Еврокомисари настояват за рационализиране на фондовете

Еврокомисари настояват за рационализиране на фондовете

© ReutersВ писмо до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу четирима комисари призоваха ключови еврофондове да бъдат управлявани от едни и същи уредби след 2014 г. Според комисарите по този начин ще се избегне припокриването и ще се осигури по-ефективно разпределяне на средствата, съобщи EurActiv.


Писмото, подписано еврокомисарите Ласло Андор (трудова заетост, социални въпроси и социално включване), Дачиан Чолош (селско стопанство и развитие на селските райони), Мария Даманаки (рибарство и морско дело) и Йоханес Хан (регионална политика), призовава инструментите за еврофинансиране, които са под техен контрол, да бъдат вкарани в една и съща "стратегическа рамка".


Фондовете, споменати в писмото - Европейски фонд за регионално развитие, Европейският социален фонд, Кохезионния фонд, Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони и Европейския фонд по рибарство – имат отделни "стратегически насоки". С други думи, имат известна автономия в определянето на това къде и как да се разпределят значителните средства в тях.


По-разумен начин за управлението на фондовете е те да бъдат с един стратегически замисъл, твърдят комисарите. Това не просто ще прекрати припокриването на отделните фондове, но и ще ги доближи до целите на стратегия "Европа 2020", която ще даде насока на приоритетите за еврофинансиране през следващото десетилетие.


От писмото става ясно, че настоящата система не е най-добрата и новото предложение ще "помогне да се ограничи раздробеността на различните инструменти и ще позволи по-добро приоритетизиране на финансирането на ЕС".


В писмото до Барозу комисарите твърдят, че новият план ще "осигури повече яснота за държавите членки, ще намали административните разходи и ще даде пример за по-координиран начин на действие на национално, регионално и местно ниво".


Съветът на европейските общини и региони подкрепи предложението на еврокомисарите. Негови представители потвърдиха, че местните и регионалните власти са имали проблеми със съгласуването на проектите си именно заради "раздробеността на програмите за финансиране на ЕС".


"Съветът на европейските общини и региони се надява на такова предложение от години, защото то ще позволи по-ефикасно местно и регионално развитие", заяви Фредерик Валие, генерален секретар на съвета, в официално съобщение. "Надяваме се председателят Барозу и Съветът (на ЕС) да го подкрепят".

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK