към всички бизнесмени - АКО ИМАТЕ ВЪЗМОЖНОСТ -КАНДИДАТСТВАЙТЕ ПО ПРОГРАМА "КОНКУРЕНТОСПОСОБНОСТ"

  Ако спечелите, подгответе се за дълга и неравна война с чиновниците, особено от по-ниските нива. Ето и малко съвети от мен (не съм консултант):

  - Не залагайте на ключови проекти за вашия бизнес, в програмата включете не повече от 1/3 от инвестиционните си намерения, при това не най-спешните;

  - В проекта не влагайте много фактология, защото за времето на оценка и реализация нещата могат да се променят.

  - Не се пробвайте с подкупи - служителите и без това са доста наплашени от това, което гледат по медиите.

  - Не се ядосвайте и гневете когато ви спъват проекта. Бъдете обаче настойчиви.

  - Предвидете си реално време за завършване на проекта поне 3 пъти повече от изчисленото и от това което ви казват консултантите.

  Много е важно за всички ни да усвоим по-голяма част от парите. Според мен тук важи принципа на Мечо Пух: "Колкото повече - толкова повече". Колкото повече фирми направят успешни проекти, толкова по-лесно ще бъде за следващите.

  Успех!

 37. 37 Профил на dbbonev
  dbbonev
  Рейтинг: 466 Гневно

  'Управляващите органи на Европейските програми' в България са абсолютния пример за престъпна некомпетентност! Поредната клика от некадърници, които ще ни струват не само пари, а поредните десетилетия пропуснати възмовности!
  Аз лично смятам, че това е престъпно и трябва да е наказуемо.

  Тепърва ще търсят примери от други държави?!?! Тепърва? Е, къде спаха до сега?? С 1.12% усвояемост?

 38. 38 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  andiamo, кажи, моля ти се, какъв е хонорара за изготвяне на проект за напр.50 хил. лв, и кога се плаща?
  Само това изясни на хората, и ще стане ясно що бизнеса не ще да кандидатства за евро-пари...

  До коментар [#30] от "Раз печки, раз кюнци": Не мога да не се съглася с теб, щото тези неща са ставали (и стават) пред очите ми.
  Нося оферта за нещо си на една малка община - 15 хил лв., като реално съм си заложил сериозна печалба... Не ме допускат заради формалности. Спечелилата фирма даде оферта 50 хил. лв. за същото нещо... Айде кажете сега къде отиват 40-те хиляди (щото реалната цена е 10 хил.)...

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 39. 39 Профил на dbbonev
  dbbonev
  Рейтинг: 466 Весело

  След всичките безумия (които е ясно, че идват от БГ администрацията) пак има льольовци които настояват, че целия проблем е напълно по вина на ЕС!? Е как точно стигате до това заключение??
  Да не би да сме толкова напреднали, че ЕС да е почнал да ни пречи в развитието? Ха, то това звучи на виц!
  Скоро за първи път 'взехме' повече отколкото сме 'дали' на ЕС... не защото те са се скъсали да взимат.

  Не казвам, че ЕС не се задушава от бюрокрация. Просто ми се иска да стигнем до момента, в който европейската А НЕ БЪЛГАРСКАТА бюрокрация започне да ни пречи.

 40. 40 Профил на dbbonev
  dbbonev
  Рейтинг: 466 Гневно

  Ах, пълно със симпатизанти на 'крадливите комунета' в тоз форум, бре! Цъкат минусите наред на много точни коментари. Ще кажеш - то няма за какво да се вбесяваме - на бугарина така си му харесва!

 41. 41 Профил на danakoplatec
  danakoplatec
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Първо - дребният и средният бизнес е съсипан от държавата. Хората не се оставят да работят, всичко е с цел да се освободи пътя на "едрите риби", пък тези, които са отворили "нещичко", за да преживяват - кучета го яли - доят го отвсякъде, проверки непрестанни и т.н. и т.н. А колкото за пари по тези програми - никога не бих се хванал с държавата, никога, особено сега с тези некомпетентни и малоумни управляващи.

 42. 42 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1949 Неутрално

  До коментар [#37] от "dbbonev":

  Не е виновен ЕС за това, че новите ни управляващи обявиха всички българи за престъпници и започнаха да плащат проектите на прокуратурата, която да се произнесе дали има престъпление без да има данни за такова, ей така за всеки случай. Ако това стане в Германия или Франция съответните управляващи ще бъдат изгонение с камъни, но понеже ние си ги траем, ниско навели глави, никога няма да станем като Германия или Франция.

 43. 43 Профил на taz
  taz
  Рейтинг: 524 Весело

  Абе Лили, да ти имам заглавията! Замалко инфаркт да получа

  I am mine
 44. 44 Профил на Aman
  Aman
  Рейтинг: 581 Неутрално

  ОП конкурентноспособност е дъното на оперативните програми.

  Съсипаха я още, като предприсъединителен инструмент. побъркаха многото ентусиасти и резултатът е нулев интерес.

  Бизнесът все пак избра за развитието си банковите кредити, защото "капацитетът" на чиновниците от села и паланки ги доведе до риск от фалити.

  За сега и явно за в бъдеще единствена функционираща ОП е Регионално разитие.

  "Европа свършва там, където започват да ядат шкембе чорба" Уинстън Чърчил
 45. 45 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Логичен завършек на една епопея, съсипана от доносите на седерастите, еколозите, гербаджиите и другите боклуци до органите на ЕС и веселяшкия призив "Аз ще пратя всички на прокурор".

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 46. 46 Профил на iron_cross
  iron_cross
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#42] от "svoboden":

  ЕС също така не е виновен за това, че българското племе е крадливо на всички нива, нали?

 47. 47 Профил на faithless
  faithless
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Последната атестация на персонала в ИАМСП е правена по станишево време. Тогава се спасиха по политическа милост- защото там няма ненагласен конкурс там, абсолютно некадърни експерти.Спасението е нова атестация и конкурси за начетени и отговорни експерти по регионалните агенции, може би...

 48. 48
  ****

  Този коментар беше изтрит в 09:37 на 12/08/2010 от неговия автор.

 49. 49 Профил на др. Иванов
  др. Иванов
  Рейтинг: 696 Неутрално

  ЕС също така не е виновен за това, че българското племе е крадливо на всички нива, нали?
  ----------------------------------------------

  По крадене от еврофондове винаги в челната петица е Германия, където процентно има много повече нарушения, а с Испания средно на година ги излавят за по 350 млн. евро. Къде в крадлива България може да си купиш изкуствено дърво, което снимано от самолет да покаже, че си засадил овощна градина? А в ЕС - почти навсякъде.

  Комунист - реформатор, реформатор - милиционер, милиционер - агент, в един и същи строй!
 50. 50 Профил на aksys
  aksys
  Рейтинг: 237 Неутрално

  От личен опит мога да кажа, че ОП "Конкурентоспособност" работи, но единствените и бенифициенти са представителите на хартиената индустрия.

  Изпълнителна агенция за заличаване на малките и средните предприятия и държавата си свършиха добре работата, унищожавайки една от малкото възможности
  българския малък и среден бизнес да излезе от 19 век.
  Немалко предприятия недочакаха средствата и вместо с модернизирани производства се оказаха с трудни за погасяване кредити и бяха принудени да освобождават
  служители.

  Иначе таблеките "Финансирано от...." толкова уместно стоят накичени по фасадите като символ на абсурдната българска действителност. За тези които не знаят,
  едно от задълженията на така наречените бенефициенти е да обявят финансирането си, независимо, че все още не са получили такова

  За слабоумията в програмата и агенцията може да се напише не статия, а роман. Ох, извинявам се, за малко да пропусна МИЕТ Истината е, че пилот в самолета няма, програмата става все по-неработеща и отдавна е загубила практическата си
  насоченост за сметка на бюрокрацията.

  Представете как обяснявате пре управителния съвет, че възнамерявате да инвестирате поне няколко стотачки срещу 1,12% шанс да си ги получите обратно след 3-4 години и то само ако не сте изпуснали някоя дата в 2те хиляди страници
  документи, които сте подготвили и предали за одобрение. Звучи примамливо, нали?

  И тъй като нищо не се губи, останалите 98.88% се връщат обратно при германците, а Вие хапвате (наистина евтин) свински бут от резерва на Райха, докато отивате към полето с царевицата.

 51. 51 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1949 Неутрално

  До коментар [#46] от "iron_cross":

  В сравнение с германското племе, френското племе, испанското племе, българите са си направо порядъчни. ОЛАФ са персони нон грата не само в тези държави в Гърция и Полша изобщо не ги пускат да стъпват, единствените държави с които ОЛАФ оправдават огромния си бюджет са Румъния и България (от една години, защото допреди година и тук не им даваха да се обаждат). Така че голямата гордост, че сме като Румъния остава за г-н премиера.

 52. 52 Профил на fawni42
  fawni42
  Рейтинг: 466 Весело

  Да де,вече трудно може да се краде.Няма го СерГея да обслужи "бизнесмените".

 53. 53 Профил на burkera
  burkera
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Това за корупцията и некадърността на нашата администрация е вярно. Но е вярно и другото, че ЕС всъщност не желае да дава пари и предпочита по един или друг начин да си ги върне обратно - като изпратят после нашите милиони на палестинците, Судан или Хаити ще им е много по-лесно да ги краднат - и те си имат схеми да лапат, затова ЕС допълнително усложняват и без това сложните процедури. Преди време един холандец лично ми каза, че и там усвояват най-много 20-30% от европарите, защото фирмите само като чуят за европари и бягат ужасени от сложните процедури, бумащини и бюрокрации.

 54. 54 Профил на kKk
  kKk
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Всичко идва от порочния Европейски модел! Първо подаваш документи - храниш огромна бюрокрация и след това ти дават пари и чак накрая може би има печалба за бизнеса и обществото като цяло. Точно обърнато на горе с краката мислене.
  В САЩ системата е ако нещо трябва да се поощрява се дават данъчни облекчения. Точка! Лесно и разбираемо. Нито цент преди да е свършена работата. Ама някой си имал проект който може би едва ли не. НЕ! Намери си пари. Направи си бизнес. Изкарай си продукта, продай го. Чак тогава като направиш пари ние няма да ти вземем големи такси.
  В Европа мисленето е на ти пари па да видим какво ще стане. Бюрокрацията ще си вземе своето без значение дали има успех или не. В САЩ свърши си работата и ако имаш успех просто няма да ти вземем големи такси. Ако не успееш си е за твоя сметка. Бюрокрация ... минимална.

  And was Jerusalem builded here, Among these dark Satanic Mills?
 55. 55 Профил на Manager
  Manager
  Рейтинг: 230 Разстроено

  Проблемът с програма конкурентоспсобностност е огромен ......
  Ако съм премиер незабавно бих уволнил всички работещи в агенцията. Те са най-големте родоизменници. Има 200 милиона лева за даване , в тази криза бизнесът има страшна нужда от тях . Но заради невероятния мързел на работещите в администрацията тези пари се бавят. Мариана Велкова не е никакъв ръководител (няма и капка лидерски качества) . Нейните служители редовно се оплакват от нея и взимат решения противоположни на нейните искания. Агенцията е един бермудски триъгилник къде всичко потъва. За огромно наше съжаление оставаме си бедняци - въпреки че Европа се напъва да ни направи богати и цицивилизовани. Имаме нужда от лидери-истински професионалисти - общуващи с бизнеса - излущващи проблемите му - намиращи решения бързо и скоростно. Това коет имамае е псевдо лидери - за които резултатите от рабоатата не са важни. По важно е колко са важни те.....................

 56. 56 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#2] от "jabo":

  Третото е защото първите две не оставиха място да се появят и да се научат български бизнесмени в нормалния смисъл на думата. Първите две са удобна среда за неможещи хора. Обикновено това са някакви далавераджии свързани с някоя власт и са разчитали на корупционни схеми за да получат някакво предимство. В нормални условия те не могат да се конкурират. Вижда се от всяка оценка за конкурентноспособност на българската икономика.

  Отделете време навреме.
 57. 57 Профил на dreamer
  dreamer
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  До коментар [#54] от "kKk":

  Много вярно! Според мен разликата съществува заради желанието на всяка власт в европа да разширява влиянието си особено ако е икономическо. За мен това е грешен модел на развитие, но пък гарантира наличие на бюрокрация.

  Отделете време навреме.
 58. 58 Профил на Швейк
  Швейк
  Рейтинг: 466 Весело

  защо ли на мен кандидатстването по европейски проекти ми прилича на детските надбавки в България!

  - и в ЕС има пари за програми, и в България има пари за детски;
  - и в ЕС, и в България парите уж са "за всички" и уж няма дискриминация;
  - по европейските програми пари получават фирмите, които влагат пари в хора с опит в европейската бюрокрация. фирмите без опит по проектите не успяват да се вредят дори и да са страхотни като производители;
  - получаването на детски надбавки в социалните служби вместо чрез работодателя удари първо по работещите майки - те нямаха възможност да висят на километричните опашки.

  единствената разлика между двете е, че по европейските програми фирмите без бюрократичен опит поне имат теоретичен шанс докато в България детските бяха напълно орязани за хората с доходи. което иде да каже, че чиновниците в Брюксел трябва да се поучат от българския челен опит - трябва да се въведе ограничение фирми с действащо производство да не могат да кандидатстват по европрограмите. те трябва да останат само за фирмите със специализация в писането на проекти, програми и отчети.

  партия ГРОБ - Граждани за Разсипване и Обиране на България. да ни е честит цар Боко Първи, цар на всички български тиквеници и на чичковите червенотиквеничета.
 59. 59 Профил на KO3LE
  KO3LE
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Ето затова не трябваще да се бутаме в ЕС докато все още сме бивша соц република със силно балкански манталитет. С около 1% освоени средства члентството в ЕС абсолютно губи икономически смисъл. А знае ли някой дали Брюксел отново ще ни даде достъп до финансиране след като очевидно няма да се възползваме от тези програми? Или просто ще ни оставят да се оправяме в гъстата европейска джунгла, наречена общ пазар.... еййй аман от това някой да ни оправи... Никой никога няма да ни оправи докато сами не поумнеем. Само може да ни покажат, побутнат.

  A government big enough to give you everything you want, is strong enough to take everything you have.
 60. 60 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 8 Гневно

  Много добра статия, макар и твърде закъсняла. Бизнесът започна да губи интерес към ЕП "Конкурентоспособност" поради това, че бившият шеф на Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия - Станимир Бързашки, който от колегите бе наречен Охлюв Баташки, от некомпетентност и от страх да не загуби поста си, моташе отчетите, за да не изплаща пари и да го похвали Симеон Дянков. От м. декември 2008 г. имаме утвърден 2 годишен проект, по който сме представили отчетите по 3 етапа, но до сега НЕ сме получили и стотинка. Веднъж дойдоха 7 човека от София на инспекция, на място във фирмата, друг път дойдоха 3 дами от Бургас да инспектират изпълнението на една от задачите и пак НИЩО!
  Целта на проекта ни е постигната и можем да построим веднага промишлена инсталация, за която проявяват интерес и която искат да закупят бизнесмени както от България, така и от съседна Турция, но нямаме право, преди да е финализиран проекта. През м. септември искаме среща с министър Томислав Дончев за да го запознаем с безобразията на подопечните му. Ако и той не даде ход на проекта, не ни остава нищо друго, освен да се жалваме в Брюксел и да направим за резил родната бюрокрация и вопиющия мързел на нашите писарушки. Резултатите от проекта ни вече са описани в две монографии на английски език - едната е на Ню Йоркската издателска къща Nova Science Publisher, а другата на германската Springer. По тези публикации към момента са получени над 80 цитирания от чуждестранни автори - и пак НИЩО! Мила Родино, ти си земен рай, но си станала гнездо на мафиоти, бездушни чиновници и бюрократи, които не знаят как да оползотворят парите на европейците.

 61. 61 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Хмм,
  Досега са платени 18 милиона по тия програми. Колко са разходите за издръжка на агенцията- ФРЗ, сграден фонд, консумативи, обучения и т.н.? Със сигурност са доста над тези пари. Т.е. държавата усвоява много по-малко от разходеното за бюрокрацията. Има ли смисъл? Тромави процедури, бюрокращина, бавене на плащанията, разглеждане на проектите с години, съответно и много ниска заинтересованост за участие в програмите. Явно агенцията е за закриване и откриване на нова с нови правила и хора, защото така е идиотско да се "работи". Не знам в нормална среда частна фирма да държи отдел, който генерира разходи много пъти над приходите си и реално спъва работата на всички останали отдели(т.е. нека звено за планиране спира работата на инженерен и счетоводен отдел, защото им бави развитието на идеи за нови неща.). А иначе при тия програми част от спирането е ясно защо е- чиновниците отдавна за подбутване на проект искат процент(над 20) от сумата на финансирането. Никой нормален, особено в криза на ликвидността, не би се вързал да плати такива суми като "хонорари за консултации"(Имаше писано в медиите за конфликта на интереси в агенциите и работата на роднини и свързани фирми като консултанти по проекти, а обикновено това е начин да се отчетат тия проценти подкуп.), да тегли заеми да финансира нещо(По тия програми ти си плащаш всичко с кредити и после ти се изплаща финансирането.) и да чака дали някога ще види пари. Банките при проблемите с разплащането от страна на държавата и те вече не са много навити срещу одобрен проект да отпуснат кредит за него и вече от близо година водят този тип кредити като високорискови(Затова и са тия 300% покритие на банковата гаранция, дето се търсят.), докато преди самото одобрение на проект даваше достъп до кредит(Но сега земеделските производители не смогват да плащат по тях, защото им бавят парите, примерно...)... Не е до нежелание на ЕС да се плаща. Просто всичко ни е объркано на местна почва от нашите "експерти".

 62. 62 Профил на Теодоси Бялков
  Теодоси Бялков
  Рейтинг: 598 Весело

  Все си мисля , че е по-добре с по-малко хрантутници - чиновници и консултанти и по-ниски данъци

  http://touchesofvarna.blogspot.com/
 63. 63 Профил на pavlikmorozov
  pavlikmorozov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Изпълнителният директор на Агенцията за малки и средни предприятия Марияна Велкова съобщи, че в момента се проучва чуждия опит, за да се види какви инструменти могат да се ползват."

  ми да пробват примерно инструментите прозрачност, яснота, добронамереност, услужливост ...

  иначе само президентски спонсори и премиерски изгори ще продължат да получават безпроблемно еврофинансиране.

 64. 64 Профил на naturisten
  naturisten
  Рейтинг: 638 Весело

  "Бизнесът е започнал да губи интерес към "Конкурентоспособност""

  Началото казва всичкото. Бизнесът на назначените соц-капиталисти е толкова "бизнес", че всякаква конкуренция му е противопоказна.

  Какъвто им беше социализЪма, такъв им е и капитализЪма! ЗАБРАНА за движение на товарни камиони и ТИРОВЕ през почивните дни!!!
 65. 65 Профил на pavlikmorozov
  pavlikmorozov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  аз имам един върпос - къде стоят неусвоените пари по европрограмите?

  ако са в сметките на местните институции ми е ясно защо те не искат да се печелят проекти - защото междувременно са дали срещу комисионна парите да се ползват от някоя родна банка. от спечелен проект я капне рушвет я не, а като харижеш милиони на някой лихвар да си ги ползва той все ще измисли как да се отблагодари.

  ако парите си стоят в чужбина, а нашите чиновници не могат да помиогнат на бизнеса да се възползва дори от символичен прецент от тях възниква въпроса защо въобще се поддържат държавни структури занимаващи се с еврофондове, след като издръжката им е по-скъпа от ползата, която принасят.

 66. 66 Профил на атанас
  атанас
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  65,
  Фондовете стоят в ЕС. При одобрени проекти от наша страна и после и от ЕС се започва работа по тях с изтеглен кредит. След това в един момент се получават траншове към бюджета, които трябва да покриват разходите на определени етапи. Затова и са тия неща с банковата гаранция- доказваш, че при одобряване на проекта ще получиш кредит от банката, за да работиш по него, а после с траншовете ще й се разплатиш. Проблемът е в некадърността на чиновниците и мързела им, които бавят траншовете, та банките не са вече навити да дават кредитите без огромни обезпечения. Слагаш и едни тъпи игри, чиято цел е да те вкарат в правия път и да дадеш заветната комисионна и сигурно ти става ясна картинката... В същото време ми е чудно вече получени траншове от ЕС защо не се изплащат от нашия бюджет, а се бавят. По презумпция те са целеви и няма право никой да ги задържа. Но виждаш какви проблеми имат земеделските производители и как изпокапват заради забавени пари с цел касово бюджетът да е цъфнал и вързал. Реално почти всеки с проект е на същия хал, освен по регионално развитие, но там бенефициентите са общини, а консултанти са най-често партийни фирми занимаващи се само с тази дейност(т.е. схемата с прибиране на част от финансирането в правилен джоб).
  Въпросът защо ги има структурите е с ясен отговор:
  - ЕС има фондове и иска страните да имат подобни структури за усвояване. Критикуват ни за капацитета, т.е. некадърността и корупцията, ама...
  - Партиите имат нужда от структури, където да се наемат верни по политическа линия или роднини, а "експертите" са си с бая добри заплати и на постове с много облаги и начини за пълнене на гуша.
  - На кой му пука, като се троши пара на данъкоплатеца?

 67. 67 Профил на White Rhino
  White Rhino
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#30] от "Раз печки, раз кюнци":
  Е това е проблемът - че захващащите се с евопроекти са такива, като теб и смятат, че всичко е далавера.
  Ами като чакате само на подкупи - по-добре да не работим и изобщо да не правим проекти.
  Европейците ще намерят по-добър начин да си похарчат парите, като им ги върнем.

 68. 68 Профил на White Rhino
  White Rhino
  Рейтинг: 237 Неутрално

  И още нещо - програмата е "съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие на ЕС и от държавния бюджет на Република България", което значи, че за да платят нещо на някого правителството ще трябва да се бръкнат в бюджета. Е, защо да дават пари на някого, като могат да си опапкат, или раздадат на свои хора по други параграфи или най-малкото да си намалят бюджетния дефицит.

 69. 69 Профил на Павел Лазаров
  Павел Лазаров
  Рейтинг: 524 Весело

  Само за информация.
  Европейското финансиранеможе да става по 3 различни направления.
  Препоръчвам --> http://cordis.europa.eu/eu-funding-guide/home_en.html

  Навсякъде, където има проблем, има нещо прекалено голямо.
 70. 70 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#37] от "dbbonev":

  Много, ама много си прав!

 71. 71 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 8 Гневно

  До коментар [#37] от "dbbonev":

  Приятелю, напълно си прав, но България е единствената страна в света, в която за некомпетентност и некадърност се дават големи заплати, вместо да се уволнява! Това е така, защото по министерствата и агенциите като среден ешелон са се наместили младите отрочета на старите комунисти, които от дедите си знаят, че цял живот могат да цуцат от дойната крава, наречена България. Арогантността на тези потомствени "аристократи" е вопиюща, понеже знаят, че системата работи за тях и ги толерира. Сред тях има такива мухльовци, че ако се обяви национален конкурс за мухльовци няма да могат и там да се класират, защото са окръглени мухльовци!

 72. 72 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Някой може ли да отговори как се изпозват средствата от ОП"Техническа помощ".
  Докога чиновниците ще проучват чуждия опит?
  По колко им е заработката и разхода на време за и от консултации, обучение на бенефициентите, разработка на проекти на бенефициенти и т.н.
  Не трябваше ли средствата от ОП"Техническа помощ", както и от техническата помощ на всяка ОП да се насочат към разработване на качествени проекто- предложения за бенефициентите с цел максимално оползотворяване на средствата от Европейските структурни и кохесионен фонд, а не за постоянни хонорари на чиновниците.И те постоянно да откриват "топлата" вода и да я преливат в мелницата за допълнителни хонорари от обучение на бенефициентите. Погледнете в колко курсове на частни консултантски компании участват срещу хонорар чиновници в работно време на пълна хотелска издръжка от тези фирми за обучние по управление на проекти.Лесно е да се провери по интернет.Проверете и колко от литература се издава на "сносна" цена от автори-чиновници работещи по управлението и мониторинга на ЕСКФ.И то тази литература е преработен и не съвсем материал, отчетен като резултат от проекта финансиран със средства от ЕФ

  apoloniy
 73. 73 Профил на Apolon ot Tiana
  Apolon ot Tiana
  Рейтинг: 829 Неутрално

  А ОП"Конкурентноспосбност" заедно с ПРСР, колкото и да се пънат от МИЕТ, МЗ и ДФ " Земеделие" разплащателна агенция, или Фонд "Пожарникарска щерка28", са най забатачените програми.И затова постоянно се променят условията от управляващите органи. Това са двете основни Оперативни програми насочени към бизнеса заедно с ОП"Рибарство и аквакултури", която пък още не е получила оценка за съотвествие от ЕК!

  apoloniy
 74. 74 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ,,Бизнесът губи интерес към европейските пари"

  За какво са му на ,,Бизнеса" европейски пари, като европейците не дават да се краде.

 75. 75 Профил на z82
  z82
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Познавам човек работещ в Агенцията по тези проекти. Всички шефове са некадърници. При Б. Борисов некадърниците останаха, даже ги повишиха. Няма как неграмотни и мързеливи хора да вършат добра работа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK