По селските райони са подадени проекти за 800 млн. лв.

От началото на годината досега фирми са подали общо 1834 проекта по програмата за развитие на селските райони, чиято обща инвестиционна стойност е 795 млн. лв., отчетоха от фонд "Земеделие" в четвъртък.


Данните на институцията показват, че най-голям е интересът по мярката за създаване и развитие на микропредприятия и по-специално за инвестиции в туристически обекти и съоръжения за енергия от възобновяеми източници.


Висок е и броят на кандидатите по мярката за полупазарни стопанства, която дава възможност на фермери, които досега са произвеждали продукция предимно за собствена консумация, да разширят производството си и да търгуват с нея. Като инвестиции обаче най-много средства са предвидени в проектите за добавяне на стойност към земеделските и горските продукти.
Според справката на фонда са получени 330 проекта по мярката за модернизиране на земеделски стопанства, които са свързани с изпълнението на изискванията на нитратната директива, инвестиции по европейския план за възстановяване и за модернизиране на животновъдни стопанства.


Проектите са на стойност 103.5 млн. лв. и в случай че бъдат одобрени, ще получат близо 73 млн. лв. субсидия. Фирми са подали и 159 проекта по мярката за добавяне на стойност към земеделските и горските продукти. Те са на обща стойност от близо 305 млн. лв. и при одобрение ще им бъде изплатена субсидия от 152 млн. лв.


От фонда съобщават, че по тази мярка са подадени проекти за изграждане на мелници, мандри, консервни предприятия и др. Най-много предложения от бизнеса има по мярката за развитие на микропредприятия. Досега във фонда са получени 656 проекта за 277 млн. лв., чиято субсидия е 180.5 млн. лв.


На 20 септември трябва да започне приемът и на проекти от общините, които са свързани с обновяване на населените места и създаване на основни услуги за населението в регионите.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK