Регионалният министър поема част от оперативна програма "Транспорт"

Изпълнители по ИСПА са поискали повече пари

Регионалният министър поема част от оперативна програма "Транспорт"

© Надежда ЧипеваМинистърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев ще поеме управлението на пътните проекти по оперативна програма "Транспорт", които в момента са на пряко подчинение на транспортния министър Александър Цветков.


Одобрение за тази стъпка е дал и еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хан, научи "Дневник" от евроексперти. Причината е, че има цялостно забавяне на изграждането на магистралите и жп линиите. За целта в ход в момента е създаването на специално звено в министерството на регионалното развитие, което ще поеме управлението на строителството на магистралите "Тракия", "Марица", "Струма" и останалите пътни проекти по оперативната програма.


По тази причина до средата на септември пък трябва да е ясен пакетът от 10 - 15 големи инфраструктурни проекти, за които ще се търси експертна подкрепа от Световната банка и Европейската инвестиционна банка, съобщи и министърът по еврофондовете Томислав Дончев.
На 17 септември в Брюксел ще има среща между представители на България, Европейската комисия и международните финансови институции, на която ще бъде обсъдена бъдещата експертна помощ. За да се тества дали системата ще е ефективна, ще се тръгне с 5 стартови проекта, основно по оперативна програма "Транспорт", каза министър Дончев. Заплащането на чуждите експерти ще става със средства от техническата помощ на съответните програми.


Една част от проектите по програма ИСПА не само няма да приключат в срок до края на годината, но и ще поскъпнат, стана ясно още от изказването на министър Дончев. "В момента преговаряме с изпълнителите и не мога да съобщя конкретни числа", каза Дончев. Засега официално е поскъпнал само строежът на магистрала "Люлин".


В момента се водят преговори с испанската FCC, която иска още 70 млн. евро за изграждането Дунав мост ІІ. Повече пари е поискала и гръцката "Терна" за жп линията Крумово - Първомай, както и германската "Хохтийф" за пречиствателната станция в Русе.  Допълнителни средства са поискали и някои от фирмите, които изпълняват водни проекти. Регионалният министър Росен Плевнелиев вчера не беше открит за коментар.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deo
  deo
  Рейтинг: Неутрално

  Много напудрено прес съобщение, което накратко казва, че една година ГЕРБ си бърка в носа и за нищо нестава. То не е като да намираш "маану"!

 2. 2 Профил на extrasho
  extrasho
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "Министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев ще поеме управлението на пътните проекти по оперативна програма "Транспорт"."
  Това си е новината на деня направо. Дано правомощията на Цветков бъдат ограничени още. Голям резил е това министерство.

 3. 3 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2518 Неутрално

  Транспортното министерство се превръща в бедствие за гражданите. За една година успя да окичи дори боклукчийските камиони, бетон помпите и бетоновозите с абсурдната табелка "превоз за собствена сметка". Поредният резил е с днешна дата - щяло да въвежда централна транспортна схема до най-малката паланка, да забранява на фирмите да имат собствен транспорт и какво ли още не. За 20 години преход аз лично не съм се натъквал на друг такъв рецидив на плановата икономика

  Гяурбаджийски, червени и "патриотични" евнуси на Сараите, развейте бялото знаме! Ако нямате бял плат, събуйте си гащите! Под тях нямате нищо за криене!
 4. 4 Профил на Гневник
  Гневник
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Регионалният министър поема част от оперативна програма "Транспорт" - Как ...?
  УСТРОЙСТВЕН ПРАВИЛНИК на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията
  Приет с ПМС № 232 от 28.09.2009 г., обн., ДВ, бр. 78 от 2.10.2009 г., в сила от 10.10.2009 г., изм. и доп., бр. 15 от 23.02.2010 г.
  Чл. 51. (1) Дирекция "Координация на програми и проекти":
  6. изпълнява функциите на секретариат за Секторен подкомитет за наблюдение на сектор "Транспорт" по Програма ФАР;
  7. докладва за напредъка на проектите на структурите и институциите, отговорни за наблюдението и контрола по усвояването на средствата от фондовете на Европейския съюз;
  8. изпълнява функциите на управляващ орган на Оперативна програма "Транспорт" и отговаря за ефикасността и коректността при управлението и изпълнението на мерките, заложени в Оперативна програма "Транспорт", като:
  а) изгражда система, която да обединява надеждна финансова и статистическа информация за изпълнението на проектите и индикаторите за мониторинг и оценка;
  б) изгражда система за управление и контрол, която да осигурява достатъчна одитна пътека;
  в) управлява Оперативна програма "Транспорт", като отговаря за изпълнението на одобрените правила и процедури за подбор на проекти; упражнява наблюдение и контрол върху проектите и бенефициентите в рамките на Оперативна програма "Транспорт"; отговаря за финансовото управление; гарантира допустимостта на разходите, направени от крайните бенефициенти;
  г) изготвя и след одобрението на Комитета за наблюдение изпраща до Европейската комисия годишните и заключителните доклади за изпълнението на Оперативна програма "Транспорт";

  "Оперативна програма "Транспорт" е инструмент за постигане целите на дългосрочната транспортна политика в страната, като на основата на координирана последователност от приоритети дефинира стратегическото развитие на транспортния сектор за периода 2007 - 2013 г. с цел да постигне целта "Сближаване" на Европейския съюз с помощта на Кохезионния фонд и на Европейския фонд за регионално развитие.

 5. 5 Профил на pmet
  pmet
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Регионалният министър да поеме водните проекти по ОП "Околна среда" защото са му вменени като задължение по Закона за водите.

 6. 6 Профил на babameca
  babameca
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Ей така малко по малко ще му изземат функциите на Цветков, щото е некадърен и корумпе, а при първа рокада в правителството може би ще е аут....
  Росен къде къде по-добре ще се справи, дано му дадат и ЖП-то...

 7. 7 Профил на ludexpert
  ludexpert
  Рейтинг: 4 Неутрално

  Незабавно трябва да вземат и електронното правителство от това некадърно министерство. За една година само пушилка и буфосинхронизъм. Провалиха даже малкото , което беше направено до тях. Най-добре е да мине към Министерския съвет. Иначе, провалът е неминуем

 8. 8 Профил на badjanaka
  badjanaka
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ама защо само Цветков да си ходи? Първанчо също е в повече. Замаза далаверите на Никито василев, омаза електронното правителство и се е приготвил да гушне 15милиона по ОПАК. Планирал е да се похарчи 4,5милиона за модели на администрациите! Тия не са луди- нагли са! Ние сме луди че ги търпим и се оставяме да ни правят на маймуни!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK